DEPRESE – fenomén dnešní doby

https://www.blog.mojra.cz/post/2

Prázdniny jsou za námi. Dny naplněné slunečním svitem, dovolené a výlety jsou nenávratně pryč a za okny začíná kralovat barevný, ale sychravý podzim. Je čas vrátit se do reality každodenního života v práci či ve škole.


Ze všech stran se na nás hrnou povinnosti, nad kterými jsme mnohdy v létě jen mávli rukou. Tak náhlá změna situace nás netěší a do života se nám vkrádá špatná nálada, smutek a melancholie. Vše připisujeme podzimní depresi.


Je to ale DEPRESE v pravém slova smyslu? Toto slovo se stalo tak běžným k pojmenování aktuálního psychického stavu, že většina z nás ani neví, co se pod pojmem deprese skrývá.



Deprese je jednou z afektivních poruch. Dle nejrůznějších statistik postihuje od 1 do 20% populace dospělých, nejčastěji ve věku od 20 do 40 let. Častěji je diagnostikována ženám nežli mužům v poměru 2:1. Zajímavé je, že projevy deprese jsou závislé na počasí, nejméně se projevuje v letních měsících.



Jak vlastně deprese vzniká?


Nejde s jistotou říci, co depresi vyvolává. Jde o sloučení dědičných predispozic s vývojově podmíněnými změnami a aktuálními zátěžovými faktory (somatické a psychosociální povahy). U nemocných dochází ke změně ve struktuře a funkčnosti mozku. Deprese se rovněž může objevit jako reakce na dlouhodobě pociťovanou psychickou zátěž, se kterou se člověk nedokáže sám vypořádat (neúspěch v práci, manželské problémy, strach ze samostatnosti na prahu dospělosti).



Jak poznám, že mám depresi?


Lidé, které tato nemoc postihla, trpí těmito příznaky:



  •       patologickou depresivní náladou, která neodpovídá realitě,

  •       lhostejností k tomu, co se děje kolem nich,

  •       nepociťují radost,

  •       koncentrací na černých myšlenkách,

  •       pesimistickým viděním světa kolem,

  •       pocitem, že už nic nemá smysl,

  •       únavou,

  •       zpomalenými reakcemi,

  •       špatnou pamětí (nedovedou si vzpomenout na něco, co potřebují),

  •       bledostí,

  •       pocitem, že jsou neschopní a méněcenní.



Zhruba u 8-15% pacientů, se mohou objevit bludy a halucinace. Nemocní například slyší hlasy, které je neustále kritizují a obviňují.


Je tedy patrné, že deprese je něco víc, než jen špatná nálada spojená s nevlídným počasím. Pokud na sobě zpozorujete některé z těchto příznaků, urychleně vyhledejte péči odborníků. Bohužel u depresivních pacientů často dochází k sebepoškozování a někdy dokonce vede až k sebevražednému jednání.



Léčba deprese - jak probíhá?


Depresivní porucha vyžaduje komplexní péči, na které se podílejí jak psychiatři, tak psychologové. Je třeba užívat antidepresiva v kombinaci s psychoterapií, během které psycholog pracuje s pacienty a učí je, jak bojovat s příznaky. Důležité je, aby oba tyto způsoby léčby probíhaly současně.



Deprese

Nejbližší termíny: 20.04.2024

Deprese

Nejbližší termíny: 20.04.2024

Psycholog Online

MA Gordana Mišković

Deprese

Nejbližší termíny: 20.04.2024



 

Tento článek má za cíl vysvětlit lidem, v čem taková opravdová deprese spočívá. Samozřejmě pokud si myslíte, že depresi jako takovou netrpíte, ale vaše špatná nálada negativně ovlivňuje vás život, můžete se rovněž obrátit na psychologa, který vám bude ochotně nápomocen v řešení vaší aktuální situace.


 



Pokud vás zajímá, jak se můžete v naší poradně Mojra.cz objednat, naleznete videonávod pod tímto odkazem VIDEO: Jak se objednat k psychologovi. 








Právě jste četli článek: DEPRESE – fenomén dnešní doby

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



POPORODNÍ DEPRESE: Když je mateřství plné smutku

POPORODNÍ DEPRESE: Když je mateřství plné smutku

Mateřství je obvykle spojováno především s pozitivními pocity. Těšení se na miminko. Radost z prvního úsměvu. Dojetí z miminkovské vůně. Pocit všeprostupujícího štěstí. Pravdou ovšem je, že téměř každá pátá maminka se potýká také s množstvím negativních emocí. Všudypřítomný strach, úzkost, vyčerpání, zmatek. Mateřství přináší množství změn, novou životní roli a pořádný hormonální koktejl. Prozatím se stále...

Pokračovat ve čtení

Psychické poruchy u dětí: 5 varovných signálů, které byste neměli přehlížet

Psychické poruchy u dětí: 5 varovných signálů, které byste neměli přehlížet

Víte, jak se mohou projevovat psychické poruchy u dětí? Jedná se o široké spektrum onemocnění, které mohou významně ovlivnit nejen chování a emocionální stav dítěte, ale i jeho celkový vývoj. Včasné rozpoznání a adekvátní reakce na tyto poruchy jsou klíčem k zajištění nejlepší možné péče a podpory.Studie ukazují, že až 50 % psychických onemocnění je možné diagnostikovat již v mladém věku.Rodiče by si měli všímat varovných signálů, mezi...

Pokračovat ve čtení

Stres a jeho vliv na fyzické a psychické zdraví

Stres a jeho vliv na fyzické a psychické zdraví

Cítíte se někdy, jako by váš život byl plný napětí, které se z vás jen tak nevytratí? Nejste sami. Stres je ten tichý společník, který se v našich životech často objevuje nečekaně. Ať už jde o práci, rodinu nebo jen každodenní situace, může nás zaskočit a ovlivnit tak naše celkové zdraví. Ale jak se stresem efektivně bojovat a nenechat se jím svázat? Tento článek je průvodcem, který vám ukáže, jak na to. Získáte náhled na to, jak ...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat