Méně slunce, více smutku aneb Jak se zbavit podzimní deprese?

https://www.blog.mojra.cz/post/317

Dny plné slunečního svitu, dovolených a výletů jsou nenávratně pryč a za okny začíná kralovat sychravý podzim. Pomalu se vracíme do reality všedních dnů, ze všech stran se na nás valí povinnosti, nad kterými jsme v létě jen mávli rukou.

Mnoho lidí má tendenci jakýkoliv splín označovat za depresi. Jenže smutek a depresivní nálada dříve či později odezní. Ale deprese? Té se jen tak lehce nezbavíte – je to nemoc, a jako takovou je potřeba ji léčit.

 

 



Deprese

Deprese je psychické onemocnění, které řadíme mezi poruchy nálady. Jak poznat depresi? Projevuje se silnými pocity smutku, celkovou skleslostí a sníženou energií. Dotyčný nemá chuť vykonávat jakoukoli činnost, často je pro něj těžké vůbec ráno vstát z postele. Najednou nic nedává smysl. Depresivní člověk se cítí prázdný a nevěří, že by někdy mohlo být lépe. Toto onemocnění postihuje především dospělé, ale může se objevit také deprese u dětí.

 


Méně slunce, více únavy


Každodenní změny počasí, klesající teploty, vstávání skoro za tmy, nedostatek sluníčka... To vše se negativně odráží na naší psychice. Často pak propadáme špatné náladě, smutku, únavě a melancholii.  Někoho potrápí častější bolesti hlavy, zad, žaludku. Jiný je neustále podrážděný, smutný a skleslý. Můžou se dostavit také problémy se spánkem, pocity úzkosti, nechutenství a nezájem o dění okolo vás.


Jak vyzrát na podzimní deprese?


Velice důležité je dopřát si dostatek spánku. Snažte se spát alespoň 7 hodin denně, v klidném prostředí. Pokud se vám nedaří usnout, zkuste si před spaním dopřát relaxační koupel s různými uvolňujícími bylinkami (mučenka, šafrán, kozlík, třezalka…), nebo si vypít meduňkový čaj.


Využijte zbytek slunečných dnů a neseďte zavřeni doma. Raději si vyrazte na procházku do přírody. Velkou roli pro psychickou pohodu hraje také dostatek pohybu. Lenošit na gauči pod dekou je sice lákavé, ale dlouhodobě to tělu ani psychice neprospěje. Alespoň jedenkrát denně si proto dopřejte nějaké protažení, nejlépe opět na čerstvém vzduchu.


Nezapomínejte na přísun vitamínů, snažte se jíst zdravou a vyváženou stravu. Zejména v sychravých měsících je pro tělo důležitý zvýšený přísun vitaminu C a D, které posilují vaši obranyschopnost a pomáhají udržet energii.


Když je všude kolem vás šero a sluníčko v nedohledu, bojujte proti tomu po svém. Obklopte se barvami, ať už veselými bytovými doplňky, povlečením, nebo barevným oblečením.


Nezapomínejte se radovat z maličkostí. Pusťte si oblíbenou hudbu při vaření, podívejte se večer na oblíbený film, zajděte do divadla, nebo jen tak posedět s přáteli. O víkendu se snažte relaxovat, nebo se věnujte svým koníčkům.


Pár chvilek byste si měli urvat také jen a jen pro sebe. Kolotoč povinností a blížící se maraton pracovních večírků je nutné někdy zastavit. Zkuste chvíli jen tak být, na nic nemyslet, nic neřešit. Uvidíte, že i pět minut ležení na gauči a hlubokého dýchání vydá za půlhodinu spánku.



Pokud nedokážete své depresivní nálady zvládat sami, vyhledejte pomoc odborníka. Depresivní porucha vyžaduje komplexní péči, na které se podílejí jak psychiatři, tak psychologové. Je třeba užívat antidepresiva v kombinaci s psychoterapií, během které psycholog pracuje s pacienty a učí je, jak bojovat s příznaky. Důležité je, aby oba tyto způsoby léčby probíhaly současně.

 



Pomoc online
Za psychologem tedy nemusíte nikam dojíždět, konzultovat s ním můžete z pohodlí vašeho domova. Naše konzultace probíhají online – přes telefonemailem nebo jako videohovor, například přes Skype.

 




     OBJEDNAT SE     


 








Právě jste četli článek: Méně slunce, více smutku aneb Jak se zbavit podzimní deprese? 

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Psychické poruchy u dětí: 5 varovných signálů, které byste neměli přehlížet

Psychické poruchy u dětí: 5 varovných signálů, které byste neměli přehlížet

Víte, jak se mohou projevovat psychické poruchy u dětí? Jedná se o široké spektrum onemocnění, které mohou významně ovlivnit nejen chování a emocionální stav dítěte, ale i jeho celkový vývoj. Včasné rozpoznání a adekvátní reakce na tyto poruchy jsou klíčem k zajištění nejlepší možné péče a podpory.Studie ukazují, že až 50 % psychických onemocnění je možné diagnostikovat již v mladém věku.Rodiče by si měli všímat varovných signálů, mezi...

Pokračovat ve čtení

Stres a jeho vliv na fyzické a psychické zdraví

Stres a jeho vliv na fyzické a psychické zdraví

Cítíte se někdy, jako by váš život byl plný napětí, které se z vás jen tak nevytratí? Nejste sami. Stres je ten tichý společník, který se v našich životech často objevuje nečekaně. Ať už jde o práci, rodinu nebo jen každodenní situace, může nás zaskočit a ovlivnit tak naše celkové zdraví. Ale jak se stresem efektivně bojovat a nenechat se jím svázat? Tento článek je průvodcem, který vám ukáže, jak na to. Získáte náhled na to, jak ...

Pokračovat ve čtení

Jak objednat dítě k psychologovi?

Jak objednat dítě k psychologovi?

Návštěva psychologa je velice citlivé téma. Zejména v případě dětí se nad vším snáší mnoho otazníků. Je potřeba jít s dítětem k psychologovi? Kdy bychom jako rodiče neměli návštěvu psychologa odkládat? Jaké máme možnosti? Není na to naše dítě ještě moc malé?.... Pojďme se tomu podívat na zoubek. Mnoho rodičů neví, jaký je rozdíl mezi psychologem a psychiatrem, takže mi dovolte krátce toto objasnit. Zatímco PSYCHIATR je lékař, který d...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat