Život s alkoholikem: Sliby, naděje a zklamání

https://www.blog.mojra.cz/post/244

Alkohol. V České republice látka, která silně zasahuje do společenského a rodinného života. Pije se, když se daří i když se nedaří. Připíjíme lidem na zdraví, na šťastný život i za dobře odvedenou práci. Některým ovšem alkohol přeroste přes hlavu. Nepijí na radost ani na žal, ale pijí, aby byli. Aby vůbec byli schopni existovat a fungovat. Z alkoholu se tak stává jediný smysl života a ničí nejen dotyčného, ale i všechny okolo něj.


Život nebo dokonce vztah s alkoholikem bývá velmi náročný. V podstatě se jedná o nekonečný kolotoč slibů, nadějí a neustálých zklamání. Jak z takového kolotoče ven? Jak pomoci sobě ? A co pomůže alkoholikovi, který před alkoholem v naší společnosti nemá téměř kam utéct?


Jak se pozná alkoholik


Pro začátek je důležité připomenout dvě důležité věci.

1)  Alkoholikem není nutně každý, kdo pije často.


Není to totiž pouze frekvence pití, která značí alkoholismus. Podívejme se na základní varovné signály.

  • Neodolatelná chuť na alkohol.  Touha. Bažení. Dotyčný neustále myslí na alkohol a vyloženě se těší, až se napije.
  • Potíže s kontrolou.  Chybí klapka, neví, kdy má dost. Když už, tak do dna!
  • Odvykací stav.  Když alkohol není po ruce, nastupují nepříjemné tělesné a psychický příznaky.
  • Tolerance. Už nestačí jedna láhev. Dávky alkoholu se zvyšují.
  • Alkohol = střed celého života. Veškerý zájem se zužuje na alkohol, dotyčný v pití pokračuje i přes to, že vidí, že mu alkohol ničí jeho vztahy a každodenní život.
  • Chybí náhled. Alkoholik si svůj problém neuvědomuje. Má pocit, že může kdykoli přestat, že má vše pod kontrolou.

2) Alkoholikem se člověk nestane přes noc


Alkoholismus si člověk nevypěstuje ze dne na den. Proces závislosti na alkoholu má několik fází.

  • Počáteční stádium – alkohol přináší pohodu, euforii, dotyčný na něj pociťuje chuť, postupný trénink – zvyšuje se množství alkoholu, které dotyčný potřebuje k tomu, aby mu bylo dobře.
  • Varovné stádium – začínají se objevovat častá alkoholová okénka (epizody, kdy si dotyčný nic nepamatuje), piják často přechází k tvrdší formě alkoholu.
  • Rozhodné/ kritické stádium – dotyčný ztrácí kontrolu, bez alkoholu se projevuje odvykací stav, tolerance k alkoholu se snižuje (po malém množství opilost), alkohol už není něco, co přináší euforické pocity, ale potřebuje jej aby se necítil zle.
  • Konečné stádium – alkohol vítězí, chátrá osobnost i tělo závislého. Pije cokoli, v čem je alkohol, bez kterého již nezvládá vůbec fungovat.


Alkoholik jako partner

Vztah s alkoholikem je těžký. Narušena je vzájemná důvěra i respekt k přáním toho druhého. Už ani s partnerem nechcete chodit nikam mezi lidi, protože víte, že by se zase postaral o pořádnou ostudu. Už tak se stydíte dost. Přátelům a rodině neustále lžete.

 

 Láska i nenávist

Lásku k alkoholikovi rychle střídá nenávist a znechucení. Jsou dny kdy se cítíte naštvaní a podvedení, vždyť přece slíbil, že toho už nechá a je to zase zpátky. Zase je nechutný, opilý a úplně mimo. Jsou ale i dny, kdy se zdá, že se opravdu drží, a tak zase doufáte, že to třeba tentokrát vydrží. Někdy je vám partnera líto, vlastně i věříte, že by chtěl s pitím přestat, ale nejde to. Všem pocitům začíná dominovat jeden: naprostá bezmoc.


Agrese

V mnohých alkohol posiluje agresivní chování. Rodina alkoholika tak často čelí jeho zlostným výlevům, křiku a v některých případech bohužel i fyzickým útokům. Ve vzácných chvílích střízlivosti se pak alkoholik omlouvá, pořád opakuje, že si nic nepamatuje a že to vlastně vůbec nebyl on. Jenže je to pořád dokola…


Sliby a zklamání

… a dokola. Partner slíbí, že s pitím přestává, vy uvěříte, ale zanedlouho vás opět čeká hořké zklamání. A právě fakt, že stále věříte v lepší zítřky, dělá odchod od alkoholika tak těžký… Naděje umírá poslední, říkáte si. Jenže kolik posledních šancí už partner promarnil?


Jak se chovat k alkoholikovi

 

Všímejte si varovných signálů

Čím dříve si všimnete varovných signálů, tím lépe. Potřebuje partner hned po ránu skleničku? Pije tajně a flašky před vámi schovává? Podchyťte rizikové chování v začátcích, dokud se s tím dá ještě něco dělat.



Nastavte jasné hranice

Hlavním problémem lidí se závislostí je nedodržování hranic. Vy tedy musíte být tím, kdo jim nejen vytyčí mantinely, ale bude také důsledně dbát na to, aby byly dodrženy. Co to znamená? Pokud řeknete, že má poslední šanci, jinak se stěhujete – opravdu buďte připraveni se odstěhovat. Když alkoholik zjistí, že všechny vaše výhrůžky a ultimáta jsou jen plané řeči, bude v porušování dohod vesele dál pokračovat.

Tím, že uděláte rázný krok,  můžete alkoholika tak trochu probudit. Třeba si pak konečně uvědomí, že pokud nechce přijít o to, co má, bude se sebou muset začít něco dělat.



Směřujte ho k léčbě

Musíte mít na paměti, že vlastními silami závislého člověka nejspíš nevyléčíte. Svoje snažení tak směřujte k tomu, aby alkoholik uznal, že potřebuje léčení a chtěl ho podstoupit. Závislosti patří do rukou odborníků.



Co čekat od léčby


Léčba alkoholiků probíhá nejčastěji v tzv. komunitních léčbách. Závislí se učí dodržovat určitý řád a respektovat hranice. Aktivní každodenní program, který se skládá jak se sezení s terapeuty, tak například z práce na komunitní zahradě, ukazuje závislým, jak jde smysluplně trávit čas a dává jim prostor být se svými myšlenkami a pocity.


Alkoholik, který se léčit nechce a nastoupil na léčbu pouze z donucení rodiny, partnera nebo známých, příliš šancí na úspěch nemá. Dotyčný musí opravdu chtít vyléčit se. Musí si uvědomit, že mu alkohol ničí život a přijmout myšlenku celoživotní abstinence.


Počítejte s recidivou. Víme, že byste chtěli slyšet, že po léčbě bude váš partner nebo kamarád už napořád vyléčený. K léčbě ovšem patří i recidivy – tedy opětovné návraty k pití a absolvování přeléčení.




Myslete také na to, že je možné, že po léčbě budete muset trochu poupravit dosavadní rodinný život. Pomůže, když sami zvážíte abstinenci. Především nikdy léčeného alkoholika neponoukejte slovy: „Prosímtě, jedno pivo, to se ti nic nestane…“  S největší pravděpodobností stane, vrátí ho to zase na začátek a to určitě nechcete.



Nezapomínejte na sebe!


Jak jsme psali výše, léčba alkoholika patří do rukou odborníka. Nezapomínejte ale také na sebe! Situace, kterou si procházíte, je velmi náročná. Život s alkoholikem přináší spoustu nepříjemných pocitů: smutek, úzkost, zklamání a dokonce i strach a ponížení. Hodně toho obětujete a v dobré víře, abyste partnera chránili, taky občas okolí lžete, že je všechno v pořádku.


Nemusíte být pořád ti silní i vy si zasloužíte péči. Kontaktujte některého z našich psychologů, proberou s vámi vaši situaci, budete mít možnost s někým sdílet své obavy a pocity. V bezpečném prostředí si konečně budete moci dovolit nebýt na chvíli tím naoko stále silným člověkem. Psycholog vám také může pomoci, pokud se rozhodnete, že chcete od závislého partnera odejít.




MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
---- V ZAJETÍ ZÁVISLOSTI: Proč to alkoholik nezvládne sám?
---- Nejsem žádný alkoholik: Jak poznat, že vám pití přerostlo přes hlavu?
----10 rad, jak pomoci alkoholikovi





Právě jste četli článek: Život s alkoholikem: Sliby, naděje a zklamání

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar
  • Jana před 3 roky
    Jana

    Manžel má problém s alkoholem, uznal, že potřebuje léčbu, že to sám nezvládne, což je moc dobře, že konečně k tomu došel. Myslím, že nepatří mezi těžké alkoholiky, ale závislost tam je a ničí to nejen jeho, ale i náš vztah. Sliby a následně velké zklamání, jak je popisováno. Jinak bezva chlap, pracovitý, vynikající děda a manžel, ale...… Chtěla bych se nejdřív poradit, situaci probrat sama, jak postupovat. Děkuji.

  • Tým poradny Mojra.cz před 3 roky
    Tým poradny Mojra.cz

    Dobrý den, samozřejmě si můžete s psychologem promluvit i vy sama. S výběrem psychologa vám velmi rádi pomůžeme, stačí napsat do chatu v pravém dolním rohu stránky, nebo nás kontaktovat telefonicky na +420 731 226 690 Tým poradny Mojra.cz

  • Jirka Larys před 3 roky
    Jirka Larys

    Zdravim Vse co ctu je 99% pravda Jmeno co jsem vyplnila je meho manzel Email muj Jako kamaradi jsme se napili, ale az po case jsem si vsimla , po zasnubach, ze ono napiti je u nej jen “ predkrm “ Problemy v rodine Rozvod atd Miluji ho a chtela bych abychom se netrapili Odmita chapat jak zle na tom je Zkusil terapii kam dochazel, ale bylo to k nicemu Dokaze pit od poledne az do komatu kdy padne

  • Tým poradny Mojra.cz před 3 roky
    Tým poradny Mojra.cz

    Dobrý den, určitě je na místě situaci řešit. Píšete, že manžel docházel na terapii. Možná by nebylo od věci vyzkoušet terapii párovou - s psychologem, který se orientuje na manželské problémy, případně i alkoholismus. Při párové terapii budete mít oba prostor se pod vedením psychologa vyjádřit, zjistíte nezaujatý pohled na vaši situaci a jak ji můžete začít řešit společně. S výběrem psychologa vám velmi rádi pomůžeme, stačí napsat do chatu v pravém dolním rohu stránky, nebo nás kontaktovat telefonicky na +420 731 226 690 Tým poradny Mojra.cz

  • Eliska před 3 roky
    Eliska

    Dobry den. S manzelem jsme spolu skoro deset let mame dvouleteho syna a cekame dalsi dite.jsem s nim moc stastna je to nejlepsi chlap a tata pro nas,ale bohuzel je alkoholik. On sam rika,ze preci pije jen pivo a tvrdej,ze by nikdy pit nezacal.bohuzel jak si uvedomuji,ze ho deti v budoucnu uvidi jak od rana do vecera ma tata u pusy pivo,bude s tim mit problem nejen on,ale i oni.manzel pije uz od doby co se zname,ale drive pil nahodne. Ted uz ho to nici.strasne zhubl,nestara se o sebe.stara se akorad o to aby mel porad kde vzit pivo.prosim poradite nam?

  • Tým poradny Mojra.cz před 3 roky
    Tým poradny Mojra.cz

    Dobrý den, pokud vám manželovo pití dělá starosti a přerůstá vámi vymezenou hranici, doporučujeme konzultaci s psychologem. S výběrem psychologa vám velmi rádi pomůžeme, stačí napsat do chatu v pravém dolním rohu stránky, nebo nás kontaktovat telefonicky na +420 731 226 690 Tým poradny Mojra.cz

  • Veronika Vedralová před 3 roky
    Veronika Vedralová

    Dobrý den, všechno co je popsáno je o pravda, můj manžel si místo snídaně dává pivo, pracuje na stavbě a po práci každý den vypije láhev vodky, je to hrozný, jsou pak nejen finanční problémy ale i dusno mezi námi, do toho to vidí děti, přesně sliby a jen sliby ale léčit se nechce i když jsem se odstěhovala a pak zpátky přišla tak byl opět v lihu a poslední dobou dochází i k fyzickému napadání. Jak pomoc když se nechce léčit a říká že to má pod kontrolou.

  • Tým poradny Mojra.cz před 3 roky
    Tým poradny Mojra.cz

    Dobrý den, Veroniko, pokud se ve vztahu kvůli alkoholu objevilo také násilí, je určitě na místě začít s tím aktivně něco dělat. Doporučujeme konzultaci s psychologem, který vám poradí, jak se se situací vyrovnat, co za kroky můžete učinit, proberete zda a jak lze situaci řešit. S výběrem psychologa vám velmi rádi pomůžeme, stačí napsat do chatu v pravém dolním rohu stránky, nebo nás kontaktovat telefonicky na +420 731 226 690 Tým poradny Mojra.cz

  • SARACH před 3 roky
    SARACH

    Zdravím můj otec pije od svých tak 17 let narodil se 17.dubna 51 chlastá tak že ničí mojí mamku jeho děti i vnoučata pije pivo a tvrdý alkohol je agresivní přestat pít nechce co mám dělat mám z něho deprese bojím se usínat v noci se třesu hrůzou.Jen chlast nic moc nesní má cukrovku kterou mu zjistili tento rok má léky na tlak občas bere léky na uklidnění někdy na spaní dá si i 3 prášky ani to sním nehne nespí .Kolikrát mu vypnou nohy někde sebou šlehne na zem tuhle spadl na roh postele pak na radiátor sem zoufalá co v té situaci dělat.Nejhorší je pocit bezmoci a strachu o mamku a podotýkám že je občas už jak psychopat.Nikam nechodí občas ho zavolají jako důchodce do práce teď už se steká že nejde že nezvládá chodit do práce ale on je schopný si ráno dát pivo v 9 hodin ráno.Co se dá dělat v té situaci?K DOKTORU ho člověk nedostane.Jeho je přítel chlast výčitky kurvení furt mojí mamku napadá jak psychicky a fyzicky.

  • Tým poradny Mojra.cz před 3 roky
    Tým poradny Mojra.cz

    Dobrý den, nejlepším řešením by bylo, aby váš otec navštívil psychiatra a psychologa, jen tak může své stavy a závislost vyřešit. Je však potřeba, aby měl vůli a chtěl situaci změnit, jen tak může být léčba účinná. Podle toho co píšete, k lékaři jít nechce. Proto by určitě bylo na místě zaměřit se také na sebe, své pocity, strádání atd. Žijete v opravdu náročném prostředí, doporučujeme si o všem promluvit s psychologem, který vám celou situaci pomůže zpracovat, může vám také poradit, jak s otcem jednat , komunikovat, jak ho případně zkusit přesvědčit k tomu, aby se léčil. S výběrem psychologa vám velmi rádi pomůžeme, stačí napsat do chatu v pravém dolním rohu stránky, nebo nás kontaktovat telefonicky na +420 731 226 690 Tým poradny Mojra.cz

  • Aneta Neprašová před 3 roky
    Aneta Neprašová

    Můj přítel(36let)myslím že má problém. Už několik let pije každý den. Umřela mu maminka. Ráno jde do práce a každý den večer na pivo. Dá jich tak 8 a víkendy jsou "silnější"to si dávají i panáky a není problém 15-20piv. Nepřijde mi to normální. Moc bych mu chtěla pomoct. Loni měl zdravotní problémy a byl na krvi. Vyšly mu špatné výsledky ohledně jater a paní doktorka mu nakázala nepít a poté znova krev. Kašle na to. Ráno nepotřebuje chlast ale nedokáže být bez něj ani jeden den večer. Vždy ho kamarádi strhnou sebou.. Když nepije tak je protivný a náladový. Pokud má hladinku,tak je ve společnosti velmi zábavný a výřečný a slibuje mi hory doly.Jenže já se tady pak dívám na to jak mu je druhý den špatně od žaludku a skoro nic nesní,bolý ho zuby,žaludek,někdy zvrací,v noci se teď počůral,začíná mít okna a říká mi že mám být ráda že takové problémy nemám že si nedokážu představit jak je to těžký...slíbil mi že nepůjde týden na pivo a že když to nevydrží tak se půjde léčit. Jeden den to vydržel,druhý už byl napitý opět. Na nějaké léčení zapomněl. Vůbec nevím co mám dělat. A to spolu plánujeme miminko. Bojím se abych na vše nebyla sama

  • Tým poradny Mojra.cz před 3 roky
    Tým poradny Mojra.cz

    Dobrý den, pokud pití partnera přerostlo již přípustnou mez, stalo se pravidelným a objevily se i další potíže, je rozhodně namístě vzít situaci pevně do svých rukou a začít ji řešit. Jak na to, vám poradí některý z našich psychologů. Nejlépe, pokud by se k rozhovoru s ním rozhodl přímo váš partner, ovšem pokud to nebude možné, můžete si s psychologem promluvit přímo vy. Situace, ve které se nacházíte není jednoduchá, trpí vaše duševní zdraví. Psycholog vám poradí, co můžete v dané situaci podniknout za kroky, jak jednat s partnerem apod. S výběrem psychologa vám velmi rádi pomůžeme, stačí napsat do chatu v pravém dolním rohu stránky, nebo nás kontaktovat telefonicky na +420 731 226 690 Tým poradny Mojra.cz

  • Regina Pávová před 2 roky
    Regina Pávová

    Kdyz to tak pročítám je mi smutno.Moje mama byla alkoholicka.Bylo mi 13,kdyz jsem od ni utekla.Uz jsem to nemohla vydrzet.Neustale utoky,nasili,ponizovani...Dnes je mi 43 a dodnes jsem se s tim nevyrovnala.Snazim se,ale moc mi to nejde.Zivot s alkoholikem je sileny.Proto vam vsem kteri ten problem prozivate preju hodne sil a stesti.

  • Iveta před 2 roky
    Iveta

    Dobrý den, jsem s manželem už 30 let. Před 8 lety měl úraz mozku,. Vše jsme spolu zvládli a dostal se z toho. Problém je že začal pít, 17 piv denně a více. Hodně zhubnul a nemá chuť k jídlu, vlastně už nemá zájem o nic ani o sex. Tvrdí že není alkoholik, pomoc si nenechá a já už jsem zoufalá.

  • Martina před 5 měsíci
    Martina

    Dobrý den mám problém s přítelem jsme spolu 8 měsíců nedávno asi 2 měsíce se přistěhoval.Vzdycky popijel ale začalo se to stupňovát. A začal pitkazdy den pořád jsem mu domlouvala a začalo to být horší 6 dní v týdnu opilej. A já mám doma dceru a ta ho tam nechce. Nedivím se když musí vidět opilého člověka. Vyhrožoval jsem už jsem ho i 3 krát zbila když přišel v týdnu ve 4 ráno. Tak jsem se zbalila a odešla že svého bytu k mamce. A řekla ať se vystehuje do 3 týdnu. Furt mě přemlouvat že stim skončí ale k odborníkovi jít nechce tak tomu ani nevěřím. A dcera ta prostě ho u nás nechce. On mě furt přemlouvat ale nevím ikdyz by jsme byly zvlášť jestly to nebylo stejně. Nevím jestly se na to nemám vykašlat úplně. Já pití nevydržím jsem abstinent a v září mi umřel tatík na cyrhozu jater též alkoholik. Můžete mi prosím nějak poradit moc děkuji.


Podobné články



Psychické poruchy u dětí: 5 varovných signálů, které byste neměli přehlížet

Psychické poruchy u dětí: 5 varovných signálů, které byste neměli přehlížet

Víte, jak se mohou projevovat psychické poruchy u dětí? Jedná se o široké spektrum onemocnění, které mohou významně ovlivnit nejen chování a emocionální stav dítěte, ale i jeho celkový vývoj. Včasné rozpoznání a adekvátní reakce na tyto poruchy jsou klíčem k zajištění nejlepší možné péče a podpory.Studie ukazují, že až 50 % psychických onemocnění je možné diagnostikovat již v mladém věku.Rodiče by si měli všímat varovných signálů, mezi...

Pokračovat ve čtení

Jak objednat dítě k psychologovi?

Jak objednat dítě k psychologovi?

Návštěva psychologa je velice citlivé téma. Zejména v případě dětí se nad vším snáší mnoho otazníků. Je potřeba jít s dítětem k psychologovi? Kdy bychom jako rodiče neměli návštěvu psychologa odkládat? Jaké máme možnosti? Není na to naše dítě ještě moc malé?.... Pojďme se tomu podívat na zoubek. Mnoho rodičů neví, jaký je rozdíl mezi psychologem a psychiatrem, takže mi dovolte krátce toto objasnit. Zatímco PSYCHIATR je lékař, který d...

Pokračovat ve čtení

Soukromý psycholog vs. psycholog na pojišťovnu

Soukromý psycholog vs. psycholog na pojišťovnu

Rozhodli jste se vyhledat pomoc psychologa, ale neumíte se rozhodnout, zda si vybrat soukromou poradnu, nebo tu, kde vám konzultaci uhradí pojišťovna? Vše má svá pro a proti. Pojďme se tedy podívat na to, co vám může soukromý psycholog oproti psychologovi na pojišťovnu nabídnout. Třeba vám to ulehčí rozhodování.Když terapii proplácí pojišťovnaNěkteří lidé jednoduše nemají dostatek financí na to, aby si mohli zaplatit terapii u soukromého psychologa. Nebo...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat