Tajemství kvalitního vztahu

https://www.blog.mojra.cz/post/278

Kvalitní vztah. Zdravý vztah. Šťastný vztah. Každý tomu říká jinak, všichni myslí totéž. Jak vlastně takový zdravý vztah vypadá?  Jak poznat kvalitní vztah? Je to velmi individuální. Někomu bude vyhovovat vztah plný spontánních bláznivých nápadů, jinému spíše spořádaná a naplánovaná domácnost.  Ve zdravém vztahu byste se měli cítit oba spokojeně, šťastně.  Rozhodně by se v takovém vztahu neměl vyskytovat strach z partnera, ponižování nebo násilí.


Pozor!


Lidé mají často pocit, že šťastný vztah rovná se vztah bez hádek a konfliktů. To ale není tak úplně pravda. To, že se občas s partnerem neshodnete a pohádáte se, rozhodně neznamená, že nemáte kvalitní a zdravý vztah. Ve všech vztazích se dříve nebo později objeví nějaká neshoda, která může vyústit v hádku. Kvalitní vztahy se pak poznají hlavně tak, že tyto přechodné krize dokážou překonat a poučit se z nich.


Jak si udržet šťastný vztah?


Teď nejspíš čekáte nějaký recept na šťastný vztah. Asi vás zklameme, ale žádný univerzální návod bohužel nemáme. Jak už jsme zmínili na začátku, každý je spokojený a šťastný v jiných podmínkách. Dobrým prvním krokem je zjistit, co vlastně dělá šťastné vás, jak si představujete ideální vztah. Krok číslo dvě, zeptejte se, jak to má partner. No a teď už jenom tyhle dvě představy nějak spojit…


Pilíře zdravého partnerské vztahu


Univerzální návod sice nemáme, ale kvalitní vztahy se obecně vyznačují několika společnými znaky.  Mezi pilíře stabilního vztahu patří rozhodně: komunikace, ochota naslouchat tomu druhému, schopnost dělat kompromisy a vzájemná důvěra. Samozřejmostí by také měl být vzájemný respekt a úcta. 


Důvěra

Vědět, že se na druhého můžu spolehnout a že se o něj můžu opřít. Vědět, že jeho slovo má váhu a že jeho sliby nejsou jenom plané řeči. Vzájemná důvěra mezi partnery je jedním z naprostých základů ve vztahu. Když druhému nevěříte, vše je mnohem náročnější a vzniká spousta problémů.


Komunikace

Velmi důležitá je také komunikace. Někde se problémy řeší mlčením, v naději, že když se o tom nebude mluvit, problém časem zmizí. Většinou se ale stane pravý opak. Problémy se kupí, doutnají pod povrchem a jednoho dne pomyslný pohár trpělivosti přeteče a všechny konflikty se vyvalí ven. Mluvte spolu nejen o problémech, ale také si jen tak povídejte. Jaký jste měli den, co se vám v noci zdálo… Projevujte zájem jeden o druhého. 


Naslouchání

A nestačí jen mluvit, nezapomínejte také na naslouchání. Nemyslíme teď takové to, když nepřítomně pokyvujete a přitakáváte (ani nevíte čemu), mezitím, co se snažíte vnímat pořad, který zrovna běží v televizi. Ne. Myslíme tím skutečně naslouchat, vnímat, co váš partner říká a přemýšlet nad tím.


Kompromisy

Vztah je o kompromisech. Spokojeni by ideálně měli být oba partneři. Někdy ustoupí jeden, jindy zas druhý. Když se nemůžete shodnout, nesklouzávejte k tomu, že budete bojovat o to, kdo vyhraje a prosadí si svou. Energii spíše investujte do hledání společného řešení, kompromisu.


Možnosti párového poradenství


Páry touží po spokojeném a šťastném vztahu, někdy se ale chybně domnívají, že šťastný vztah = nikdy žádné hádky, žádné neshody. Každý vztah si bohužel sem tam menšími krizemi a problémy prochází, síla vztahu se pak ukáže právě na tom, jak se partnerům takové situace daří zvládnout. Některé páry s tím potřebují trošku pomoci…


Psycholog může pracovat s párem ve formě párového poradenství nebo párové terapie, ale také s každým partnerem zvlášť – v rámci individuální konzultace. V praxi se často kombinuje obojí. 









Právě jste četli článek: Tajemství kvalitního vztahu

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Soukromý psycholog vs. psycholog na pojišťovnu

Soukromý psycholog vs. psycholog na pojišťovnu

Rozhodli jste se vyhledat pomoc psychologa, ale neumíte se rozhodnout, zda si vybrat soukromou poradnu, nebo tu, kde vám konzultaci uhradí pojišťovna? Vše má svá pro a proti. Pojďme se tedy podívat na to, co vám může soukromý psycholog oproti psychologovi na pojišťovnu nabídnout. Třeba vám to ulehčí rozhodování.Když terapii proplácí pojišťovnaNěkteří lidé jednoduše nemají dostatek financí na to, aby si mohli zaplatit terapii u soukromého psychologa. Nebo...

Pokračovat ve čtení

Otázky a odpovědi: Jak poznat manipulátora ve vztahu?

Otázky a odpovědi: Jak poznat manipulátora ve vztahu?

Jak mohu hned na začátku zjistit, že dotyčný je manipulátor a že si s ním raději nemám začínat?Rozpoznat manipulátora na začátku vztahu může být velmi obtížné. Tito lidé bývají okouzlující, pozorní, projevují vám náklonost a zdají se být dokonalými partnery. Myslím, že dobrou strategií, jak rozpoznat, zda je váš/vaše potenciální partner/ka na začátku vztahu manipulativní, je dát najevo, že s ní/m nesouhlasíte nebo máte jiný názor než ...

Pokračovat ve čtení

Proč se senioři stávají tak často oběťmi podvodníků?

Proč se senioři stávají tak často oběťmi podvodníků?

V dnešní době jsme svědky zvýšené trestní činnosti páchané na seiorech. Jde o podvody, vystupňovaný tlak, hrozby, lži, krádeže, ale i agresivní útoky. Pachatelé se cíleně zaměřují na seniory proto, že jsou pro ně „lehčí“ obětí kriminality, a to zejména kvůli jejich vyššímu věku.  Podvodník, případně agresor, se chová ke své oběti sofistikovaným způsobem s dopředu dobře promyšleným (často organizovaným) programem.  S...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat