Jak najít svého terapeuta?

https://www.blog.mojra.cz/post/329

Zbavte se nejistoty jednou provždy!



Pokud už delší dobu přemýšlíte o terapii a stále vás brzdí fakt, že si vlastně nejste jistí, jak správně terapeuta vybrat, pak je dnešní článek právě pro vás. Dneska pro vás shrneme vše, co o hledání a výběru terapeuta potřebujete vědět. Ale pozor, varujeme vás předem: pak už vám nezůstanou žádné výmluvy, proč terapii pořád odkládat!

 


 

V minulém roce jsem byla svědkem něčeho, co mě hodně poznamenalo. Zážitek se mi vracel ve snech, budila jsem se s křikem a pláčem. „Tohle je na terapii, Sáro,“ říkala mi sestra i můj doktor. Souhlasně jsem to všem odkývala, ale upřímně jsem vlastně nevěděla, co to znamená. Co přesně dělá terapeut? Jak mám terapeuta kontaktovat? Neměla jsem energii ani sílu tohle všechno zjišťovat. Dodnes jsem vděčná právě své sestře, že mi všechno zařídila. Nevím, jestli bych se sama rozhoupala…

 

 



Podobné příběhy si vyslechli nejen naši psychologové, ale ohledně terapie nám chodí také spousta dotazů na klientskou podporu. Všimli jsme si, že některá témata se mezi dotazy opakují obzvláště často…



Naši psychologové proto dali hlavy dohromady a shromáždili odpovědi na vaše nejčastější otázky!

 


Co je to terapie?

 

Terapie je dlouhodobý a někdy i poměrně bolestivý proces. Proč bolestivý? Terapie se využívá zejména u hlubších a náročných problémů, terapeut jde v práci s klientem opravdu až do samotné podstaty problému, tedy opravdu do hloubky. To s sebou může přinášet různé emoce.


Je to náročné, o tom žádná. Výsledky ale stojí za to. Terapeut za vás samozřejmě všechnu práci neodvede, není bohužel kouzelník, ale bude pro vás oporou, rádcem a průvodcem.


Terapie je vhodná například pro práci s traumatem, fobiemi, závislostmi nebo poruchou osobnosti. Využít ji můžete ale také při úzkostech, depresi nebo vztahových problémech (pokud byste s partnerem na terapii docházeli oba, pak už mluvíme o párové terapii).



Přečtěte si také: Kdo je terapeut a kdo psycholog?

 


Jak najít toho pravého?

 

Zadali jste do vyhledávače, že byste rádi našli terapeuta a strýček Google vám nejspíše odpověděl hromadou různých odkazů a reklam.


Co teď? Jak poznat, který terapeut je pro mě? A proč má každý z nich nějaký jiný výcvik?



V této chvíli obvykle většina lidí hledání terapeuta odloží nebo úplně vzdá. Vy k nim už ale patřit nemusíte, pojďme se společně podívat na to, jak si svého terapeuta vybrat.


  •  Proč hledáte terapeuta?


Dobře se zamyslete, proč vlastně s terapií chcete začít. Je to kvůli úzkostem? Chcete překonat strach z pavouků? Nebo je vašim cílem zachránit bortící se manželství? Jakmile si ujasníte, proč terapeuta hledáte, hned budete také jasněji vědět, jakého terapeuta hledáte.


Můžete hledat odborníky, kteří se přímo specializují na danou oblast. Pokud vás matou různé psychoterapeutické výcviky, nelekejte se. Každý psychoterapeutický výcvik je sice něčím specifický, používá specifické metody, podstata terapie ale zůstává stejná. Samozřejmě, někomu bude více vyhovovat práce kognitivně-behaviorálního terapeuta, který pracuje s praktickými úkoly, všímavostí nebo modelovými situacemi, jiný ocení psychoanalyticky orientovaného odborníka, který se bude více věnovat třeba vašim snům a dětství.



Že nevíte, co by vám vlastně vyhovovalo? Neumíte si to představit? Prostě to zkuste a uvidíte! Když se vám něco nebude zdát, zvolíte příště jinak.  



  • Jak poznat kvalitního terapeuta?


Vzhledem k tomu, že v České republice neexistují jasné podmínky pro to, kdo se může nazývat terapeutem, vždycky si dobře prohlédněte, jaké vzdělání, kurzy a praxi má daný terapeut za sebou.



Určitě zpozorněte, pokud dopředu slibuje, že vaše problémy vyřeší během jednoho sezení nebo pokud tvrdí, že zvládne vyřešit úplně jakýkoli problém (včetně těch, které patří do rukou jiných odborníků – lékařů, právníků…).

 



Nejčastější překážky a jak jsme je vyřešili v naší poradně:

 

Zkusil jsem terapii a nelíbilo se mi to

 

Ano, i to se může stát. Nemusí vám sedět způsob jakým s vámi dotyčný pracoval nebo vám může být nesympatický terapeut jako takový. To se stává i v běžném životě, ne s každým si rozumíte. Lidé jsou ale touto zkušeností obvykle odrazeni, a hlavně už se jim znovu nechce absolvovat zdlouhavý proces výběru nového terapeuta.



Na Mojra.cz je vám momentálně k dispozici více než dvacet zkušených psychologů, to znamená, že pokud byste náhodou zvolili psychologa, se kterým by se vám nepracovalo dobře, můžete se velmi rychle obrátit na jiného odborníka z našeho týmu.

My ale nevhodnému výběru předcházíme také tím, že každý z našich psychologů má na našich stránkách obsáhlý profil, kde najdete podrobné informace o jeho vzdělání, zaměření, kurzech i praxích. Každý psycholog má také svou profilovou fotku, abyste hned viděli, kdo se za všemi těmi tituly vlastně ukrývá.

A aby byl pro vás výběr ještě jednodušší – naše klientská podpora je vám k dispozici na telefonu, chatu i emailu a rádi vám bezplatně s výběrem toho pravého psychologa pomůžeme.

 

Žádný terapeut poblíž není // Všichni terapeuti jsou úplně plní

 

Psychologická péče není ve všech místech naší republiky dostupná. Lidé z menších vesnic musejí často dojíždět i několik desítek kilometrů. A že se na termíny často čeká i v řádech měsíců? Bohužel, i tohle je pravda a je to poměrně velký problém, protože jsou zkrátka starosti a potíže, se kterými nechcete být měsíc bez pomoci.



Dostupnost – časová i prostorová. To byly hlavní důvody, proč jsme naši poradnu založili. Na Mojra.cz komunikujete s terapeutem online – tedy přes chat, email, telefonicky nebo terapie probíhá prostřednictvím videohovoru (přes Skype, WhatsApp či Viber). Veškeré starosti s dojížděním tak odpadají.

Nabízíme několik volných termínů denně – v ranních, dopoledních, odpoledních i večerních hodinách. Na konzultaci s psychologem tedy nemusíte čekat měsíce, ale
terapii můžete začít ještě dnes, klidně do hodiny.

 


Jak vybrat terapeuta na Mojra.cz?

 

V horním menu klikněte na záložku PSYCHOLOGOVÉ


  • Před vámi se objeví přehled všech našich psychologů, nahoře se zobrazují ti psychologové, kteří mají aktuálně nejbližší volný termín.
  • Můžete si postupně prohlédnout profil každého z nich, nebo se podívat jen na ty, kteří vám jsou sympatičtí.

 

Abychom vám to ještě trošku usnadnili…


  • Využít můžete také filtrování psychologů podle oblasti, na kterou se zaměřují. Vlevo na stránce vidíte ikonky, které znázorňují různě oblasti – vztahové problémy, deprese a úzkosti… Po kliknutí na příslušnou ikonu se vám automaticky objeví pouze ti psychologové, kteří se na tuto oblast specializují.

 


Ještě vám to tak úplně nestačí? Dobře, tak my to uděláme za vás :) 


Kontaktujte naši klientskou podporu, rádi vám s výběrem psychologa pomůžeme



+420 731 226 690         poradna@mojra.cz


 


Máte už ve výběru psychologa jasno? Perfektní, teď už vám chybí jen poslední krůček:










Právě jste četli článek: Jak najít svého terapeuta?

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Mojráček: Jak motivovat děti k domácím pracím?

Mojráček: Jak motivovat děti k domácím pracím?

Autor: Psychologická poradna| Jak motivovat děti k domácím pracím? Co funguje a co ne? Jak k dětem přistupovat?Byl víkend a maminka po snídani poprosila Mojráčka, jestli by mohl vyluxovat celý dům. Mojráček jí to slíbil. Po snídani se ale zvedl od stolu, neodnesl si ani talířek, a utíkal do svého pokoje, kde si zapnul počítač. Když se ani za hodinu nezačalo nic dít, zavolala maminka na Mojráčka znovu. „Jóó,“ volal Mojráček na maminku z pokojen, „...

Pokračovat ve čtení

POPORODNÍ DEPRESE: Když je mateřství plné smutku

POPORODNÍ DEPRESE: Když je mateřství plné smutku

Mateřství je obvykle spojováno především s pozitivními pocity. Těšení se na miminko. Radost z prvního úsměvu. Dojetí z miminkovské vůně. Pocit všeprostupujícího štěstí. Pravdou ovšem je, že téměř každá pátá maminka se potýká také s množstvím negativních emocí. Všudypřítomný strach, úzkost, vyčerpání, zmatek. Mateřství přináší množství změn, novou životní roli a pořádný hormonální koktejl. Prozatím se stále...

Pokračovat ve čtení

Nebojte se dětského psychologa! Pomůže vašemu dítěti i vám

Nebojte se dětského psychologa! Pomůže vašemu dítěti i vám

Děti se mohou potýkat s různými problémy, ať už jsou to obtíže ve škole, změny v chování, deprese, úzkosti, strach, nebo jen nejistota v nových situacích. Mnoho rodičů se obává vyhledat pomoc dětského psychologa. Strach z neznámého, stigmatizace a mýty o psychologické péči brání rodičům v tom, aby pomohli svému dítěti i sobě samým. Co dětský psycholog dělá? Dětský psycholog se zaměřuje na péči o duševní zdraví dětí...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat