Alkoholismus: Jak ho poznat a léčit?

https://www.blog.mojra.cz/post/41

V minulém článku jsme si popsali problematiku závislostí, na což nyní navážeme a rozebereme důkladněji téma závislosti na alkoholu (vycházet budeme zejména ze studie Dr. Jellinka).


Co je to závislost na alkoholu (alkoholismus)?


Alkoholismus můžeme definovat jako nadměrnou konzumaci alkoholických nápojů, mající chronický a recidivující charakter. Toto onemocnění postihuje celou osobnost člověka a má dopad i na jeho blízké. Alkoholismus patří mezi nejzávažnější a nejrozšířenější formy závislosti, přesto bývá tato problematika mnohdy bagatelizována. Ačkoli je alkohol legální, stále na něj musíme pohlížet jako na velmi návykovou látku srovnatelnou např. s kokainem. Závislost provází mnoho fyzických i psychických problémů, často se v důsledku alkoholismu stává člověk kriminálníkem, je postaven na okraj společnosti apod.  


Příčiny závislosti na alkoholu


Důvodů může být opravdu mnoho, nejčastěji se říká, že člověk utápí v alkoholu svůj žal. Příčinou nadměrného pití jsou zejména vypjaté emoční a stresové situace, partnerské a rodinné neshody, osobnostní problémy, psychické nemoci, negativní životní změny, genetické dispozice aj.


Vztah jedince k alkoholu, vývoj návykovosti



Podle toho, jaký vztah zaujímá jedinec k alkoholu rozlišujeme čtyři skupiny osob:



1. abstinent – úplně odmítá pití alkoholu

2. konzument – vychutnává si chuť alkoholických nápojů, dává přednost kvalitě nad kvantitou, nedělá mu problém abstinovat

3. piják – vyhledává alkohol pro jeho krátkodobé antidepresivní a úzkost potlačující účinky, euforii.

4. alkoholik – pití se pro něj stává drogou, nedokáže se bez alkoholu obejít, aniž by prožíval silné abstinenční účinky.


První kontakt s alkoholem nastává většinou již v dětském věku. Postoj dětí je různý, obecně však platí, že pivo a tvrdý alkohol dětem nechutná a nevyvolává v nich žádný zájem. Větší zkušenosti s pitím přichází v období adolescence, mladiství experimentují s alkoholem a jeho účinky, konzumace alkoholu u nich vzbuzuje pocit dospělosti. Kritickým obdobím, kdy se vymezuje vztah člověka k alkoholu je mezi třicátým a čtyřicátým rokem – s narůstajícím věkem přichází krize osobnosti, vztahové problémy apod.


Typy závislosti na alkoholu (dle Dr. Jellinka)


Typ alfa – alkohol je užíván jako prostředek pro odstranění špatné nálady, úzkosti, deprese. Lidé spadající do této skupiny pijí nejčastěji o samotě.


Typ beta – příležitostné požívání alkoholu, většinou ve společnosti. Osoby spadající k typu beta mají často nějaké tělesné postižení.


Typ gama (anglosaský typ) – preference piva a destilátů, rozvíjející se závislost, s vypitým množstvím stoupá tolerance k alkoholu.


Typ delta (románský typ) – preference vína, trvalé udržování hladiny alkoholu v krvi bez výrazných projevů opilosti.


Typ epsilon – střídání období nadměrné konzumace alkoholu s abstinencí.



Příznaky, projevy a fáze alkoholismu


Člověk závislý na alkoholu prochází čtyřmi fázemi alkoholismu, čím více stoupá množství vypitého alkoholu, tím více se projevují jeho účinky.


1. počáteční stadium – „alkohol dává, ale nebere“


V této fázi člověk poznává první účinky alkoholu jako drogy, postupně stoupá jeho potřeba zvyšovat množství vypitého alkoholu.


2. varovné stadium – podnapilost a opilost


Piják neodhaduje rizika častého pití alkoholu, pije čím dál tím víc, přechází od piva/vína k tvrdému alkoholu. Nepije sám, ale vyhledává společnost dalších pijáků, aby nebyl nápadný.


3. rozhodné stadium – alkoholová okénka


Roste tolerance k alkoholu, piják přestává ovládat chuť k pití, svému okolí i sobě neustále slibuje, že s pitím přestane. Abstinenční období však netrvají dlouho, opakujícími se návraty k alkoholu se dostává na hranici, kterou jakmile překročí, už nepřestane.


4. konečné stadium – „opíjení do němoty“


Alkohol získává nad pijákem absolutní nadvládu, závislý pije pořád a všude, zvyšuje množství vypitého alkoholu. V této fázi se často objevují alkoholické psychózy.




Dr. Jellinek vymezil čtyřicet nejčastějších projevů závislosti na alkoholu – výpadky paměti (okénka), tajné pití, trvalé myšlenky na alkohol, nekontrolované pití, pocity viny, vyhýbání se narážkám na alkohol, neschopnost přerušit pití či nepít, racionalizace pití, nárůst soc. obtíží, velikášství, nápadná agresivita, trvalá zkroušenost,  vynucená abstinence, změny způsobu pití, ztráta přátel, změna zaměstnání, podřizování zájmů alkoholu, ztráta zájmu o okolí, sebelítost, únik z dosavadního prostředí, odcizení rodině, námitky vůči členům rodiny, vytváření tajných zásob alkoholu, zanedbání výživy, hospitalizace pro poruchy na zdraví, pokles sexuální aktivity, alkoholická žárlivost, pravidelné ranní doušky, prodloužená intoxikace, etická deteriorace, alkoholová poškození mozku, alkoholické psychózy, styky s morálně deprivovanými osobami, pití technického alkoholu (např. Okena), snížení tolerance, úzkosti, třesy, nutkavý ráz pití, debakl, lhaní a nárůst kriminality.



Následky alkoholismu


Závislost na alkoholu má negativní dopad na fyzické i psychické zdraví člověka.


Fyzické následky:


Poškození trávicí soustavy, riziko onkologického onemocnění, cukrovka, nedostatek vitamínů, poruchy krvetvorby, impotence, riziko postižení plodu u těhotných žen, poškozený kardiovaskulární systém, záněty průdušek, karcinom plic, atrofie mozku, aj.


Psychické následky:


Poruchy chování a intelektu, akutní výpadky paměti, alkoholové psychózy:

  • alkoholová epilepsie
  • delirium tremens – životu ohrožující stav provázený halucinacemi
  • alkoholická halucinóza – neklid, úzkosti, bolesti hlavy, sluchové iluze a halucinace
  • alkoholická paranoidní psychóza – bludy o pronásledování, žárlivost
  • alkoholová demence – postupné zhoršování paměti, tzv. konfabulace (pacient maskuje ztráty paměti vymyšlenými údaji)


Léčba alkoholismu a kde hledat pomoc


Základem při léčbě závislosti na alkoholu je spolupráce nemocného. Léčba alkoholismu může podle závažnosti probíhat formou terapie či poradenství, případně je nutná hospitalizace. Základ léčby spočívá v odebrání alkoholu a zvládnutí abstinenčních příznaků. Využívá se např. antabusová terapie, kdy jsou pacientovi podávány léky, které vyvolávají po následném požití alkoholu pocity na zvracení. Důležitá je také vhodná psychoterapie, nejčastěji ve skupinách, při které se klade důraz na opětovné začlenění pacienta do společnosti a rozebírají se do detailů příčiny, které jej k závislosti přivedly apod. Cílem léčby je dokonalé zvládnutí závislosti a doživotní abstinence.


Pokud se potýkáte se závislostí na alkoholu, vyhledejte co nejdříve odbornou pomoc – psychologa, psychiatra, poradenství v psychiatrických léčebnách, setkání anonymních alkoholiků apod.

 




Následující článek bude zaměřen na drogovou závislost a jak se s ní vyrovnat








Právě jste četli článek: Alkoholismus: Jak ho poznat a léčit?

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar
  • Jana Čebišová před 3 roky
    Jana Čebišová

    Dobrý večer, prosím o nějakou pomoc přes email,mohu poslat informace .Moc děkuji

  • Tým poradny Mojra.cz před 3 roky
    Tým poradny Mojra.cz

    Dobrý den, v naší poradně konzultace přes email nabízíme, je však potřeba si ji nejprve objednat. Objednávku provedete jednoduše zde https://mojra.cz/objednavka/emailove-balicky O problému, který chcete řešit se co nejvíce rozepište do zprávy pro psychologa. S pozdravem Tým poradny Mojra.cz

  • Jaroslav Kumbera před 3 roky
    Jaroslav Kumbera

    Prosím o pomoc přítelkyně je alkoholická nevím si s tím už řady ,každý den je opila já se starám o děti jelikož ona není schopna ale to její pití mně vyčerpává nevím jak dál prosím o radu

  • Tým poradny Mojra.cz před 3 roky
    Tým poradny Mojra.cz

    Dobrý den, určitě by bylo na místě si promluvit s psychologem, a to jak vy, tak i vaše přítelkyně. S výběrem psychologa vám velmi rádi pomůžeme, stačí napsat do chatu v pravém dolním rohu stránky, nebo nás kontaktovat telefonicky na +420 731 226 690 Tým poradny Mojra.cz

  • Kateřina před 2 roky
    Kateřina

    Dobrý den, zajímalo by mě jak člověka, který má problém se závislosti na alkoholu, ale nechce to přiznat, prinutim nebo mu otevřu oči, aby zjistil, že alkoholik je? Jak ho nasměrovat? Děkuji

  • Tým poradny Mojra.cz před 2 roky
    Tým poradny Mojra.cz

    Dobrý den, určitě vám doporučujeme konzultaci s psychologem, vhodný psycholog Vám dokáže s touto situací pomoci. Emailovou konzultaci objednáte přímo zde: https://mojra.cz/objednavka/emailove-balicky S pozdravem Tým poradny Mojra.cz


Podobné články



Jak objednat dítě k psychologovi?

Jak objednat dítě k psychologovi?

Návštěva psychologa je velice citlivé téma. Zejména v případě dětí se nad vším snáší mnoho otazníků. Je potřeba jít s dítětem k psychologovi? Kdy bychom jako rodiče neměli návštěvu psychologa odkládat? Jaké máme možnosti? Není na to naše dítě ještě moc malé?.... Pojďme se tomu podívat na zoubek. Mnoho rodičů neví, jaký je rozdíl mezi psychologem a psychiatrem, takže mi dovolte krátce toto objasnit. Zatímco PSYCHIATR je lékař, který d...

Pokračovat ve čtení

Soukromý psycholog vs. psycholog na pojišťovnu

Soukromý psycholog vs. psycholog na pojišťovnu

Rozhodli jste se vyhledat pomoc psychologa, ale neumíte se rozhodnout, zda si vybrat soukromou poradnu, nebo tu, kde vám konzultaci uhradí pojišťovna? Vše má svá pro a proti. Pojďme se tedy podívat na to, co vám může soukromý psycholog oproti psychologovi na pojišťovnu nabídnout. Třeba vám to ulehčí rozhodování.Když terapii proplácí pojišťovnaNěkteří lidé jednoduše nemají dostatek financí na to, aby si mohli zaplatit terapii u soukromého psychologa. Nebo...

Pokračovat ve čtení

Co dělat, když dítě nechce chodit do školy?

Co dělat, když dítě nechce chodit do školy?

Článek obsahuje: rada odborníka, komentář a diskuze s psychologem.  Každé dítě se někdy chce ulít ze školy, aby se vyhnulo testu, zkoušení, nebo se mu prostě jen nechce ráno brzo vstávat. Vzpomeňme si na svá školní léta, také jsme to na své rodiče několikrát zkoušeli a vymýšleli si různé důvody, které nám v návštěvě školy brání. Pokud vás dítě přemlouvá, abyste jej nechali sem tam doma, není to nic alarmují...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat