Jak se vyrovnat se smrtí blízké osoby

https://www.blog.mojra.cz/post/24

Smrt je dosti kontroverzním tématem, ačkoli je neodmyslitelnou součástí života, hovorům o smrti se většinou raději vyhýbáme. Jakákoli zmínka o smrti člověka zasáhne, o to víc, jedná-li se o úmrtí někoho z nejbližších – partnera/ky, manžela/ky, rodičů, dítěte. I v případě, kdy vnímáte smrt pouze jako součást života, patří k těm nejvýraznějším krizím, se kterými se musíte vyrovnat.


Ztratíte-li milovaného člověka, změní se vám do jisté míry celý váš dosavadní život, nic nebude takové jako dřív. Zaplaví vás obrovské množství pocitů od smutku, zoufalství až po vztek, nenávist a nevíte, jak je zpracovat, uvažujete, zda jsou vaše prožitky stále ještě v mezích „normálnosti“. Tuto etapu nazýváme obdobím truchlení a je neodmyslitelnou součástí procesu vyrovnání se se smrtí. Nejkritičtější jsou pro pozůstalého zhruba čtyři měsíce, velmi náročné je pak také první výročí úmrtí.


Pokud truchlíte delší či kratší dobu, neznamená to hned, že je u vás něco špatně, každý člověk je individuální a jinak se dokáže vyrovnat s náročnými situacemi, proto někdo truchlí měsíc a jiný rok. Každé období truchlení však musí jednou skončit.


Fáze vyrovnávání se se smrtí můžeme rozdělit do tří skupin:


Fáze popírání

Nastává v okamžiku, kdy se o smrti blízkého člověka dozvídáme. V první chvíli nechceme přijmout fakt, že partner/manžel, rodič či dítě nežije. Často člověk v této fázi jedná zmateně, reaguje nepřiměřeně např. smíchem (výjimku tvoří lidé, kteří zažívali náročné emoční období, týrání, dlouhou nemoc apod. - ti opravdu mohou cítit úlevu). Obtížným se stává fungování v běžném životě, i ty nejlehčí úkoly se najedou zdají nesplnitelné.


Fáze emoční

Přichází, jakmile si smrt nejbližšího uvědomíme. Je to období, kdy naplno propuknou všechny pocity – lítost, zoufalství, vztek, nenávist, osamělost aj. Často si klademe otázky, proč se to stalo právě nám, co jsme mohli udělat jinak, mohli jsme tomu nějak zabránit?



Poslední fází je pak přijetí a vyrovnání se se smrtí milované osoby.

Dokážeme o zemřelém hovořit bez pláče a pocitu obrovské bolesti. Tato fáze je velmi důležitá, pokud se se smrtí milovaného člověka nedokážeme vyrovnat, může truchlení přerůst v chorobný stav.



Příznaky a projevy truchlení


Zármutek nad ztrátou blízké osoby pociťujeme jak po psychické, tak i po fyzické stránce a promítá se do všeho, co děláme. Mezi nejčastější projevy patří:


  • Bolest, žal, smutek, sklíčenost, úzkost
  • Slabost, únava, svíravý pocit u srdce
  • Tělesný třas, problémy s dýcháním
  • Problémy se spánkem, nechutenství
  •  Šok
  •  Zloba na sebe sama či zemřelého
  • Úleva (v případě týrání apod.)
  • Sexuální nechutenství
  • Poruchy paměti, pozornosti, vnímání
  • V chorobných stavech pak bludy a halucinace, alkoholismus, panika, poruchy osobnosti, psychózy, deprese aj.

 

Jak se vyrovnat se smrtí partnera, manžela, rodiče?


Každý člověk se vyrovnává se smrtí jinak, důležité je pochopit, že není možné se vrátit do stejných kolejí jako předtím. Úmrtí partnera, manžela či rodiče nejlépe zvládnete s pomocí přátel, rodiny, psychologa, kterým se můžete svěřit se všemi obavami a pocity. Mnohdy se však stává, že ač to okolí s vámi myslí dobře, vyvíjí na vás nepřiměřený nátlak - např. u dětí po smrti rodiče bývají časté věty o tom, jak musí dítě suplovat roli zemřelé matky či otce; po smrti ženy/muže se vám přátelé snaží najít co nejdříve náhradu apod. Najděte si opět čas na vaše koníčky a zájmy, nevyčítejte si, pokud při nich na chvíli zapomenete na váš žal. Rozlučte se se zemřelým, řekněte mu vše, co jste nestihli, popř. napište dopis. Jestliže si nesete jakékoliv křivdy, snažte se je odpustit. Můžete si vést deník, kam zapíšete všechny své pocity, pořiďte si domácího mazlíčka. Jestliže se se smrtí nedokážete vyrovnat sami, či cítíte, že truchlení nabývá chorobné povahy, vyhledejte odbornou psychologickou pomoc.


Jak se vyrovnat se smrtí dítěte?


To nejhorší, co může rodiče potkat, je smrt potomka. Najednou cítíte, že nemáte žádný smysl života a vše pro vás skončilo. Uvažujete, zda máte chuť a pro koho ještě žít. Zármutek nad smrtí dítěte je velmi specifický, nikdy se jej nezbavíte, ale je potřeba jej správně zpracovat. V tomto případě nemůžeme nijak rozdělit stádia smutku, jde o celoživotní proces, rodiče se musí naučit žít bez dítěte, ale truchlí po něm neustále. Pokud vás smrt dítěte potká, dopřejte si dobu na trápení, pláč, bolest.


Nikam nespěchejte, důležitá rozhodnutí odložte na neurčito. Jakmile zvládnete největší smutek, zkuste se postupně vrátit k práci, zájmům. Některým rodičům pomůže, když se zbaví věcí, které jim dítě připomínají, jiní se snaží vytvořit jakousi trvalou upomínku k uctění památky dítěte. Rozhodně se nesnažte vše překonat sami, mluvte o svých pocitech s manželem/partnerem, přáteli i rodinou, popř. navštivte psychologa.


Žádné pocity rodičů nelze označit za nenormální, ovšem pokud se u vás projeví silné deprese, posttraumatická stresová porucha, komplikovaný smutek, sebevražedné myšlenky aj. je důležité vyhledat odbornou pomoc. 







Pokud vás zajímá, jak se můžete v naší poradně Mojra.cz objednat, naleznete videonávod pod tímto odkazem VIDEO: Jak se objednat k psychologovi. 






Právě jste četli článek: Jak se vyrovnat se smrtí blízké osoby

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Mojráček: Jak motivovat děti k domácím pracím?

Mojráček: Jak motivovat děti k domácím pracím?

Autor: Psychologická poradna| Jak motivovat děti k domácím pracím? Co funguje a co ne? Jak k dětem přistupovat?Byl víkend a maminka po snídani poprosila Mojráčka, jestli by mohl vyluxovat celý dům. Mojráček jí to slíbil. Po snídani se ale zvedl od stolu, neodnesl si ani talířek, a utíkal do svého pokoje, kde si zapnul počítač. Když se ani za hodinu nezačalo nic dít, zavolala maminka na Mojráčka znovu. „Jóó,“ volal Mojráček na maminku z pokojen, „...

Pokračovat ve čtení

POPORODNÍ DEPRESE: Když je mateřství plné smutku

POPORODNÍ DEPRESE: Když je mateřství plné smutku

Mateřství je obvykle spojováno především s pozitivními pocity. Těšení se na miminko. Radost z prvního úsměvu. Dojetí z miminkovské vůně. Pocit všeprostupujícího štěstí. Pravdou ovšem je, že téměř každá pátá maminka se potýká také s množstvím negativních emocí. Všudypřítomný strach, úzkost, vyčerpání, zmatek. Mateřství přináší množství změn, novou životní roli a pořádný hormonální koktejl. Prozatím se stále...

Pokračovat ve čtení

Nebojte se dětského psychologa! Pomůže vašemu dítěti i vám

Nebojte se dětského psychologa! Pomůže vašemu dítěti i vám

Děti se mohou potýkat s různými problémy, ať už jsou to obtíže ve škole, změny v chování, deprese, úzkosti, strach, nebo jen nejistota v nových situacích. Mnoho rodičů se obává vyhledat pomoc dětského psychologa. Strach z neznámého, stigmatizace a mýty o psychologické péči brání rodičům v tom, aby pomohli svému dítěti i sobě samým. Co dětský psycholog dělá? Dětský psycholog se zaměřuje na péči o duševní zdraví dětí...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat