Závislost. Jak ji porozumět a jak ji překonat

https://www.blog.mojra.cz/post/39

Přicházíme s další minisérií článků, tentokráte o závislostech. V tomto úvodním díle se zaměříme na problematiku závislostí z obecného hlediska, v pokračováních pak podrobněji objasníme závislost na alkoholu a drogách.


Co je to závislost a jaké existují druhy závislostí?


Každému v souvislosti s tímto označením nejčastěji vytane na mysli závislost na drogách, alkoholu, cigaretách, automatech, počítači. Člověk se však může stát závislým vlastně na čemkoliv. Definice vymezuje závislost jako stav, při kterém je osoba pod vlivem okolnosti, látky či situace, kterou potřebuje (respektive si to myslí) ke svému životu. Nejčastěji má závislost tzv. zástupnou roli – nahrazuje nám lásku, potlačuje samotu, smutek, často přináší úlevu od starostí a problémů. Závislý člověk má neustálou potřebu opakovat své chování, na následky se neohlíží. Každá závislost má svůj specifický průběh a liší se v rychlosti působení, závislost na drogách se projeví již po několika užitých dávkách, oproti tomu návyk na alkoholu může vznikat i několik let.


Nejčastější typy závislostí:



Závislé osoby jsou označovány pojmy, které hned na první dojem vystihují předmět jeho závislosti – např. narkoman/toxikoman (drogy), kuřák (cigarety, tabák), alkoholik (alkohol), workoholik (práce), gambler (hazardní hry) apod. Zajímavostí a všeobecným faktem je, že člověk nevyhledává předměty své závislosti ani tak pro výsledný prožitek, jako spíše proto, že má obavy z následků abstinence.


Proč vzniká závislost a jaké jsou nejčastější příčiny?


Na vzniku závislosti se podílí mnoho faktorů, svou roli zde hraje zejména genetická výbava jedince. Náchylnější jsou osoby pocházející z disharmonické rodiny – děti přebírají vzorce chování od svých rodičů, pokud tedy jeden z nich užíval drogy, byl alkoholik apod. je zde velké riziko, že dítě bude toto jednání považovat za normální a stane se v budoucnu samo závislým. Ohroženy jsou osoby z různých sociálních skupin, oběti domácího násilí či sexuálního zneužívání, vážně nemocní, lidé se snadným přístupem k drogám…


Příznaky a projevy závislosti


Prvním příznakem závislosti je nutkavá touha po dané látce/činnosti, následována úplnou ztrátou kontroly, vyžadováním vyšší dávky. Závislý zanedbává a potlačuje své ostatní potřeby s vědomím, že pokud by si odepřel „drogu“ dostavily by se nepříjemné pocity. Ocitá se v začarovaném kruhu, nedokáže přestat, jakkoli si sebevíc uvědomuje negativní následky a dopady svého jednání.


Jaké následky může mít závislost?


Jakákoliv forma závislosti má vážný dopad jak na celkové psychické i fyzické zdraví člověka, tak i na jeho sociální zařazení. Závislý je často postaven na okraj společnosti, touha po uspokojení je natolik silná, že neváhá využít všechny možné prostředky a způsoby – utratí veškeré úspory a začne krást. Jeho tělo je náchylnější k nemocem, postupem času chátrá, dostavují se deprese, fobie, úzkosti a další psychické nemoci.


Existuje účinná prevence vzniku závislostí?


Jisté možnosti zde jsou. Zejména u dětí a mladistvých je důležitá co největší informovanost, ať už ve školách, či rodině. Rodiče by měli co nejvíce projevovat dětem svou lásku, komunikovat s nimi, neodstrkovat je, najít si čas na společně trávené chvíle. Jestliže se rodina potýká s jakýmkoliv problémem, je stěžejní vyhledat pomoc. Důležité je také včasné řešení psychických poruch (deprese, poruchy příjmu potravy aj.).  


Jak překonat závislost?

Každou závislost je možné léčit, ovšem čím dříve s léčbou závislosti začnete, tím větší je šance na úspěch. Základem je uvědomit si, že problém nedokážeme vyřešit sami a vyhledat psychologickou pomoc. Princip léčby nespočívá pouze v překonání abstinenčních příznaků, ale je potřeba zaměřit se na celkovou změnu každodenního režimu, vyhledat novou náplň života.


Můžeme vybírat z několika možností léčby: nejčastěji se volí forma skupinové či individuální psychoterapie, odvykání v terapeutické komunitě, psychiatrická léčba spojená s hospitalizací. Pro závislého je důležitá podpora blízkých jak po dobu odvykací léčby, tak i bezprostředně po ní. Riziko recidivy je zde velmi vysoké, nezřídka se závislost opět rozvine ve stejné či jiné formě.


Uvědomte si, že neléčená závislost končí většinou tragicky, v lepších případech úplnou ztrátou důstojnosti a identity, v těch horších smrtí.

 






V následujícím článku si přiblížíme problematiku závislosti na alkoholu.









Právě jste četli článek:  Závislost. Jak ji porozumět a jak ji překonat

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Co dělat, když dítě nechce chodit do školy?

Co dělat, když dítě nechce chodit do školy?

Článek obsahuje: rada odborníka, komentář a diskuze s psychologem.  Každé dítě se někdy chce ulít ze školy, aby se vyhnulo testu, zkoušení, nebo se mu prostě jen nechce ráno brzo vstávat. Vzpomeňme si na svá školní léta, také jsme to na své rodiče několikrát zkoušeli a vymýšleli si různé důvody, které nám v návštěvě školy brání. Pokud vás dítě přemlouvá, abyste jej nechali sem tam doma, není to nic alarmují...

Pokračovat ve čtení

NOVOROČNÍ PŘEDSEVZETÍ: Tipy pro plány, které vydrží

NOVOROČNÍ PŘEDSEVZETÍ: Tipy pro plány, které vydrží

S novým rokem přichází opět čas bilancování. Prožili jste ten minulý rok tak, jak jste chtěli? Podařilo se vám posunout se blíže vaším snům? Nový Rok je jako dělaný pro nové začátky. Můžete začít jinak, lépe. V hlavě se rodí nápady a výzvy. Odhodlaně sáhnete po kusu papíru nebo jen nahlas v obýváku před rodinou prohlásíte: „Tak a letos už vážně chci…“ A opravdu chcete. Jenže i loni jste chtěli, ale moc to nedopad...

Pokračovat ve čtení

Stereotyp ve výchově dítěte

Stereotyp ve výchově dítěte

Dnešní rodiče, nejvíce však matky, čelí různým nevyžádaným radám o tom, jak by měli vychovávat svoje děti, v podstatě hned od narození miminka. Některé nevyžádané rady přicházejí už během těhotenství, například „teď musíš jíst za dva“, a podobně. Těhotenství je samo o sobě náročné, žena se připravuje na roli matky, přičemž jí pod srdcem roste dítě a takové rady nebývají příliš příjemné. Navíc, v dnešní době máme...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat