Psychika po potratu: POSTINTERRUPČNÍ SYNDROM a jak jej překonat

https://www.blog.mojra.cz/post/156

Potrat. Obrovská zátěž nejen pro tělo, ale zejména pro psychiku ženy. A to jak pro ty, které potratí samovolně v průběhu těhotenství, tak i pro ženy, které se k interrupci samy rozhodnou. V dnešním článku se zaměříme zejména na to, co se děje v mysli žen před a po plánované interrupci, na komplikaci v podobě postinterrupčního syndromu a jak potrat (chtěný i nechtěný) zvládnout.


Psychika před potratem


Vynechaná menstruace, ranní nevolnosti, změny nálad a mnoho dalšího, to jsou typické projevy počínajícího těhotenství. Následuje návštěva gynekologické ambulance, kde se žena dozví radostnou novinu – čeká dítě. Pro všechny to však až tak radostné není, zejména pokud jde o velmi mladou dívku, ženu, která miminko vůbec neplánovala, rozešla se s partnerem apod. Namísto štěstí se dostaví šok, pocit, že se vše obrátilo vzhůru nohama. Žena (dívka) neví, jak se zachovat, hledá radu a oporu. Svůj strach a obavy sdílí v první řadě s partnerem, čeká na jeho reakci, jak se k celé situaci postaví. Z ordinace lékaře odchází s návrhem možné interrupce, ale nechce o tom rozhodnout sama. Bohužel ve většině případů na rozhodování sama zůstane. Nikdo ji totiž nemůže nařídit, jak se zachovat, nikdo nerozhodne, co je pro ni nejlepší…


Muži se k celému „problému“ nechtěného a neplánovaného těhotenství stavějí většinou velmi egoisticky. Mají své plány a miminko jim do nich nezapadá – tudíž je namístě jej nemít. Jenže nechápou, jak těžké je takovéto rozhodnutí pro ženu. V té se bijí nejrůznější emoce, na jednu stranu chce zachránit vztah, užívat si mládí a života, na druhou se v ní pomalu, ale jistě probouzí mateřské city, má pochybnosti. Jestliže se žena pro interrupci rozhodne, je ze strany lékařů ujišťována o tom, že ji nijak neohrozí, že nedělá nic špatného. Jak se však potrat podepíše na psychickém zdraví ženy jde velmi těžko dopředu určit. Každá je jiná, některá se s interrupcí brzy vyrovná, jiná se po potratu zhroutí.


Před potratem se žena všemožně snaží své rozhodnutí (zejména sama před sebou) obhájit, hledá důvody, proč je toto tím nejlepším řešením. Vše si dokola opakuje i na operačním sále, většinou ještě těsně před narkózou ji hlavou proběhnou poslední pochybnosti, zda se opravdu rozhodla správně. Poté přichází procitnutí, je konec, nic nejde vrátit zpět. Očekávaný pocit úlevy se však mnohdy nedostaví… Někdy to chce pouze čas, jindy se jedná o závažný psychický problém.


POSTINTERRUPČNÍ SYNDROM


Obecné definice vymezují postinterrupční (nebo též postabortivní) syndrom jako soubor znaků a obtíží, které se projeví u některých žen po potratu.


Teorií vztahujících se k této komplikaci po potratu je mnoho, někteří odborníci např. zastávají názor, že se jedná o určitou formu posttraumatické stresové poruchy, jiní naopak vyvracejí, že by mělo jít o jakoukoliv psychickou poruchu (onemocnění). Ať tak či onak, některé ženy se s touto „reakcí“ na potrat setkají, a proto si přiblížíme, jak se projevuje, které skupiny žen jsou nejvíce ohroženy a jak je možné postinterrupční syndrom překonat.


Ohrožené skupiny:


Postinterrupční syndrom se může rozvinout u kterékoliv ženy, avšak bylo vysledováno, že nejčastěji jsou to ty, jejichž psychické rozpoložení není v nejlepší kondici již před samotnou interrupcí. Ať už jsou to velmi mladé dívky, ženy, které podstoupily potrat kvůli nátlaku partnera, rodiny. Velmi špatně nesou potrat také ženy, které již mají děti nebo ty, jenž se k tomuto kroku rozhodnou (nebo samovolně potratí) z jakýchkoliv důvodů až v pokročilém stádiu těhotenství.


Nejčastější projevy:


  • pocity viny
  • smutek, soustavný pláč
  • deprese, úzkosti
  • poruchy spánku, noční můry
  • poruchy příjmu potravy
  • sklony k alkoholismu, narkomanii
  • problémy v sexuálním životě
  • rodinné a vztahové problémy
  • vyhýbání se určitým skupinám osob (těhotné ženy, malé děti)
  • zkreslené vnímání a přetváření reality
  • panika
  • snaha o vytěsnění
  • obavy z neplodnosti a paradoxně nutkavá touha otěhotnět


Jak zvládnout potrat?


Neexistuje žádný univerzální návod, každá žena se s potratem vyrovnává po svém. Pokud však pociťujete, že své rozhodnutí neumíte přijmout, jste v neustálém stresu a upadáte do depresí, je namístě začít tento problém řešit.



Prvním krokem k zvládnutí postinterrupčního syndromu je samotné připuštění si jeho existence. Což je pro mnohé ženy velmi komplikované. Stejně tak je komplikovaná i léčba, která rozhodně nebude otázkou několika málo dní, ale jde o běh na dlouhou trať. Jelikož je každá žena jiná, je nutno i na tuto problematiku nahlížet z různých úhlů. To, co pomáhá jedné, se u druhé může naprosto minout účinkem. Terapie je tedy různorodá, avšak základ je vždy stejný – sdílení.



Promluvte si o svých pocitech s partnerem, rodinou, nebo přáteli. Pokud budou vaše problémy bagatelizovat, nedočkáte se z jejich strany pochopení, vyhledejte pomoc odborníka. Psycholog se stane nezaujatým posluchačem, nebude vás soudit a v konečné fázi vám navrhne individuální řešení, které bude směřovat k odstranění pocitu viny a vyrovnání se s potratem. 










Právě jste četli článek: Psychika po potratu: Postinterrupční syndrom a jak jej překonat

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar
  • Anna před 3 roky
    Anna

    Dobrý den byla jsem před půl rokem na zákroku jednovaječných dvojčat můj zákrok byl velice komplikovany od té doby jsem byla třikrát čištěná mám od te diby mám vážne psschycke i fyzické problémy trpím nespavosti sebe uzavírání svich citových projevů také některým myšlenkám sebepoškozování podotýkám že jsem matka 4deti chtěla bych nějakou odbornou pomoc děkuji

  • Tým poradny Mojra.cz před 3 roky
    Tým poradny Mojra.cz

    Dobrý den, vyrovnat se s takovýmto zákrokem a komplikacemi opravdu není jednoduché. Je dobře, že si to v první řadě uvědomujete a pátráte po odborné pomoci. Určitě vám některý z našich psychologů dokáže pomoci - vybrat svého terapeuta si můžete zde https://mojra.cz/nasi-psychologove/osobni-problemy Rádi vám s výběrem konkrétního psychologa pomůžeme, stačí napsat do chatu v pravém dolním rohu stránky. S pozdravem Tým poradny Mojra.cz

  • Jana Jirsová před 5 měsíci
    Jana Jirsová

    V afektu jsem šla na umělé přerušení těhotenství, nemohu se se ztrátou dítěte vyrovnat. Je to půl roku.


Podobné články



Psychické poruchy u dětí: 5 varovných signálů, které byste neměli přehlížet

Psychické poruchy u dětí: 5 varovných signálů, které byste neměli přehlížet

Víte, jak se mohou projevovat psychické poruchy u dětí? Jedná se o široké spektrum onemocnění, které mohou významně ovlivnit nejen chování a emocionální stav dítěte, ale i jeho celkový vývoj. Včasné rozpoznání a adekvátní reakce na tyto poruchy jsou klíčem k zajištění nejlepší možné péče a podpory.Studie ukazují, že až 50 % psychických onemocnění je možné diagnostikovat již v mladém věku.Rodiče by si měli všímat varovných signálů, mezi...

Pokračovat ve čtení

Sendvičová generace: Jak zvládat péči o rodiče a děti bez stresu a vyčerpání

Sendvičová generace: Jak zvládat péči o rodiče a děti bez stresu a vyčerpání

V dnešní společnosti nacházíme různé fenomény, které často nejsou ničím výjimečné, nebo nové. Určité množství sociální perspektivy, soužití a péče se vždy v naší společnosti nacházelo, bylo tu v různých formách. No, možná ne vždy jsme o tom mluvili, nebo jsme neměli možnost konfrontace. Žena je symbolem matky, která se stará o svou rodinu a zabezpečuje nejen fyziologické, ale i psychické a sociální potřeby rodiny, a to i v ...

Pokračovat ve čtení

Jak by měla média přistupovat k citlivým tématům?

Jak by měla média přistupovat k citlivým tématům?

Citlivá témata, jako je sexuální násilí, nebo násilí v jakékoliv podobě, smrt, či jiné emoce drásající téma, si vyžadují citliví a zároveň otevřený komunikační přístup. Média vykreslí situaci hrozivě už v titulku. Proto množství lidí ze zvědavosti článek otevře. Často se pak v takovém článku čtenáři nedostane vysvětlení detailů. To vytváří pocit nejistoty, strachu, hněvu.Na jedné straně jsou to články, které občas vykreslují situaci děs...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat