V ZAJETÍ ZÁVISLOSTI: Proč to alkoholik nezvládne sám?

https://www.blog.mojra.cz/post/319

Prostě stačí přestat pít a je to. Jenže boj se závislostí se takhle lehce vyhrát nedá. Ačkoli se vám to může zdát jako ta nejsamozřejmější a nejdůležitější rada – Už prostě nepij – pro alkoholika to takto jednoduché není. Nemůže prostě přestat, i kdyby chtěl. A to je další věc, která léčbu závislosti dělá tak náročnou, mnoho alkoholiků si svůj problém nechce přiznat, nevidí ho.


Pro úspěšný boj s alkoholismem je důležitá odborná pomoc. Proč to alkoholik nezvládne sám? Pojďme se na to dnes podívat.

 

Alkoholismus je nemoc

 

Ze všeho nejdřív musíme zdůraznit to nejzásadnější. Závislost na alkoholu je nemoc. Není to volba, kterou jde jen tak ze dne na den přehodnotit a změnit vlastními silami. Představte si, že bojujete s komplikovaným zápalem plic. Každým dnem se váš stav horší a sami s tím z domu nic moc neuděláte. Musíte k lékaři. Se závislostmi je to stejné – patří do rukou odborníků.



Vyléčit se z alkoholismu není jen o tom, najít dostatečně silnou vůli, aby se dotyčný nenapil. Ne. Je potřeba kompletně změnit své myšlení, návyky a chování. Alkohol je pro mozek rychlým zdrojem odměny a pozitivních pocitů, je nutné začít pracovat na nových zdrojích.

 


Nemyslí si, že má problém

 

Co dále komplikuje domácí léčbu alkoholismu? Je to fakt, o kterém jsme se zmínili už v úvodu. Zatímco nejbližší okolí alkoholika se jeho pitím trápí už několik měsíců, piják stále žije v domnění, že má vše pod kontrolou a může kdykoli přestat. Nechápe, proč se ostatním pořád něco nelíbí. Piják v tom má jasno: problém nemá on, ale okolí. Proč by měl tedy něco měnit?

 

Přečtěte si také: Jak poznat, že už vám pití přerostlo přes hlavu?

 


Pokušení na každém rohu

 

Přemýšleli jste někdy nad tím, jak moc je alkohol součástí naší kultury? Pije se na radost i na žal. Alkohol je součástí romantických večerů, divokých oslav i mnohých pracovních schůzek. Alkoholické nápoje se objevují ve filmech, reklamách a jsou k dostání téměř v každém supermarketu.


Toto pokušení čeká alkoholika na každém rohu. Pevná vůle tedy často nestačí. V průběhu odborné protialkoholní léčby se alkoholik naučí pracovat právě i s pokušením a touhou znovu se napít.

 


Jako na horské dráze

 

Život s alkoholikem připomíná jízdu na horské dráze. Často se stává, že nejbližší alkoholika uvěří tomu, že to má dotyčný skutečně pod kontrolou. Nebo, že to tentokrát opravdu myslí vážně a přestane. Jenže je to takový kolotoč slibů a zklamání, který nebere konce. K této nemoci recidivy a relapsy bohužel patří a je dobré, být na ně připraveni. Když se budete snažit závislost zvládnout doma, je možné, že návraty k alkoholu budou velmi časté a období abstinence extrémně krátké.


V rámci terapie závislosti na alkoholu se alkoholik na abstinenci důkladně připraví a naučí se, jak relapsy zvládat.



Léčba alkoholismu


Léčba závislosti na alkoholu probíhá nejčastěji formou tzv. komunitní léčby, případně v psychiatrických nemocnicích. Jedná se o kombinaci skupinové, individuální i pracovní terapie. Závislí se učí pracovat na dodržování hranic a pravidel a učí se jak bojovat s chutí na alkohol a udržet si motivaci k abstinenci. Prostor dostanou také další osobní či vztahové problémy, které mohou mít se závislostí souvislost.

 

Jak dostat alkoholika na léčení?

Pokud někdo z vašich blízkých trpí právě závislostí, určitě už vás tato otázka napadla. Bohužel pro vás žádné zázračné řešení nemáme. Alkoholik se musí chtít léčit. Donutit ho k léčbě není úplně ideální, protože bez vlastní motivace, léčba příliš úspěšná nebývá.


Jak alkoholikovi pomoci? Snažte se podchytit závislost včas, citlivě ho směřujte k léčbě a nic nezkazíte ani tím, když vy sami alkohol omezíte nebo se ho úplně vzdáte. Buďte oporou, ale nebojte se nastavit jasné hranice a pravidla a dbejte na jejich dodržení.

 



 

ŽIVOT S ALKOHOLIKEM

Být oporou alkoholikovi je extrémně náročné. Občas se zdá, že se nikam neposouváte, spíše se točíte v kruhu. Chvíli máte naději, pak zase bojujete se zklamáním. Celý váš život postupně zaplňuje jeden pocit – bezmoc.


Nesete toho na ramenou opravdu hodně, proto je na místě, o část problému se podělit. Můžetese obrátit na psychologa, který s vámi vaši situaci probere, vyslechne vása poradí, co dále.

 

 

 



Do zajetí závislosti se člověk dostane snadno a sám,

na náročnou cestu ven je už potřeba pomoc odborníka...





MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
---- Nejsem žádný alkoholik: Jak poznat, že vám pití přerostlo přes hlavu?
----10 rad, jak pomoci alkoholikovi
---- Život s alkoholikem: Sliby, naděje a zklamání








Právě jste četli článek: V ZAJETÍ ZÁVISLOSTI: Proč to alkoholik nezvládne sám?

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



NOVOROČNÍ PŘEDSEVZETÍ: Tipy pro plány, které vydrží

NOVOROČNÍ PŘEDSEVZETÍ: Tipy pro plány, které vydrží

S novým rokem přichází opět čas bilancování. Prožili jste ten minulý rok tak, jak jste chtěli? Podařilo se vám posunout se blíže vaším snům? Nový Rok je jako dělaný pro nové začátky. Můžete začít jinak, lépe. V hlavě se rodí nápady a výzvy. Odhodlaně sáhnete po kusu papíru nebo jen nahlas v obýváku před rodinou prohlásíte: „Tak a letos už vážně chci…“ A opravdu chcete. Jenže i loni jste chtěli, ale moc to nedopad...

Pokračovat ve čtení

Partner je závislý na alkoholu, jak mu můžu pomoct?

Partner je závislý na alkoholu, jak mu můžu pomoct?

Na úvod bychom si velmi stručně vysvětlili, co je alkohol a jak vzniká závislost na alkoholu. Alkohol je nebezpečná droga, na které máme ze všech návykových látek nejvíce závislých lidí. Nebezpečí alkoholu spočívá mimo jiné v tom, že je v Česku i na Slovensku spojený s nejrůznějšími společenskými událostmi, jako jsou narozeniny, svatby, Vánoce, Nový Rok a tak podobně. Všechny tyto faktory přispívají k tomu, že máme tendenci vn...

Pokračovat ve čtení

Skrytá bolest: Deprese a sebepoškozování u dětí a jak jim pomoci

Skrytá bolest: Deprese a sebepoškozování u dětí a jak jim pomoci

Národní monitoring duševního zdraví dětí v České republice, který provedl Matěj Kučera z Ústavu duševního zdraví, přinesl šokující zjištění, že až 40 % žáků devátých tříd základních škol vykazuje známky středně těžké a těžké deprese a 30 % deváťáků má problémy s úzkostí. Sama pracuji jako školní psycholožka, setkávám se s dětmi, hodně si povídáme, bohužel právě žáci devátých tříd nemají zájem mluvit o svých ...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat