Poporodní deprese – stavy smutku a pláče

https://www.blog.mojra.cz/post/23

Narození dítěte je ten nejkrásnější okamžik v životě matky. Může se však stát, že radost, štěstí a lásku k právě narozenému miminku vystřídají jiné, mnohem děsivější pocity. Žena-matka dostává strach, aby vše kolem miminka zvládla, musí se vyrovnat s „návalem“ hormonů, nedostatkem odpočinku, stavy smutku a častým pláčem. Tyto pocity (tzv. poporodní blues) jsou pro novopečené maminky zcela normální a vymizí během několika dní po porodu. Problém nastává v případě, pokud přetrvávají a sílí, v tomto případě se nejspíše jedná o poporodní depresi. Nejčastěji se projevuje 3.-4. týden po porodu u zhruba 10% rodiček a trvá přibližně do roku dítěte (v závislosti na léčbě). Začátek deprese může nastat však již po návratu z porodnice domů, po ukončení kojení, případně s návratem menstruace. Vše je spojeno s velkým citovým a hormonálním rozvratem. Často se stává, že depresí po porodu trpí ženy, které prodělaly císařský řez. Ten je sám o sobě náporem na ženino tělo, matka nemá možnost trávit čas s miminkem bezprostředně po porodu, může hůře navazovat vztah ke svému dítěti a také je pod neustálým nátlakem a stresem z kojení, mateřské mléko se tvoří později, případně vůbec. Všeobecně je pro ženu po porodu velmi důležitá podpora a pomoc přítele/manžela, rodiny a blízkých, ať už se jedná o domácí práce, vaření, chvíle odpočinku.


Poporodní deprese – příčiny:

Za hlavní příčinu vzniku deprese po porodu můžeme považovat silný hormonální rozvrat, avšak samotná psychika ženy hraje také důležitou roli. Mezi další příčiny možného vzniku poporodní deprese patří:

 

1. Depresivní zážitky z dětství

2. Problémy s otěhotněním a v průběhu těhotenství

3. Komplikovaný porod, císařský řez

4. Příliš nízký/vysoký věk rodičky

5. Depresivní stavy v minulosti

6. Špatné sociální zázemí


Poporodní deprese – projevy:


      • Nezvladatelná únava a vyčerpání
      • Beznaděj, frustrace, smutek
      • Strach, úzkost
      • Apatie, nezájem o okolí
      • Problémy se spánkem
      • Odmítání dítěte, kojení X přehnaná starostlivost
      • Poruchy příjmu potravy – nechutenství X přejídání
      • Nezájem o sex
      • Sebeobviňování, sebepodceňování


Prevence vniku poporodní deprese:

O možnosti rozvoje depresí po porodu by měla být informována každá nastávající matka, zejména pokud patří do některé z rizikových skupin (viz. příčiny vzniku poporodní deprese) a to buďto od svého gynekologa, případně na předporodních kurzech. Existují také různé sociální preventivní programy. Nejvíce důležitá je podpora partnera v průběhu těhotenství, následně pak při porodu a v prvních dnech doma. Muž by měl být zapojen do starostí o chod domácnosti, pečovat o miminko, dopřát partnerce chvilku odpočinku.


Poporodní deprese – léčba:

Včasná léčba poporodní deprese je velmi důležitá. Matky mají často pocit, že se s celou situací dokáží vypořádat samy, okolí je v tom jen utvrzuje – běžné jsou věty o tom, jak se vše srovná, náročné období pomine, případně narážky na neschopnost matky se postarat dostatečně o dítě. Jestliže však máte u sebe či u někoho známého podezření na poporodní depresi, obraťte se na odborníka. Lehčí formy poporodních depresí může vyřešit i praktický lékař, u závažnějších forem je nejlepší obrátit se rovnou na psychiatra či psychologa. Pouze u velmi vážných stavů je nutná hospitalizace na psychiatrickém oddělení.

 

Nejčastěji probíhá léčba formou terapií, psycholog pozorně naslouchá klientce, snaží se hledat možné příčiny vzniku poporodní deprese, poukázat na jinou možnost nazírání na celou situaci. Jestliže je to nutné, doporučí psychiatrickou pomoc (ať už hospitalizaci či ambulantní), v rámci které mohou být předepsána antidepresiva, případně se také volí hormonální léčba, při které se do těla ženy doplňuje estrogen.

  

Je opravdu důležité uvědomit si závažnost poporodních depresí a nutnost léčby. Neléčená poporodní deprese ohrožuje život matky i dítěte (sebevražda, zabití novorozence), případně se může rozvinout v laktační psychózu doprovázenou panickými ataky, bludy, halucinacemi aj.



Potřebujete si promluvit s odborníkem? Naši psychologové jsou zde pro vás:


Psycholog Online

MA Gordana Mišković

Poporodní deprese

Nejbližší termíny: 23.04.2024

Poporodní deprese

Nejbližší termíny: 23.04.2024

Poporodní deprese

Nejbližší termíny: 24.04.2024






Pokud vás zajímá, jak se můžete v naší poradně Mojra.cz objednat, naleznete videonávod pod tímto odkazem VIDEO: Jak se objednat k psychologovi. 






Právě jste četli článek: Poporodní deprese – stavy smutku a pláče

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar
  • Eliška P. před 4 roky
    Eliška P.

    Poporodní depresí jsem si prošla a nepřála bych to žádné matce. Strašně jsme se na miminko těšili, užívali si ho a pak najednou bum! ze dne na den jsem nebyla schopná vstát z postele, neměla jsem sílu kojit, jíst prostě nic. Jen jsem brečela a spala, i když jsem věděla že mě mimčo potřebuje. Bylo to horší a horší... Jednoho dne řekl manžel dost a odvezl mě do nemocnice.. Pak několik týdnů na psychiatrii a ještě dneska docházím k psycholožce, spíš pro svou potřebu než z nutnosti. Takže za mě opravdu neplatí, že se z toho vyspíte nebo že to odezní. Bez podpory manžela a díky tomu že měl rozum mě odvézt na léčení jsem to zvládla a dneska už nemám pocit, že jsem jako matka selhala.

  • Tým poradny Mojra.cz před 4 roky
    Tým poradny Mojra.cz

    Dobrý den, obdivujeme vašeho manžela, že se v této situaci zachoval s rozmyslem a začal včas jednat. Poporodní deprese zasáhnou vždy celou rodinu a je potřeba je nebrat na lehkou váhu. Náš obdiv samozřejmě patří i vám, že jste vše zvládla. Kdybyste měla nějaké dotazy ať už k naší poradně, nebo byste si chtěla např. objednat konzultaci s některým z našich psychologů, stačí napsat do chatovacího okna vpravo na stránce.


Podobné články



POPORODNÍ DEPRESE: Když je mateřství plné smutku

POPORODNÍ DEPRESE: Když je mateřství plné smutku

Mateřství je obvykle spojováno především s pozitivními pocity. Těšení se na miminko. Radost z prvního úsměvu. Dojetí z miminkovské vůně. Pocit všeprostupujícího štěstí. Pravdou ovšem je, že téměř každá pátá maminka se potýká také s množstvím negativních emocí. Všudypřítomný strach, úzkost, vyčerpání, zmatek. Mateřství přináší množství změn, novou životní roli a pořádný hormonální koktejl. Prozatím se stále...

Pokračovat ve čtení

Mojráček: Jak motivovat děti k domácím pracím?

Mojráček: Jak motivovat děti k domácím pracím?

Autor: Psychologická poradna| Jak motivovat děti k domácím pracím? Co funguje a co ne? Jak k dětem přistupovat?Byl víkend a maminka po snídani poprosila Mojráčka, jestli by mohl vyluxovat celý dům. Mojráček jí to slíbil. Po snídani se ale zvedl od stolu, neodnesl si ani talířek, a utíkal do svého pokoje, kde si zapnul počítač. Když se ani za hodinu nezačalo nic dít, zavolala maminka na Mojráčka znovu. „Jóó,“ volal Mojráček na maminku z pokojen, „...

Pokračovat ve čtení

Nebojte se dětského psychologa! Pomůže vašemu dítěti i vám

Nebojte se dětského psychologa! Pomůže vašemu dítěti i vám

Děti se mohou potýkat s různými problémy, ať už jsou to obtíže ve škole, změny v chování, deprese, úzkosti, strach, nebo jen nejistota v nových situacích. Mnoho rodičů se obává vyhledat pomoc dětského psychologa. Strach z neznámého, stigmatizace a mýty o psychologické péči brání rodičům v tom, aby pomohli svému dítěti i sobě samým. Co dětský psycholog dělá? Dětský psycholog se zaměřuje na péči o duševní zdraví dětí...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat