Psychické vyčerpání: Když už máma nemůže dál

https://www.blog.mojra.cz/post/56

V dnešní době jsme pod stále větším tlakem ať už v práci, společnosti či doma. Snažíme se dostát vysokým nárokům, které jsou na nás kladeny, ovšem mnohdy je cena za dokonalost opravdu vysoká a vybírá si daň na našem fyzickém i psychickém zdraví.


Nejvíce ohroženy jsou ženy (zejména novopečené maminky), které mají oproti mužům jakousi vrozenou touhu po dokonalosti a samostatnosti, snaží se vše zvládnout bez cizí pomoci. Ovšem v i jim mohou v určitém bodě dojít síly a podlehnou psychickému vyčerpání, radost z mateřské dovolené vystřídá nespokojenost,  jednoduše řečeno už nemůžou dál. 


Příčiny psychického vyčerpání


Narození miminka je pro každou ženu zlomovým okamžikem. Najednou musí změnit celý svůj dosavadní životní styl a zcela se podřídit potřebám miminka. Představy o mateřské a rodičovské dovolené se často rozcházejí s realitou, ženiny zájmy a koníčky jsou odsunuty do pozadí, protože na ně nemá dostatek času a v konečném důsledku ani náladu. Přičteme-li k tomu nedostatek spánku, stres spojený s kojením apod. je nasnadě, že to organismus matky dlouho nevydrží.


Fenomén „dokonalé matky“ a vnucování představy, že správná matka zvládne levou zadní péči o domácnost, dítě i manžela bez jakékoliv pomoci okolí.


Stereotyp na mateřské a rodičovské dovolené není nic neobvyklého. Žena je většinu času s dítětem tzv. zavřená mezi čtyřmi stěnami, její denní režim je neustálým kolotočem přebalování, kojení, vaření, uklízení…


Sociální izolace – těsně po porodu se dveře s návštěvami netrhnou, každý chce vidět váš malý uzlíček štěstí a popřát rodičům k narození miminka. Postupem času začnou být návštěvy sporadické, zejména pokud patříte k ženám, které mají většinou bezdětné kamarádky.  



Příznaky a projevy psychického vyčerpání


Stres je důsledkem nadměrné zátěže, což vede k poklesu výkonnosti až neschopnosti vykonat jakoukoliv činnost a je příčinou mnoha nemocí (v nejhorších případech končí smrtí).


Únava – s přemírou stresu je často spojován i chronický únavový syndrom. Ten bývá mnohdy zaměňován za tzv. jarní únavu, zásadní rozdíl však spočívá v tom, že při únavovém syndromu jsme v útlumu dlouhodobě (min. 6 měsíců), zatímco jarní únava je pouze přechodným stavem. Chronická únava snižuje životní aktivitu až o 50 %, každá činnost se člověku jeví jako nemožná.



Následky psychického vyčerpání


Stres a chronická únava mají negativní dopad na psychické i fyzické zdraví, mezi nejčastější symptomy psychického vyčerpání organismu patří:

  • bolesti hlavy
  • poruchy spánku
  • poruchy paměti
  • únava svalů
  • bolest kloubů
  • zvýšená teplota 
  • deprese   
  • bolest krku, zvětšené uzliny
  • závratě, malátnost
  • nervozita, poruchy koncentrace




Léčba psychického vyčerpání: Existuje řešení?


Nabízí se logická otázka, zda existuje řešení, jak se vyrovnat s totálním psychickým vyčerpáním? Ano, ale není to jednoduché. Nejdůležitější je uvědomit si, že musíme problému čelit, a ne se mu vyhýbat. Princip léčby spočívá ve změně dosavadního životního stylu, zapojení partnera do chodu domácnosti a péče o dítě, schopnosti najít si čas pro sebe, své zájmy a přátele, naučit se relaxovat. Důležitý je také vydatný a kvalitní spánek.


Co se týče léků je možné užívat různé vitamínové doplňky stravy, homeopatika a v těžších případech antidepresiva.


Pomoci mohou konzultace s jinými matkami, různé podpůrné skupiny a zejména psychoterapie vedená zkušeným psychologem, který nejlépe posoudí psychický stav a potřeby ženy-matky. 











Právě jste četli článek: Psychické vyčerpání: Když už máma nemůže dál

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Mojráček: Jak motivovat děti k domácím pracím?

Mojráček: Jak motivovat děti k domácím pracím?

Autor: Psychologická poradna| Jak motivovat děti k domácím pracím? Co funguje a co ne? Jak k dětem přistupovat?Byl víkend a maminka po snídani poprosila Mojráčka, jestli by mohl vyluxovat celý dům. Mojráček jí to slíbil. Po snídani se ale zvedl od stolu, neodnesl si ani talířek, a utíkal do svého pokoje, kde si zapnul počítač. Když se ani za hodinu nezačalo nic dít, zavolala maminka na Mojráčka znovu. „Jóó,“ volal Mojráček na maminku z pokojen, „...

Pokračovat ve čtení

POPORODNÍ DEPRESE: Když je mateřství plné smutku

POPORODNÍ DEPRESE: Když je mateřství plné smutku

Mateřství je obvykle spojováno především s pozitivními pocity. Těšení se na miminko. Radost z prvního úsměvu. Dojetí z miminkovské vůně. Pocit všeprostupujícího štěstí. Pravdou ovšem je, že téměř každá pátá maminka se potýká také s množstvím negativních emocí. Všudypřítomný strach, úzkost, vyčerpání, zmatek. Mateřství přináší množství změn, novou životní roli a pořádný hormonální koktejl. Prozatím se stále...

Pokračovat ve čtení

Nebojte se dětského psychologa! Pomůže vašemu dítěti i vám

Nebojte se dětského psychologa! Pomůže vašemu dítěti i vám

Děti se mohou potýkat s různými problémy, ať už jsou to obtíže ve škole, změny v chování, deprese, úzkosti, strach, nebo jen nejistota v nových situacích. Mnoho rodičů se obává vyhledat pomoc dětského psychologa. Strach z neznámého, stigmatizace a mýty o psychologické péči brání rodičům v tom, aby pomohli svému dítěti i sobě samým. Co dětský psycholog dělá? Dětský psycholog se zaměřuje na péči o duševní zdraví dětí...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat