Jak se naučit relaxovat

https://www.blog.mojra.cz/post/181

Stres, starosti a dnešní velice uspěchaná doba. To vše a mnohem více má negativní vliv na naši psychiku. Někdy je potřeba se jednoduše zastavit, oddychnout si, zrelaxovat tělo i mysl. Bohužel jen málokdo si tyto chvilky klidu dopřeje, většinou na ně není čas. Přitom relaxační techniky nezaberou denně více než třicet minut. V dnešním článku si popíšeme, proč je pro naši duši relaxace důležitá a jaké rychlé techniky jsou velmi účinné.


Proč relaxovat?


Jestliže dlouhodobě čelíme stresovým situacím, může se to neblaze odrazit nejen na našem psychickém, ale také fyzickém zdraví. Velmi častým důsledkem jsou různá psychosomatická onemocnění od ekzémů, žaludečních vředů, obezity, až po infarkt. Lidský organismus je na stres do určité míry připraven, stresová situace vyvolá v mozku obrannou reakci psychology nazývanou „boj nebo útěk“, která se projevuje zrychleným dechem, zvýšením hladiny adrenalinu, zrychleným tepem. Tento příliv energie byl zejména v minulosti, kdy si člověk musel náročně obstarávat potravu, nebo čelil mnoha útokům, velmi potřebný. Dnes jsou však takovéto reakce mnohdy neadekvátní, energii nejsme schopni využít, organismus je zatížen a pokud se tyto stavy často opakují, můžeme i zkolabovat.



Nahromaděný stres musíme ventilovat. Bohužel mnohdy tak činíme nevhodným způsobem – třískáme do stolu, křičíme, rozbíjíme věci apod. Takovéto agresivní chování nám sice v první chvíli uleví, ale v konečném důsledku nic nevyřeší. Proto je vhodnou alternativou právě relaxace, tedy vědomé uvolnění napětí v těle.



Relaxací můžeme dosáhnout tělesného a duševního zdraví, zklidnění nervového systému, uvolnění úzkostných stavů, zlepšení spánku, podporuje také funkci imunitního systému a mnoho dalšího.


Jak správně relaxovat?


Možností je opravdu mnoho. Asi nejznámějším způsobem odbourání stresu je meditace, té je ovšem potřeba se naučit, případně navštěvovat odborníka, který nás meditací provede. A na to nemá mnoho z nás čas. Velmi oblíbené jsou dnes také různé lekce jógy nebo další meditační a relaxační cvičení dálného východu.


Doma můžete vyzkoušet následující techniky:


Relaxační dýchání

Zkuste se někdy zaměřit na to, jak se vám v krizových situacích změní dýchání – je povrchové, zrychlené, tajíte dech. Úleva pak přichází s výdechem. Práce s dechem je nejjednodušší relaxační technikou, která vám nezabere spoustu času.


Princip relaxačního dýchání spočívá v soustředění se na dech. Dýchejte zhluboka, dlouhý nádech, ještě delší výdech. Dýchejte do břicha, při výdechu vyklenujte břicho a spodní žebra vodorovně směrem ven, nezvedejte ramena. Výdech je delší než nádech, uvolněný, vydechněte všechen vzduch z plic a na konci si udělejte několikavteřinovou pauzu. Soustřeďte se výhradně na svůj dech, na nic jiného nemyslete. Techniku několikrát zopakujte.


Výhodou relaxačního dýchání je nesporně to, že je můžete provádět kdykoliv a kdekoliv. Doporučujeme ji zapojit do každodenní duševní hygieny i v případě, kdy se cítíte v pohodě.


Udržení rovnováhy                          

Přestat myslet na starosti vám pomůžou i cviky na udržení rovnováhy. Cviky se provádějí se zavřenýma očima, na začátek se postavte rovně, předpažte a zvedněte jednu nohu. Jakmile to zvládnete, můžete vyzkoušet holubičku – roztáhněte ruce, zanožte a jděte do předklonu.


Vykřičet se

Není křik jako křik. Řvát ve stresu a agresivně na někoho ve vašem okolí vám od stresu nepomůže. Ovšem pokud si cíleně zakřičíte, například doma, bude účinek blahodárný. Představte si, že jste na vrcholu hory a snažíte se dokřiknout až dolů, vykřikněte první věc, která vás napadne a klidně si to několikrát zopakujte.


Protažení

Stres vám pomůže uvolnit také protažení některé části těla, nejlépe té, která je ztuhlá (ruce, nohy, záda). Jestliže dlouho plejete zahrádku a bolí vás záda, narovnejte se a protáhněte, uvolnění po protažení prociťujte, upřete se na něj.


Setřást starosti

Představte si, že stres, starosti a napětí jsou smítka, která na vás ulpěla, ale vy je chcete nyní setřást. Začněte protřepávat jednotlivé části těla, postupně zapojte celé tělo a setřeste starosti na zem.


Vizualizace

Vizualizace spočívá v představování si. Udělejte si pohodlí, zavřete oči a představte si vaše oblíbené místo, na kterém byste chtěli být. Často pomáhá představa tekoucí vody, která odnese všechny vaše problémy.

 





Meditačních a relaxačních technik je obrovská spousta, pokud nevíte, kterou si vybrat, zkuste se inspirovat na internetu. Každopádně ne vždy relaxace pomůže odstranit problém, většinou je to pouze vhodná forma doplňkové terapie. Pokud tedy řešíte problémy se stresem, strachem, úzkostí či jiné, nebojte se vyhledat pomoc psychologa, který vám pomůže odhalit příčinu a navrhne vhodné řešení.
 






Právě jste četli článek: Jak se naučit relaxovat

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Stres a jeho vliv na fyzické a psychické zdraví

Stres a jeho vliv na fyzické a psychické zdraví

Cítíte se někdy, jako by váš život byl plný napětí, které se z vás jen tak nevytratí? Nejste sami. Stres je ten tichý společník, který se v našich životech často objevuje nečekaně. Ať už jde o práci, rodinu nebo jen každodenní situace, může nás zaskočit a ovlivnit tak naše celkové zdraví. Ale jak se stresem efektivně bojovat a nenechat se jím svázat? Tento článek je průvodcem, který vám ukáže, jak na to. Získáte náhled na to, jak ...

Pokračovat ve čtení

Jak objednat dítě k psychologovi?

Jak objednat dítě k psychologovi?

Návštěva psychologa je velice citlivé téma. Zejména v případě dětí se nad vším snáší mnoho otazníků. Je potřeba jít s dítětem k psychologovi? Kdy bychom jako rodiče neměli návštěvu psychologa odkládat? Jaké máme možnosti? Není na to naše dítě ještě moc malé?.... Pojďme se tomu podívat na zoubek. Mnoho rodičů neví, jaký je rozdíl mezi psychologem a psychiatrem, takže mi dovolte krátce toto objasnit. Zatímco PSYCHIATR je lékař, který d...

Pokračovat ve čtení

Soukromý psycholog vs. psycholog na pojišťovnu

Soukromý psycholog vs. psycholog na pojišťovnu

Rozhodli jste se vyhledat pomoc psychologa, ale neumíte se rozhodnout, zda si vybrat soukromou poradnu, nebo tu, kde vám konzultaci uhradí pojišťovna? Vše má svá pro a proti. Pojďme se tedy podívat na to, co vám může soukromý psycholog oproti psychologovi na pojišťovnu nabídnout. Třeba vám to ulehčí rozhodování.Když terapii proplácí pojišťovnaNěkteří lidé jednoduše nemají dostatek financí na to, aby si mohli zaplatit terapii u soukromého psychologa. Nebo...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat