Bulimie - příznaky, léčba a její následky

https://www.blog.mojra.cz/post/37

O poruchách příjmu potravy a anorexii jste se mohli dočíst v předcházejících článcích. V tomto článku se tedy zaměříme na další problém spadající mezi poruchy příjmu potravy, a tím je mentální bulimie.

 


Co je mentální bulimie (bulimia nervosa) ?


Označení bulimia pochází z latiny a původně sloužilo ke specifikaci nemoci zvané „vlčí hlad“, později se pojem rozšířil na bulimia nervosa, ten se užívá dodnes k označení tzv. psychické (mentální) žravosti. Podstatou bulimie jsou záchvaty přejídání, které končí výčitkami svědomí a snahou vše napravit, aby nedošlo ke ztloustnutí. Způsoby k tomu volené jsou však krajně nevhodné, ať už mluvíme o nuceném vyvolávání zvracení, užívání projímadel a diuretik, či extrémním cvičení a hladovění.


Stejně jako anorexie i bulimie je psychickým onemocněním. Ačkoli se jedná o dvě různé nemoci, mnohdy se prolínají, lidé trpící anorexií mohou mít záchvaty žravosti a stejně tak ti, kteří se potýkají s bulimií často drží přísné diety a odmítají jakékoliv jídlo. Posedlost dokonalou postavou a snaha o dosažení ideální váhy se stává závislostí, která může v závažných a neléčených případech končit i smrtí.


Podle dostupných statistik mentální bulimie postihuje nejčastěji ženy v rozmezí 15-30 let, méně časté jsou pak případy bulimie u mužů a dětí. Rozpoznat osobu, která touto psychickou nemocí trpí není jednoduché, oproti anorexie není úbytek váhy tak viditelný, bulimici mají na pohled normálně štíhlé postavy, někteří i mírnou nadváhu.

 


Příčiny mentální bulimie


Ani u tohoto onemocnění nejsou přesně známy důvody a příčiny jejího vzniku. Roli zde hraje hned několik faktorů:


  • Genetické dispozice (matka bulimička)
  • Vliv serotoninu – jde o přirozeně se vyskytující látku v mozku, která má mj. na starosti také regulaci příjmu potravy
  • Nízké sebevědomí a sebehodnocení
  • Přehnaný perfekcionalismus
  • Sexuální zneužívání v dětství
  • Život v konfliktní a nestabilní rodině
  • Trendy moderní doby, kult štíhlosti, vliv médií
  • Časté držení diet a touha po stále větších úbytcích váhy
  • Tělesné změny v období puberty a dospívání
  • Stresující změny v životě – rozchod, rozvod, změna zaměstnání, stěhování…
  • Rozvoj kariéry vyžadující dobrou kondici a nízkou váhu – atletika, gymnastika, modeling…


 

Příznaky a projevy mentální bulimie


Pro bulimii je typické střídání záchvatů žravosti a následné očisty, přičemž se toto opakuje zhruba 2x týdně. V praxi to může vypadat následovně: dostaví se nekontrolovatelná touha po jídle, kdy je člověk schopen sníst obrovské množství potravy, nevnímá nic krom tohoto nutkání a není schopen přestat. Jakmile tento stav poleví, dostaví se pocity silného přejedení a výčitky svědomí, následkem čehož se přistupuje k různým možnostem očisty a úlevy – zvracení, vyvolání průjmů, hladovění… Nezřídka lidé trpící bulimií při takovémto záchvatu průběžně odbíhají na záchod, aby si ulevili a mohli spořádat ještě větší množství jídla.

 

Následky mentální bulimie


Opět je zde velká podobnost s mentální anorexií, bulimie se odráží na psychickém i fyzickém zdraví člověka.


Fyzické dopady

  • Oteklé tváře, problematická pleť, suchá kůže, modřiny, jizvy na kůži
  • Zvýšená kazivost zubů následkem častého zvracení, krvácení dásní
  • Dráždivé hrdlo a jícen, zvracení krve
  • Ochablé svaly a nateklé klouby
  • Záněty žaludku, žaludeční vředy, problémy s trávením, nebezpečí prasknutí žaludku
  • Ztráta menstruace
  • Zácpa, průjem, nadýmání, křeče v břiše
  • Nízký tlak, selhání srdce
  • Dehydratace, metabolický rozvrat organismu, chudokrevnost


Psychické dopady

  • Deprese a úzkosti
  • Poruchy soustředění
  • Obavy z nárůstu hmotnosti
  • Závratě
  • Prudké a časté výkyvy nálad
  • Přehnaný stud a nízké sebevědomí
  • Negativní vnímání vlastního těla
  • Vznik závislosti na lécích, drogách, alkoholu
  • Sebepoškozování

 


V akutním stádiu nemoci může hrozit smrt, a to jak následkem prasknutí přeplněného žaludku, selháním srdce, či spácháním sebevraždy. Proto není namístě jakékoliv projevy nemoci ignorovat či zlehčovat.

 


Existuje účinná prevence mentální bulimie?


Žádný osvědčený postup, jak se vyhnout vzniku bulimie neexistuje. Z psychologického hlediska je důležité vyvarovat se jakýchkoli projevů výsměchu směřujících proti vzhledu a váze dítěte, budovat u dítěte zdravé sebevědomí a určitý nadhled. Podceňovat se nesmí ani komunikace mezi členy rodiny, zejména pokud si všimnete, že se u někoho začínají projevovat změny ve stravovacích návycích a nespokojenost s dosavadní hmotností. Netvrdíme, že tyto rady budou účinné natolik, aby se mentální bulimie neprojevila, ovšem mohou do jisté míry pomoci nemocnému uvědomit si, že má ve vás oporu a že mu pomůžete problém zvládnout.

 


Léčba mentální bulimie a kde hledat pomoc?


Důležité je v první řadě uvědomit si, že máte opravdu velký a závažný problém, který sami nezvládnete. Jakmile se rozhodnete mentální bulimii řešit, nečekejte, že to bude jednoduché, půjde o běh na dlouhou trať, obrňte se proto co největší trpělivostí a rozhodně svůj boj nevzdávejte.


Podle stádia, ve kterém se nemoc nachází a také v návaznosti na to, do jaké míry je ohroženo vaše celkové zdraví se volí ambulantní forma léčby, či hospitalizace. Hospitalizace je nutná u případů, kdy je vážně ohrožen život nemocného, aby co nejdříve došlo k nápravě metabolického rozvratu apod.


Ambulantní formu léčby v psychologických/psychiatrických poradnách je možné zvolit v začátcích onemocnění či v době, kdy ještě přímo neohrožuje život. Stejně jako u léčby anorexie se i v tomto případě využívají různé formy psychoterapie (kognitivně behaviorální, individuální, skupinová, rodinná…). Nezřídka je terapie doplňována antidepresivy, antiepileptiky či léky potlačující zvracení.


Můžete také kontaktovat různé organizace, které se zaměřují na zvládání mentální bulimie, u dětských pacientů se doporučuje v co nejkratší době navštívit pediatra, který doporučí vhodného dětského psychologa či poradnu.

 







MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: 

---- Záchvatovité přejídání. Jak na ně vyzrát?
---- Mentální anorexie - příznaky a léčba
---- Co jsou poruchy příjmu potravy a jejich léčba









Právě jste četli článek: Bulimie - příznaky, léčba a její následky

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Body positivity: Vyhýbejte se extrémům a najděte rovnováhu

Body positivity: Vyhýbejte se extrémům a najděte rovnováhu

V dnešní době, kdy se všude kolem nás množí obrazy dokonalosti, je stále více zdůrazňováno přijetí vlastního těla a odmítání extrémů. Tento nový přístup ještě více reflektuje potřebu rozumět fyzickému, mentálnímu a emocionálnímu zdraví. Přijmout své tělo neznamená rezignovat na zdravý životní styl, spíše to značí oslavu individuálních rozdílů a snahu nalézt osobní rovnováhu. Je důležité odmítat extrémy, které propagují nerealistic...

Pokračovat ve čtení

Jak objednat dítě k psychologovi?

Jak objednat dítě k psychologovi?

Návštěva psychologa je velice citlivé téma. Zejména v případě dětí se nad vším snáší mnoho otazníků. Je potřeba jít s dítětem k psychologovi? Kdy bychom jako rodiče neměli návštěvu psychologa odkládat? Jaké máme možnosti? Není na to naše dítě ještě moc malé?.... Pojďme se tomu podívat na zoubek. Mnoho rodičů neví, jaký je rozdíl mezi psychologem a psychiatrem, takže mi dovolte krátce toto objasnit. Zatímco PSYCHIATR je lékař, který d...

Pokračovat ve čtení

Soukromý psycholog vs. psycholog na pojišťovnu

Soukromý psycholog vs. psycholog na pojišťovnu

Rozhodli jste se vyhledat pomoc psychologa, ale neumíte se rozhodnout, zda si vybrat soukromou poradnu, nebo tu, kde vám konzultaci uhradí pojišťovna? Vše má svá pro a proti. Pojďme se tedy podívat na to, co vám může soukromý psycholog oproti psychologovi na pojišťovnu nabídnout. Třeba vám to ulehčí rozhodování.Když terapii proplácí pojišťovnaNěkteří lidé jednoduše nemají dostatek financí na to, aby si mohli zaplatit terapii u soukromého psychologa. Nebo...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat