Nízké sebevědomí. Jak s ním pracovat a jak si zase věřit.

https://www.blog.mojra.cz/post/27

Sebevědomí je nedílnou součástí naší osobnosti, jde o povahový rys, na jehož základě hodnotíme své jednání, schopnosti a dovednosti ve srovnání s ostatními. Člověk se zdravou sebedůvěrou dokáže obstát v různých životních situacích, je sám se sebou spokojený, má nadhled. Oproti tomu osoby s nízkým sebevědomím žijí neustále ve strachu z neúspěchu, což velmi negativně ovlivňuje všechny oblasti jejich běžného života – nízké sebevědomí se projevuje v práci, ve vztazích i v soukromí. Problematika příliš nízkého sebevědomí je velmi rozsáhlá, týká se žen, mužů a stejně tak i dětí. Projevit se může také náhle, po určité situaci, která výrazně ovlivní či změní náš dosavadní život (např. nízké sebevědomí v těhotenství, na mateřské dovolené, po vážném úrazu s trvalými následky aj.).


Nízké sebevědomí – příznaky a příčiny


Co způsobuje nízké sebevědomí? Hlavní roli zde hrají dědičné dispozice. V dětství se výrazně utváří naše osobnost, přebíráme vzorce chování od dospělých (rodičů, prarodičů…). Ti, ač mnohdy nevědomky, ovlivňují naše budoucí sebehodnocení, nejčastěji v nás vzbuzují pocit, že jsme neschopní, k ničemu, nevěříme si, máme pocit, že nic neumíme a že ostatní jsou lepší než my. Nejčastěji v nás tyto pocity vyvolají věty typu: „To si neumíš zapamatovat jedinou věc? Podívej se na sestru/bratra, jak to zvládá a ty ne! Tohle nemůžeš dělat sama/sám!“  apod. Jde o jakýsi začarovaný kruh, protože vaši rodiče se chovají pouze tak, jak se k nim chovali jejich rodiče.


Je důležité si uvědomit, co přesně u nás pocity méněcennosti vyvolalo a snažit se toho vyvarovat ve výchově vlastních dětí. Druhým důvodem, proč máme nízké sebevědomí, může být také výše zmiňovaná životní změna – žena přibere během těhotenství, nemá tolik času o sebe pečovat na mateřské dovolené, po úrazu nám zůstanou viditelné jizvy apod. Každý člověk je jiný a jinak se vyrovnává s různými situacemi.


Nízké sebevědomí – projevy


Z hlediska psychologie nízké sebevědomí utváří dva typy lidí:


1. Silák je na první pohled pro okolí silnou osobností, hlasitě se projevuje, dává o sobě neustále vědět, často bývá agresivní, ponižuje druhé (ale nikdy ne sebe!). Všechny své obavy si vylévá na okolí, udržuje si jakési falešné sebevědomí.


2. Slaboch na rozdíl od siláka již na první pohled působí nejistě. Je nedůvěřivý, bojí se jakékoliv změny, neumí se prosadit, vyhýbá se problémům.

Jako další projevy nízkého sebevědomí můžeme uvést žárlivost, závislost na partnerovi, problémy se samotným navazováním vztahu, neustále obavy z chyb, perfekcionismus, pesimismus, špatná snášenlivost kritiky, obavy ze samoty, vyhýbání se neúspěchu, nízká či žádná sebeláska aj.


Nízké sebevědomí – důsledky


  • Agresivita
  • Ponižování sebe sama i druhých
  • Pocity viny, sebeobviňování
  • Nevěra, týrání partnera
  • Poruchy příjmu potravy
  • Přepracování
  • Uzavřenost, samota
  • Náchylnost k nemocem
  • Alkoholismus, narkomanie
  • Pocity zmaru
  • Anticipační úzkost, deprese, poruchy osobnosti a jiné psychické nemoci
  • V extrémních případech vede nízké sebevědomí až ke ztrátě identity



Nízké sebevědomí – léčba


Způsob, jak překonat nízké sebevědomí existuje, ale nebude to snadné. V první řadě musíte mít chuť změnit se. Budete-li se snažit vyřešit problém s nízkým sebevědomím sami, snažte se dodržet základní body:


  • Zjistěte, co u vás nízké sebevědomí vyvolalo a kdy jste si problém uvědomili? Co vše u vás vyvolává pocity méněcennosti a podrývá vaši sebedůvěru?
  • Snižte své dosavadní cíle, nastavte si cíle nové. Postupně zvyšujte nároky, ale jen do té míry, abyste se cítili dobře.
  • Soustřeďte se na pozitivní myšlenky, každý večer zhodnoťte, co se vám během dne povedlo, jakých jste dosáhli úspěchů, pochvalte se.
  • Vyhněte se sebekritice, odpouštějte si své chyby
  • Věřte v úspěch a nevzdávejte se

 




Pokud si myslíte, že na boj s nízkým sebevědomím sami nestačíte, obraťte se o pomoc na psychologa. V rámci terapie vám pomůže najít příčiny vašeho nízkého sebevědomí, naučí vás přijímat kritiku okolí, pomůže vám uvědomit si svou hodnotu tak, aby se z vás stal sebevědomý a spokojený člověk. 










Právě jste četli článek: Nízké sebevědomí. Jak s ním pracovat a jak si zase věřit.

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar
  • Dagmar před 5 roky
    Dagmar

    Dobře vysvětleno, diky.

  • Jarmila před 5 roky
    Jarmila

    Děkuji za tento přínosný článek, chodím ze k vám ráda.

  • Radka před 4 roky
    Radka

    Hezký článek, nízké sebevědomí je těžké změnit. S láskou Radka

  • Tým poradny Mojra.cz před 4 roky
    Tým poradny Mojra.cz

    Dobrý den, děkujeme za pozitivní komentáře a ohlas, velice nás to těší.

  • Tým poradny Mojra.cz před 4 roky
    Tým poradny Mojra.cz

    Paní Radko, ano je to velice těžké, ale pod správným vedením a s notnou dávkou odvahy a úsilí to není nemožné.

  • Pavel před 4 roky
    Pavel

    Super! Jen chybí trošku více příkladů z praxe, podobně třeba u vztahu k ostatním lidem. Můžete rozšířit prosím?

  • Tým poradny Mojra.cz před 4 roky
    Tým poradny Mojra.cz

    Dobrý den, Pavle, děkujeme za podnět, promyslíme to a v budoucnu se určitě nějakého článku z praxe dočkáte. Tým poradny Mojra.cz


Podobné články



POPORODNÍ DEPRESE: Když je mateřství plné smutku

POPORODNÍ DEPRESE: Když je mateřství plné smutku

Mateřství je obvykle spojováno především s pozitivními pocity. Těšení se na miminko. Radost z prvního úsměvu. Dojetí z miminkovské vůně. Pocit všeprostupujícího štěstí. Pravdou ovšem je, že téměř každá pátá maminka se potýká také s množstvím negativních emocí. Všudypřítomný strach, úzkost, vyčerpání, zmatek. Mateřství přináší množství změn, novou životní roli a pořádný hormonální koktejl. Prozatím se stále...

Pokračovat ve čtení

Psychické poruchy u dětí: 5 varovných signálů, které byste neměli přehlížet

Psychické poruchy u dětí: 5 varovných signálů, které byste neměli přehlížet

Víte, jak se mohou projevovat psychické poruchy u dětí? Jedná se o široké spektrum onemocnění, které mohou významně ovlivnit nejen chování a emocionální stav dítěte, ale i jeho celkový vývoj. Včasné rozpoznání a adekvátní reakce na tyto poruchy jsou klíčem k zajištění nejlepší možné péče a podpory.Studie ukazují, že až 50 % psychických onemocnění je možné diagnostikovat již v mladém věku.Rodiče by si měli všímat varovných signálů, mezi...

Pokračovat ve čtení

Stres a jeho vliv na fyzické a psychické zdraví

Stres a jeho vliv na fyzické a psychické zdraví

Cítíte se někdy, jako by váš život byl plný napětí, které se z vás jen tak nevytratí? Nejste sami. Stres je ten tichý společník, který se v našich životech často objevuje nečekaně. Ať už jde o práci, rodinu nebo jen každodenní situace, může nás zaskočit a ovlivnit tak naše celkové zdraví. Ale jak se stresem efektivně bojovat a nenechat se jím svázat? Tento článek je průvodcem, který vám ukáže, jak na to. Získáte náhled na to, jak ...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat