Záchvatovité přejídání. Jak na ně vyzrát?

https://www.blog.mojra.cz/post/38

Kromě anorexie a bulimie, o nichž jsme psali v předcházejících článcích, se mezi poruchy příjmu potravy řadí i tzv. záchvatovité (psychogenní, nutkavé) přejídání. V tomto článku se dočtete, co tento pojem znamená, jaké jsou příčiny, následky a možnosti léčby.

 

Co je záchvatovité přejídání?


Není nic neobvyklého, že se člověk někdy přejí natolik, až mu není dobře. Zejména obezita bývá s přejídáním často spojována, málokoho by však napadlo, že problém s přejídáním mohou mít i lidé štíhlí.


Záchvatovité přejídání můžeme definovat jako nekontrolovatelné a opakující se stavy, při kterých konzumujeme nadměrné množství potravy a nedokážeme přestat do doby, než nám začne být opravdu velmi špatně. Po takovémto záchvatu žravosti následují výčitky svědomí a pocity studu.


Člověk trpící touto psychickou nemocí neustále přemýšlí o jídle, jí kdykoli, aniž by pociťoval hlad, používá jídlo jako prostředek pro řešení svých problémů, a přitom paradoxně rozvíjí svou závislost na jídle. Četnost záchvatů přejídání je různá, u někoho jsou to tři epizody do týdne, u jiného deset, čtrnáct… Jakkoli se může zdát, že toto onemocnění má totožný průběh s mentální bulimií, není tomu tak. Zásadní rozdíl je v tom, že zatímco u bulimie následují po přejedení snahy o vyprázdnění žaludku, u záchvatovitého přejídání se člověk nijak nesnaží zbavit snězeného jídla, nezvrací, neužívá projímadla apod.



Stejně jako u anorexie a bulimie postihuje toto onemocnění zejména dívky a ženy. Ovšem ze všech těchto tří nemocí jsou právě záchvaty přejídání nejčastější poruchou příjmu potravy, se kterou se potýkají muži.


 

Příčiny záchvatovitého přejídání


Ani u tohoto typu poruchy příjmu potravy nejsou známy přesné důvody vzniku nemoci. Mezi rizikové faktory řadíme:

  • dědičné dispozice
  • vyšší citlivost k dopaminu, který má za následek pocity slasti, radosti…
  • změny struktury mozku – silnější odpovědi na jídlo, ztráta sebekontroly…
  • obezita
  • nespokojenost s vlastním tělem
  • stresující životní událost, trauma z dětství (sexuální zneužívání, šikana)
  • nuda, zvědavost, snadná dostupnost jídla
  • spojitost s jiným psychickým onemocněním (posttraumatická stresová porucha aj.)

 


Příznaky a projevy záchvatovitého přejídání


Člověk stižený touto psychickou nemocí často nakupuje velké množství jídla, které všechno tajně sní. Pokud jej u záchvatu přejídání někdo spatří, je silně zahanbený, případně vyhledává společnost přátel, se kterými může bez ostychu jíst, aniž by pojali podezření. Střídá se u něj období přejídání a obavy z tloušťky, velmi často proklamuje přísné dodržování diet, přičemž na něm nejsou vidět žádné výsledky. Jídlo používá jako prostředek k řešení frustrací, nervozity, stresu, osamělosti, či naopak k oslavě úspěchů, radosti. Všechny jeho myšlenky se točí pouze kolem jídla, vytváří si různé rituály a denní rozvrh jídlu přizpůsobuje. Pokračuje v konzumaci jídla, přestože je už plný. Potýká se s výčitkami svědomí, bojí se zůstat sám s jídlem.

 

Následky záchvatovitého přejídání


přibírání na váze, obezita

diabetes

problémy s tlakem, vysoké riziko infarktu, kardiovaskulárních chorob

mozková mrtvice, rakovina, astma

syndrom dráždivého tračníku

problémy s pohybovým ústrojím

problémy s otěhotněním

deprese, úzkosti

poruchy spánku

problémy s navazováním vztahů, šikana

vznik dalších duševních poruch

snížená kvalita života

 


Jaké jsou možnosti léčby?


Léčba záchvatovitého přejídání je ryze individuální záležitost. Vždy se vychází z možností, které mohly být příčinou onemocnění, zkoumá se osobnost pacienta a také jeho cíle, kterých chce dosáhnout. Rozhodně není radno tuto psychickou nemoc podceňovat vzhledem k negativním následkům odrážejících se jak na psychickém, tak fyzickém zdraví. Problémy a nemoci spojené se záchvatovitým přejídáním mohou vést až ke smrti, proto je důležité co nejdříve vyhledat odbornou pomoc psychologa či psychiatra.


Léčba může probíhat několika způsoby, jako je např. kognitivně behaviorální terapie, dynamická a interpersonální terapie, dialektická behaviorální terapie, léčba obezity, užívání léků… Někomu pomůže terapie ve skupině, jiný dává přednost soukromým sezením. Ne vždy zabere pouze jeden typ terapie, mnohdy se kombinují, případně se zkouší různé možnosti, než se zjistí, co má nejlepší účinek.


Pokud chcete zvládnout své záchvaty přejídání co nejlépe, doporučujeme kromě psychologické pomoci změnit své stravovací návyky, dodržovat zásady zdravého a vyváženého stravování. Zkuste si také vést deník o všem, co sníte a v jakém časovém úseku, o svých náladách a pocitech. Nebojte se se svým problémem svěřit nejbližším, podpora zvenčí je pro zvládnutí léčby důležitá. Vytvořte si co nejpravidelnější denní režim, dopřejte si dostatek spánku, zkuste začít cvičit, případně si najděte koníčka, kterému se budete naplno věnovat a nebudete mít potřebu si volný čas krátit jídlem.










Právě jste četli článek:  Záchvatovité přejídání. Jak na ně vyzrát?

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



POPORODNÍ DEPRESE: Když je mateřství plné smutku

POPORODNÍ DEPRESE: Když je mateřství plné smutku

Mateřství je obvykle spojováno především s pozitivními pocity. Těšení se na miminko. Radost z prvního úsměvu. Dojetí z miminkovské vůně. Pocit všeprostupujícího štěstí. Pravdou ovšem je, že téměř každá pátá maminka se potýká také s množstvím negativních emocí. Všudypřítomný strach, úzkost, vyčerpání, zmatek. Mateřství přináší množství změn, novou životní roli a pořádný hormonální koktejl. Prozatím se stále...

Pokračovat ve čtení

Rozhovor v TV Polar: Psychický stav společnosti se zhoršuje - Online psychologická poradna MOJRA je tu pro vás

Rozhovor v TV Polar: Psychický stav společnosti se zhoršuje - Online psychologická poradna MOJRA je tu pro vás

V pořadu TV MEDICÍNA SPECIÁL se PhDr. Michaela Miechová, psycholožka a majitelka naší online psychologické poradny MOJRA, podělila o svůj pohled na psychický stav naší společnosti a vysvětlila, jak může naše online poradna lidem v těžkých chvílích pomoci. Průzkumy ukazují, že každý druhý Evropan se v posledních 12 měsících potýkal s emocionální nebo psychosociální krizí. Covid-19 tuto situaci ještě zhoršil. Mezi varovné signály patří neschop...

Pokračovat ve čtení

Psychické poruchy u dětí: 5 varovných signálů, které byste neměli přehlížet

Psychické poruchy u dětí: 5 varovných signálů, které byste neměli přehlížet

Víte, jak se mohou projevovat psychické poruchy u dětí? Jedná se o široké spektrum onemocnění, které mohou významně ovlivnit nejen chování a emocionální stav dítěte, ale i jeho celkový vývoj. Včasné rozpoznání a adekvátní reakce na tyto poruchy jsou klíčem k zajištění nejlepší možné péče a podpory.Studie ukazují, že až 50 % psychických onemocnění je možné diagnostikovat již v mladém věku.Rodiče by si měli všímat varovných signálů, mezi...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat