Posedlost fyzických vzhledem aneb ZÁVISLOST NA PLASTIKÁCH

https://www.blog.mojra.cz/post/178

Každá žena touží po dokonalosti a mnohé se nebojí kvůli vlastní kráse a spokojenosti podstoupit různá rizika a procedury. Tlak médií, které nám předhazují celebrity s tělem bohyně, bezchybnou tváří a velkým poprsím je nezanedbatelný. Kdo by nechtěl takhle dokonale vypadat také? Bohužel se však cesta za vysněným vzhledem může lehce stát doslova cestou do pekel. Chorobný strach z vlastní ošklivosti a stárnutí vede k jedné plastické operaci za druhou, jenže takovéto zásahy váš organismus a psychika dlouho neunesou.


Dismorfobie a závislost na plastických operacích


Plastické operace dokáží zázraky, chirurg vám dokáže odstranit nevzhledné jizvy po úrazu, vymodelovat dokonalý nos, přišít odstávající uši, zvětšit prsa apod. Když se rozhodnete pro plastiku ze zcela racionálních důvodů a nebudete to přehánět, je vše v pořádku. Po zákroku se vám zvýší sebevědomí, a to je žádoucí. Ovšem pozor na věčnou nespokojenost, vymýšlení si důvodů, proč jít znovu pod nůž plastickému chirurgovi apod. V tomto případě se jedná o psychický problém, odborně zvaný dismorfobie, neboli porucha vnímání vlastního těla. Člověku s touto poruchou nebude jedna plastická operace stačit, výsledek totiž pocitově nesplní očekávání, a tak se nechá operovat znova a znova a znova. Dostává se do nekonečného kolotoče nespokojenosti, operací, léčby a opětovné nespokojenosti. Vypěstuje si závislost na plastikách, která je nejen jeho tělu, ale i psychice opravdu nebezpečná.


Následky, které opakované podstupování plastických operací může zanechat bývají opravdu vážné. Kromě toho, že přesmíru zatěžujete organismus, vás opakující se zákroky budou stát opravdu jmění. Dobrý plastický chirurg by se měl s klientem při první konzultaci zaměřit na jeho důvody, proč chce plastickou operaci podstoupit, zda je jeho první a posoudit vhodnost zákroku. Zda však klient trpí dismorfobií bývá těžko určitelné, projeví se to většinou až po samotné operaci, kdy pacient i přes vynikající výsledek bude zklamaný a jen co se jizvy zahojí, přijde se objednat na další operaci. Plastičtí chirurgové by v tuto chvíli měli posoudit, zda je požadavek klienta soudný, a pokud pojmou podezření na psychickou poruchu, závislost, neměli by operaci provést. Bohužel světem vládnou peníze a mnoho lékařů se s vidinou zisku nezaobírá psychickým stavem klienta. Není se pak čemu divit, když internetem prolétne fotka, na které je vyobrazena dívka před a po plastických operacích, dívka, která se kvůli své závislosti změnila, ale rozhodně se nestala přitažlivou, ba naopak. Vzpomeňte si také na upadlý nos krále popu M. Jacksona, kterého můžeme označit za prototyp člověka závislého na plastikách (i přes jeho celoživotní tvrzení že prodělal jen asi tři plastické operace).


Řešení? Návštěva psychologa!


Závislost na plastických operacích není radno podceňovat, je svou závažností na stejné úrovni jako jiné závislosti, má ve své podstatě i stejné (po tělesné stránce i fatálnější) následky. V první řadě je kritériem pro úspěšnou léčbu uvědomit si, že touha po dokonalém vzhledu přerostla únosnou hranici. Důležitou roli zde samozřejmě hraje podpora rodiny a přátel, kteří v případě vaší nízké sebereflexe budou plnit roli jakéhosi rádce, člověka, který vás upozorní na vaše nezdravé chování.


Léčba poruchy je velmi náročná a je zapotřebí součinnosti, respektive soudnosti, plastických chirurgů, kteří by vás s touto diagnózou (nebo s podezřením na ni) neměli operovat. Psycholog se zaměří na odhalení příčiny klientovy závislosti na plastických operacích, zda je příčinou dismorfobie nebo jiná psychická porucha a individuálně doporučí nejvhodnější způsob terapie. Ta spočívá zejména v tom, naučit klienta mít se rád se všemi chybami, posílit sebevědomí apod. Samozřejmostí je, stejně jako u jiných závislostí, odvykací terapie s cílem doživotní abstinence.

 






Právě jste četli článek: Posedlost fyzických vzhledem aneb ZÁVISLOST NA PLASTIKÁCH

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Jak objednat dítě k psychologovi?

Jak objednat dítě k psychologovi?

Návštěva psychologa je velice citlivé téma. Zejména v případě dětí se nad vším snáší mnoho otazníků. Je potřeba jít s dítětem k psychologovi? Kdy bychom jako rodiče neměli návštěvu psychologa odkládat? Jaké máme možnosti? Není na to naše dítě ještě moc malé?.... Pojďme se tomu podívat na zoubek. Mnoho rodičů neví, jaký je rozdíl mezi psychologem a psychiatrem, takže mi dovolte krátce toto objasnit. Zatímco PSYCHIATR je lékař, který d...

Pokračovat ve čtení

Soukromý psycholog vs. psycholog na pojišťovnu

Soukromý psycholog vs. psycholog na pojišťovnu

Rozhodli jste se vyhledat pomoc psychologa, ale neumíte se rozhodnout, zda si vybrat soukromou poradnu, nebo tu, kde vám konzultaci uhradí pojišťovna? Vše má svá pro a proti. Pojďme se tedy podívat na to, co vám může soukromý psycholog oproti psychologovi na pojišťovnu nabídnout. Třeba vám to ulehčí rozhodování.Když terapii proplácí pojišťovnaNěkteří lidé jednoduše nemají dostatek financí na to, aby si mohli zaplatit terapii u soukromého psychologa. Nebo...

Pokračovat ve čtení

Co dělat, když dítě nechce chodit do školy?

Co dělat, když dítě nechce chodit do školy?

Článek obsahuje: rada odborníka, komentář a diskuze s psychologem.  Každé dítě se někdy chce ulít ze školy, aby se vyhnulo testu, zkoušení, nebo se mu prostě jen nechce ráno brzo vstávat. Vzpomeňme si na svá školní léta, také jsme to na své rodiče několikrát zkoušeli a vymýšleli si různé důvody, které nám v návštěvě školy brání. Pokud vás dítě přemlouvá, abyste jej nechali sem tam doma, není to nic alarmují...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat