Kyberšikana, aneb Ubližování bez hranic

https://www.blog.mojra.cz/post/34

Poslední článek série o šikaně bude zaměřen na specifický druh šikany – kyberšikanu. Ta má většinu znaků společných s klasickou šikanou, také zde vystupuje agresor proti oběti, ovšem jsou použity speciální prostředky pro dosažení agresorova cíle.

 

Co je kyberšikana?


Už z názvu je patrné, že se jedná o jev, který probíhá ve virtuálním světě, ve světě internetu. Agresor nestojí oběti tváří v tvář, nedochází k fyzickému násilí (až na výjimky), avšak o to víc je zde kladen důraz na psychický teror. Kyberšikana je úzce spojena s rozvojem a rozmachem moderních technologií (internet, mobilní telefony, tablety…) a využívá je jako účinné prostředky pro ubližování.


Tento typ šikany je rozšířen převážně mezi dětmi a mladistvými, jelikož se lépe orientují v prostředí internetu, sociálních sítích atd., navštěvují je denně. Děti si mnohdy neuvědomují, jaký dopad může mít veřejné sdílení informací, fotek a videí na sociálních sítích. Např. pokud sdílí na Instagramu, Facebooku aj. soukromé fotografie, pro ně vtipné okamžiky či postřehy, mohou neúmyslně připravit živnou půdu pro kyberšikanu.

 

Příčiny kyberšikany


Motivy pro páchání kyberšikany mohou být různé, mezi nejčastější patří touha po uznání, závist, strach ze selhání, nuda, potřeba někam patřit a být oblíbený, kulturní a náboženské rozdíly, konflikty a změny v kolektivu či mezi přáteli apod.

 

Rozdělení rolí a jejich charakteristika


Stejně jako u klasické šikany i zde je jasné rozdělení na agresora a oběť. Svou roli zde však mají také přihlížející.


Agresor svou oběť nevidí, nedokáže odhadnout, jak zareaguje, jeho chování postrádá jakékoliv známky empatického cítění a o to horší pak může být dopad na oběť.


Obětí se nejčastěji stávají jedinci, kteří vybočují z kolektivu, jsou jiní. Ať už se to týká sociálních, národnostních, fyzických či psychických odlišností. Obětí se může stát také agresor – dojde k obrácení rolí. Děje se tak v případech, kdy oběť proti jednání agresora vystoupí, začne se mu mstít obdobným způsobem, či se na stranu oběti postaví přihlížející a agresorovo chování odsoudí.


Přihlížející můžeme rozdělit podle toho, na kterou stranu se staví do tří skupin:

1. Ti, kteří jsou na straně agresora

2. Ti, na straně oběti

3. Nestranní

 


Druhy a projevy kyberšikany


Kyberobtěžování

Jedná se o opakované zasílaní obtěžujících a oběti nepříjemných zpráv. Šikana se může vyvinout i z komunikace, která neobsahuje žádné záporné projevy, ovšem postupně získá negativní zabarvení, nabírá na krutosti, ale oběť není schopna ji včas ukončit.


Kyberstalking

Znamená pronásledování v kyberprostoru. Oběť ve většině případů agresora zná, může se jednat např. o bývalého milence/ku, přítele/manžela apod. jsou však i případy neznámých kyberstalkerů, kteří si oběti vyhlédnou náhodně na internetu.


Ostrakizace

Tato forma kyberšikany sice neobsahuje žádné prvky agrese jako takové, přesto je pro oběť velmi bolestná. Princip spočívá v tom, že agresor oběť vyloučí z určité skupiny osob (např. na Facebooku), kam by oběť velmi chtěla nebo měla správně patřit. Oběť to nese velmi těžce, potýká se s frustrací z pocitu izolace.


Kybergrooming neboli manipulace v kyberprostoru.

Agresor vystupuje pod cizí identitou, hraje si na někoho, kým není, tím oběť postupně manipuluje a přesvědčí o svých kvalitách. Často na základě určitého očekávání souhlasí oběť s osobním setkáním, které mnohdy končí násilím, zneužitím, či dalším využíváním oběti.


Flaming

Jedná se o urážení a projev nepřátelství vůči oběti na internetových sítích. Agresor často cíleně provokuje v diskuzích svými příspěvky, oběť shazuje, ponižuje aj.


Sexting

Agresor zasílá oběti různé materiály se sexuální tematikou, často takové, ve kterých sama oběť vystupuje. Sexting bývá využíván i jako forma vydírání, kdy agresor hrozí oběti zveřejněním kompromitujících fotek a videí na internetu, pokud nedostane to, co chce.  


Happy slapping

Tato poměrně nová forma kyberšikany je v poslední době čím dál více rozšířená a oblíbená mezi mládeží. Agresor se setká s obětí, fyzicky ji napadne (v některých případech velmi vážně), vše si nahrává a následně tento útok zveřejní na internetu, aby „pobavil“ okolí.

 


Důsledky kyberšikany

  • Pocity bezmoci, beznaděje, ohrožení
  • Obavy z reakcí okolí, oběť se velmi stydí
  • Naprostá ztráta soukromí
  • Frustrace, deprese, úzkosti
  • Myšlenky na sebevraždu, destruktivní myšlenky
  • Ztráta sebeúcty
  • Sociální izolace
  • Alkoholismus, narkomanie
  • Úbytek na váze, nechutenství, náchylnost k nemocem

 


Prevence kyberšikany

Zde je pár rad, jak se můžete kyberšikaně vyhnout – nebuďte příliš důvěřiví, nesdělujte a nesdílejte citlivé informace na internetu, intimní fotky a videa si ponechte jen pro sebe, respektujte ostatní uživatele internetu a neznevažujte je, aby oni neměli důvod chovat se k vám stejně.

 


Kyberšikana – jak se bránit a kde hledat pomoc?


Klíčem k úspěchu v boji proti kyberšikaně je včasná obrana. Nenechávejte si problém jen pro sebe, svěřte se někomu blízkému, kterému bezmezně věříte, případně vyhledejte odbornou pomoc. Jestliže jste se stali obětí kyberšikany a chcete se z ní vymanit, musíte ukončit veškerou komunikaci s agresorem, zablokujte a odstraňte všechny své účty na sociálních sítích, změňte si virtuální identitu. Pokuste se vypátrat, kdo by mohl být agresorem, rozhodně si uschovejte všechny důkazy jako jsou kopie emailů, stránek s obtěžujícími příspěvky apod. V žádném případě se nesnažte agresorovi oplácet stejnou mincí, takováto forma pomsty není řešením, naopak může vaši situaci ještě zhoršit.



Ať už jste obětí šikany vy, nebo někdo z vašeho okolí, můžete hledat pomoc v různých organizacích zabývajících se touto problematikou (jejich přehled najdete např. na internetu), kontaktovat linku důvěry, obrátit se na policii. V neposlední řadě, zejména pokud trpíte depresemi či jinými psychickými problémy, vyhledejte pomoc psychologa. 










Právě jste četli článek: Kyberšikana aneb Ubližování bez hranic

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar
  • Helena před 4 roky
    Helena

    Dobrý večer přečetla jsem si pozorně váš článek o různých druhů šikaně mám docela problém se svým bratrem který mě neustále pomlouvá na internetu tyto pomluvy se dovídáme od svých známých na Facebooku a myslím že i ničí věci na hřbitově které mu bohužel nemohu prokázat jen vím že se to děje vždy v různých příležitostech jako např vše svaté neb.v den narození matky neb.svátku otce výročí úmrtí, našich společných rodičů.On má sám velký problém s pitím. Prosím můžete mi nějak poradit? Na sociálních jsem ho už dávno odstranila, blokla a i na telefonu.

  • Tým poradny Mojra.cz před 4 roky
    Tým poradny Mojra.cz

    Dobrý den, problematika šikany v jakékoliv podobě je velmi komplikovaná. Doporučujeme ohlásit celou situaci na policii, zjistit jaké kroky můžete ve spolupráci s nimi podniknout apod. Co se týče psychických dopadů, můžete si objednat konzultaci s některým z našich psychologů, s výběrem toho nejvhodnějšího vám rádi pomůžeme, stačí napsat do chatu v pravém dolním rohu stránky.


Podobné články



Jak objednat dítě k psychologovi?

Jak objednat dítě k psychologovi?

Návštěva psychologa je velice citlivé téma. Zejména v případě dětí se nad vším snáší mnoho otazníků. Je potřeba jít s dítětem k psychologovi? Kdy bychom jako rodiče neměli návštěvu psychologa odkládat? Jaké máme možnosti? Není na to naše dítě ještě moc malé?.... Pojďme se tomu podívat na zoubek. Mnoho rodičů neví, jaký je rozdíl mezi psychologem a psychiatrem, takže mi dovolte krátce toto objasnit. Zatímco PSYCHIATR je lékař, který d...

Pokračovat ve čtení

Mojráček a špatná parta

Mojráček a špatná parta

Jednoho dne odpoledne projížděl Mojráčkův tatínek kolem parku a viděl Mojráčka sedět na lavičce se staršími dětmi. Vypadalo to, že se všichni dobře baví. Tatínek si všiml, že někteří z kluků kouří. U večeře se tatínek zeptal Mojráčka, jak se celý den měl, co se dělo ve škole a kdo jsou jeho noví kamarádi. Mojráček na to stroze odpověděl, že se měl dobře a noví kamarádi jsou prostě normální kluci. Rodiče byli trochu překvapeni tím, jaký...

Pokračovat ve čtení

Soukromý psycholog vs. psycholog na pojišťovnu

Soukromý psycholog vs. psycholog na pojišťovnu

Rozhodli jste se vyhledat pomoc psychologa, ale neumíte se rozhodnout, zda si vybrat soukromou poradnu, nebo tu, kde vám konzultaci uhradí pojišťovna? Vše má svá pro a proti. Pojďme se tedy podívat na to, co vám může soukromý psycholog oproti psychologovi na pojišťovnu nabídnout. Třeba vám to ulehčí rozhodování.Když terapii proplácí pojišťovnaNěkteří lidé jednoduše nemají dostatek financí na to, aby si mohli zaplatit terapii u soukromého psychologa. Nebo...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat