5 mýtů, které vám brání v návštěvě psychologa

https://www.blog.mojra.cz/post/311

I když žijeme v době, kdy se ze starosti o vlastní zdraví stává určitý módní trend, je návštěva psychologa stále opředena různými stigmaty. Pryč jsou doby, kdy za jakoukoliv odlišnost, nebo snahu vyřešit problémy, byli lidé označeni za blázny a zavíráni do konce života za zdi ústavu. Dalo by se říct, že v tomto ohledu společnost dosti pokročila, ale i přesto je stále psychoterapie určité tabu.


Přitom mít člověka, který si s vámi nezaujatě promluví, vyslechne vás a ukáže vám směr, kterým byste se měli ubírat, je k nezaplacení. A přesně takovýmto člověkem je psycholog. V tomto článku se podíváme na 5 nejčastějších mýtů, kterými je psychoterapie opředena.


Mýtus č. 1:  Nepotřebuji pomoc, zvládnu si problémy vyřešit sám/sama


Martina se pohádala s manželem. Poslední dobou se neumí na ničem domluvit, z řešení problémů se stává boj. Martina uvažuje o manželské poradně, vyhledá si číslo, ale manžel nesouhlasí. Obhajuje se tím, že problémy jsou v každé rodině, a když se se vším zvládnou vypořádat ostatní, tak oni k tomu taky nějakého psychologa nepotřebují…


To, že se rozhodnete vyhledat pomoc psychologa, ještě neznamená, že jste zklamali. Právě naopak. Svěřit se se svými problémy cizímu člověku není lehké a chce to notnou dávku odvahy. Právě tím, že vyhledáte odbornou pomoc, ukazujete, že jste dost silní na to, situaci řešit.


Ano, můžete se svěřit s problémy také kamarádce, nebo si hledat řešení na internetu. Ale není to to stejné. Uvědomte si, že v sobě máte naprogramované určité obranné mechanismy, které vám brání nahlížet na celý problém objektivně. Pod odborným vedením si můžete určité krizové situace projít znovu, zamyslet se nad nimi a najít příčinu problémů.


V konečném důsledku jste to pak jen vy samotní, na kom je řešení problémů. Psycholog je za vás nevyřeší, jen vám ukáže, jak na to bez rušivých emocí.


Mýtus č. 2: Psycholog je šarlatán, psychiatr lékař


František se už dlouho nedokáže z ničeho radovat. Svět vidí jen černě, je unavený, nic ho nebaví a připadá si absolutně neschopný. František má depresi. Praktický lékař mu doporučí návštěvu psychologa. K němu ale František nepůjde, protože to přece není žádný vystudovaný lékař, tak jak by mu asi tak mohl pomoci?


Toto je častý mýtus, protože si lidé neuvědomují rozdíly mezi psychiatrem a psychologem. Psychiatr je lékař, má vystudovanou medicínu, a jako takový vám může předepsat léky. Jednoduše řečeno, léčí duši prostřednictvím těla. To znamená, že pokud vám diagnostikuje deprese, předepíše vám antidepresiva, která vaše nepříjemné stavy zmírní. Ale neodstraní.


Oproti tomu psycholog nemá vystudovanou medicínu, není tedy lékařem. To z něj ale nedělá šarlatána. Psycholog musí mít ukončené studium psychologie na filozofické fakultě. Po studiích se pak dále vzdělává, absolvuje různé terapeutické výcviky apod. Psycholog vám sice nemůže předepsat léky, ale pomůže vám tím, že si s vámi o vašem trápení promluví, rozebere ho a navede vás, jak ho můžete vyřešit. Nepotlačí tedy projevy vašich depresí, ale bude hledat příčinu a řešení, jak se jich zbavit.


Mýtus č. 3: Psychoterapie mě přivede na mizinu


Petr a Jana by chtěli řešit vzájemné odcizení. Mají se rádi, ale nějak se ve vztahu neumí posunout dále. Hledají poradnu, jenže je odrazuje cena konzultací. Tak to stále dokola zkoušejí sami, ale vztah mnohem víc uvadá.


Za kadeřníka, kosmetiku, nové oblečení, auta, elektroniku a další věci jsme schopni utratit měsíčně nemalé peníze. Investici do toho nejdůležitějšího – psychického zdraví – si ale několikrát dobře promyslíme. Můžete si samozřejmě zvolit poradnu, kterou vám uhradí pojišťovna, tam si ale na terapii často počkáte i několik měsíců.



Soukromý psycholog, nebo psycholog na pojišťovnu?

 

Cena za psychoterapii je ovlivňována mnoha faktory. Ať už je to životní, respektive finanční úroveň dané lokality, náklady spojené s konzultací apod. V psychologii však levné rozhodně neznamená horší. A naopak vysoká cena není zárukou kvality. Při výběru psychologa byste se neměli ohlížet pouze na cenu.


Mýtus č. 4: O návštěvě psychologa se všichni dozví


Ivana byla poprvé u psychologa. Pak hned běžela do práce, ale byla celá nesvá. Zdálo se jí, že na ni každý kouká přes prsty. Že by ji někdo viděl? Vždyť si dávala takový pozor! Určitě se to teď dozví všichni v práci, šéf, ve škole dětí, sousedi….


Věřte nám, nebo ne, ale psycholog vám nevypálí znamení na čelo. Nikdo tedy nepozná, že jste ještě před chvílí seděli v jeho ordinaci. Ano, samozřejmě je tady riziko, že vás někdo do jeho poradny uvidí vstupovat, ale i to lze dnes vyřešit jednoduše – online terapií.


Jak probíhá terapie na dálku přes webkameru?

 

K návštěvě většiny psychologů není potřeba mít doporučení lékaře. Pokud se rozhodnete pro soukromou poradnu, nemusíte hlásit návštěvu u psychologa ani pojišťovně. Také není vaší povinností hlásit konzultace s psychologem v práci. Nikdo se tak nic nedozví.


Cokoli psychologovi řeknete je důvěrné a psycholog má povinnost udržet všechno, co mu sdělíte, pouze mezi vámi. Z jeho strany se tedy úniku důvěrných informací bát nemusíte. Dobrý psycholog bude vždy ctít vaše soukromí.


Mýtus č. 5: Psychoterapie je jen o mluvení a univerzálních řešeních


Pavla se svěří kamarádce Martě, že její syn nechce poslouchat a pořád se vzteká. Marta řešila ten samý problém s dcerou a dokonce s ní začala chodit k dětskému psychologovi. Marta se za to nestydí a o terapii se před Pavlou rozpovídá. Nakonec ji doporučí, že by o tom měla se synem také uvažovat. Jenže Pavla nikam nepůjde. Marta ji přece řekla, co s dcerou změnily, co pomohlo. Pavla to taky vyzkouší a ještě ušetří za nějaké drahé terapie. Jenže to nepomáhá…


Co se univerzálních řešení týče – žádné takové neexistuje. To, co může zabrat u jednoho, u druhého pomoci nemusí... Dobrý psycholog vám ušije terapii přímo na míru, s ohledem na vaše potřeby. A co je hlavní, nesnaží se vám je vnutit, ale pokud zjistíte, že vám nějaký postup nevyhovuje, budete společně hledat jinou cestu.


Jak vypadá konzultace s psychologem?

 

Při psychoterapii budete s psychologem především mluvit. Ovšem nejde o pasivní monolog, kdy vy mluvíte, a psycholog jen poslouchá. Terapie je založena na dialogu, na společném hledání příčin a řešení problémů, monitorování úspěchů aj.

 



Psychologickou péči rozhodně neberte jako něco trapného či ostudného, měla by se stát stejnou přirozeností, jako návštěva lékaře při tělesných obtížích. O své tělo se pravidelně staráte, nebojte se věnovat stejnou pozornost své psychice.
 












Právě jste četli článek: 5 mýtů, které vám brání v návštěvě psychologa

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Stres a jeho vliv na fyzické a psychické zdraví

Stres a jeho vliv na fyzické a psychické zdraví

Cítíte se někdy, jako by váš život byl plný napětí, které se z vás jen tak nevytratí? Nejste sami. Stres je ten tichý společník, který se v našich životech často objevuje nečekaně. Ať už jde o práci, rodinu nebo jen každodenní situace, může nás zaskočit a ovlivnit tak naše celkové zdraví. Ale jak se stresem efektivně bojovat a nenechat se jím svázat? Tento článek je průvodcem, který vám ukáže, jak na to. Získáte náhled na to, jak ...

Pokračovat ve čtení

Jak objednat dítě k psychologovi?

Jak objednat dítě k psychologovi?

Návštěva psychologa je velice citlivé téma. Zejména v případě dětí se nad vším snáší mnoho otazníků. Je potřeba jít s dítětem k psychologovi? Kdy bychom jako rodiče neměli návštěvu psychologa odkládat? Jaké máme možnosti? Není na to naše dítě ještě moc malé?.... Pojďme se tomu podívat na zoubek. Mnoho rodičů neví, jaký je rozdíl mezi psychologem a psychiatrem, takže mi dovolte krátce toto objasnit. Zatímco PSYCHIATR je lékař, který d...

Pokračovat ve čtení

Soukromý psycholog vs. psycholog na pojišťovnu

Soukromý psycholog vs. psycholog na pojišťovnu

Rozhodli jste se vyhledat pomoc psychologa, ale neumíte se rozhodnout, zda si vybrat soukromou poradnu, nebo tu, kde vám konzultaci uhradí pojišťovna? Vše má svá pro a proti. Pojďme se tedy podívat na to, co vám může soukromý psycholog oproti psychologovi na pojišťovnu nabídnout. Třeba vám to ulehčí rozhodování.Když terapii proplácí pojišťovnaNěkteří lidé jednoduše nemají dostatek financí na to, aby si mohli zaplatit terapii u soukromého psychologa. Nebo...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat