NETHOLISMUS: Chorobná závislost na internetu

https://www.blog.mojra.cz/post/146

Internet je dnes pro všechny neodmyslitelným pomocníkem, díky němu nemusíme strávit dlouhé hodiny v obchodních centrech, cestovních kancelářích, v knihovnách… Najdeme a zařídíme přes něj vše, na co si jen vzpomeneme. Zůstaneme v kontaktu s přáteli napříč celým světem.

 

Dokud ovládáme internet my (lidé) je pro nás jistě přínosem. Ovšem jakmile čas strávený na internetu začne přerůstat přiměřenou hranici, může být jeho nadužívání nebezpečné a zhoubné. Staneme se netholikem, člověkem chorobně závislým. O tom, že je tento typ závislosti stejně nebezpečný jako např. narkomanie, se rozepíšeme v tomto článku.

 

Co je netholismus?

Definice vymezuje netholismus jako chorobnou závislost na internetu ve všech jeho formách – hraní online her, chat, emaily, surfování na webových stránkách, seznamky, sociální sítě aj.

 

O závislosti na internetu pojednávají již odborné publikace z 80.let minulého století (např. Margaret Shotton - Computer Addiction? A study of computer dependency z roku 1989), zatím tedy spíše okrajově, protože internet nebyl v těchto letech na vzestupu tak, jako je tomu dnes. V roce 1995 pak I. Golberg popisuje závislost na internetu jako novou psychickou poruchu a v roce 1996 všechny dosavadní teorie více rozvádí americká psycholožka K. Young, která mj. jako první navrhla kritéria, na jejichž základě lze tuto závislost diagnostikovat. Od 90. let minulého století se pak řada psychologů snažila o to, aby byla závislost na internetu oficiálně akceptována jako duševní porucha.

 

V současnosti je téma netholismu velmi diskutované zejména proto, že roste počet dětí závislých na internetu, a to nejčastěji ve věku od 12 let (ale i mladších). V České republice pak statistiky hovoří o zhruba 4% lidí z celkové populace závislých na internetu. Tato čísla se samozřejmě neustále mění a je obtížné vysledovat přesný počet závislých osob. Čím to? Jednoduše dnešní doba netholismu přeje, internetové pokrytí je všudypřítomné, vlastníme chytré mobily i tablety, připojíme se kdykoli a odkudkoli. Hranice mezi běžným používáním a závislostí je tedy opravdu tenká.

 

Srovnáme-li netholismus s jinými závislostmi, je jeho podstata stejná – netholik (člověk závislý na internetu) je stíhán nekontrolovatelným nutkáním být neustále připojen, jinak řečeno musí mít svou virtuální drogu vždy po ruce. Pokud tomu tak není, dostaví se silné abstinenční příznaky.

 


Anglický psycholog A. Griffith vymezil 6 hlavních příznaků, které jsou pro závislost na internetu charakteristické:

  • Významnost. Skutečná realita je odsouvána do pozadí, pro závislého hraje prim realita virtuální.
  • Náladovost. Jakmile se závislému nedostane jeho drogy, začne být výbušný, impulzivní…
  • Navyšování. Tak, jako narkoman stále touží po větší a větší dávce drogy, tak i netholik prodlužuje čas, který stráví na internetu.
  • Abstinenční projevy. Bez přísunu denní dávky – času na internetu – se začnou u závislého objevovat typické abstinenční příznaky, např. agresivita, úzkosti, deprese aj.
  • Narušení vztahů. Dostavují se problémy s budováním mezilidských vztahů, konflikty v rámci sebe sama apod.
  • Recidiva. Vyléčený netholik se závislostí bojuje opakovaně, což je dáno hlavně dnešním způsobem života, kdy bez internetu nedokážeme fungovat.

 

Jak se závislost na internetu projevuje?

  • neschopnost odtrhnout se od počítače, internetu
  • nutkavá potřeba opakovaně kontrolovat online obsah, být připojen
  • nervozita, agresivní chování
  • uzavírání se do sebe, ignorace a izolace od okolí
  • nedodržování zdravých stravovacích návyků, poruchy příjmu potravy
  • závislost zasahuje do běžného fungování v práci, rodině

 

Jaké důsledky může netholismus mít?

Závislost na internetu a sociálních sítích je svými riziky srovnatelná s ostatními závislostmi, a to jak po fyzické, tak i psychické stránce. Závislý člověk se snadno ocitne na hranici zákona, časté jsou různé druhy podvodů, zadlužení se kvůli ztrátě zaměstnání a neschopnosti platit účty apod. Nepřetržité vysedávání u počítače má za následek poruchy pohybového systému, zhoršení sluchu/zraku, problémy s trávicím ústrojím apod. Z psychologického hlediska jsou pak časté poruchy pozornosti a chování, neschopnost navazovat vztahy, agresivita, deprese aj.

 

Jak léčit závislost na internetu?

Prvním, nejdůležitějším krokem je vlastní uvědomění si problému. Jakmile si závislý přizná, že se v jeho případě jedná opravdu o problém, že už doba trávená na internetu přerostla pomyslné meze, je pro něj důležitá motivace a podpora rodiny, přátel, blízkých.

 

Abyste se závislosti na internetu zbavili, musíte dodržet několik základních pravidel:

 

Abstinence

Vyhnout se jakékoliv činnosti, která závislost provází. Nejlépe se úplně odstřihnout od internetu, což je však v dnešní době velmi komplikované. V první etapě zvládnutí závislosti je však bezpředmětné připojení na internetu pouze omezit.

 

Nalézt náhradu

Dobu, kterou jste obvykle trávili na internetu vyplňte novými koníčky. Těm se věnujte i po překonání závislosti, abyste se vyhnuli recidivě.

 

Omezit čas

Jelikož se dnes vše odehrává online, a to i komunikace v práci, je potřeba stanovit si po léčbě konkrétní přípustné meze. Ponechte si tedy jen nutné pracovní a komunikační nástroje, jako je email. Vše ostatní (sociální, herní a jiné profily) nenávratně smažte. Vymezte si taktéž dobu, kterou můžete denně na internetu strávit a nepřekračujte ji.

 

Opusťte virtuální svět

Najděte si přátele mezi skutečnými lidmi, nejen na sociálních sítích. Plánujte s nimi společné aktivity apod.

 

Podle studií lze závislost na internetu překonat zhruba po půl roce opravdu striktního dodržování výše uvedených pravidel. Ovšem každý člověk je jiný, tudíž i léčba musí reagovat na jeho individuální potřeby. Překonat jakoukoliv závislost není jednoduché, zejména s ohledem na to, že je narušeno běžné fungování v každodenním životě, kognitivní funkce člověka, mezilidské vztahy…

 

 

Proto doporučujeme v případě, kdy si svou závislost na internetu uvědomíte, vyhledat pomoc psychologa. Jen ten dokáže nejlépe a objektivně posoudit míru vaší závislosti, zvolí vhodnou terapii a bude vašim průvodcem a psychickou podporou v době odvykání. Psychologická pomoc je velmi důležitá i v období abstinence, protože psycholog vám dokáže nejlépe nastavit přípustné hranice, bude vašim dozorem a nabídne oporu v těžkých situacích, kterým budete nuceni čelit.

 


 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: 

---- Jak sociální sítě zkreslují naše vnímání

---- ZÁVISLOST NA SOCIÁLNÍCH SÍTÍCH: V zajetí komentářů, lajků a sdílení

---- Závislost. Jak ji porozumět a jak ji překonat

---- Děti a závislost na telefonu: Co je normální a co už je moc?

---- Děti v době digitální: Jak jim porozumět a jak nastavit pravidla a hranice?














Právě jste četli článek: NETHOLISMUS: Chorobná závislost na internetu

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Psychické poruchy u dětí: 5 varovných signálů, které byste neměli přehlížet

Psychické poruchy u dětí: 5 varovných signálů, které byste neměli přehlížet

Víte, jak se mohou projevovat psychické poruchy u dětí? Jedná se o široké spektrum onemocnění, které mohou významně ovlivnit nejen chování a emocionální stav dítěte, ale i jeho celkový vývoj. Včasné rozpoznání a adekvátní reakce na tyto poruchy jsou klíčem k zajištění nejlepší možné péče a podpory.Studie ukazují, že až 50 % psychických onemocnění je možné diagnostikovat již v mladém věku.Rodiče by si měli všímat varovných signálů, mezi...

Pokračovat ve čtení

Jak objednat dítě k psychologovi?

Jak objednat dítě k psychologovi?

Návštěva psychologa je velice citlivé téma. Zejména v případě dětí se nad vším snáší mnoho otazníků. Je potřeba jít s dítětem k psychologovi? Kdy bychom jako rodiče neměli návštěvu psychologa odkládat? Jaké máme možnosti? Není na to naše dítě ještě moc malé?.... Pojďme se tomu podívat na zoubek. Mnoho rodičů neví, jaký je rozdíl mezi psychologem a psychiatrem, takže mi dovolte krátce toto objasnit. Zatímco PSYCHIATR je lékař, který d...

Pokračovat ve čtení

Soukromý psycholog vs. psycholog na pojišťovnu

Soukromý psycholog vs. psycholog na pojišťovnu

Rozhodli jste se vyhledat pomoc psychologa, ale neumíte se rozhodnout, zda si vybrat soukromou poradnu, nebo tu, kde vám konzultaci uhradí pojišťovna? Vše má svá pro a proti. Pojďme se tedy podívat na to, co vám může soukromý psycholog oproti psychologovi na pojišťovnu nabídnout. Třeba vám to ulehčí rozhodování.Když terapii proplácí pojišťovnaNěkteří lidé jednoduše nemají dostatek financí na to, aby si mohli zaplatit terapii u soukromého psychologa. Nebo...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat