Jak se projevuje úzkost a jak se ji zbavit

https://www.blog.mojra.cz/post/51

Stavy úzkosti zažívá občas každý z nás, stejně jako strach má i úzkost v našem životě své opodstatnění, do jisté míry má ochranný charakter. Problém nastává, pokud tyto stavy zažíváte příliš často, jsou stále silnější a začnou-li se negativně odrážet na kvalitě života. V takovémto případě již můžeme hovořit o tzv. úzkostné poruše.



Co je to úzkost?


Úzkost můžeme z psychologického hlediska definovat jako složitou kombinaci negativních emocí (strach, obavy, zlé předtuchy), která je doprovázena nepříjemnými fyzickými příznaky. Úzkostné stavy mohou být akutní, krátkodobé/dlouhodobé, spontánní, situační, anticipační. Intenzita těchto stavů je různá - od mírných projevů až po ataky paniky.


Úzkostné poruchy ohrožují až čtvrtinu populace, jsou jednou z nejčastějších psychických nemocí. Nijak nenarušují vnímání reality, člověk trpící úzkostí si plně uvědomuje nesmyslnost svého jednání, ale není schopen je ovládat, což se postupně odrazí na jeho každodenním fungování, případně dojde až k naprosté izolaci od okolí.



Typy úzkostných poruch:


Obsedantně kompulzivní porucha

Jedná se o zvláštní poruchu chování při níž člověka trápí nepříjemné myšlenky. Jedinec trpící obsedantně kompulzivní poruchou nachází úlevu v pravidelném opakování určité činnosti např. 3x kontroluje zamknuté dveře, obcházení určitých dlažebních kostek apod.


Sociálně úzkostná porucha (sociální fobie) 

Jedna z nejrozšířenějších úzkostných poruch. Lidé trpící tímto typem fobie pociťují strach z lidí a komunikace s nimi, respektive z jakéhokoli kontaktu, kdy by byli středem pozornosti. Příčiny sociální fobie mohou být různé, většinou se rozvíjí v období puberty, může se však projevit i nárazově, nejčastěji pokud jsme vystaveni velkému stresu. Intenzita strachu a úzkosti je různá podle situace, ve které se nacházíme a také podle individuálních pocitů. V konečném důsledku tato fobie velmi ovlivní naši životní úroveň – přestáváme úplně vycházet z domu, což vede mj. ke ztrátě zaměstnání. Osoba trpící sociální fobií si plně uvědomuje svůj problém, myslí si, že jej dokáže svépomocí vyřešit, což není snadné, ba spíše nemožné. Mnohdy se dostaví deprese, další úzkostné poruchy, alkoholismus, závislost na drogách, sebevražedné myšlenky.  


Generalizovaná úzkostná porucha 

Nadměrné a nekontrolovatelné obavy týkající se běžných denních situací (zaměstnání, finance, čistota v domácnosti a jiné). Intenzita úzkosti je nepřiměřená zdroji obav a má negativní vliv na každodenní fungování člověka. Objevuje se většinou v období dospívání, příčinou vzniku bývá stresující nebo traumatizující událost. Mnohdy je doprovázena depresemi, různými typy fobií, alkoholismem.



Posttraumatická stresová porucha (PTSD)

PTSD je reakcí na nepřiměřený a závažný stres, traumatickou událost. Člověk si v mysli opakovaně přehrává danou situaci, trápí ho noční můry, následkem čehož se úmyslně vyhýbá místům a situacím, ve kterých k události došlo. Traumatizující situaci nemusí prožít přímo pacient, ale také jeho blízký, či se u ní naskytne jen jako svědek (válka, povodně, požár, týrání, znásilnění, únos apod.). Tuto poruchu často doprovází deprese, jiné typy úzkostných poruch, různé závislosti atd.


Agorafobie 

Strach z veřejných prostranství a míst, kde by nebyla rychle dostupná pomoc. Tento typ fobie má často za následek naprostou izolaci jedince, který postupně přestane vycházet z bytu.


Panická porucha

Opakované intenzivní záchvaty úzkosti bez zjevné příčiny. Panická ataka se může objevit i několikrát denně a odezní zpravidla do několika minut. Neléčená panická porucha může vést k depresím, agorafobii, závislosti na návykových látkách, či sebevraždě.


Specifické fobie

Chorobný strach z různých situací, objektů či lidí. Známo je přes 500 druhů fobií, např. klaustrofobie, arachnofobie, patofobie a další.



Příčiny úzkosti


Odpovědí na otázku, proč vznikají úzkostné stavy je mnoho. Původní teorie předpokládaly, že úzkost má ryze psychologický podtext, dnes se však odborníci přiklánějí k názoru, že je potřeba na příčiny úzkostných stavů pohlížet komplexně. Svou roli zde mají genetické, výchovné, biologické a existenciální předpoklady jedince - úzkostná porucha může být dědičná, mnohdy souvisí se separační úzkostí v dětství, špatným sociálním zázemím rodiny, přísnou výchovou apod.



Projevy a příznaky úzkostné poruchy



Fyzické projevy:

  • bušení srdce
  • zrychlený puls
  • pocení
  • nekontrolovatelný třes
  • sucho v ústech
  • návaly horka
  • závratě
  • problémy s dýcháním, bolesti na hrudi
  • potíže s trávením.



Psychické projevy: 

  • neklid
  • obava ze ztráty kontroly
  • derealizace
  • depersonalizace
  • poruchy příjmu potravy
  • spánkové poruchy
  • deprese



Diagnostika a léčba úzkostné poruchy


Diagnostikovat u jedince úzkostnou poruchu není pro lékaře snadný úkol. Pacienti přicházejí do ordinací praktických lékařů s nejasnými příznaky a různými nemocemi, proto jsou často odesílání na mnohá vyšetření jako je ultrazvuk, EKG, sono břicha, vyšetření štítné žlázy apod. Jakmile praktický lékař stanoví diagnózu, může se pokusit úzkostnou poruchu léčit sám, častěji je však pacient odeslán na odbornou konzultaci k psychologovi či psychiatrovi.


Jak probíhá léčba úzkostné poruchy?


Léčba je založena na kombinaci psychoterapie a farmakologické medikace. Psychologové nejčastěji využívají kognitivně-behaviorální terapii která je zaměřena na změnu chování pomocí změny myšlení. Člověk stižený úzkostnou poruchou má tendenci se stresovým situacím vyhýbat, což není žádoucí. Psychologové se zaměřují na zvládnutí (ovládnutí) úzkosti postupným vystavováním pacienta takovým situacím, které u něj tyto stavy vyvolávají.


Z léků se používají anxiolytika v kombinaci s antidepresivy.







Jestliže se u vás projevuje některá z úzkostných poruch, neotálejte s návštěvou psychologa. Přinejmenším se vyhnete povinnému kolečku vyšetření na popud praktického lékaře, a hlavně čím dříve se naučíte svou úzkost zvládat, tím rychleji se váš život vrátí do „normálních“ kolejí.
 






Právě jste četli článek: Jak se projevuje úzkost a jak se ji zbavit

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Psychické poruchy u dětí: 5 varovných signálů, které byste neměli přehlížet

Psychické poruchy u dětí: 5 varovných signálů, které byste neměli přehlížet

Víte, jak se mohou projevovat psychické poruchy u dětí? Jedná se o široké spektrum onemocnění, které mohou významně ovlivnit nejen chování a emocionální stav dítěte, ale i jeho celkový vývoj. Včasné rozpoznání a adekvátní reakce na tyto poruchy jsou klíčem k zajištění nejlepší možné péče a podpory.Studie ukazují, že až 50 % psychických onemocnění je možné diagnostikovat již v mladém věku.Rodiče by si měli všímat varovných signálů, mezi...

Pokračovat ve čtení

Stres a jeho vliv na fyzické a psychické zdraví

Stres a jeho vliv na fyzické a psychické zdraví

Cítíte se někdy, jako by váš život byl plný napětí, které se z vás jen tak nevytratí? Nejste sami. Stres je ten tichý společník, který se v našich životech často objevuje nečekaně. Ať už jde o práci, rodinu nebo jen každodenní situace, může nás zaskočit a ovlivnit tak naše celkové zdraví. Ale jak se stresem efektivně bojovat a nenechat se jím svázat? Tento článek je průvodcem, který vám ukáže, jak na to. Získáte náhled na to, jak ...

Pokračovat ve čtení

Jak by měla média přistupovat k citlivým tématům?

Jak by měla média přistupovat k citlivým tématům?

Citlivá témata, jako je sexuální násilí, nebo násilí v jakékoliv podobě, smrt, či jiné emoce drásající téma, si vyžadují citliví a zároveň otevřený komunikační přístup. Média vykreslí situaci hrozivě už v titulku. Proto množství lidí ze zvědavosti článek otevře. Často se pak v takovém článku čtenáři nedostane vysvětlení detailů. To vytváří pocit nejistoty, strachu, hněvu.Na jedné straně jsou to články, které občas vykreslují situaci děs...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat