Změny nálad v těhotenství: Nahoru a dolů jako na horské dráze

https://www.blog.mojra.cz/post/248


Těhotenství je pro ženy nejen časem radostného očekávání, ale také obdobím velmi náročným. Pomalu si zvykají na svou novou roli, sledují, jak se jejich tělo mění, a především jsou každodenně ovládány těhotenským koktejlem hormonů. A tak se nastávající maminky chvíli smějí, pak zase pláčou. Okolí je občas nechápe a někdy tomu nerozumí ani ony samy.


Výkyvy nálad v těhotenství

Proč jsou ženy v těhotenství náladové? Pojďme se společně podívat na tři hlavní oblasti, které za tím vším stojí.



Hormony

Hormony v těhotenství, to je kapitola sama pro sebe. Jsou to právě tito neviditelní pomocníci, kteří stojí za mnohými změnami nálad. Pomocníci proto, že bez nich by těhotenství vůbec možné nebylo.


O jaké hormony jde konkrétně? Prvním z nich je progesteron. Hormon, který je vylučován tzv. žlutým tělískem, právě on stojí za zvýšenou potřebou spánku a únavou. Neméně důležitým hormonem pro těhotenství je estrogen. Hormon oxytocin, kterému se také říká hormon lásky, zase hraje zásadní roli přímo při porodu, protože podporuje stahy dělohy.



Tělesné změny

Žena v průběhu těhotenství prochází mnohými tělesnými změnami. Mnoho z nich souvisí právě s produkcí hormonů. Rostoucí bříško mění ženin vzhled a často se objevují také strie. Pro ženy se může jednat o citlivé a psychicky náročné téma. Mnoho nastávajících maminek začíná řešit, zda jsou stále přitažlivé a o své atraktivitě pochybují.


Zvýšená citlivost prsů, časté nutkání na močení nebo pálení žáhy. I s tím se těhotná žena setkává. Přičtěme k tomu ještě změnu chutí a citlivost na pachy a je jasné, že se tohle všechno nějak projeví právě v náladě.



Nová role

Těhotenství znamená pro ženu úplně novou životní roli: bude máma. Často pak na mysl přicházejí otázky jako: Vážně zvládnu vychovat dítě? Jsem připravená? Nervozita a nejistota pak na sebe nenechávají dlouho čekat.


Chvíli smích, chvíli pláč...


Emoce v těhotenství se mohou měnit nejen v souvislosti s momentálním stádiem těhotenství, ale výkyvy nálad se objevují i v průběhu jednoho dne.


  • Dojetí a plačtivost


V těhotenství se typicky objevují chvíle, kdy vás dojímá úplně všechno! Od vánočních koled, přes televizní reklamy až po roztomile vypadající jablíčko. A tak pláčete a do toho se občas i smějete, protože vlastně nejste smutná, takže nechápete odkud se ty slzy berou.


A nechápe to ani partner ! Před chvíli jste v klidu snídala a najednou roníte potoky slz a něco nesrozumitelně huhňáte. Jste prostě najednou dojatá a rozněžněná. Ale nebojte, pláč v těhotenství není nic nezvyklého.

 


  • Radostné očekávání


Ale přicházejí samozřejmě i chvíle čisté radosti. Všechno je skvělé, moc se na miminko těšíte. Představujete si jaké to bude, až tady konečně bude s vámi a culíte se od ucha k uchu. Cítíte ohromný nával lásky. K miminku, k partnerovi, ke světu. Jak je to těhotenství krásné!



  • Podrážděnost aneb všechno špatně


Podrážděnost v těhotenství také není nic nezvyklého. Některé dny se totiž vyznačují hlavně tím, že je všechno špatně. Zase se vám chce na záchod, partner dýchá moc nahlas a vůbec se zdá, že vás chce záměrně vytočit vším, co dělá.


Je vám horko a pak zas zima. Špatně se vám sedí, ale v leže to není o nic lepší. Už ať konečně rodíte, protože další dny jako obrovská nemotorná dýně už nezvládnete!



  • Nervozita a stres


Budu dobrá matka? A co když ne? Bojíte se. Strachujete se. Jste ve stresu. Přemýšlíte, co všechno je potřeba ještě zařídit, čím ještě dovybavit pokojíček a jakou knihu ještě rychle přečíst...



  • Smutek a splín


A možná nejhorší jsou dny, kdy je vám prostě smutno. Padne na vás takový podivný splín a na malou chvilku vám nic nedává smysl. Proč se neradujete a nejste veselá jako všichni ostatní? Proč? A čím víc se snažíte donutit se k úsměvu a dobré náladě, tím je to všechno horší.


Je to normální?

 

Je! Nejste rozhodně jediná, které se nálady střídají doslova z minuty na minutu. Starosti si nemusíte dělat ani s tím, že vaše pocity nejsou vždycky jenom pozitivní a sluníčkové. Ženy se často trápí tím, že mají pocit, že všechny jejich kamarádky mluvily o těhotenství vždycky jenom jako o období naprostého štěstí a lásky.


Velmi pravděpodobně ale i ony prožívaly smutné a plačtivé dny, jen o tom nemluvily. Dost možná ze stejných důvodů jako vy – měly strach, že je to něco nenormálního. A tak se ženy jedna před druhou neustálé usmívají, přitom téměř na každou v období těhotenství dolehne chvíle splínu.





Pozor na předporodní deprese!
Pokud vaše smutná a sklíčená nálada trvá delší dobu a vůbec se nelepší, je možné, že trpíte předporodní depresí. Ta se od běžné špatné nálady v těhotenství liší právě tím, že ponurou náladu nestřídají šťastné chvíle, všechno je pořád tak nějak smutné a špatné.



A po porodu….


Po narození miminka se opět v těle ženy poměrně rychle změní hladina hormonů, a tak s určitými výkyvy nálad počítejte také v období po porodu. Prožívat můžete poporodní blues, poporodní deprese a celá škála emocí se objevuje také v souvislosti s kojením.


První pomoc pro psychiku

  • Čas na sebe: Nezapomínejte na sebe! Aby mohlo být v pohodě miminko, musíte se do pohody dostat i vy. Pravidelně jezte, pokuste se najít si čas na relaxaci i na pohyb.


  • Informace (nejen) o těhotenství: Abyste zahnali strach z neznámého a potlačily pocity bezradnosti, dejte se do čtení! Přečtěte si o všem, co vám zatím ohledně těhotenství nebo porodu není jasné. Možná během toho objevíte i něco, díky čemu lépe pochopíte své současné výkyvy nálad.


  • Partner/ Kamarádky: Mluvte o svých pocitech! Svěřte se s tím, co vás trápí partnerovi nebo dobré kamarádce. Snažte se neuzavírat se do sebe a všechny od sebe odhánět. Dejte důvěrnému rozhovoru šanci.


  • Psycholog: Pokud jsou vaše obavy silné nebo se vaše sklíčené pocity vůbec nelepší a pořád více a více propadáte beznaději – obraťte se na odborníka. Těhotenství může být pro psychiku opravdu náročné v mnoha ohledech. Psycholog vás vyslechne a společně budete pracovat na tom, abyste se cítila, co nejlépe.




Těhotenství není vždy jen procházka růžovým sadem, někdy se podobá spíše bláznivé jízdě na horské dráze.

A na jejím konci se pak všechno změní: budete MÁMA.










Právě jste četli článek: Změny nálad v těhotenství: Nahoru a dolů jako na horské dráze

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



POPORODNÍ DEPRESE: Když je mateřství plné smutku

POPORODNÍ DEPRESE: Když je mateřství plné smutku

Mateřství je obvykle spojováno především s pozitivními pocity. Těšení se na miminko. Radost z prvního úsměvu. Dojetí z miminkovské vůně. Pocit všeprostupujícího štěstí. Pravdou ovšem je, že téměř každá pátá maminka se potýká také s množstvím negativních emocí. Všudypřítomný strach, úzkost, vyčerpání, zmatek. Mateřství přináší množství změn, novou životní roli a pořádný hormonální koktejl. Prozatím se stále...

Pokračovat ve čtení

Psychické poruchy u dětí: 5 varovných signálů, které byste neměli přehlížet

Psychické poruchy u dětí: 5 varovných signálů, které byste neměli přehlížet

Víte, jak se mohou projevovat psychické poruchy u dětí? Jedná se o široké spektrum onemocnění, které mohou významně ovlivnit nejen chování a emocionální stav dítěte, ale i jeho celkový vývoj. Včasné rozpoznání a adekvátní reakce na tyto poruchy jsou klíčem k zajištění nejlepší možné péče a podpory.Studie ukazují, že až 50 % psychických onemocnění je možné diagnostikovat již v mladém věku.Rodiče by si měli všímat varovných signálů, mezi...

Pokračovat ve čtení

Jak objednat dítě k psychologovi?

Jak objednat dítě k psychologovi?

Návštěva psychologa je velice citlivé téma. Zejména v případě dětí se nad vším snáší mnoho otazníků. Je potřeba jít s dítětem k psychologovi? Kdy bychom jako rodiče neměli návštěvu psychologa odkládat? Jaké máme možnosti? Není na to naše dítě ještě moc malé?.... Pojďme se tomu podívat na zoubek. Mnoho rodičů neví, jaký je rozdíl mezi psychologem a psychiatrem, takže mi dovolte krátce toto objasnit. Zatímco PSYCHIATR je lékař, který d...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat