Léto, slunce, dovolená a … DEPRESE

https://www.blog.mojra.cz/post/190

Léto. Pro jednoho synonymum teplých dní, pohody u vody, oddychu a relaxace. Pro druhého naopak období neustálých veder, shonu, stresu a dovolené v nedohlednu. Ano, opravdu i v létě lidé mohou trpět depresemi, podle studií je to dokonce alarmujících 57 %.


Vedro, vedro, vedro…


Venku svítí sluníčko, všude jsou rozjásané reklamy na dovolené u moře, dovádějící děti v bazénu, přísliby tajných letních románků, chytání bronzu a popíjení drinků. Zatímco na podzim strádáme z nedostatku světla a tepla, v létě ho máme dostatek. Tak kde se teda bere ta letní deprese?


Ani odborníci si nejsou tak docela jistí. Podle některých za to může neustávající vedro, které lidský organismus vysiluje a stresuje. Podle jiných jde o souhru více faktorů a příčinou může být v podstatě cokoliv. Někomu vadí vysoké teploty, další strádá kvůli tomu, že podstatnou část dne musí strávit zavřený v kanceláři. Jeden se stresuje s přípravami na dovolenou, druhý běduje nad tím, že letos nikam nepojede… Prostě a jednoduše ani v létě stres neodpluje po vodě, i když bychom sebevíc chtěli.


Sezónní deprese (SAD - seasonal affective disorder) má jednu výhodu – odezní, jakmile skončí dané roční období. Tedy alespoň většinou. Přestože sezónní deprese, tedy i ta letní, nejsou uznány v rámci Mezinárodní klasifikace nemocí jako samostatná porucha, není radno je nijak podceňovat. Mají totiž mnoho stejných příznaků, jako „klasické“ deprese, od problémů se spánkem, únavou, smutkem, po sebevražedné sklony.



Jak vyzrát na letní „depku“?


Pokud trpíte letní depresí, je třeba s tím něco dělat, a ne se zahrabat doma do peřin. Jestliže vám vadí urputné vedro, zalezte si někam do stínu, vyzbrojte se dostatkem tekutin, větrákem a zkuste jednoduchou meditaci – zavřete oči, nadechněte se nosem a počítejte do kolika to půjde. Poté vydechněte. Snažte se dodržovat pravidelný rytmus, zaměřte se na něj a vše několikrát opakujte. Ti, kteří trpí z nedostatku světla a slunečního svitu, protože musí být zavření v práci, by zase měli co nejvíce chodit na čerstvý vzduch a sluníčko – snězte si svačinu na lavičce před kanceláří, otevřete okno dokořán apod.


Volno zkuste trávit aktivně, zajeďte si někam na výlet, k vodě, sportujte, jednoduše dělejte něco pro své tělo, odrazí se to pozitivně i na duši. Co nejvíce relaxujte, zaměřte se na to, co je vám příjemné. V negativních věcech hledejte to pozitivní – stresujete se s balením na dovolenou? No, co, vždyť vás čeká týden válení se u moře. Nevyšla vám dovolená u moře? Nevadí, vždyť i u nás je spousta krásných míst, kam se můžete jet podívat. Nemějte příliš vysoké nároky, uleví se vám.





A pokud nebudete schopni si léto užít bez depresí, zkuste vyhledat radu odborníka. Ten se zaměří na to, odkud vaše nespokojenost a depresivní nálada pramení, nabídne různé možnosti, jak zrelaxovat svou duši a pomůže vám zvládnout vaše problémy. Uvidíte, že si léto zase začnete užívat. 








Právě jste četli článek: Léto, slunce, dovolená a … DEPRESE

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



POPORODNÍ DEPRESE: Když je mateřství plné smutku

POPORODNÍ DEPRESE: Když je mateřství plné smutku

Mateřství je obvykle spojováno především s pozitivními pocity. Těšení se na miminko. Radost z prvního úsměvu. Dojetí z miminkovské vůně. Pocit všeprostupujícího štěstí. Pravdou ovšem je, že téměř každá pátá maminka se potýká také s množstvím negativních emocí. Všudypřítomný strach, úzkost, vyčerpání, zmatek. Mateřství přináší množství změn, novou životní roli a pořádný hormonální koktejl. Prozatím se stále...

Pokračovat ve čtení

Psychické poruchy u dětí: 5 varovných signálů, které byste neměli přehlížet

Psychické poruchy u dětí: 5 varovných signálů, které byste neměli přehlížet

Víte, jak se mohou projevovat psychické poruchy u dětí? Jedná se o široké spektrum onemocnění, které mohou významně ovlivnit nejen chování a emocionální stav dítěte, ale i jeho celkový vývoj. Včasné rozpoznání a adekvátní reakce na tyto poruchy jsou klíčem k zajištění nejlepší možné péče a podpory.Studie ukazují, že až 50 % psychických onemocnění je možné diagnostikovat již v mladém věku.Rodiče by si měli všímat varovných signálů, mezi...

Pokračovat ve čtení

Stres a jeho vliv na fyzické a psychické zdraví

Stres a jeho vliv na fyzické a psychické zdraví

Cítíte se někdy, jako by váš život byl plný napětí, které se z vás jen tak nevytratí? Nejste sami. Stres je ten tichý společník, který se v našich životech často objevuje nečekaně. Ať už jde o práci, rodinu nebo jen každodenní situace, může nás zaskočit a ovlivnit tak naše celkové zdraví. Ale jak se stresem efektivně bojovat a nenechat se jím svázat? Tento článek je průvodcem, který vám ukáže, jak na to. Získáte náhled na to, jak ...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat