Vše, co potřebujete vědět, než se obrátíte na psychologa

https://www.blog.mojra.cz/post/314

Tohle jsou informace a tipy přímo od našich psychologů!


Ano, toto je opravdu vše, co potřebujete vědět, než se obrátíte na psychologa. Nic víc, nic míň. Už žádné výmluvy, proč konzultaci stále oddalovat. Na první návštěvu psychologa se není potřeba nijak složitě připravovat. V dnešním článku vám položíme několik otázek, které byste si měli zodpovědět, než se k psychologovi vydáte. Jste připraveni?

 


PhDr. Michaela Miechová
dodnes vzpomíná na klientku, které se na konci jednoho ze sezení zeptala, proč vlastně nepřišla už dříve. Paní tehdy odpověděla, že ji nikdy nenapadlo, že může být návštěva psychologa takhle jednoduchá.

 
„Vzpomínám si, že když jsme pak rozebíraly, jak přesně to myslí, mluvila hodně o tom, že se nedokázala zorientovat v nabídce psychologických služeb a dlouho váhala, na koho se vlastně obrátit. Klientky jsem se tehdy ptala hlavně proto, že kdyby přišla dříve, mohlo být řešení její situace mnohem jednodušší… Z praxe navíc vím, že tohle rozhodně nebyl jediný případ a dost možná se to týká třeba i vás.


Řekla jsem si, že tohle se musí změnit. Nechci, aby kvůli nedostatku informací lidé péči o své duševní zdraví odkládali. Dali jsme proto s naším týmem psychologů hlavy dohromady a sesbírali pro vás vše, co potřebujete vědět, než se na psychologa obrátíte.“

 

TŘI zásadní otázky, na které potřebujete znát odpověď


Proč?


V úvodu první návštěvy vám psycholog nejspíše položí otázku: S čím za mnou přicházíte? Ze všeho nejdříve si sami pro sebe ujasněte, proč se vlastně na psychologa chcete obrátit. Dejte si čas a zamyslete se nad tím, co přesně vás trápí a co od konzultace s psychologem očekáváte.

 

Daleko lépe se vám pak bude konkrétní psycholog vybírat, můžete hledat přímo odborníka, který se na danou oblast zaměřuje.

 

 Za kým jít?

 

Měli byste také vědět, že psycholog může vystupovat také v jiných rolích – jako terapeut, psychoterapeut nebo třeba kouč. Zároveň však terapeutem či koučem mohou být také lidé, kteří nejsou psychology.  Právě proto je důležité si ujasnit, co od konzultace očekáváte a podle toho zvolit konkrétního odborníka.

 


Máte zmatek v tom, KDO JE KDO? Podívejte se, jaký je rozdíl mezi psychologem, psychiatrem, koučem a terapeutem.

 


Jak poznat, že je to ten pravý?

 

Jakkoli vtipně tato otázka v souvislosti s návštěvou psychologa zní, je velmi důležitá. Psycholog vám prostě musí sednout. Je to člověk, kterému se máte svěřit se svými nejhlubšími pocity, představami a myšlenkami. Někdo, komu budete důvěřovat.

 

Předtím než se na nějakého psychologa obrátíte, měli byste vědět, že se může stát, že s ním nebudete spokojeni. Nemusíte dělat nic špatně po profesní stránce. To vůbec ne. Ale stejně jako vám v životě nejsou sympatičtí někteří lidé, může vám být nesympatický psycholog.

 

Pokud by taková situace nastala, neměli byste hned na psychologickou péči zanevřít. Vždyť, když si někdy vyberete restauraci, kde vám nechutná, nepřestanete chodit do všech restaurací. Ne. Hledáte a hledáte, dokud se vám nepodaří najít tu, ve které se vám líbí a chutná vám. S výběrem psychologa by to mělo být stejné.

 


Čtěte také: Jak se pozná dobrý psycholog?

 

 

To není vše! Ještě potřebujete vědět toto:

 

… terapie může být během na dlouhou trať

Jak často chodit k psychologovi? Odpověď se nehledá snadno, protože je to velmi individuální.  Někomu stačí jediná návštěva terapeuta, jiní docházejí k psychologovi pravidelně několik měsíců nebo i let.  Změny zkrátka občas vyžadují čas.

 


… psycholog nevyřeší problémy za vás

Psycholog není kouzelník, a tak nemůžete počítat s tím, že všechny vaše problémy vyřeší během jednoho sezení. Takhle to nefunguje. Psycholog vám poskytne maximální podporu, bude vašim průvodcem, připraveným vás vyslechnout. Hlavní práce bude ale na vás.

 


… máte spoustu možností!


·         Návštěva u psychologa x Online psychologické poradenství: Psychologa můžete navštívit přímo u něj v ordinaci nebo poradně, ve které působí. V dnešní době to ale není jediná možnost. Čím dál populárnějším se stává online psychologické poradenství. To většinou probíhá formou telefonického hovoru nebo video-hovoru za pomoci webkamery. Na oblibě získávají také konzultace přes email.

 

·         Individuální/párová/skupinová konzultace: S čím vám pomůže psycholog? S celou řadou problémů – ať už se jedná o problémy osobní, vztahové nebo třeba profesní. Od toho se pak také může odvíjet, jaký typ konzultace si zvolíte. Konzultovat lze individuálně, vztahové problémy pak můžete řešit formou párové terapie. Můžete zvolit také konzultaci rodinnou nebo skupinovou.

 

 

   


MOJRA.CZ – Psycholog online

Mojra.cz je první online psychologickou poradnou v České republice.


V současnosti je vám k dispozici 
více než 20 zkušených psychologů, se kterými můžete konzultovat telefonicky, emailem nebo přes SkypeWhatsApp či Viber. Využít můžete individuální i párovou terapii.

Na koho se obrátit?

Podívejte se na profily všech našich psychologů


Chceme vám hledání psychologa maximálně usnadnit!

Pokud byste si s výběrem psychologa či objednávkou konzultace nevěděli rady, neváhejte se obrátit na naši zákaznickou linku, kde vám rádi pomůže a zodpovíme všechny dotazy.


+420 731 226 690 | Poradna@mojra.cz


  

Tak a je to!

Už máte všechny informace, které potřebujete znát před první návštěvou psychologa.



Teď už se stačí jen jeden jediný krok

OBJEDNAT SE


 













Právě jste četli článek: Vše, co potřebujete vědět, než se obrátíte na psychologa

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Mojráček: Jak motivovat děti k domácím pracím?

Mojráček: Jak motivovat děti k domácím pracím?

Autor: Psychologická poradna| Jak motivovat děti k domácím pracím? Co funguje a co ne? Jak k dětem přistupovat?Byl víkend a maminka po snídani poprosila Mojráčka, jestli by mohl vyluxovat celý dům. Mojráček jí to slíbil. Po snídani se ale zvedl od stolu, neodnesl si ani talířek, a utíkal do svého pokoje, kde si zapnul počítač. Když se ani za hodinu nezačalo nic dít, zavolala maminka na Mojráčka znovu. „Jóó,“ volal Mojráček na maminku z pokojen, „...

Pokračovat ve čtení

POPORODNÍ DEPRESE: Když je mateřství plné smutku

POPORODNÍ DEPRESE: Když je mateřství plné smutku

Mateřství je obvykle spojováno především s pozitivními pocity. Těšení se na miminko. Radost z prvního úsměvu. Dojetí z miminkovské vůně. Pocit všeprostupujícího štěstí. Pravdou ovšem je, že téměř každá pátá maminka se potýká také s množstvím negativních emocí. Všudypřítomný strach, úzkost, vyčerpání, zmatek. Mateřství přináší množství změn, novou životní roli a pořádný hormonální koktejl. Prozatím se stále...

Pokračovat ve čtení

Nebojte se dětského psychologa! Pomůže vašemu dítěti i vám

Nebojte se dětského psychologa! Pomůže vašemu dítěti i vám

Děti se mohou potýkat s různými problémy, ať už jsou to obtíže ve škole, změny v chování, deprese, úzkosti, strach, nebo jen nejistota v nových situacích. Mnoho rodičů se obává vyhledat pomoc dětského psychologa. Strach z neznámého, stigmatizace a mýty o psychologické péči brání rodičům v tom, aby pomohli svému dítěti i sobě samým. Co dětský psycholog dělá? Dětský psycholog se zaměřuje na péči o duševní zdraví dětí...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat