Tanec hormonů aneb POPORODNÍ BLUES

https://www.blog.mojra.cz/post/196

Období po porodu bývá náročné, a to jak po fyzické, tak i psychické stránce. Žena si zvyká na nové povinnosti, do toho musí pečovat o domácnost, nezbývá ji moc času na sebe. Neučesané vlasy, skoro žádné soukromí, hromada domácí práce a hormony na pochodu. Není se proto čemu divit, že na ni dolehne poporodní splín, je citlivá a plačtivá.


Psychika ženy po porodu


Poporodní „baby“ blues je podle mnoha odborných studií normální stav. Rozvíjí se dokonce až u 85 % novopečených maminek. Objevit se může několik hodin nebo i dnů po porodu, trvá cca 14 dní a samovolně odezní.


Poporodní blues provází stavy smutku, melancholie, podrážděnost, bezdůvodný pláč, potíže se soustředěním, zmatek, pocit bezmoci, úzkost … Jakkoli jsou tyto stavy očekávatelné, je potřeba mít se na pozoru. Od běžné poporodní náladovosti je to totiž jen krůček k poporodní depresi.


Za baby blues může s největší pravděpodobností bouře hormonů. Po porodu totiž tělo ženy začne produkovat jiné hormony než před těhotenstvím, v těhotenství a před porodem. V těle již není placenta, která udržovala správnou hladinu progesteronu a estrogenu. Tělo tak čeká pořádná práce, aby samovolně tuto hladinu ustálilo. K tomu se musí vyrovnat s náporem nových hormonů, které napomáhají zavinování dělohy a laktaci. Je to jako jízda na horské dráze, jednou jste nahoře, pak následuje sešup a zase stoupání. Takhle nějak je to s hormony v šestinedělí. A stejně tak i s náladou ženy. Dokud se hladina hormonů po porodu neustálí.


Některé ženy se s touho hormonální nerovnováhou poperou levou zadní, jiné nepohrdnou nabízenou pomocnou rukou. Zvýšenému riziku poporodního blues jsou vystaveny prvorodičky, ženy po komplikovaném porodu a ty, které se potýkají s finanční nejistotou, pocházejí ze slabší sociální skupiny. Samozřejmě svou roli dosti často sehrává i předchozí anamnéza matky (deprese, úzkosti…).


Jak překonat poporodní blues?


V první řadě se nebojte požádat o pomoc. Zapojte do péče o miminko hned od začátku také partnera. Dopřejte si co nejvíce odpočinku, spěte, když spí vaše dítě. Úklid a jiné domácí práce odložte na později, nebo si zavolejte na pomoc maminku, či paní na úklid. Alespoň do doby, než poporodní blues odezní.


Nezavírejte se doma, ale co nejvíce choďte na procházky. Pobyt na čerstvém vzduchu ještě nikomu neublížil. Jestliže nemůžete nebo nechcete chodit ven s miminkem, vyrazte alespoň na pár minut sama, pohlídat miminko může na chvíli partner, babička.


Nestyďte se za své pocity a záchvaty pláče. Neustále si připomínejte, že to za pár dní odezní a nejde o nic neobvyklého. Buďte v kontaktu s jinými maminkami a uvidíte, že nejste jediná. Pokud máte potíže s kojením vyhledejte laktační poradkyni. Jestliže kojit nemůžete, nevyčítejte si to.


Jestliže se vaše stavy změní, budou se prohlubovat, vyhledejte co nejdříve pomoc psychologa. Nenechejte zajít situaci tak daleko, že byste v důsledku psychického vyčerpání zkolabovala, nebo se u vás rozvinula laktační psychóza či jiné psychické problémy.

 







Právě jste četli článek: Tanec hormonů aneb Poporodní blues

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Psychické poruchy u dětí: 5 varovných signálů, které byste neměli přehlížet

Psychické poruchy u dětí: 5 varovných signálů, které byste neměli přehlížet

Víte, jak se mohou projevovat psychické poruchy u dětí? Jedná se o široké spektrum onemocnění, které mohou významně ovlivnit nejen chování a emocionální stav dítěte, ale i jeho celkový vývoj. Včasné rozpoznání a adekvátní reakce na tyto poruchy jsou klíčem k zajištění nejlepší možné péče a podpory.Studie ukazují, že až 50 % psychických onemocnění je možné diagnostikovat již v mladém věku.Rodiče by si měli všímat varovných signálů, mezi...

Pokračovat ve čtení

Stres a jeho vliv na fyzické a psychické zdraví

Stres a jeho vliv na fyzické a psychické zdraví

Cítíte se někdy, jako by váš život byl plný napětí, které se z vás jen tak nevytratí? Nejste sami. Stres je ten tichý společník, který se v našich životech často objevuje nečekaně. Ať už jde o práci, rodinu nebo jen každodenní situace, může nás zaskočit a ovlivnit tak naše celkové zdraví. Ale jak se stresem efektivně bojovat a nenechat se jím svázat? Tento článek je průvodcem, který vám ukáže, jak na to. Získáte náhled na to, jak ...

Pokračovat ve čtení

Sendvičová generace: Jak zvládat péči o rodiče a děti bez stresu a vyčerpání

Sendvičová generace: Jak zvládat péči o rodiče a děti bez stresu a vyčerpání

V dnešní společnosti nacházíme různé fenomény, které často nejsou ničím výjimečné, nebo nové. Určité množství sociální perspektivy, soužití a péče se vždy v naší společnosti nacházelo, bylo tu v různých formách. No, možná ne vždy jsme o tom mluvili, nebo jsme neměli možnost konfrontace. Žena je symbolem matky, která se stará o svou rodinu a zabezpečuje nejen fyziologické, ale i psychické a sociální potřeby rodiny, a to i v ...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat