10 rad, jak pomoci alkoholikovi

https://www.blog.mojra.cz/post/312

Závislost na alkoholu je nemoc, která je náročná nejen pro závislého, ale také pro jeho nejbližší. Ti mnohdy vlastně vůbec neví, co mají dělat. Často proto jen bezmocně přihlížejí, jak jejich blízký – ať už partner, sourozenec, dítě nebo kamarád – bojuje se svými démony. Vstává a znovu padá. Pořád a pořád dokola.  



Přemýšlíte, co pro něj můžete udělat? V dnešním článku si shrneme deset nejdůležitějších rad, jak alkoholikovi pomoci.  

 

1. Promluvte si

Všimli jste si, že váš blízký začal pít častěji než dříve nebo že si lahve schovává a usrkává z nich tajně? Nejvyšší čas si o tom promluvit. Narovinu řekněte, čeho jste si všimli a že vám to dělá starosti.


Jak mluvit s alkoholikem?


Rozhovor by neměl vyznít jako jeden dlouhý monolog plný výčitek a výtek. Samozřejmě, zdůrazněte, že se vám současná situace vůbec nelíbí, ale ukažte také, že jste tady pro toho druhého a jste připraveni jej podpořit. Nechte mu také prostor, aby se vyjádřil k tomu, jak dlouho už pije, co mu pití přináší. Případně se zeptejte, zda se u něj v životě něco nestalo, nezměnilo.

 

2. Nečekejte!

 Určitě nečekejte, že pití přejde samo nebo, že se to časem zlepší. Velmi pravděpodobně nezlepší. Naopak. Zachytit alkoholismus hned v počátcích je velmi důležité. Závislost je nemoc, která má tendenci se s časem zhoršovat.  


Nenechte se uchlácholit tím, že vám dotyčný řekne, že to má přece úplně pod kontrolou a že on teda žádný problém rozhodně nemá!  Alkoholikům v počátečních stádiích velmi často chybí náhled.

 

3. Zjistěte více o závislostech

 Tak už to víte. Máte v rodině alkoholika. Co teď? Jak se k alkoholikovi chovat? Co můžu, co nemůžu? Na co se mám připravit? Otázek se vám nejspíše v hlavě honí celá řada. Nedivíme se, váš blízký se vám mění před očima a chvíli se zdá, že má všechno pod kontrolou, jindy cítíte, že je úplně bezmocný. Věříte slibům, které říká a pak se vyrovnáváte s hořkým zklamáním, když se znovu napije.


Zkuste si o závislosti na alkoholu (alkoholismu) zjistit více – jak probíhá léčba, co jsou to relapsy a recidivy a jak vůbec závislost funguje. Pomůže vám to toho druhého lépe pochopit, proniknout do toho, co teď asi prožívá a budete se moci připravit na všechny možné scénáře.


4. Směřujte ho k léčbě

 Jak vyléčit alkoholika doma?

No, sami to nejspíš nezvládnete. Alkoholismus je nemoc, která patří do rukou odborníků, doma to tedy úplně nepůjde. Svého blízkého byste tedy měli směřovat k léčbě, ta nejčastěji probíhá formou tzv. komunitního léčení.


Jak dostat alkoholika na léčení?

Opět náročná otázka, mnoho alkoholiků se totiž léčit nechce. Vy ho tam nijak dotlačit nemůžete, navíc když závislý není přesvědčený o tom, že chce léčení skutečně podstoupit a rozhodne se na léčbu nastoupit jen, aby měl pokoj od okolí – nemá léčba většinou příliš velký účinek. Pracujte na tom, aby si alkoholik svůj problém uvědomil a chtěl s ním něco dělat.

 

Promluvte si o tom s psychologem, konzultaci můžete mít ještě dnes


Psycholog Online

Mgr. Jitka Kneslová

Alkohol

Nejbližší termíny: 24.04.2024

Psycholog Online

Mgr. Branislav Sabaka

Alkohol

Nejbližší termíny: 24.04.2024

Psycholog Online

MA Gordana Mišković

Alkohol

Nejbližší termíny: 24.04.2024


5. Podpora během léčby

 V průběhu léčby mu buďte oporou, oceňte i drobné krůčky kupředu. Léčba je pro alkoholiky velmi náročná, přepadávají je různé myšlenky a pomáhá jim vědět, že je venku někdo, kdo na ně čeká a kdo věří, že to zvládnou.


6. Zmírněte pokušení

 No tak si s námi přece připij, jeden panáček, to se ti nic nestane! Tady máš nealko pivo, to můžeš!


Jeden panáček nebo i chuť nealkoholického piva může u závislého znovu rozjet celý kolotoč, který absolvoval před léčbou. Pokud mu opravdu chcete pomoci, pokušení v podobě alkoholu mírněte, určitě mu alkohol nenabízejte ani celou situaci nezlehčujte.


Suchý dům

Na alkoholika číhá pokušení všude. Ve vitrínách trafik a večerek, v každém supermarketu, v televizních reklamách. V České republice se pije, když se daří i když se nedaří. Alkohol patří k oslavám narozenin i pracovních úspěchů. S tímto vším musí alkoholik každý den bojovat, pomoci mu tedy můžete i tím, že váš domov bude místem, kde se alkohol zkrátka nenachází.


7. Oceňte abstinenci

 Může se vám to zdát jednoduché jako facka – vždyť jenom stačí, aby nepil. Ale jak už jsme zmínili v minulém bodě – pro alkoholika je to každodenní boj a překonávání se. Boj se sebou i s podněty z okolí. Nezapomínejte proto jeho střízlivost oceňovat.


8. Nastavte pravidla

 Ať už v období před léčbou nebo po ní, nastavte jasná pravidla a hranice, co se alkoholu týče. A dbejte na jejich dodržení. Závislí mají často problém právě s dodržováním hranic a tím, že jim umožníte pravidla porušovat jim nepomůžete, spíše naopak.

 

9. Nepřebírejte za vše zodpovědnost

 Lidé, kteří mají v rodině alkoholika mívají často tendence řešit všechno za něj, když způsobí nějaký malér, rychle ho za něj vyřeší. I když to možná bude znít trochu krutě, alkoholik potřebuje zažít skutečné následky svého pití, jen tak si uvědomí, že se mu pití opravdu vymklo z rukou.

  

10. Myslete i na sebe

 Život s alkoholikem je náročný, a tak jsou to často nejen alkoholici, kteří potřebují pomoc, ale i jejich nejbližší. Abyste mohli být závislému oporou, musíte myslet také na vlastní duševní zdraví. Stát po boku alkoholika může být extrémně vyčerpávající, navíc i vy určitě v životě zažíváte spoustu svých náročných situací a starostí.


I vy si zasloužíte oporu a pomoc. I vy se můžete obrátit na odborníky. Kontaktujte například svépomocné skupiny pro rodinné příslušníky závislých nebo si domluvte konzultaci s psychologem.


Zajímá Vás, jaký je rozdíl mezi terapeutem a psychologem? Přečíst si to tom můžete v tomto článku!





MOHLO BY VÁS DÁLE ZAJÍMAT:
---- V ZAJETÍ ZÁVISLOSTI: Proč to alkoholik nezvládne sám?
---- Nejsem žádný alkoholik: Jak poznat, že vám pití přerostlo přes hlavu?
---- Život s alkoholikem: Sliby, naděje a zklamání










Právě jste četli článek: 10 rad, jak pomoci alkoholikovi


Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar
  • Alena Resslova před 2 roky
    Alena Resslova

    Mohu se zeptat Chtěla jsem něco prodiskutovat ohledně alkoholu Reslová Alena

  • Tým poradny Mojra.cz před 2 roky
    Tým poradny Mojra.cz

    Dobrý den, Aleno, informace a doporučení vhodného psychologa jsme Vám zaslali na email :)

  • Michaela před 2 roky
    Michaela

    Dobry den, mám s partnerem dvě děti (3 roky, 2 měsíce) a partner téměř rok pije alkohol ve větší míře, i tvrdý alkohol a flašky schovává všude po bytě. Nechce si připustit problém a nic s tím dělat. Jak mu muzu pomoct ja? Slibu už bylo dost. Děkuji Michaela

  • Michaela před 2 roky
    Michaela

    Dobry den, mám s partnerem dvě děti (3 roky, 2 měsíce) a partner téměř rok pije alkohol ve větší míře, i tvrdý alkohol a flašky schovává všude po bytě. Nechce si připustit problém a nic s tím dělat. Jak mu muzu pomoct ja? Slibu už bylo dost. Děkuji Michaela

  • Simona Hradilová před 2 roky
    Simona Hradilová

    Dobrý den, moc prosím je ve Zlínském kraji psycholog na kterého se můžu obrátit? Můj bratr je závislí alkoholik a už obtěžuje své okolí. Děkuji za radu. S pozdravem a přáním hezkého dne Simona Hradilová

  • Marinna před 4 měsíci
    Marinna

    Mám problém z dceru hodně pije alkoholu jak ji můžu pomoc.

  • Tým poradny Mojra.cz před 3 měsíci
    Tým poradny Mojra.cz

    Dobrý den Marinno, děkuji za Váš dotaz. Neznám podrobnosti – kolik je dceři let, jestli žijete spolu, proč myslíte, že má problém s alkoholem… Pokud dcera není dospělá, tak je její léčba na vaší zodpovědnosti a začala bych u obvodního lékaře, případně v nejbližším centru, kde se zabývají prevencí a léčbou závislostí. Když budu předpokládat, že dcera je dospělá, tak ji opravdu nemůžete k ničemu nutit, ale můžete s ní mluvit, ptát se s čím se trápí, podpořit ji v tom, co je pro ni složité… Zakazovat ji alkohol nejspíš nemá smysl – dcera si ho může sehnat i tajně. Ale vždycky ji můžete nabízet léčbu, zjistit, kdy a kde se dělají schůzky anonymních alkoholiků, doprovodit ji tam, apod. Zároveň nezapomínejte na sebe – když má dcera potíže, má vždycky volbu, jestli bude pít, nebo ne a není to Vaše chyba. Přeji Vám hodně sil. Mgr. Ľ. Mesarošová, Online psycholog poradny MOJRA

  • Marcela před 7 dny
    Marcela

    Pěkný den, chtěla bych se zeptat, mám taťku, a má problém s pitím. Trvá to delší dobu, bohužel k tomu začal užívat i nějaké prášky. Byl to živí, vytalní, usměvavý chlap pro každou srandu a teď je to jen schránka, která sotva stojí na nohách, mamka je z něj už psychicky na dně, že má problém si přiznat nechce. Alkohol si skovava všude, do skříně, postele, pod polštář, do věci ve skříni. A do toho prášky na spaní


Podobné články



Jak objednat dítě k psychologovi?

Jak objednat dítě k psychologovi?

Návštěva psychologa je velice citlivé téma. Zejména v případě dětí se nad vším snáší mnoho otazníků. Je potřeba jít s dítětem k psychologovi? Kdy bychom jako rodiče neměli návštěvu psychologa odkládat? Jaké máme možnosti? Není na to naše dítě ještě moc malé?.... Pojďme se tomu podívat na zoubek. Mnoho rodičů neví, jaký je rozdíl mezi psychologem a psychiatrem, takže mi dovolte krátce toto objasnit. Zatímco PSYCHIATR je lékař, který d...

Pokračovat ve čtení

Soukromý psycholog vs. psycholog na pojišťovnu

Soukromý psycholog vs. psycholog na pojišťovnu

Rozhodli jste se vyhledat pomoc psychologa, ale neumíte se rozhodnout, zda si vybrat soukromou poradnu, nebo tu, kde vám konzultaci uhradí pojišťovna? Vše má svá pro a proti. Pojďme se tedy podívat na to, co vám může soukromý psycholog oproti psychologovi na pojišťovnu nabídnout. Třeba vám to ulehčí rozhodování.Když terapii proplácí pojišťovnaNěkteří lidé jednoduše nemají dostatek financí na to, aby si mohli zaplatit terapii u soukromého psychologa. Nebo...

Pokračovat ve čtení

Co dělat, když dítě nechce chodit do školy?

Co dělat, když dítě nechce chodit do školy?

Článek obsahuje: rada odborníka, komentář a diskuze s psychologem.  Každé dítě se někdy chce ulít ze školy, aby se vyhnulo testu, zkoušení, nebo se mu prostě jen nechce ráno brzo vstávat. Vzpomeňme si na svá školní léta, také jsme to na své rodiče několikrát zkoušeli a vymýšleli si různé důvody, které nám v návštěvě školy brání. Pokud vás dítě přemlouvá, abyste jej nechali sem tam doma, není to nic alarmují...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat