Psychické trauma a jak se s ním vyrovnat

https://www.blog.mojra.cz/post/71

V současném světě není již téma psychického traumatu natolik tabuizováno jako kdysi. Ba naopak, tento pojem je čím dál častěji omílán v různých publikacích, odborných článcích i na internetu. V úvodu je potřeba si tuto problematiku blíže specifikovat a konkretizovat, protože ač je trauma správně spojováno se stresem, ne každá stresová situace může vyústit v trauma s jeho typickými příznaky a projevy.



Definice vymezuje psychické trauma jako duševní stav člověka, ke kterému dochází v důsledku traumatizující události, která ve velké míře porušuje jeho duševní rovnováhu. Přičemž traumatizující událost je pojmem velmi širokým, každý člověk má své hranice nastaveny jinak. V psychologii se může jednat jak o traumata v důsledku fyzických či psychických otřesů, kdy je jedinec vystaven extrémní hrůze z toho, že je bezmocný.



Psychické trauma – příčiny:


Příčinou psychického traumatu může být událost, které se člověk přímo účastní, ale i ta, která se jej osobně nijak nedotýká, pouze se ocitá v roli svědka, přihlížejícího. Mezi takovéto situace nejčastěji patří přírodní katastrofy, přepadení, týrání, únos, válka, znásilnění, zneužívání, pobyt ve vězení, trauma z porodu, pokus o vraždu, dopravní či letecká nehoda, náhlá smrt blízké osoby, vážné onemocnění či úraz, traumata z dětství aj.


Psychické trauma – projevy a důsledky:


Prožité trauma se může odrazit na psychickém i fyzickém zdraví člověka. Prvotní reakcí na traumatizující událost je stres, který může přetrvávat i několik dní po zážitku. Budeme-li hovořit o traumatu, které začne jedinec zpracovávat okamžitě, je typickým projevem znehybnění, a to doslova. Postižený není v první chvíli schopen jakkoli reagovat, pohnout se z místa či se jinak projevit. Výjimečné nejsou ani opačné reakce, tedy zmatené pobíhání a dezorientace. Někdy se může odezva na stresující událost dostavit až po určité době, tehdy hovoříme o tzv. traumatu odloženém v čase, které má často za následek rozvoj posttraumatické stresové poruchy.



Co probíhá v mozku při traumatu?

Jakmile jste vystaveni traumatizující situaci, mozek dá okamžitě pokyn vašemu tělu a podle dostupných studií se vypnou některé části mozku. Jste nyní v jakémsi bojovém módu, nervový systém je v důsledku přetížení schopen vykonávat jen základní povinnosti, vše ostatní jako by nebylo důležité či neexistovalo. Okolní svět ztrácí smysl, nejste schopni cokoli emocionálně prožívat. Jakmile pak hrozba odezní, nervový systém se začíná vracet do klidového režimu, ne vždy však bez následků. V některých případech může dojít k tomu, že mozek bude neustále detekovat hrozby, objeví se potíže s rozlišováním přítomnosti a minulosti, nebo také emocionální a hormonální nestálost.





Fyzické následky traumatu:


únava, poruchy spánku, noční můry

bušení srdce

problémy se soustředěním

žaludeční vředy a jiné zdravotní obtíže

 


Psychické následky traumatu:


bezmoc, smutek

strach, úzkost

podrážděnost

šok, odmítání situace

výkyvy nálad, agrese

 




Jak se vyrovnat s traumatem


Než se rozhodnete vyhledat pomoc odborníka, můžete se pokusit vyřešit problém svépomocí.


Zde je několik pravidel, která je potřeba dodržet:

  • projevujte emoce
  • netlačte na pilu, buďte trpěliví
  • dopřejte si čas truchlit
  • vyhýbejte se všemu, co by mohlo vaše trauma oživit
  • radujte se z maličkostí
  • pokuste se najít smysl traumatu
  • snažte se přijmout prožitou situaci jako prostý fakt



Kdy vyhledat odbornou pomoc


Nestyďte se za to, že se s problémem neumíte vyrovnat sami, ne vždy je to možné. Psycholog vám mj. nabídne nezaujatý pohled na věc a doporučí celou škálu možností, jak jej vyřešit, ať už formou meditačních či vizualizačních technik. Přístup psychologa je ryze individuální, zaměřený na konkrétní potřeby klienta.


Psychologa vyhledejte zejména v těchto případech:


  • nejste schopni vykonávat běžné činnosti doma ani v práci
  • uplynula již dlouhá doba od prožité traumatizující situace a vy se stále necítíte dobře
  • trápí vás noční můry a děsivé vzpomínky
  • izolujete se od společnosti
  • potýkáte se s depresemi, sebevražednými myšlenkami
  • stále více věcí vám traumatizující zážitek připomíná

 













Právě jste četli článek: Psychické trauma a jak se s ním vyrovnat

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Psychické poruchy u dětí: 5 varovných signálů, které byste neměli přehlížet

Psychické poruchy u dětí: 5 varovných signálů, které byste neměli přehlížet

Víte, jak se mohou projevovat psychické poruchy u dětí? Jedná se o široké spektrum onemocnění, které mohou významně ovlivnit nejen chování a emocionální stav dítěte, ale i jeho celkový vývoj. Včasné rozpoznání a adekvátní reakce na tyto poruchy jsou klíčem k zajištění nejlepší možné péče a podpory.Studie ukazují, že až 50 % psychických onemocnění je možné diagnostikovat již v mladém věku.Rodiče by si měli všímat varovných signálů, mezi...

Pokračovat ve čtení

Mojráček a nevychovaný kamarád

Mojráček a nevychovaný kamarád

Jednoho dne si po škole přivedl Mojráček domů na návštěvu nového kamaráda Erika. Mojráčkovi rodiče už byli doma, pozdravili kluky u dveří, Mojráček jim řekl, že půjdou nahoru do pokojíku. Erik se však jen rozhlížel po předsíni, ale nepozdravil ani jednoho z rodičů. Maminka se na tatínka zamyšleně podívala, ale ten jen pokýval hlavou a šel do obýváku. Po nějaké době Mojráček s Erikem seběhli dolů do kuchyně, protože dostali hlad. Než ...

Pokračovat ve čtení

Stres a jeho vliv na fyzické a psychické zdraví

Stres a jeho vliv na fyzické a psychické zdraví

Cítíte se někdy, jako by váš život byl plný napětí, které se z vás jen tak nevytratí? Nejste sami. Stres je ten tichý společník, který se v našich životech často objevuje nečekaně. Ať už jde o práci, rodinu nebo jen každodenní situace, může nás zaskočit a ovlivnit tak naše celkové zdraví. Ale jak se stresem efektivně bojovat a nenechat se jím svázat? Tento článek je průvodcem, který vám ukáže, jak na to. Získáte náhled na to, jak ...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat