Nejsem žádný alkoholik: Jak poznat, že vám pití přerostlo přes hlavu?

https://www.blog.mojra.cz/post/318

Svoje pití máte naprosto pod kontrolou, tak proč vám pořád vaši nejbližší tvrdí opak?! Nebo, že by na tom přece jen něco bylo? Závislost na alkoholu přichází pomalu, často nenápadně a obvykle si ji dotyčný uvědomí, až jako poslední. Kde je ale ta hranice, kdy je pití jen příležitostnou neřestí a co už je alkoholismus? V dnešním článku se podíváme na základní varovné signály, které jsou znakem počínající závislosti.

Pokud u sebe pozorujete tři a více z těchto signálů v průběhu posledních šesti měsíců, měli byste zpozornět, zdá se totiž, že se vám pití vymklo z rukou…

 

Varovné signály: Příznaky závislosti na alkoholu

 

Jak se tedy pozná alkoholismus? Tady jsou některé z příznaků závislosti na alkoholu.


Problémy s kontrolou

Jdu jen na jedno. Tato věta je často z legrace označovaná za největší českou lež, protože u jednoho piva nikdy nezůstane. Ztráta kontroly nad pitím je však jedním ze signálů závislosti na alkoholu. Představte si, že jdete do hospody s tím, že si tentokrát nic nedáte, pak si řeknete, že pár pivek neuškodí a než se nadějete máte v sobě taky několik panáků.


Jiným příkladem může být člověk, který si doma otevře víno a dá si jednu skleničku. Najednou je láhev prázdná a on stojí před večerkou a kupuje si další.


Jak začíná alkoholismus? Právě ztráta kontroly nad vlastním pitím je jedním z varovných signálů, které ukazují, že vám pití přerůstá přes hlavu. Závislým chybí klapka, míra – když už pijí, tak až do dna!

 


Chuť na alkohol, které nejde odolat

Máte během dne neodolatelnou chuť na alkohol? Takovou chuť, která by se dala přirovnat až k touze a naprostému bažení? Pozor! Jestliže takto intenzivně nad alkoholem uvažujete a vyloženě se těšíte, až se budete moci napít, měli byste zpozornět, protože právě bažení po alkoholu je dalším varovným signálem.

 


Zvýšená tolerance

Dřív vám stačilo pár piv, teď potřebujete láhev tvrdého alkoholu. Dávky alkoholu se čím dál více zvyšují, což znamená, že roste vaše tolerance k alkoholu. Dokážete vypít obrovské množství pálenky a nikdo by to na vás ani nepoznal. A vy chcete víc. Potřebujete víc.

 


Odvykací stav

Na počátku lidé pijí alkohol proto, aby jim bylo dobře. Cítili se uvolněněji nebo sebevědoměji. V jednu chvíli se to ale všechno otočí. Najednou potřebují pít, aby jim nebylo zle nebo aby vůbec mohli fungovat.


A když alkohol není po ruce? Organismus se brání, vzteká se. Přichází odvykací stav, který se projevuje nejen psychickými ale i tělesnými příznaky. Objevuje se třes, pocení, úzkosti, vysoký tlak, nevolnost nebo třeba potíže se spánkem.


Alkohol vítězí nad vším ostatním

Alkohol se postupně stává středobodem života. Pokud jste si všimli, že jste ztratili zájem o jakoukoli jinou aktivitu, zanedbáváte své koníčky i vztahy s druhými lidmi, ale na alkohol si čas vždy uděláte, protože je to vaše priorita číslo jedna, je velmi pravděpodobné, že již bojujete se závislostí.

 


Chybí náhled

Nejsem přece žádný alkoholik. Kdybych chtěl tak přestanu. Alkoholici si svůj problém velmi často neuvědomují a mají pocit, že problém mají ti okolo, ne oni sami. V pití pokračují dál i přes to, že vidí, jaké negativní následky má alkohol v jejich životě.


Pijáci se negativním reakcím okolí chtějí vyhnout a často pijí tajně, lahve schovávají v domě a o svém pití lžou.



Čtěte také: 10 rad, jak pomoci alkoholikovi

 

Stádia alkoholismu

 

Alkoholikem se nestanete přes noc. Jednotlivé varovné signály se objevují postupně a s časem sílí. Pořád váháte, zda opravdu máte s alkoholem problémy? Pojďme se podívat na jednotlivá stádia vzniku závislosti.


  • Počáteční stádium

V prvním stádiu je alkohol stále něčím, co dotyčnému přináší radost, pohodu a další příjemné pocity. Člověk v tomto stádiu mívá chuť na alkohol, problémy s kontrolou a postupně se zvyšuje jeho tolerance vůči alkoholu.


  • Varovné stádium

Pro varovné stádium jsou typické tzv. palimpsesty neboli alkoholová okénka. Alkohol působí na paměť a dotyčný si na určité fáze večera vůbec nepamatuje. Stále se zvyšuje tolerance k alkoholu a piják v tomto stádiu často přechází k tvrdším formám alkoholu.


  • Kritické stádium

Kritický zlom nastává, když piják úplně ztrácí nad svým pitím kontrolu. Alkohol je pánem, který řídí jeho život. Bez pravidelné dávky alkoholu přicházejí nepříjemné odvykací stavy.

Do této chvíle docházelo ke zvyšování tolerance. V tomto stádiu začíná opačný proces – tolerance se opět začíná snižovat, to znamená, že opilost se projevuje i po malém množství alkoholu.


  • Konečné stádium

V poslední fázi alkoholismus dochází k úplnému rozpadu osobnosti závislého – chátrá jak po stránce psychické, tak fyzické. Časté jsou také finanční, vztahové a vážné zdravotní problémy. Alkohol pomalu ale jistě vyhrává…



 

Mojra.cz

Psychologové, kteří se specializují na oblast závislostí:

 

PhDr. Michaela Miechová:        PROFIL | OBJEDNAT SE

Mgr. Natália Vodilová:               PROFIL | OBJEDNAT SE

Mgr. Kateřina Vaníčková:          PROFIL | OBJEDNAT SE

Mgr. Jana Brunariová:               PROFIL | OBJEDNAT SE

PhDr. et Mgr. Hana Alblová:      PROFIL | OBJEDNAT SE

Mgr. Adéla Kozárová Huson:    PROFIL | OBJEDNAT SE

Mgr. Pavlína Doležalová:           PROFIL | OBJEDNAT SE












Právě jste četli článek: Nejsem žádný alkoholik: Jak poznat, že vám pití přerostlo přes hlavu?

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar
  • Dana před 5 měsíci
    Dana

    Jakmile mam nejaky problem, potrebuji se napit. Kdyz se nenapiji, jsem vztetla


Podobné články



Psychické poruchy u dětí: 5 varovných signálů, které byste neměli přehlížet

Psychické poruchy u dětí: 5 varovných signálů, které byste neměli přehlížet

Víte, jak se mohou projevovat psychické poruchy u dětí? Jedná se o široké spektrum onemocnění, které mohou významně ovlivnit nejen chování a emocionální stav dítěte, ale i jeho celkový vývoj. Včasné rozpoznání a adekvátní reakce na tyto poruchy jsou klíčem k zajištění nejlepší možné péče a podpory.Studie ukazují, že až 50 % psychických onemocnění je možné diagnostikovat již v mladém věku.Rodiče by si měli všímat varovných signálů, mezi...

Pokračovat ve čtení

Stres a jeho vliv na fyzické a psychické zdraví

Stres a jeho vliv na fyzické a psychické zdraví

Cítíte se někdy, jako by váš život byl plný napětí, které se z vás jen tak nevytratí? Nejste sami. Stres je ten tichý společník, který se v našich životech často objevuje nečekaně. Ať už jde o práci, rodinu nebo jen každodenní situace, může nás zaskočit a ovlivnit tak naše celkové zdraví. Ale jak se stresem efektivně bojovat a nenechat se jím svázat? Tento článek je průvodcem, který vám ukáže, jak na to. Získáte náhled na to, jak ...

Pokračovat ve čtení

Partner je závislý na alkoholu, jak mu můžu pomoct?

Partner je závislý na alkoholu, jak mu můžu pomoct?

Na úvod bychom si velmi stručně vysvětlili, co je alkohol a jak vzniká závislost na alkoholu. Alkohol je nebezpečná droga, na které máme ze všech návykových látek nejvíce závislých lidí. Nebezpečí alkoholu spočívá mimo jiné v tom, že je v Česku i na Slovensku spojený s nejrůznějšími společenskými událostmi, jako jsou narozeniny, svatby, Vánoce, Nový Rok a tak podobně. Všechny tyto faktory přispívají k tomu, že máme tendenci vn...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat