Jak probíhá terapie online? Tohle je vše, co potřebujete vědět

https://www.blog.mojra.cz/post/330

V životě vás mohou potkat situace, na které byste neměli zůstávat sami. Bohužel se většina lidí bojí a stydí říct si o pomoc, a to jak blízkým, tak někomu cizímu. Jenže problémy (a zejména ty neřešené) nejen že nevymizí, ale nabalují se postupně jeden na druhý. A pak, v momentě, kdy to budete čekat nejméně, na vás zaútočí plnou silou. Život se vám sesype jako domeček z karet. Nejprve budete muset uklidnit vítr, který vám jej sfoukává, a teprve pak budete moci znovu vést plnohodnotný a šťastný život.

 

Žádné výmluvy! Najděte si svého terapeuta…


Problémy vám už přerostly přes hlavu? Není tedy čas s tím začít něco dělat? Pokud stále váháte, zkuste popřemýšlet o tom, co vám terapeut vlastně může nabídnout. V první řadě je to nezaujatý pohled a nadhled. Terapeut je tu od toho, aby vás vyslechl a objektivně, bez přehnaných emocí, celou situaci posoudil. Často se stává, že terapeut vidí i to, co vám uniká. Nemusíte se bát, nikdy vás nebude soudit.

 



Terapeut tu není od toho, aby vzal vaše problémy na sebe a vyřešil je za vás. To by ani nešlo. Jeho úkolem je vás vyslechnout, podpořit a nasměrovat tou správnou cestou.

 


Jak taková terapie probíhá?


Terapie není továrnou na zázraky. Je to dlouhodobý a většinou i bolestný proces. Bolí to většinou proto, že terapeut zabředne až k úplné podstatě problémů. Hodně, opravdu hodně do hloubky. A to nebývá příjemné.


Pokud se rozhodnete vyhledat terapeuta osobně, nemusíte mít strach, že by vás posadil na studený kožený gauč, tvářil se zarputile a pořád si jen zapisoval poznámky bez jakékoliv interakce s vámi. Právě naopak. Ano, bude sice převážnou část terapie naslouchat, ale vždy proto, aby vás nasměroval správným směrem.

 



Terapie je o spolupráci.  Společně s terapeutem budete hledat různá řešení. Vy je aplikujete, poté si o tom popovídáte, a pokud vám nebudou vyhovovat, zkusíte společně najít jinou cestu.
Cílem psychoterapie není potlačit problémy, ale docílit toho, aby klient dokázal změnit svůj přístup k řešení náročných životních situací.




 

Přečtěte si také: Jak najít svého terapeuta

 

 

NECHCETE NIKAM DOJÍŽDĚT? Nemusíte! Zkuste terapii online


Je hodně důvodů, které vám mohou bránit v návštěvě terapeuta. Na jedné straně jsou to obecně rozšířené mýty a povídačky, které v lidech zakořenily před mnoha lety a předávají se z generace na generaci. A pak důvody zcela pochopitelné, reálné – nemůžete se uvolnit v průběhu dne z práce, nechce se vám na pomoc čekat několik týdnů, to už vás určitě přejde odvaha, bojíte se, aby si o vás nepovídali i vrabci na střeše. Věřte, že online terapie všechny tyto zábrany zlomí.


7 nejčastějších dotazů k terapii online


Určitě vám hlavou víří spousta otázek k terapii přes internet. Dali jsme hlavy dohromady a vybrali odpovědi na ty nejčastější.


1. Jaký je rozdíl mezi osobní a online terapií?


Skoro žádný. Terapii vede odborník z masa a kostí. Ten, se kterým byste se setkali v jeho poradně. Postupy a terapie je také totožná. Takže jediné, co zde chybí je osobní kontakt. Jinak kvalitou je terapie online totožná s osobním setkáním.

 


 


2. Kde všude může online terapie probíhat?


Kdekoliv. Teda pro upřesnění kdekoli tam, kde budete mít signál, internetové připojení a klid. Díky online řešení nejste nijak omezeni místem. Terapii můžete mít jak z pohodlí svého domova, tak z kanceláře. Můžete být v autě, v parku, na zahradě. Sedět na gauči, ležet v posteli, houpat se v houpací síti u bazénu. Klidně se můžete vypravit i na služební cestu, jet na dovolenou, ať už v ČR nebo do zahraničí. Terapeuta online máte jednoduše stále při sobě.

 


 

 

3. Pro koho je online terapie vhodná?

Pro všechny, kteří řeší jak nenadálé, tak dlouhodobé problémy. Žádné trápení není natolik malé, aby si nezasloužilo řešení. Online vyřešíte jak partnerské krize, tak i problémy v práci, ve škole. Pomůžeme vám s výchovnými problémy u dětí, s náhlou krizí či ztrátou, syndromem vyhoření a s mnoha dalšími a dalšími osobnostními, pracovními, partnerskými a rodinnými problémy.

 



V naší poradně je vám k dispozici 22 odborníků z různých oblastí, jsme tedy schopni pomoci takřka se vším, co vás v životě může potkat.



VYBERTE SI SVÉHO TERAPEUTA




4. Co si mám pod pojmem „online“ představit?


Terapie probíhá prostřednictvím online komunikačních prostředků. V naší poradně využíváme Skype, WhatsApp, Viber, email. Samozřejmě je také možná konzultace po telefonu.

 

Při videohovoru má klient tu výhodu, že si nemusí zapínat kameru, pokud nechce. Svého psychologa však uvidí pokaždé. A jestliže patříte k těm, kteří se ze svých pocitů raději vypíšou, můžete si zvolit emailovou konzultaci. Ta je také dobrým způsobem, jak překonat prvotní rozpaky z konzultace, nebo doplnit informace atd.

 



PhDr. Michaela Miechová hovoří o tom, jak probíhá emailová a hovorová konzultace v poradně Mojra.cz.

Chcete vědět víc?

Koukněte na tato videa:
VIDEO :Jak probíhá hovorová konzultace v psychologické poradně Mojra.cz
VIDEO: Jak probíhá emailová konzultace v psychologické poradně Mojra.cz


 

 

5. Je potřeba se na konzultaci nějak speciálně připravit?


Žádná zdlouhavá příprava není potřeba. Je důležité si zajistit takové místo, kde vám bude dobře a budete mít opravdu klid. Místo, kde vás nikdo a nic nebude rozptylovat a vyrušovat.


Před samotným začátkem terapie si zkontrolujte, zda máte dostatečně silný signál, zda jste připojeni k internetu a máte nabitý telefon či počítač.


Pokud si chcete dělat poznámky, připravte si papír a tužku, na škodu nejsou ani kapesníčky. To když zabrousíte do citlivých témat. Důležité je, abyste se cítili dobře.

 

 

6. Jak si vyberu vhodného terapeuta?


Můžete dát na doporučení známých, lékaře, nebo ta v internetových diskuzích. Hledání toho pravého terapeuta může zabrat spoustu času, ale jakmile jej jednou najdete, již nebudete hledat nikoho jiného. U nás vám s výběrem poradíme, a pokud by vám náhodou psycholog neseděl, můžete si zvolit jiného.

 


VÁHÁTE S VÝBĚREM? RÁDI VÁM POMŮŽEME!

KONTAKTUJTE NAŠI KLIENTSKOU PODPORU

+420 731 226 690

PORADNA@MOJRA.CZ

 


7. Je lepší videohovor, telefonní hovor, chat nebo email?


To záleží na vašich osobních preferencích. Osobnímu kontaktu se samozřejmě nejvíce podobá videohovor. Ale samozřejmě, pokud se na to necítíte, nebo nejste jejich zastáncem, stejně dobře poslouží i hovor po telefonu. A pokud raději píšete, tak si vyberte konzultaci přes email nebo konzultaci formou chatu.

 


 

Mojra.cz: Poznejte naše online terapeuty

 

V našem týmu máme více než 20 terapeutů a za každého z nich se můžeme zaručit. Všichni naši psychologové mají za sebou psychologické vzdělání a řadu kurzů i léta praxe a zkušeností.


PROFILY NAŠICH PSYCHOLOGŮ


Chceme, aby byl pro vás výběr psychologa jednoduchý a transparentní. Každý psycholog má na Mojra.cz svůj profil, kde se s ním můžete seznámit. Najdete tam nejen fotku, abyste věděli, kdo se skrývá za jménem a tituly, ale také veškerou praxi, absolvované kurzy a vzdělání.


A ještě něco navíc!

Určitě chcete vybrat psychologa, který se přímo orientuje v tom, co vás zrovna trápí. Naši psychologové jsou odborníci na širokou škálu problémů, abyste ale měli lepší přehled, ke každému jsme také připsali, v čem je naprostá jednička.


è  CHCI SE OBJEDNAT

 

 


 

 

 

 

 

 

Právě jste četli článek: Jak probíhá terapie online? Tohle je vše, co potřebujete vědět

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Mojráček: Jak motivovat děti k domácím pracím?

Mojráček: Jak motivovat děti k domácím pracím?

Autor: Psychologická poradna| Jak motivovat děti k domácím pracím? Co funguje a co ne? Jak k dětem přistupovat?Byl víkend a maminka po snídani poprosila Mojráčka, jestli by mohl vyluxovat celý dům. Mojráček jí to slíbil. Po snídani se ale zvedl od stolu, neodnesl si ani talířek, a utíkal do svého pokoje, kde si zapnul počítač. Když se ani za hodinu nezačalo nic dít, zavolala maminka na Mojráčka znovu. „Jóó,“ volal Mojráček na maminku z pokojen, „...

Pokračovat ve čtení

POPORODNÍ DEPRESE: Když je mateřství plné smutku

POPORODNÍ DEPRESE: Když je mateřství plné smutku

Mateřství je obvykle spojováno především s pozitivními pocity. Těšení se na miminko. Radost z prvního úsměvu. Dojetí z miminkovské vůně. Pocit všeprostupujícího štěstí. Pravdou ovšem je, že téměř každá pátá maminka se potýká také s množstvím negativních emocí. Všudypřítomný strach, úzkost, vyčerpání, zmatek. Mateřství přináší množství změn, novou životní roli a pořádný hormonální koktejl. Prozatím se stále...

Pokračovat ve čtení

Nebojte se dětského psychologa! Pomůže vašemu dítěti i vám

Nebojte se dětského psychologa! Pomůže vašemu dítěti i vám

Děti se mohou potýkat s různými problémy, ať už jsou to obtíže ve škole, změny v chování, deprese, úzkosti, strach, nebo jen nejistota v nových situacích. Mnoho rodičů se obává vyhledat pomoc dětského psychologa. Strach z neznámého, stigmatizace a mýty o psychologické péči brání rodičům v tom, aby pomohli svému dítěti i sobě samým. Co dětský psycholog dělá? Dětský psycholog se zaměřuje na péči o duševní zdraví dětí...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat