PSYCHOLOG PRO CIZINCE: Když s vámi terapeut hovoří v rodném jazyce

https://www.blog.mojra.cz/post/219

Představte si situaci, kdy se najednou ocitnete v cizí zemi, kde vám minimálně polovina obyvatel nerozumí. Ať už jste se vypravili do zahraničí studovat, pracovat nebo jste následovali hlas svého srdce a odstěhovali se za partnerem/kou…  Takováto životní změna není nikdy jednoduchá. Najednou jste v jiném prostředí, setkáváte se s lidmi s jinou mentalitou a kulturními zvyky, musíte se naučit dorozumět… Už jen ta představa může být děsivá. A přesně to prožívají cizinci, když se přestěhují do ČR.

 

Nehledě na to, že kromě nových výzev a života, nechali svůj starý život hodně daleko. Od přátel a rodiny je dělí tisíce kilometrů. Ano, v době moderních vymožeností a sociálních sítí to sice není nic nepřekonatelného, protože spolu mohou zůstat ve spojení, ale přece jen na náladě jim to nepřidá. Jsou jako ryba v moři, musí plavat ať už s proudem, nebo proti němu. Musí se vyrovnat s tím, že jim nikdo nerozumí, že se na ně budou často dívat přes prsty, soudit je a že bez pomoci někoho blízkého se v různých situacích neobejdou.

 

Psychoterapie v cizí řeči

 

Z různých studií vyplývá, že člověk více emocionálně prožívá a uvažuje ve svém rodném jazyce. Když nastanou problémy, umí se jednoduše lépe vypovídat v řeči, která je pro něj přirozená od narození.

 

Jedním příkladem za všechny může být partnerský vztah, kdy jeden partner pochází z ČR, druhý třeba z Německa. Partner se do Čech přistěhoval, kvůli lásce se vzdal práce, kamarádů i známého prostředí. Chvíli vše fungovalo bez problémů, ale po čase zjistil, že se na vztah příliš upnul, že nedokáže bez partnerky ani zajít nakoupit, navštívit lékaře už vůbec ne. Jazyková bariéra je opravdu velkou překážkou jak při běžném fungování, tak někdy i ve vztahu samotném.

 

Jakmile dojde na hádku, bude mít každý z partnerů tendenci sklouzávat v nejvypjatějších chvílích ke své rodné řeči. Nebo mohou být otřepané a zažité fráze druhou polovičkou špatně pochopeny. Úskalí vícejazyčných partnerství, co se komunikace týče, je opravdu hodně.

 

Najednou vztah dostihne krize a vy to chcete začít řešit. Východiskem je partnerská terapie. Jenže jak vést terapii s psychologem, když jeden z partnerů psychologovi dost dobře nerozumí? Můžete samozřejmě tlumočit, ale kde má potom psycholog (a i partner jistotu) že mu překládáte vše bez příkras? Nehledě na to, že většinou je součástí párové terapie také několik individuálních konzultací. Psycholog si chce vyslechnout muže i ženu bez přítomnosti toho druhého. To proto, aby zjistil oba pohledy na celou situaci a třeba i informace, které si před sebou partneři sdělit nechtějí.

 

Co dělat v tomto případě? Přizvat ke konzultaci tlumočníka? Přece se nebudete otevírat před cizím člověkem. Nehledě na výdaje navíc, protože služby tlumočníka nepatří k těm nejlevnějším. Komplikovaná situace…

 

Proto je jistě velkým přínosem nejen pro psychologa, ale i pro klienta samotného mít možnost vést konzultaci ve svém rodném jazyce. Ať už v rámci párové terapie, při řešení náročných životních situací, nebo jen v momentě, kdy na člověka vše dolehne a potřebuje se vypovídat.

 

V naší poradně nabízíme i možnost konzultací pro cizince, a to v německém, anglickém, španělském, polském, srbském, ruském, ukrajinském, italském, maďarském a slovenském jazyce. Snažíme se tak zpřístupnit psychologickou pomoc i těm, kteří se do ČR přistěhovali za prací, za rodinou, nebo jsou zde pouze na delším pracovním/studijním pobytu atd. a získat psychologickou radu od psychologa z jejich rodné země je jak časově, tak finančně náročné.

 

 


Psychologové Mojra.cz, kteří vedou konzultaci jak v českém, tak cizím jazyce



slovenština


polština

      

angličtina, němčina a další

 

Pokud hledáte pomoc psychologa hovořícího cizí řečí, ať už pro partnera, rodinného příslušníka, nebo jen známého, který nepochází z ČR, neváhejte se obrátit na některého z našich psychologů.

 

  OBJEDNAT KONZULTACI  

 

 



 

 

 

 




 

 

Právě jste četli článek:  PSYCHOLOG PRO CIZINCE: Když s vámi terapeut hovoří v rodném jazyce



Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Jak objednat dítě k psychologovi?

Jak objednat dítě k psychologovi?

Návštěva psychologa je velice citlivé téma. Zejména v případě dětí se nad vším snáší mnoho otazníků. Je potřeba jít s dítětem k psychologovi? Kdy bychom jako rodiče neměli návštěvu psychologa odkládat? Jaké máme možnosti? Není na to naše dítě ještě moc malé?.... Pojďme se tomu podívat na zoubek. Mnoho rodičů neví, jaký je rozdíl mezi psychologem a psychiatrem, takže mi dovolte krátce toto objasnit. Zatímco PSYCHIATR je lékař, který d...

Pokračovat ve čtení

Soukromý psycholog vs. psycholog na pojišťovnu

Soukromý psycholog vs. psycholog na pojišťovnu

Rozhodli jste se vyhledat pomoc psychologa, ale neumíte se rozhodnout, zda si vybrat soukromou poradnu, nebo tu, kde vám konzultaci uhradí pojišťovna? Vše má svá pro a proti. Pojďme se tedy podívat na to, co vám může soukromý psycholog oproti psychologovi na pojišťovnu nabídnout. Třeba vám to ulehčí rozhodování.Když terapii proplácí pojišťovnaNěkteří lidé jednoduše nemají dostatek financí na to, aby si mohli zaplatit terapii u soukromého psychologa. Nebo...

Pokračovat ve čtení

Valentýn: Jaký vliv má tento svátek na naše emoce?

Valentýn: Jaký vliv má tento svátek na naše emoce?

Valentýn, den zamilovaných, je každoročně spojen s návaly růží, čokolád a romantických gest. Pro mnohé je toto sváteční období zdrojem radosti a romantiky, zatímco pro jiné může být spíše zdrojem stresu a úzkosti. Z pohledu psychologie můžeme zkoumat různé aspekty Valentýna a jeho dopad na naše emoce a vztahy. Ideál romantické lásky Jedním z hlavních faktorů, který ovlivňuje naše pocity v době Valentýna, je sociální tlak. Média a reklamy n...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat