Jaký je rozdíl mezi psychiatrem a psychologem?

https://www.blog.mojra.cz/post/1

Když se tak v poslední době dívám kolem sebe, dochází mi, že většina lidí v naší republice vlastně ani neví, kdo je to psychiatr, kdo psycholog, a čím se zabývají. Ruku na srdce, že i vy si myslíte, že primárně léčí blázny v blázinci? Byla jsem přítomna rozhovoru dvou žen v tramvaji. Paní si stěžovala kamarádce, že má doma s manželem muka a už neví, jak dál. Chytrá kamarádka jí nabídla, ať si zajdou na sezení k psychologovi. Paní se to ale nelíbilo, snad se i smrtelně urazila se slovy, že přece není blázen, aby chodila k nějakému psychologovi. Rozhodla jsem se tedy vám zkráceně objasnit, co každý z nich dělá.



PSYCHOLOG – léči duši


Jak jsem již naznačila v nadpisu je to odborník, který léči duši rozhovorem. Psycholog musí vystudovat na filozofické fakultě obor psychologie. Po studiích se často ještě dál vzdělávají na vlastní pěst. Navštěvují různá školení a kurzy. Psycholog není lékař, nepředepisuje léky. Hodně lidí si myslí, že psychologové mohou předepisovat léky na uklidnění či na spaní. Je to ale omyl. Psycholog pomáhá tím, že si s klientem o problému a trápení promluví, vyslechne si ho. Stane se jakýmsi poradcem na cestě životem. Pracuje v poradnách vedených například sociálními službami. Může rovněž působit v soukromém poradenství. Pokud se jedná o poradny v sociálních službách, jsou to služby, které financuje stát, tudíž klient této poradny za konzultaci neplatí. Je potřeba se připravit na to, že objednací lhůty do takovýchto poraden můžou být i tři měsíce dlouhé. Naopak psychologové, kteří pracují v soukromém sektoru, mají na klienty čas i tentýž týden. Jelikož je ale nikdo neplatí, jejich služby si platíte sami. Jejich cena se pohybuje od 500 Kč až do 1200 Kč za hodinu. Záleží na kolik se ten či onen psycholog cení.



PSYCHIATR – léči tělo


Polopatě řečeno je to lékař, který léčí duši skrze tělo. Psychiatr vystudoval medicínu. Psychiatři pracují v nemocnicích, psychiatrických nemocnicích, v soukromých ambulancích. Léči nemoci primárně mozku, které se projevují v myšlení, chování, cítění. Mohou předepisovat léky (antidepresiva, léky na spaní, na uklidnění). Jelikož jsou to lékaři, zpravidla mají podepsané smlouvy se zdravotními pojišťovnami.  Návštěva v jejich ordinaci vás nebude nic stát. Musíte se ale připravit, že objednací lhůty k psychiatrovi jsou běžně měsíc i dva dlouhé. Záleží na vytíženosti samotného psychiatra.





Doufám, že vám tento článek pomohl objasnit si ty základní rozdíly v obou těchto povoláních. Věřte, že nemusíte být zrovna blázen, abyste mohli vyhledat pomoc třeba psychologa. Je to objektivní osoba, která vás vyslechne a pomůže vám vrátit váš život na ty správné koleje. Nemusíte se stydět, že si jdete popovídat s někým, kdo vás nesoudí. Naší západní sousedé berou návštěvu u psychologa jako zcela běžnou věc. Není výjimkou, že každý má svého terapeuta, který jej provází životem. Nedovolte, aby vám váš strach či stud z návštěvy u psychologa zhatil šanci na šťastnější život.







Pokud máte zájem shlédnout video, kde o tomto rozdílu mezi psychologem a psychiatrem mluví paní doktorka PhDr. Michaela Miechova, neváhejte pokračovat kliknutím na odkaz.








Právě jste četli článek: Jaký je rozdíl mezi psychiatrem a psychologem?

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar
  • Lukáš před 5 roky
    Lukáš

    Moc děkuji za tento článek, konečně je to někde krasně vysvětleno.

  • Monika před 5 roky
    Monika

    Také jsem tento rozdíl nevěděla, děkuji za vysvětlení.


Podobné články



NOVOROČNÍ PŘEDSEVZETÍ: Tipy pro plány, které vydrží

NOVOROČNÍ PŘEDSEVZETÍ: Tipy pro plány, které vydrží

S novým rokem přichází opět čas bilancování. Prožili jste ten minulý rok tak, jak jste chtěli? Podařilo se vám posunout se blíže vaším snům? Nový Rok je jako dělaný pro nové začátky. Můžete začít jinak, lépe. V hlavě se rodí nápady a výzvy. Odhodlaně sáhnete po kusu papíru nebo jen nahlas v obýváku před rodinou prohlásíte: „Tak a letos už vážně chci…“ A opravdu chcete. Jenže i loni jste chtěli, ale moc to nedopad...

Pokračovat ve čtení

Poporodní deprese – stavy smutku a pláče

Poporodní deprese – stavy smutku a pláče

Narození dítěte je ten nejkrásnější okamžik v životě matky. Může se však stát, že radost, štěstí a lásku k právě narozenému miminku vystřídají jiné, mnohem děsivější pocity. Žena-matka dostává strach, aby vše kolem miminka zvládla, musí se vyrovnat s „návalem“ hormonů, nedostatkem odpočinku, stavy smutku a častým pláčem. Tyto pocity (tzv. poporodní blues) jsou pro novopečené maminky zcela normální a vymizí během několika dní ...

Pokračovat ve čtení

Psycholog: Kdy a proč vyhledat jeho pomoc?

Psycholog: Kdy a proč vyhledat jeho pomoc?

Pryč s předsudky! Teď už je opravdu čas říct si o pomoc Existuje bohužel mnoho předsudků, které lidem brání v návštěvě psychologa. Mezi ty nejznámější jistě patří rozšířené přesvědčení, že každý, kdo se svěří do péče psychologa, je blázen. To je naprostý nesmysl. I zdravý člověk se může někdy potýkat s problémem, který není schopen zvládnout svépomocí.  A v dnešní náročné době to není nic ...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat