VIDEO: Strategie spojení těla a mysli

https://www.blog.mojra.cz/post/269

Dnešní doba je typická svou uspěchaností a vysokými požadavky. My lidé se tak dnes a denně uvádíme do stresových situací, které jsou pro náš organismus dosti náročné. Dlouhodobé působení stresu rozhodně nemívá příznivé účinky



Pokud se potýkáme s nadměrným stresem či jinými psychickými problémy, snaží se nás na to naše tělo nejprve upozornit. Jestliže tato varování přehlížíme, může to mít devastující dopady na náš zdravotní stav.


Jak spolu tělo a duše souvisí?


Dozvíte se to v tomto videu.



Video pro vás připravil psycholog online psychologické poradny Mojra.cz -  PhDr. Josef Sýkora


 Zhruba 70 % zdravotních problémů souvislost s psychickou pohodou člověka. V některých případech si lékaři už nevědí rady. Ačkoli se potýkáme s fyzickými projevy nemoci, žádné vyšetření není průkazné. Jednoduše řečeno lékař nedokáže stanovit diagnózu, jelikož nemůže najít příčinu nemoci.

 

Základem psychosomatické medicíny je komplexní přístup k člověku, jak v rovině psychické, tak fyzické.


U dospělých je nejčastější příčinou vzniku psychosomatických problémů stres, vypětí, nedostatek spánku a odpočinku, vztahové problémy. Nejen dospělí však mohou trpět psychosomatickou poruchou, stále častěji se s těmito problémy setkáváme také u dětí, zejména v důsledku disharmonických vztahů v rodině či v kolektivu.


Chcete-li se psychosomatickým poruchám vyhnout, hraje důležitou roli pravidelná duševní hygiena. Ta spočívá ve schopnosti odpoutat se od každodenního stresu, aktivně odpočívat, relaxovat a zejména neodkládat řešení problémů na později. Nezanedbatelnou roli zde hraje také zdravý životní styl, vyvážená strava a dostatek spánku. Existují také různé strategie zvládání zátěžových situací. 


To, jakým strategiím budete dávat přednost určuje nejen vaše osobnost, ale také konkrétní situace. Lidé obecně dávají přednost tomu, co jim již v minulosti přineslo úlevu a pomoc. 



Základem úspěšné léčby psychosomatických onemocnění je uvědomění si problému, ochota o něm mluvit a také vyřešení stresující situace, respektive změna životního stylu. Léčba může být doplněna psychoterapií, fyzioterapií, různými potravinovými doplňky a vitaminy, v případě vážnějších forem i antidepresivy. 



|   Více o léčbě psychosomatických problémů si můžete přečíst v článku Psychosomatické problémy aneb PACIENTI BEZ DIAGNÓZY | |  





 

Pokud si vyberete možnost online konzultace v naší online psychologické poradně Mojra.cz naleznete jednoduchý návod na to, jak se objednat ve videu i v článku Krok za krokem:Jak se objednat k psychologovi.

 







Pokud si nevíte rady a pořád trochu tápete, jestli pomoc psychologa vyhledat nebo ne, rádi vám s tím pomůžeme. Můžete využít naší telefonické podpory (+420 731 226 690) nebo napsat e-mail na adresu poradna@mojra.cz.  Technická podpora je vám také k dispozici na chatu, který naleznete v pravém dolním rohu na našich webových stránkách.

Stačí, když stručně popíšete váš problém a my vyhledáme psychologa přímo pro vás, pomůžeme s objednávkou a objasníme všechny dotazy a nejasnosti týkající se psychologické konzultace.












Právě jste zhlédli VIDEO: Strategie spojení těla a mysli

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Mojráček: Jak motivovat děti k domácím pracím?

Mojráček: Jak motivovat děti k domácím pracím?

Autor: Psychologická poradna| Jak motivovat děti k domácím pracím? Co funguje a co ne? Jak k dětem přistupovat?Byl víkend a maminka po snídani poprosila Mojráčka, jestli by mohl vyluxovat celý dům. Mojráček jí to slíbil. Po snídani se ale zvedl od stolu, neodnesl si ani talířek, a utíkal do svého pokoje, kde si zapnul počítač. Když se ani za hodinu nezačalo nic dít, zavolala maminka na Mojráčka znovu. „Jóó,“ volal Mojráček na maminku z pokojen, „...

Pokračovat ve čtení

POPORODNÍ DEPRESE: Když je mateřství plné smutku

POPORODNÍ DEPRESE: Když je mateřství plné smutku

Mateřství je obvykle spojováno především s pozitivními pocity. Těšení se na miminko. Radost z prvního úsměvu. Dojetí z miminkovské vůně. Pocit všeprostupujícího štěstí. Pravdou ovšem je, že téměř každá pátá maminka se potýká také s množstvím negativních emocí. Všudypřítomný strach, úzkost, vyčerpání, zmatek. Mateřství přináší množství změn, novou životní roli a pořádný hormonální koktejl. Prozatím se stále...

Pokračovat ve čtení

Nebojte se dětského psychologa! Pomůže vašemu dítěti i vám

Nebojte se dětského psychologa! Pomůže vašemu dítěti i vám

Děti se mohou potýkat s různými problémy, ať už jsou to obtíže ve škole, změny v chování, deprese, úzkosti, strach, nebo jen nejistota v nových situacích. Mnoho rodičů se obává vyhledat pomoc dětského psychologa. Strach z neznámého, stigmatizace a mýty o psychologické péči brání rodičům v tom, aby pomohli svému dítěti i sobě samým. Co dětský psycholog dělá? Dětský psycholog se zaměřuje na péči o duševní zdraví dětí...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat