Když Internet pomáhá - Psychologická pomoc online

https://www.blog.mojra.cz/post/4

Není to zas až tak dávno, kdy se fenomén internetu objevil mezi námi, běžnými lidmi. S úsměvem vzpomínáme, jak znělo vytáčené připojení a jak obskurně pomalé tehdy bylo. Koho by napadlo, že mezinárodní síť nebude jen letním trendem? Kdo z nás mohl předpokládat, že se stane nedílnou součástí našich životů? Nebo že si mnozí nebudou umět život bez internetu ani představit? Je libo romantický výlet do Paříže? Není problém. Internet vám zajistí letenky, ubytování v nejlepším hotelu, rezervaci v nejlepší restauraci, doporučí nejdůležitější památky, které musíte navštívit a navíc zprostředkuje krásný výhled z Eiffelovy věže předem, to kdyby náhodou nevyšlo počasí. Pokud v obchodě chybí zboží, kterým si chcete udělat radost, v eshopu bude určitě a to ve tvaru barvě i velikosti, jakou požadujete a s donáškou až domů. Z obýváku nemusíte vytáhnout paty už ani na oběd, na internetu snadno vyhledáte službu, jež vám doručí čerstvé jídlo. Ve zkratce by se dalo říct, že je svět s internetem zajímavější a jednodušší.


Na službu, která mě zaujala zdaleka nejvíce, jsem narazila ještě na škole. Jeden učitel nabízel lekce angličtiny online skrze službu Skype. Byl to skvělý nápad, který mi ušetřil spoustu času, který bych jinak trávila dojížděním. Naučit se anglicky z domu, od počítače, bylo přirozenější a pohodlnější a zanechalo ve mně důležitou zkušenost, na kterou jsem si vzpomněla až později v době, kdy jsem pracovala v manželské poradně.


Často jsem se setkávala s klienty, kteří mívali problémy s dojížděním, nebo potřebovali vyřešit krizové situace co nejdříve a při vší snaze jsem jim nemohla pomoci, protože volný termín byl až za tři měsíce. Tehdy se mi vybavilo staré abrahamické pořekadlo, že když nemůže Mohamed k hoře, musí hora k Mohamedovi. Tak se zrodil nápad poskytovat psychologickou pomoc rychle a efektivně online. Zrodila se Mojra.cz, jediná poradna svého druhu v České republice.



Konzultace s psychologem u nás probíhají prostřednictvím programů Skype, Viber, WhatsApp, formou e-mailů, chatu, nebo i po telefonu. Je pro mě důležité vyjít vstříc klientům a řešit problémy, na které psychologická pomoc v dnešní době naráží.


O jaké problémy jde a jak je Mojra.cz řeší?


Dlouhé objednací lhůty

Bohužel je zcela běžné, že na pomoc psychologa klienti čekají jeden až tři měsíce. Problémy ovšem nepočkají a zejména některé krizové situace je potřeba řešit okamžitě. Toto si dobře uvědomuji a právě proto jsou pro mne prioritou objednací lhůty co možná nejkratší. Ideálně hned do druhého dne.



Dostupnost psychologické pomoci.
Zdaleka ne každý klient žije v některém z velkoměst, kde jsou psychologické poradny dobře dostupné. Dojíždění může být velmi časově i finančně náročné. Psychologickou pomoc navíc může potřebovat Čech pracující v zahraničí, kde by musel složitě překonávat jazykovou bariéru. Mojra.cz funguje online, dokáže tak pomoct všem.


Fenomén moderní doby
Technologicky vyspělá společnost posedlá efektivitou práce nás tlačí do nekonečného stresu a spěchu. Uzavřený koloběh produktivity, práce, rodina, povinnosti, nás nenechá vydechnout. Nemáme čas sami na sebe. Mojra.cz šetří čas svých klientů. Konzultacím nepředcházejí sáhodlouhé přípravy ani protivné dojíždění. Čas vyhrazený k řešení problémů využijete do poslední minuty.


Nepříznivé okolnosti
Existují případy, kdy není možné získat potřebnou pomoc například proto, že zaměstnavatel není ochoten přiznat návštěvě psychologa stejnou váhu, jako návštěvě lékaře a klient tak může navštívit psychologa jedině odpoledne, nebo o víkendu, kdy bývají ovšem poradny zavřené. Mojra.cz nabízí i odpolední termíny konzultací. Vstříc vycházíme i maminkám, kterým nemá kdo hlídat ratolesti, nebo lidem, kteří si nepřejí, aby o jejich návštěvě u psychologa kdokoliv věděl.


Odvaha vyhledat pomoc
Je obtížné přiznat si, že máme problémy a ještě mnohem těžší je připustit, že potřebujeme pomoc. V takové situaci si člověk často neví rady a stydí se za sebe. Bojí se přijít pro radu za odborníkem. Mojra.cz místo toho přijde za vámi a pomůže vám tento prvotní strach překonat, udělá první krok s vámi.



Psychologická pomoc skrze internetové komunikační prostředky je odlišná i kvalitativně. Rozhovor mezi psychologem a jeho klientem může být mnohem otevřenější a uvolněnější. Klient totiž nesedí v neosobním prostředí anonymní kanceláře tváří v tvář neznámému člověku. Je doma, v bezpečí, kde se nemusí ze všech sil snažit vypadat co možná nejlépe a prezentovat se extrémně pozitivně. Psycholog má jedinečnou příležitost vidět svého klienta v jeho přirozeném prostředí, což mu umožní být více nápomocen. To považuji za rozhodně největší plus online konzultací.


Ne všechny problémy se samozřejmě dají řešit na dálku. Určitě se nejedná o tu pravou cestu pro každého. Myslím si, že je pomoc online vhodná zejména k řešení náhlých krizí, krátkodobých problémů v běžném životě i v manželství, zkrátka všude tam, kde situace vyžaduje bezodkladné řešení. Online konzultace doporučuji i klientům, kteří se zajímají o osobní růst a kteří chtějí změnit sami sebe. Pro dlouhodobé terapie a léčbu psychických onemocnění musím doporučit spíše klasickou návštěvu psychologické poradny, případně psychiatrické ordinace.



I když se v České republice jedná o novinku, neznamená to, že je tato metoda neověřená. V USA se jedná o běžnou praxi a vědecké studie jedna po druhé vyvracejí názor, že by byla konzultace online jakkoliv méněcenná. Například podle meta analýzy časopisu British Journal (Machado, 2016), který zpracoval data 59 akademických publikací, je online terapie účinnější, než čekání na volný termín u psychologa. Z přímého porovnání účinnosti terapie tváří v tvář a online terapie navíc vyplývá, že je online terapie srovnatelná s návštěvou ordinace. (Machado a kol., 2016, Olthuis et al, 2015) Při konzultacích provedených přes Skype pak došlo k redukci symptomů na úrovni srovnatelné s terapií tváří v tvář (Choi et al, 2013, Crow et al, 2009).



Komu tedy psychologickou konzultaci online doporučit? 

  • Zejména by tuto možnost měl zvážit každý, kdo potřebuje pomoc tady a teď
  • Lidé, kteří jsou zaneprázdnění a nemají moc času.
  • Ženy na rodičovské dovolené, které nemají nikoho na hlídání.
  • Týraní a utiskovaní, kterým schází odvaha.
  • Lidé, kteří nechtějí, aby o jejich návštěvách psychologa kdokoliv věděl.
  • Lidé, kteří trpí sociálními či jinými fobiemi, depresí.



Věřím, že já a můj tým zakládáme nový trend a tvoříme budoucnost v odvětví psychologické pomoci. Jen deset let zpátky se lidé báli nakupovat prostřednictvím internetu a byli i tací, kteří si byli jisti tím, že budou podvedeni a okradeni. Strach ale ustoupil a dnes si život bez e-shopů stěží dovedeme představit. Jsme sice teprve na začátku, ale já si myslím, že trend psychologických konzultací online bude mít velmi podobný průběh. Dějiny jsou ostatně plné příkladů, které to potvrzují. Dozrál čas na to, aby internet přestal lidi děsit a místo toho jim začal pomáhat. A my chceme být u toho.


 






Autorkou článku je psycholožka portálu Mojra.cz  PhDr.Michaela Miechová








---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Literatura:
• Choi, N. G., Marti, C. N., Bruce, M. L. & Hegel, M. T. Depression in homebound older adults: Problem-solving therapy and personal and social resourcefulness. Behaviour Therapy 44: 489–500, 2013.
• Machado, D. B. et al. A Psychodynamic Perspective on a Systematic Review of Online Psychotherapy for Adults. British Journal of Psychotherapy 32, 1, 2016.
• Olthuis, J. V. et al. Therapist-supported Internet cognitive behavioural therapy for anxiety disorders in adults. Cochrane Library, 2015.











Právě jste četli článek:  Když Internet pomáhá -  Psychologická pomoc online

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Jak objednat dítě k psychologovi?

Jak objednat dítě k psychologovi?

Návštěva psychologa je velice citlivé téma. Zejména v případě dětí se nad vším snáší mnoho otazníků. Je potřeba jít s dítětem k psychologovi? Kdy bychom jako rodiče neměli návštěvu psychologa odkládat? Jaké máme možnosti? Není na to naše dítě ještě moc malé?.... Pojďme se tomu podívat na zoubek. Mnoho rodičů neví, jaký je rozdíl mezi psychologem a psychiatrem, takže mi dovolte krátce toto objasnit. Zatímco PSYCHIATR je lékař, který d...

Pokračovat ve čtení

Soukromý psycholog vs. psycholog na pojišťovnu

Soukromý psycholog vs. psycholog na pojišťovnu

Rozhodli jste se vyhledat pomoc psychologa, ale neumíte se rozhodnout, zda si vybrat soukromou poradnu, nebo tu, kde vám konzultaci uhradí pojišťovna? Vše má svá pro a proti. Pojďme se tedy podívat na to, co vám může soukromý psycholog oproti psychologovi na pojišťovnu nabídnout. Třeba vám to ulehčí rozhodování.Když terapii proplácí pojišťovnaNěkteří lidé jednoduše nemají dostatek financí na to, aby si mohli zaplatit terapii u soukromého psychologa. Nebo...

Pokračovat ve čtení

Valentýn: Jaký vliv má tento svátek na naše emoce?

Valentýn: Jaký vliv má tento svátek na naše emoce?

Valentýn, den zamilovaných, je každoročně spojen s návaly růží, čokolád a romantických gest. Pro mnohé je toto sváteční období zdrojem radosti a romantiky, zatímco pro jiné může být spíše zdrojem stresu a úzkosti. Z pohledu psychologie můžeme zkoumat různé aspekty Valentýna a jeho dopad na naše emoce a vztahy. Ideál romantické lásky Jedním z hlavních faktorů, který ovlivňuje naše pocity v době Valentýna, je sociální tlak. Média a reklamy n...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat