DEPRESE U DĚTÍ: Dětství plné smutku a melancholie

https://www.blog.mojra.cz/post/217

Dříve stále usměvavá Anička se najednou už tolik neusmívá. Tomáška pořád bolí bříško, ale podle doktora je zdravý. Ivanka se zhoršila ve škole a dříve mírumilovný Ludvík začal pít alkohol a je agresivní. Možná je to jen momentální špatné období, snaha o upoutání pozornosti nebo prostě jen puberta. Ale co když ne? Třeba jsou tyto změny v chování způsobeny něčím konkrétnějším a mnohem nebezpečnějším. Depresemi.


Že postihují jen dospělé? Omyl. Stále více dětí, puberťáků, a dokonce i kojenců jimi trpí. A to si ještě koncem 80.let odborníci říkali, že kvůli emoční nevyzrálosti se deprese u dětí rozvinout nemůžou. Mýlili se. Depresemi v různých formách dnes trpí zhruba 2 % malých dětí a cca 5 % puberťáků.


Co je to dětská deprese?


Tak jako u dospělých je i dětská deprese rozhodně něčím víc než jen špatnou náladou. U dětí je často spojena s psychosomatickými projevy, tzn. projeví se nejprve zdravotními obtížemi, které nemají zjevnou příčinu. Je zajímavé, že psychického strádání si nejen rodiče, ale i učitelé či výchovní poradci všimnou až mnohem později. Protože změny nálad nejsou u dětí ničím neobvyklým, stejně jako záchvaty vzteku, trucování a různé protesty pro dosažení svého. O depresi jako takové tedy můžeme z psychologického hlediska hovořit až v momentě, kdy jsou stavy dlouhodobé, případně se stupňují.


Proč děti trpí depresemi?


Příčinou deprese u dětí může být ve své podstatě cokoli, s čím se dítě samo nedokáže psychicky vyrovnat. Velmi často hledají dospělí vinu sami u sebe, že selhali jako rodiče, udělali chybu ve výchově, nezajistili dítěti pocit bezpečí a fungující rodinu. Ano, důvody to jsou pádné, ale rozhodně ne jediné.


Nejčastější příčinou dětské deprese je:


1. Genetická výbavaano, opravdu mohou být deprese dědičné. Pokud jeden z rodičů depresivními stavy sám trpěl, je vysoce pravděpodobné, že tuto „výbavu“ předá i svému dítěti. Zajímavé je, že pokud se narodí dvojčata a jedno z nich depresemi trpí, má to druhé zhruba 70% pravděpodobnost, že se u něj deprese také projeví.


2. Nedůsledná/úzkostlivá výchovavšichni rodiče se snaží ze svého dítěte vychovat dobrého člověka. Ovšem někteří to s tou snahou až moc přehánějí a dítě přespříliš omezují ze strachu, aby si neublížilo, aby bylo perfektní. Nebo mu naopak dopřávají tolik rozletu a svobodného rozhodování, že si dítě začne myslet, že jim na něm jednoduše nezáleží.  


3. Problémy v rodiněneustálé hádky rodičů a blížící se, nebo probíhající rozvod jsou příčinou depresí u více než 30 % dětí a dospívajících.


4. Šikana – pokud dítě čelí šikaně je to pro něj velmi psychicky náročné. Cítí se osamělé, odstrčené, nepochopené, uzavírá se do sebe a většinou o svém problému nechce mluvit.


5. Traumatazneužívání, týrání, úmrtí milované osoby aj.


Jak se dětské deprese projevují?


Příznaků je obrovská spousta, od bolestí (hlavy, břicha), potíží s usínáním, přes noční pomočování, poruchy pozornosti, až po naprostou ztrátu radosti, elánu a zájmu o cokoliv. Kdybychom chtěli vypsat všechny projevy této poruchy, vydalo by to na několik stránek. Proto shrneme ty nejběžnější a pro přehlednost je rozdělíme do věkových skupin.


KOJENCI


Ano, opravdu i takto malé děti mohou trpět depresemi, nejčastěji v souvislosti s odloučením od matky po porodu. Deprese se projeví častým a neutišitelným pláčem, pomalými reakcemi na různé podněty, nezájmem, odmítáním výživy, zpomaleným psychosomatickým vývojem.


PŘEDŠKOLÁCI


V tomto věku je příčinou deprese většinou špatné rodinné zázemí, hádky rodičů, rozvod. Dítě se také musí vyrovnat s nástupem do školky a odloučením od rodičů. Deprese se pak projeví častými bolestmi bříška, pocity na zvracení, celkovou apatií, strachem z odloučení od matky, pomočováním, nočními můrami aj.


MLADŠÍ ŠKOLÁCI


Typickými projevy deprese jsou zejména bolesti hlavy, břicha, nevolnosti, průjmy, špatná schopnost soustředit se, zvýšená úzkost, podrážděnost, zhoršení výsledků ve škole, časté zapomínání, nespavost, výkyvy nálad…


DOSPÍVAJÍCÍ


Deprese se v dospívání objevují často v souvislosti s nízkým sebevědomím, nespokojeností se sebou samým, vyloučením z kolektivu, problémy ve škole. Pokud k tomu přidáme ještě vysoká očekávání rodičů, hádky a celkově nestabilní atmosféru doma, je na problém zaděláno. Dospívající se pak snaží svou nespokojenost a deprese překonat sami, často s pomocí alkoholu a drog. Alarmující je také vysoké riziko sebevraždy, která se dospívajícímu jeví jako jediné východisko.


Důsledky neléčené deprese

 

- zhoršení výsledků ve škole

- problémy se spánkem, noční pomočování

- zvýšená únava, nesoustředěnost

- neustávající bolesti hlavy, břicha

- poruchy příjmu potravy

- alkoholismus, drogová závislost

- sebepoškozování

- u malých dětí opožďování ve vývoji

- sebevražedné myšlenky a pokusy

 

Existuje prevence?


Pokud vytvoříte dítěti láskyplnou a vyváženou atmosféru doma, budete se k sobě navzájem chovat s úctou a ohleduplně je nanejvýš pravděpodobné, že se dětské depresi vyhnete obloukem. Rodina je základ. A také komunikace. Proto o problémech společně mluvte a hledejte vhodné řešení. Nesnažte se dítě zastrašovat, dejte mu najevo, že se vám může se vším svěřit.


Dítě by mělo vnímat, že za nepřijatelné chování může být potrestáno, ale nemělo by se obávat přiznat. Proto se snažte volit přiměřené tresty a budujte od samého začátku dětskou důvěru ve vás, jakožto rodiče. Buďte také nadmíru všímaví k jakýmkoliv změnám v chování dítěte a hledejte příčiny.


Léčba dětské deprese


Tak jako u deprese v dospělosti i zde platí, že čím dříve se začne léčit, tím lépe. Děti sice reagují na léčbu mnohem lépe než dospělí, ale i tak je to běh na dlouhou trať. O úspěšné léčbě můžeme hovořit až po zhruba desíti měsících, ovšem někdy to může trvat i podstatně déle. Je však důležité vydržet až do konce, protože neléčenou depresi si dítě přenese do dospělosti, mnohdy s fatálními důsledky.  


Při léčbě lehké a střední deprese se velmi osvědčila kognitivně-behaviorální terapie, která se zaměřuje na změnu zažitých vzorců chování. U silných depresí musí být terapie doplněna o psychofarmaka, která jsou zvolena s ohledem na dětský organismus.


Pokud u dítěte přetrvávají sebevražedné myšlenky, má halucinace, je vysoce agresivní, tíhne k alkoholu a drogám, trpí úzkostmi, poruchou příjmu potravy nebo mu neprospívá domácí prostředí, bývá hospitalizováno na psychiatrickém oddělení.

 




4 nejčastější mýty o dětské depresi:

 

Dítě nemůže trpět depresí…

Omyl. I přestože bychom si přáli, aby náš potomek prožil bezstarostné dětství, bohužel i jeho se mohou dotknout různé problémy.

 

 

Z „depky“ vyroste…

Z depky možná ano, ale z deprese rozhodně ne. V tom je ten podstatný rozdíl, protože zatímco špatná nálada po čase sama odezní, deprese trvá dlouhodobě, a tak snadno se ji nezbavíte.

 

 

Když mluví o sebevraždě, nemyslí to vážně…

Věřte, že myslí. To, že o tom mluví není jen planým vyhrožováním, ale spíše posledním voláním o pomoc. Neignorujte ho.

 

 

Antidepresiva nemohou užívat děti…

Mohou. Přesné dávkování určí psycholog s ohledem na dětské zdraví, nejsou však nijak návyková. Rodiče si často myslí, že jakmile lékař předepíše antidepresiva, bude po problému. Nebude. Ona totiž antidepresiva začínají účinkovat až několik týdnů od nasazení a neodstraní příčinu, ale pouze zmírní projevy depresí. Proto by vždy tento způsob léčby měl být doplněn o psychoterapii.

 

 

 








Právě jste četli článek: DEPRESE U DĚTÍ: Dětství plné smutku a melancholie

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar
  • Václav před 4 roky
    Václav

    Dobrý večer vyrustal jsem s psychopatem, co nás týral otčímem a matkou a mladšímy bratry na samotě ,beze svědku,potýkám se s duševnímy,poruchamy,uzkost plačtivost a uzavírání se do sebe,nemám běžné socialní náviky jako mí vrstevníci,neumím počty ,psát, číst s odřenýma ušima, vyrustal jsem v děckém domově,mám problém najít zaměstnání,chvíli jsem pracoval ve fokusu pro zdravotně nemocné,muj stav se nelepší spíš na opak,mít uplnou rodinu musí být bezva,vázne u mne i komunykace ,děkuji za nějakou radu,

  • Tým poradny Mojra.cz před 4 roky
    Tým poradny Mojra.cz

    Dobrý den, Václave, prošel jste si nelehkou situací, která jak popisujete na vás zanechala následky. Děkujeme, že jste se nám svěřil a některý z našich psychologů vám jistě bude moci poradit... Naše poradna funguje online přes Skype, telefon nebo email. S výběrem psychologa vám rádi poradíme např. přes chat v pravém dolním rohu stránky. Tým poradny Mojra.cz


Podobné články



Psychické poruchy u dětí: 5 varovných signálů, které byste neměli přehlížet

Psychické poruchy u dětí: 5 varovných signálů, které byste neměli přehlížet

Víte, jak se mohou projevovat psychické poruchy u dětí? Jedná se o široké spektrum onemocnění, které mohou významně ovlivnit nejen chování a emocionální stav dítěte, ale i jeho celkový vývoj. Včasné rozpoznání a adekvátní reakce na tyto poruchy jsou klíčem k zajištění nejlepší možné péče a podpory.Studie ukazují, že až 50 % psychických onemocnění je možné diagnostikovat již v mladém věku.Rodiče by si měli všímat varovných signálů, mezi...

Pokračovat ve čtení

Mojráček a nevychovaný kamarád

Mojráček a nevychovaný kamarád

Jednoho dne si po škole přivedl Mojráček domů na návštěvu nového kamaráda Erika. Mojráčkovi rodiče už byli doma, pozdravili kluky u dveří, Mojráček jim řekl, že půjdou nahoru do pokojíku. Erik se však jen rozhlížel po předsíni, ale nepozdravil ani jednoho z rodičů. Maminka se na tatínka zamyšleně podívala, ale ten jen pokýval hlavou a šel do obýváku. Po nějaké době Mojráček s Erikem seběhli dolů do kuchyně, protože dostali hlad. Než ...

Pokračovat ve čtení

Stres a jeho vliv na fyzické a psychické zdraví

Stres a jeho vliv na fyzické a psychické zdraví

Cítíte se někdy, jako by váš život byl plný napětí, které se z vás jen tak nevytratí? Nejste sami. Stres je ten tichý společník, který se v našich životech často objevuje nečekaně. Ať už jde o práci, rodinu nebo jen každodenní situace, může nás zaskočit a ovlivnit tak naše celkové zdraví. Ale jak se stresem efektivně bojovat a nenechat se jím svázat? Tento článek je průvodcem, který vám ukáže, jak na to. Získáte náhled na to, jak ...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat