SYNDROM POŘEZANÉHO ZÁPĚSTÍ: Sebepoškozování u dětí a dospívajících

https://www.blog.mojra.cz/post/59

Sebepoškozování (automulitace) je záměrné ubližování sama sobě různými způsoby. Často bývá označováno jako syndrom pořezaného zápěstí (wrist cutting syndrome), který se rozvíjí vlivem silných emocí jako jsou úzkost, vnitřní zmatek, pocity viny, zloba apod. Prostřednictvím sebepoškozování se mnoho dospívajících snaží upozornit na určitý problém, většinou psychického rázu, se kterým se nedokáží jinak vypořádat. Jedná se o velmi nebezpečnou „zálibu,“ kterou rodiče rozhodně nesmí přehlížet, protože může mít opravdu vážné důsledky od zdravotních problémů po sebevražedné myšlenky/pokusy. Osobu se sklony k sebepoškozování je mnohdy snadné rozeznat na první pohled podle stylu oblékání (dlouhé kalhoty/sukně, emo), chování (tichý introvert) a zejména podle obvázaných zápěstí (náramky, hadříky). Sebepoškozování může být jednorázovou záležitostí či se změní v závislost a není snadné s ním přestat.

 

Typy sebepoškozování:
 

  • řezání se
  • pálení se
  • vytrhávání vlasů
  • kousání
  • propichování kůže
  • pojídání prášků
  • drásání kůže do krve

 

Řezné rány a popáleniny se typicky provádí v oblasti zápěstí a na předloktí, výjimkou však nejsou ani chodidla, nohy a jiné části těla.

 

 

Ohrožené skupiny:

 

Nejčastěji adolescenti mezi 13 až 18 rokem – sebepoškozování využívají jako prostředek k překonávání překážek, problémů, snaží se upoutat pozornost okolí či se naopak od ostatních odlišovat.

 

Oběti pohlavního zneužívání, fyzického týrání – mají negativní vztah ke svému vlastnímu tělu a sebepoškozování chápou jako jakousi formu trestu.

 

Osoby zažívající různá traumata – zde jde o ryze individuální záležitost, pro někoho jsou to dlouhotrvající problémy ve škole, v rodině, těžký rozchod, smrt blízkého aj.


Duševně nemocní – např. schizofrenici. Sebepoškozování se mnohdy k různým psychickým nemocem přidá jako další samostatný problém. Děti a mladiství se sebepoškozujícími tendencemi zpravidla žádnou vážnou duševní nemocí netrpí, jde zde spíše o důsledek úzkosti a depresí.

 

 

 

Náchylnější k sebepoškozujícím tendencím jsou dívky a ženy, což je z velké míry dáno jejich přirozeným sklonem k sebeobviňování a vztahovačnosti

 

  

Příčiny sebepoškozování

 

K sebepoškozování mohou vést různé problémy v rodině, mezi vrstevníky, negativní zážitky či citové strádání.

 

Rodina

Nedostatek zájmu a pochopení ze strany rodičů, hádky, problémy s komunikací, rozvod rodičů, dysfunkční rodina, zanedbávání péče o dítě, domácí násilí, úmrtí rodiče

 
Vztahy s vrstevníky

Neshody s kamarády, postavení mimo kolektiv, snaha zapadnout, touha po pozornosti…


Negativní zážitky

Týrání, šikana, sexuální zneužívání, snaha přebít psychické strádání fyzickou bolestí

 

Citová oblast

Pocity viny, samoty, bezmoci, stres, emoční tíseň, problémy s dospíváním, touha potrestat někoho blízkého apod.

 

 

Následky sebepoškozování

 

Ať už je důvodem k sebepoškozování cokoli, jde o opravdu závažný problém. Již výše jsme se zmínili, že tyto sebedestruktivní pokusy a projevy mohou vést až k sebevraždě. To, co mohlo nejprve začít jako určitá demonstrace vůči nezájmu okolí se dříve či později změní ve vážnou závislost, která může být doprovázena nadužíváním alkoholu, drog a jiných omamných látek. Z oblasti fyzického zdraví sebou nese sebepoškozování značné riziko, rány se mohou zanítit, mohou být hluboké, špatně se hojí apod. Každopádně si cejch sebepoškozování ponesete do konce života, jizev se nezbavíte, ač se je budete snažit sebevíc zakrýt.

 

 

Jak předcházet sebepoškozování?

 

Základem prevence je nepohlížet na tento problém jako na společenské tabu, ale mluvit o něm jak v rodině, tak ve škole. Komunikace je nejlepším prostředkem předcházení sebepoškozování, veďte proto dítě již od útlého věku k tomu, že se nemusí bát své pocity a obavy vyjádřit, že se jim musí postavit čelem a konstruktivně je řešit.

 

 

Léčba sebepoškozování: Kde hledat pomoc?



Nejúčinnějším řešením je vyhledat odbornou pomoc. Psycholog se zaměří na dopátrání se příčin, které vedly k sebepoškozování a na jejich odstranění. Prostředkem pro zvládnutí traumatu je terapie v různých podobách, zaměřující se na rodinné a sociální vztahy, např. metoda americké psycholožky M. M. Linehan, která je známá pod zkratkou DBT (Dialectial Bahavioral Therapy). V některých případech je terapie doplněna užíváním léků.

 

Ať už se zvolí jakákoliv forma léčby je potřeba si uvědomit, že se nejedná o krátkodobou záležitost, člověk musí změnit své chování a naučit se zvládat problémy a emoce přiměřenou formou, což si žádá čas.

 


Jak mohou rodiče pomoci svým dětem?

 Zde je několik rad, jak se zachovat, pokud odhalíte u svého dítěte sklony k sebepoškozování:

  • Neobviňujte, nekritizujte, nevyčítejte, neodsuzujte
  • Dejte dítěti najevo, že vám na něm záleží
  • Posilujte vzájemné vztahy, vytvářejte společné pozitivní zážitky (návštěva kina, výlet, procházka…)
  • Nenuťte dítě do rozhovoru o sebepoškozování, počkejte, až se vám samo otevře


Rady dětem, mladistvým:

  • Každé trápení má své řešení, ač se to v první chvíli může zdát nemožné, tak vše se dá zvládnout i jinak, postupem času začnou negativní pocity slábnout.
  • Existují jiné možnosti! Místo řezání se a jiného ubližování je vhodné najít zdravější způsob, jak zvládnout své emoce, např. vykřičet se do polštáře, zanadávat si nahlas, vyvztekat se, svěřit se papíru, kreslit, tancovat, běhat apod.
  •  Sebepoškozování přináší pouze dočasnou úlevu, ale problém nevyřeší.
  •  Důležité je nebýt sám! Pokud nemohou pomoci rodiče, kamarádi nebo někdo blízký je řešením obrátit se na odborníky. Lze využít linky důvěry, internetové poradny apod.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Právě jste četli článek: SYNDROM POŘEZANÉHO ZÁPĚSTÍ: Sebepoškozování u dětí a dospívajících

 

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Mojráček: Jak motivovat děti k domácím pracím?

Mojráček: Jak motivovat děti k domácím pracím?

Autor: Psychologická poradna| Jak motivovat děti k domácím pracím? Co funguje a co ne? Jak k dětem přistupovat?Byl víkend a maminka po snídani poprosila Mojráčka, jestli by mohl vyluxovat celý dům. Mojráček jí to slíbil. Po snídani se ale zvedl od stolu, neodnesl si ani talířek, a utíkal do svého pokoje, kde si zapnul počítač. Když se ani za hodinu nezačalo nic dít, zavolala maminka na Mojráčka znovu. „Jóó,“ volal Mojráček na maminku z pokojen, „...

Pokračovat ve čtení

POPORODNÍ DEPRESE: Když je mateřství plné smutku

POPORODNÍ DEPRESE: Když je mateřství plné smutku

Mateřství je obvykle spojováno především s pozitivními pocity. Těšení se na miminko. Radost z prvního úsměvu. Dojetí z miminkovské vůně. Pocit všeprostupujícího štěstí. Pravdou ovšem je, že téměř každá pátá maminka se potýká také s množstvím negativních emocí. Všudypřítomný strach, úzkost, vyčerpání, zmatek. Mateřství přináší množství změn, novou životní roli a pořádný hormonální koktejl. Prozatím se stále...

Pokračovat ve čtení

Nebojte se dětského psychologa! Pomůže vašemu dítěti i vám

Nebojte se dětského psychologa! Pomůže vašemu dítěti i vám

Děti se mohou potýkat s různými problémy, ať už jsou to obtíže ve škole, změny v chování, deprese, úzkosti, strach, nebo jen nejistota v nových situacích. Mnoho rodičů se obává vyhledat pomoc dětského psychologa. Strach z neznámého, stigmatizace a mýty o psychologické péči brání rodičům v tom, aby pomohli svému dítěti i sobě samým. Co dětský psycholog dělá? Dětský psycholog se zaměřuje na péči o duševní zdraví dětí...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat