ZÁVISLOST NA SOCIÁLNÍCH SÍTÍCH: V zajetí komentářů, lajků a sdílení

https://www.blog.mojra.cz/post/245

Internet hraje v dnešní době velkou roli v životě každého z nás. Velkou oblibu si v posledních letech získávají sociální sítě. Jsou místem, kde člověk může sdílet svůj každodenní život, komunikovat s přáteli i navazovat nové známosti. Díky sociálním sítím máme neustále přehled o tom, co se kolem nás děje a co je nového u lidí z našeho okolí.


Celý svět je neustále ve spojení. Věděli jste ale, že internet a sociální sítě mohou fungovat jako droga? Snadno se tak stává, že místo rychlého nástroje pro získávání informací a udržování vztahů, jsou sociální sítě spíše jako pavučina, do které se člověk pomalu ale jistě čím dál více zamotává.


  


Věděli jste, že…

Nejpoužívanějšími sociálními sítěmi u nás jsou Facebook, Instagram, LinkedIn a Twitter. Na sociálních sítích najdete v Česku okolo 5 milionů uživatelů a průměrně na nich denně strávíme přibližně 143 minut.

 

 


Netolismus


Jak může vzniknout závislost na něčem nehmatatelném? Snadněji, než si myslíte. Netolismus je závislostí na tzv. virtuálních drogách. Zatímco závislost na alkoholu či drogách, jakými jsou například heroin nebo pervitin, řadíme mezi látkové závislosti, závislost na sociálních sítích, která je jednou z forem netolismu, patří mezi závislosti nelátkové nebo též behaviorální.


Centrem závislosti, jak už z názvu vyplývá, tedy není nějaká konkrétní látka, ale spíše určitý typ chování a aktivit. Do této skupiny závislostí patří také například gambling.


Příznaky závislosti na sociálních sítích


Stejně jako u jiných typů závislostí i zde se objevují určité typické znaky.


Těšení se a pocity naplnění z online aktivit

Pokud se celý den těšíte, až se zase připojíte k síti a klidně kvůli tomu odsunete třeba výlet s rodinou nebo domluvenou schůzku, mějte se na pozoru. Sociální sítě by se neměly stát hlavní náplní a jedinou radostí vašeho dne.


Ztráta kontroly nad užíváním sociálních sítí

Když budu chtít, tak přestanu! To si opakují všichni závislí a opravdu tomu věří. Když to ale zkusí nebo je o to někdo požádá, zjišťují, že se jim to vůbec nedaří. Varovným signálem může být i to, že se vám nedaří dodržovat dobu, kterou si pro sociální sítě určíte a svůj pobyt online neustále prodlužujete.


Podrážděnost, když není možné připojit se

A co teprve, když není k dispozici internet? Jste podráždění a nepříjemní? Musíte stále jenom myslet na to, co uděláte až se zase budete moci připojit? Zažíváte velmi podobné pocity jako alkoholik, který nemá po ruce alkohol…



Pro strach z toho, že něco zmeškáte, když nebudete neustále online, dokonce existuje speciální termín. FOMO – anglicky Fear Of Missing Out – neboli strach ze zmeškání, zažívá v dnešní době velká část lidí, když nemají možnost být online a sledovat, co dělají známí nebo reagovat ve skupinových konverzacích.

  


Zanedbávání každodenního života

Když online svět převládne nad tím reálným, určitě to není dobře. Pokud si vaši blízcí či nadřízení v práci stěžují, že jste poslední dobou úplně mimo a nevěnujete jim čas, zamyslete se, kam vlastně všechnu svou energii věnujete.



Rizika závislosti


Pojďme se nyní podívat na to, jaká rizika s sebou závislost na sociálních sítích přináší.


  • Psychické obtíže: Na sociálních sítích se člověk neustále porovnává s ostatními a pokaždé, když přidá nějaký příspěvek očekává reakci ostatních. Když reakce nepřicházejí nebo nejsou takové, jaké si člověk představuje objevují se v některých případech až depresivní příznaky, pocity smutku, úzkosti a méněcennosti. Může dojít k postupné ztrátě sebevědomí.

  • Tělesné obtíže: Prosedět celý den u notebooku nebo telefonu není pro naše tělo vůbec ideální. Lidé si zadělávají na problémy pohybového aparátu, trpí krční páteř i náš zrak. Objevit se může také syndrom karpálního tunelu.

  • Sociální obtíže:  Závislost na sociálních sítích může narušit partnerské i rodinné vztahy, vztahy s kolegy v práci a může ovlivnit také schopnost navazovat nové známosti.



Velmi riziková je závislost dětí na sociálních sítích. Bohužel děti a mladiství jsou právě skupinou, pro kterou je tento problém velmi aktuální. Mimo výše zmíněná rizika, jsou děti na sociálních sítích často ještě vystaveny nebezpečnému či erotickému obsahu a přichází do kontaktu také s různými formami kyberšikany.


Jak se zbavit závislosti na sociálních sítích?



Abstinence vs. kontrolované užívání

U závislých lidí je vždy ideálním řešením úplná abstinence. Bohužel, v dnešní době se úplně vyhnout internetu a sociálním sítím člověku nedaří. Cílem je proto něco, čemu se říká kontrolované užívání. Závislý člověk si sám hlídá bezpečnou míru dané aktivity.


Omezování času

Jak čas na sociálních sítích omezit ? To je otázka, kterou si kladou nejen závislí, ale i lidé, kteří cítí, že na sociálních sítích tráví více času, než by bylo zdrávo. Důležité je nastavit si sami pro sebe nějaké hranice a snažit se je opravdu důsledně dodržovat. Nesmlouvejte sami se sebou! Řekli jste, že počítač vypnete ve 4 a půjdete si číst knížku? Tak to udělejte, neposouvejte termín ani o pět minut.


Dobrým pomocníkem do telefonu mohou být také speciální aplikace (a někdy i pouhá změna nastavení v telefonu), které způsobí, že po určitém denním časovém limitu, se vám aplikace uzamkne a nebude k ní mít po zbytek dne přístup.

 

Zpátky do reálného světa

Důležité je aktivitu na sociálních sítích něčím nahradit, zaměstnat se. Když totiž člověk své online aktivity omezí a důsledně dodržuje limity a hranice, které si nastavil, tak najednou zjišťuje, že má spoustu volného času a vlastně neví, co s tím. Znovu ho to pak o to více táhne k jeho virtuální droze.


Bylo by určitě dobré zjistit, co mimo virtuální svět může naplnit volný čas. Závislý by si měl znovu najít koníčky a aktivity, které ho budou naplňovat a které zabrání pocitu nudy a touze připojit se k síti. Četba, procházky, práce na zahradě nebo setkání se s přáteli. To všechno může být dobrým začátkem.


Konzultace s psychologem

Pokud cítíte, že se užívání sociálních sítí úplně vymklo vaší kontrole nebo máte pocit, že jsou součástí vašich všedních dnů více, než byste si přáli – zkuste se obrátit na psychologa. Závislost na sociálních sítích není banalita, je to něco, co může narušovat vaše každodenní povinnosti, výkon v práci i vaše vztahy. Čím dřív se rozhodnete, že s tím chcete něco dělat, tím lépe.



Sociální sítě jsou jako oheň – jsou dobrým sluhou, ale zlým pánem. Nenechte se spálit .










Právě jste četli článek: ZÁVISLOST NA SOCIÁLNÍCH SÍTÍCH: V zajetí komentářů, lajků a sdílení

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Psychické poruchy u dětí: 5 varovných signálů, které byste neměli přehlížet

Psychické poruchy u dětí: 5 varovných signálů, které byste neměli přehlížet

Víte, jak se mohou projevovat psychické poruchy u dětí? Jedná se o široké spektrum onemocnění, které mohou významně ovlivnit nejen chování a emocionální stav dítěte, ale i jeho celkový vývoj. Včasné rozpoznání a adekvátní reakce na tyto poruchy jsou klíčem k zajištění nejlepší možné péče a podpory.Studie ukazují, že až 50 % psychických onemocnění je možné diagnostikovat již v mladém věku.Rodiče by si měli všímat varovných signálů, mezi...

Pokračovat ve čtení

Mojráček a špatná parta

Mojráček a špatná parta

Jednoho dne odpoledne projížděl Mojráčkův tatínek kolem parku a viděl Mojráčka sedět na lavičce se staršími dětmi. Vypadalo to, že se všichni dobře baví. Tatínek si všiml, že někteří z kluků kouří. U večeře se tatínek zeptal Mojráčka, jak se celý den měl, co se dělo ve škole a kdo jsou jeho noví kamarádi. Mojráček na to stroze odpověděl, že se měl dobře a noví kamarádi jsou prostě normální kluci. Rodiče byli trochu překvapeni tím, jaký...

Pokračovat ve čtení

Partner je závislý na alkoholu, jak mu můžu pomoct?

Partner je závislý na alkoholu, jak mu můžu pomoct?

Na úvod bychom si velmi stručně vysvětlili, co je alkohol a jak vzniká závislost na alkoholu. Alkohol je nebezpečná droga, na které máme ze všech návykových látek nejvíce závislých lidí. Nebezpečí alkoholu spočívá mimo jiné v tom, že je v Česku i na Slovensku spojený s nejrůznějšími společenskými událostmi, jako jsou narozeniny, svatby, Vánoce, Nový Rok a tak podobně. Všechny tyto faktory přispívají k tomu, že máme tendenci vn...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat