Partner závislý na facebooku. Jaký to má vliv na vztah?

https://www.blog.mojra.cz/post/46

Moderní doba sebou přináší mnoho vymožeností, bez kterých si již nedokážeme představit každodenní fungování. Zejména internet přinesl nové možnosti v komunikaci a získávání informací, minulostí jsou již dopisy psané na papír a pohlednice, dnes se posílají emaily či elektronická přání. Spojit se s kamarády, kteří žijí na druhé straně republiky, nebo dokonce na jiném kontinentu bez velké časové prodlevy není díky sociálním sítím žádný problém.


Mezi nejznámější a nejrozšířenější sociální síť patří bezesporu Facebook, často můžeme slýchat větu „Nemáš Facebook?! To jako bys nežil!“ Jistě, tato sociální síť přináší mnoho možností a pozitiv, jako např. sdílení fotek s přáteli, udržování kontaktu s blízkými, rychlá komunikace pomocí chatu, virtuální členství ve skupinách se stejnými zájmy apod. Ovšem na druhou stranu sebou Facebook přináší také spousty negativ, v první řadě se stává velmi návykovým, může ohrozit partnerské vztahy, o ztrátě soukromí nemluvě. V tomto článku se zaměříme na vcelku rozšířený problém, a to je závislost partnera na Facebooku.


Závislost na Facebooku – varovné signály, projevy


Neustálé nutkání komentovat příspěvky přátel, sdílet fotky a pocity na Facebooku můžeme označit za regulérní závislost, srovnatelnou např. se závislostí na drogách. Projevy jsou totožné, neustále toužíme po další a další dávce a zvyšujeme množství – v tomto případě ráno vstaneme a již máme potřebu sdílet na Facebooku, jestli jsme se vyspali dobře či nikoliv, v průběhu celého dne kontrolujeme příspěvky a jsme schopni se uprostřed noci vzbudit s pocitem, že jsme zapomněli napsat na Facebooku, že se chystáme jít spát a musíme to urychleně napravit.


Nejčastější varovné signály závislosti na Facebooku:


  • Jste neustále připojeni – Facebook máte v počítači, v mobilu i tabletu a každou chvíli se na něj připojujete.
  • Trávíte na Facebooku více než hodinu denně, často i v noci.
  • Nechápete, že někdo nemá vytvořený profil na Facebooku a nedokážete si představit, jak bez toho může fungovat.
  • Přání k narozeninám posíláte, jen pokud vás na ně Facebook upozorní. Jakmile máte narozeniny vy, celý den kontrolujete, kdo z vašich přátel si vzpomene a kdo ne.
  • Každou činnost a myšlenku musíte okamžitě sdílet, stejně tak fotky.
  • Jste nervózní, pokud nemáte možnost se na Facebook připojit, trpíte abstinenčními příznaky (stres, napětí, úzkost, podrážděnost, depresivní stavy…).
  • Nedokážete normálně komunikovat v reálném životě, virtuální přátele stavíte nad ty opravdové.
  • Aktivita na Facebooku se negativně odráží na vašich pracovních výsledcích.


Vliv Facebooku a jeho dopad na partnerské vztahy


Závislost na Facebooku má negativní dopad na všechny stránky života, zejména pak na partnerské vztahy, protože život po boku partnera, který je závislý na Facebooku je opravdu náročný. V první řadě partner propadlý Facebooku upozadí své i vaše potřeby, tráví na sociální síti veškerý svůj volný čas, namísto aby jej věnoval vám. Další problém nastává v případě, kdy si partner upraví svou virtuální identitu. Velmi často má manžel a otec dvou dětí na svém profilu uvedeno, že je nezadaný a bezdětný. Dříve či později se to však provalí a těžko se pak bude umět obhájit.


Již výše jsme se zmínili, že prostřednictvím sociálních sítí ztrácíme soukromí, pokud partner neustále sdílí a komentuje vše, co se u vás doma děje, ale s vámi komunikovat nedokáže, je na problém zaděláno. Vztahu neprospěje ani to, že prostřednictvím virtuální reality se často projeví utajované sklony partnera, např. záliba v různých sexuálních praktikách.


Sociální sítě v člověku vzbuzují jakýsi pocit beztrestnosti, nic není výhradně zakázáno a máme tak možnost objevovat nové a nepoznané. Pro vztah je velmi nebezpečná tzv. virtuální nevěra – tu mnohdy partner nepovažuje za něco špatného, vždyť vlastně reálně nepodvádí, vše se děje prostřednictvím internetu. Otázkou je, zda to stejně vidí i jeho protějšek.



Co dělat, když partner propadne závislosti na Facebooku?


Posedlost Facebookem je nutné vnímat stejně jako jakoukoli jinou závislost, proto je zásadním řešením odstřihnout závislého od jeho „drogy“. Základem úspěchu je spolupráce a snaha partnera s problémem bojovat, velmi těžko jej donutíte vzdát se Facebooku proti jeho vůli.



Zde je několik možností co dělat, pokud žijete s partnerem, který propadl závislosti na Facebooku a závislosti na internetu:


  • Sledujte, kolik hodin stráví partner na sociálních sítích.
  • Domluvte si určitá pravidla. Nemusíte partnera od Facebooku úplně odstřihnout, ovšem vymezte mu čas, který na něm může trávit, jaké informace má či nemá zveřejňovat apod.
  • Požádejte o pomoc přátele, rodinu. Pokud partner odmítá váš názor na věc, stále trvá na tom, že závislý není, může mu náhled okolí otevřít oči.
  • Vyhledejte stejné případy, spojte se s lidmi, kteří se také se závislostí na Facebooku potýkali.
  • Obraťte se na psychologa. Některé případy nedokážete vyřešit svépomocí, psycholog vám nabídne různé možnosti, jak situaci vyřešit, posoudí míru partnerovy závislosti aj.
  • Pokud se žádná vaše snaha nesetkala s úspěchem, vztah ukončete. Dříve, či později by partnerova závislost přerostla únosnou míru a zničila život i vám. A kdo ví, třeba zrovna rozchod donutí partnera přehodnotit jeho jednání a začne se léčit. 











Právě jste četli článek: Partner závislý na facebooku. Jaký to má vliv na vztah? 

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



NOVOROČNÍ PŘEDSEVZETÍ: Tipy pro plány, které vydrží

NOVOROČNÍ PŘEDSEVZETÍ: Tipy pro plány, které vydrží

S novým rokem přichází opět čas bilancování. Prožili jste ten minulý rok tak, jak jste chtěli? Podařilo se vám posunout se blíže vaším snům? Nový Rok je jako dělaný pro nové začátky. Můžete začít jinak, lépe. V hlavě se rodí nápady a výzvy. Odhodlaně sáhnete po kusu papíru nebo jen nahlas v obýváku před rodinou prohlásíte: „Tak a letos už vážně chci…“ A opravdu chcete. Jenže i loni jste chtěli, ale moc to nedopad...

Pokračovat ve čtení

Peklo násilného vztahu rozchodem/rozvodem nekončí, když tam jsou děti

Peklo násilného vztahu rozchodem/rozvodem nekončí, když tam jsou děti

 Pokud jste žili s manipulátorem, agresorem nebo jinak toxickým partnerem ve vztahu, kde se narodily děti, vězte, že se jeho toxického vlivu pravděpodobně jen tak nezbavíte. Je skvělé, když se vám podaří vztah ukončit, abyste zachránili sebe i děti, ale je důležité si uvědomit, že to nebude snadné. Toxický člověk vás často nenechá žít váš život. Cítí se velmi rozzlobený, že jste ho opustili, a pokud jste našli sílu odejít s dětmi, vězt...

Pokračovat ve čtení

Co cítí ženy vystavené tlaku od toxického ex partnera?

Co cítí ženy vystavené tlaku od toxického ex partnera?

 Žena, která opustila toxický vztah, je vystavená obrovskému stresu, nejistotě, strachu o děti, když jsou u bývalého partnera, jejich otce. Namísto příjemných chvil po návratu dětí domů, musí často dávat rozhozené děti psychicky dohromady i několik dní. Je to začarovaný kruh. Když se děti uklidní, znovu musí jít k otci, jelikož tak rozhodl soud. A soud může matce, která se odmítá podřídit a děti takovému otci nedá, dát pokutu, výchovné ...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat