PSYCHOLOG PŘES WEBKAMERU: Tváří v tvář i na dálku

https://www.blog.mojra.cz/post/253

Digitální technologie mohou i pomáhat! Jedním příkladem za všechny je rozvoj online psychologického poradenství a tedy možnosti psychologické konzultace přes internet. Již nějakou dobu fungují telefonické linky důvěry, písemné internetové poradenství i chaty. Lidé ale občas namítají, že jim chybí kontakt tváří v tvář. Psychologická konzultace přes webkameru v sobě nese pohodlí a dostupnost online poradenství i prvky kontaktu tváří v tvář.


Pro mnohé je ale tento způsob konzultací stále něčím novým, neznámým a vyvolává spoustu otázek. V dnešním článku vám na ty nejčastější odpovíme.



Jak to vlastně funguje?


S psychologem se můžete spojit třeba přes aplikaci či program, který umožňuje přenos videa (např. SKYPE) nebo také telefonicky (některé typy mobilních telefonů umožňují videohovory). Konzultace může proběhnout z jakéhokoli místa, které si vyberete. Zvolit byste však měli takové místo, kde vás ideálně nic neruší a cítíte se v něm bezpečně a příjemně.


Co potřebuji, když chci využít konzultaci přes webkameru?


Pro tento typ konzultace budete potřebovat počítač, notebook či telefon (a případně tedy i nějaký program nebo aplikace jakou je třeba SKYPE). Důležité je také internetové připojení či dostatečný signál. To je podstatné hlavně proto, aby se hovor nezasekával a abyste se s psychologem dobře slyšeli.


Musím mít zapnutou webkameru?


Možná si teď říkáte, že jsme do předchozí otázky zapomněli dopsat, že potřebujete také webkameru. Webkamera na vaší straně není podmínkou. Psycholog webkameru zapnutou po celou dobu konzultace mít bude, vy psychologa tedy po celý čas uvidíte. Jestli si webkameru zapnete i vy nebo jestli se rozhodnete jí mít vypnutou, to už je na Vás.


Proč koho je takový typ konzultace vhodný?


Pro kohokoli. Využít jej můžete při jakémkoli typu problémů, individuálně nebo klidně v páru.



Konzultace s psychologem online může usnadnit cestu k psychologické péči zejména těmto skupinám:



Těm, které trápí ostych

Lidé se často za návštěvu psychologa stydí, ačkoli stud je v tomto případě naprosto neopodstatněný. Online poradenství je více anonymní, a tak mnohým tato forma často pomůže udělat první krok pro své duševní zdraví.



Nemocní či lidé s oslabenou imunitou

Bohužel si často nevybereme, jestli nás trápí fyzické problémy nebo psychické obtíže. Často jsou tyto dvě věci provázané a naše nepohoda se projeví jak tělesně, tak na duši.V případě některých nemocí, pak není možné navštívit psychologa fyzicky. Ať už je to proto, abyste nenakazili další lidi ve vašem okolí nebo proto, abyste ochránili vlastní oslabenou imunitu. Na své psychické zdraví byste ale neměli zapomínat a kontaktovat psychologa přes webkameru pro vás tak může být dobrým řešením.



Lidé s obtížemi pohybového aparátu

Chronické bolesti pohybového zranění či náhlé úrazy mohou cestu do psychologické ordinace také velmi znepříjemnit. Konzultace s psychologem online může proběhnout klidně z vašeho obýváku a nepříjemné a bolestivé dojíždění do ordinace tak odpadá.



Workoholici

Práce, práce, práce. Kde byste asi tak měli vzít čas na návštěvu psychologa, když všem končí ordinační hodiny dříve, než se dostanete domů. Online poradenství bývá více časově flexibilní a můžete najít i pozdní večerní termín.



Maminky na mateřské dovolené

Být maminkou na mateřské dovolené, je také práce na celý úvazek. Ani maminkám se však nevyhýbají psychické obtíže. Protože ale nemají čas na návštěvu psychologa, raději doufají, že to nějak přetrpí a přejde to samo. Dítě ale často vycítí, že maminka není úplně v pohodě a silně na to reaguje.


Maminky na mateřské dovolené jsou proto další skupinou, pro kterou by konzultace přes webkameru mohla být dobrou možností, kterou mohou využít třeba ve vzácných chvílích, když miminko usne.



Češi v zahraničí a lidé z míst se špatnou dostupností psychologické péče

Ne v každém městě je psychologická péče dostupná. Češi v zahraničí česky hovořící psychology také často hledají marně. Pokud si zvolíte možnost psychologické péče online přes webkameru, psycholog se s vámi může spojit, ať jste kdekoli.


Jak si objednat video-hovorovou konzultaci?



V naší psychologické poradně Mojra.cz můžete využít video-hovorovou konzultaci s psychologem přes SKYPE. Platí přitom vše, co jsme napsali výše:

  • Je na vás, zda se rozhodnete zapnout vaši webkameru, psycholog ji bude mít zapnutou po celý čas konzultace.
  • Konzultace může proběhnout odkudkoli, klidně i ze zahraničí.



Jak se objednat?


Konzultaci přes webkameru si na Mojra.cz objednáte následovně:

  1. V horním menu klikněte na tlačítko: OBJEDNAT SE
  2. Vyberte si psychologa
  3. Zvolte termín a délku konzultace
  4. Jako způsob konzultace vyberte možnost: Skype (hovor, psycholog má zapnutou kameru)



A co pak?

V domluveném čase se přihlásíte do svého Skype účtu a vyčkáte na příchozí videohovor vámi zvoleného psychologa. Psycholog vás bude kontaktovat sám, není třeba jeho kontakt nikde složitě vyhledávat.

 



Konzultace s psychologem přes webkameru spojuje dostupnost a pohodlnost online poradenství s lidskostí konzultace tváří v tvář








Pokud vás zajímá, jak se můžete v naší poradně Mojra.cz objednat, naleznete videonávod pod tímto odkazem VIDEO: Jak se objednat k psychologovi. 







Právě jste četli článek: PSYCHOLOG PŘES WEBKAMERU: Tváří v tvář i na dálku

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Jak objednat dítě k psychologovi?

Jak objednat dítě k psychologovi?

Návštěva psychologa je velice citlivé téma. Zejména v případě dětí se nad vším snáší mnoho otazníků. Je potřeba jít s dítětem k psychologovi? Kdy bychom jako rodiče neměli návštěvu psychologa odkládat? Jaké máme možnosti? Není na to naše dítě ještě moc malé?.... Pojďme se tomu podívat na zoubek. Mnoho rodičů neví, jaký je rozdíl mezi psychologem a psychiatrem, takže mi dovolte krátce toto objasnit. Zatímco PSYCHIATR je lékař, který d...

Pokračovat ve čtení

Soukromý psycholog vs. psycholog na pojišťovnu

Soukromý psycholog vs. psycholog na pojišťovnu

Rozhodli jste se vyhledat pomoc psychologa, ale neumíte se rozhodnout, zda si vybrat soukromou poradnu, nebo tu, kde vám konzultaci uhradí pojišťovna? Vše má svá pro a proti. Pojďme se tedy podívat na to, co vám může soukromý psycholog oproti psychologovi na pojišťovnu nabídnout. Třeba vám to ulehčí rozhodování.Když terapii proplácí pojišťovnaNěkteří lidé jednoduše nemají dostatek financí na to, aby si mohli zaplatit terapii u soukromého psychologa. Nebo...

Pokračovat ve čtení

Valentýn: Jaký vliv má tento svátek na naše emoce?

Valentýn: Jaký vliv má tento svátek na naše emoce?

Valentýn, den zamilovaných, je každoročně spojen s návaly růží, čokolád a romantických gest. Pro mnohé je toto sváteční období zdrojem radosti a romantiky, zatímco pro jiné může být spíše zdrojem stresu a úzkosti. Z pohledu psychologie můžeme zkoumat různé aspekty Valentýna a jeho dopad na naše emoce a vztahy. Ideál romantické lásky Jedním z hlavních faktorů, který ovlivňuje naše pocity v době Valentýna, je sociální tlak. Média a reklamy n...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat