Jak poznat, že potřebujete pomoc psychologa?

https://www.blog.mojra.cz/post/249


Péče o duševní zdraví je stejně důležitá, jako péče o tělo. Abychom dokázali bez problémů fungovat, měli bychom se starat o obojí. Zatímco lékaře každý jednou za čas navštíví, s návštěvou psychologa lidé obvykle váhají. Jedním z důvodů je fakt, že mnozí si nejsou jistí, jestli vlastně pomoc psychologa potřebují nebo jestli jejich problém vůbec psychologové řeší. Bohužel někteří stále mají za to, že psychologa člověk může vyhledat pouze pokud je blázen a mnozí si ho navíc pletou s psychiatrem. V dnešním článku se to všechno pokusíme uvést na pravou míru.



Nejčastěji lidé tápou v těchto oblastech:

·        Jakými problémy se psychologové zabývají?

·        Komu může psycholog pomoci?

·        Je můj problém dost vážný na to, abych s ním šel k odborníkovi?



S čím pomůže psycholog


Nejprve se podíváme na to, v jakých oblastech vám psycholog může pomoci. 


Vztahové problémy

Lidé se na psychology často obracejí, pokud se u nich objeví problémy ve vztazích. Může přitom jít o vztahy partnerské, rodinné ale třeba i přátelské. Velkým tématem v této oblasti bývá nevěra a dále pak manželské krize nebo třeba výchovné problémy.



Osobní problémy

Psycholog také může pomoci s celou škálou osobních problémů: od ztráty sebevědomí přes řešení tíživých životních situací až po seberozvoj. Může se jednat o každodenní starosti, náhlou událost nebo něco, co řešíte třeba již několik let.



Profesní problémy

V práci lidé tráví většinu svého dne, a tak je jasné, že je pro psychiku člověka důležité, aby se v zaměstnání cítil dobře a příjemně. Na psychologa se proto můžete obrátit také s profesními problémy – ať už jde o vztahy na pracovišti, volbu povolání nebo otázky kariérního rozvoje a nových pracovních nabídek.



Duševní nemoci

V neposlední řadě se psycholog věnuje samozřejmě také duševním onemocněním, jakými jsou například různé poruchy osobnosti, problematika závislostí, poruchy příjmu potravy,  poruchy nálady a také deprese, úzkosti či fóbie.





Psycholog x Psychiatr

Pozor! Lidé si tyto dva odborníky stále pletou. Jaký je rozdíl mezi psychologem a psychiatrem? Psychiatr je lékař a může tedy upravovat a předepisovat léky. Psycholog lékařem není, medikaci tedy upravovat nemůže. Pracuje pomocí poradenských rozhovorů, krizové intervence či dlouhodobých terapií.



Komu pomáhá psycholog?


Psycholog může pomoci nejen dospělým, ale také dětem. Ty často trápí například problémy ve škole, ztráta kamarádů a bohužel ani těm nejmenším se nevyhýbají náročné životní situace a psychická onemocnění. Existují psychologové, kteří se zaměřují přímo na práci s dětmi.


Psychologické poradenství je určeno nejen jednotlivcům, ale také párům nebo třeba rovnou celé rodině. Vždy záleží na konkrétním typu problému.


Kdy jít k psychologovi?


Kdy tedy vyhledat pomoc psychologa? Psycholog se stará o vaši psychiku, duši, mysl. Kdykoli tedy prožíváte něco, co dává vaší psychice zabrat, co vás trápí nebo vyčerpává, můžete se na psychologa obrátit.


Zejména v případě, že je vaše situace dlouhodobě tíživá, nelepší se (naopak se třeba zhoršuje) a nedaří se vám ji žádnými prostředky vyřešit – pak může být návštěva psychologa opravdu tou nejlepší volbou.


Lidé se často trápí tím, zda je jejich problém dost velký na to, aby vyhledali pomoc odborníka. Neexistují malé problémy! Každý si zaslouží psychickou pohodu.


Pokud si nevíte rady…


Pokud si nevíte rady a pořád trochu tápete, jestli pomoc psychologa vyhledat nebo ne, rádi vám s tím pomůžeme. Můžete využít naší telefonické podpory (+420 731 226 690) nebo napsat e-mail na adresu poradna@mojra.cz.  Technická podpora je vám také k dispozici na chatu, který naleznete v pravém dolním rohu na našich webových stránkách. Stačí, když stručně popíšete váš problém a my vyhledáme psychologa přímo pro vás, pomůžeme s objednávkou a objasníme všechny dotazy a nejasnosti týkající se psychologické konzultace.

OBJEDNAT KONZULTACI











Právě jste četli článek: Jak poznat, že potřebujete pomoc psychologa?

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Mojráček: Jak motivovat děti k domácím pracím?

Mojráček: Jak motivovat děti k domácím pracím?

Autor: Psychologická poradna| Jak motivovat děti k domácím pracím? Co funguje a co ne? Jak k dětem přistupovat?Byl víkend a maminka po snídani poprosila Mojráčka, jestli by mohl vyluxovat celý dům. Mojráček jí to slíbil. Po snídani se ale zvedl od stolu, neodnesl si ani talířek, a utíkal do svého pokoje, kde si zapnul počítač. Když se ani za hodinu nezačalo nic dít, zavolala maminka na Mojráčka znovu. „Jóó,“ volal Mojráček na maminku z pokojen, „...

Pokračovat ve čtení

POPORODNÍ DEPRESE: Když je mateřství plné smutku

POPORODNÍ DEPRESE: Když je mateřství plné smutku

Mateřství je obvykle spojováno především s pozitivními pocity. Těšení se na miminko. Radost z prvního úsměvu. Dojetí z miminkovské vůně. Pocit všeprostupujícího štěstí. Pravdou ovšem je, že téměř každá pátá maminka se potýká také s množstvím negativních emocí. Všudypřítomný strach, úzkost, vyčerpání, zmatek. Mateřství přináší množství změn, novou životní roli a pořádný hormonální koktejl. Prozatím se stále...

Pokračovat ve čtení

Nebojte se dětského psychologa! Pomůže vašemu dítěti i vám

Nebojte se dětského psychologa! Pomůže vašemu dítěti i vám

Děti se mohou potýkat s různými problémy, ať už jsou to obtíže ve škole, změny v chování, deprese, úzkosti, strach, nebo jen nejistota v nových situacích. Mnoho rodičů se obává vyhledat pomoc dětského psychologa. Strach z neznámého, stigmatizace a mýty o psychologické péči brání rodičům v tom, aby pomohli svému dítěti i sobě samým. Co dětský psycholog dělá? Dětský psycholog se zaměřuje na péči o duševní zdraví dětí...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat