Psychika a menopauza: Jak se vyrovnat s přechodem?

https://www.blog.mojra.cz/post/310

Přechod je přirozenou součástí života každé ženy, žádná ho ale obvykle nevyhlíží s nadšením nebo nedočkavostí. Není to něco, co proběhne ze dne na den, naopak je to proces, který se může táhnout i několik let. Když budete mít štěstí, skoro nic se pro vás nezmění a celým klimakteriem projdete s klidem. Většinu žen ale čeká pořádná jízda plná změn. A ne, neumluvíme tady o poklidné jízdě kočárem při západu slunce, ale spíše o pěkně divoké jízdě na horské dráze. Nejen tělo, ale také psychika ženy v přechodu dostane pořádně zabrat.


Kdy nastupuje menopauza?

 

Klimakterium, menopauza nebo chcete-li přechod, nastupuje obvykle kolem padesátky, nejčastěji mezi 45. a 55. rokem života. Postupně klesá hladina progesteronu a estrogenu a dochází k vyhasínání funkce vaječníků a ztrátě plodnosti. Většinou celý proces trvá okolo dvou až čtyř let, je to ale velmi individuální a není nezvyklé, že si ženy přechodem prochází i o několik let déle.


Ačkoli se jedná o naprosto přirozený proces v životním cyklu ženy, neobejde se bez nepříjemných projevů, které dokáží nejednu ženu pořádně vyděsit a rozhodit. Změny ženy nepociťují jen na těle, ale také na duši.


Jak se menopauza projevuje?


Až tři čtvrtiny žen popisují, že v souvislosti se začátkem přechodu prožívaly silné návaly horka a noční pocení. Jedná se o nejběžnější příznak menopauzy. Často ho doprovází také nespavost, bušení srdce, potíže s udržením moči a bolesti hlavy až migrény.


Může docházet také k osteoporóze, neboli řídnutí kostí. To je velmi zrádné především v tom, že to není něco, co by šlo na první pohled vidět. Spousta žen toto vůbec nezachytí a později je pak čekají problémy.


Ve spojitosti s menopauzou se objevují také mnohé psychické problémy.




Věděli jste, že…


… také muži si v souvislosti se změnou hormonální rovnováhy procházejí analogickým procesem? Nazýváme jej andropauza a dochází při ní k úbytku testosteronu. Muži se potýkají s podobnými příznaky jako ženy.


Nemusíte se proto vůbec stydět se svým partnerem sdílet pocity, které v souvislosti s přechodem zažíváte, je totiž dost možné, že i on si prochází něčím obdobným.



Psychika a menopauza


Psychika a menopauza, to je kapitola sama pro sebe. S čím vším se žena může setkat?


Změny nálady

Cítíte, že jste hodně protivná i když vlastně ani nemáte proč. Přitom nechcete být ta  věčně naštvaná partnerka. Nebojte, tak úplně za to nemůžete! Hormony řádí, a to se samozřejmě projeví také na náladě, která má pak tendenci se velmi rychle střídat. U mnoha žen pak často přetrvává právě podrážděnost nebo pocity smutku a osamělosti. Snížená je schopnost soustředit se.


Ztráta energie a zájmu o sex

S menopauzou jde ruku v ruce také únava. Proč? Když vás večer každou chvíli polévá horko a vy musíte pořád vstávat a převlékat propocené pyžamo, je jasné, že vás nečeká úplně pohodová noc. Navíc se vám hlavou honí spousta znepokojivých myšlenek. Kvalita i kvantita spánku jde dolů, což se projevuje vyčerpaností. A sex? No, na ten teď teda taky nemáte ani energii ani chuť.


Úzkost a deprese

Ženy v přechodu se nedokáží ubránit myšlence, že už jsou zkrátka staré. A nemyslí tím, že jsou staré na to mít dítě, vztáhnou to úplně na všechno. Pomalu začínají věřit tomu, že už nemají na to dělat svou práci, věnovat se milovaným koníčkům nebo na být atraktivní partnerkou. Mají pocit, že své ženství ztrácejí. Objevuje se ztráta sebevědomí i sebedůvěry. Období klimakteria může přinést také deprese a úzkosti.




Nepřehlédněte! Psycholožka PhDr. Lenka Kolajová na téma: Sebeláska a sebedůvěra

 


Jak překonat klimakterium?

 

Ze všeho nejdřív zažeňte všechny černé myšlenky, ještě rozhodně nejste ze hry! Menopauzou nekončí život, jen je třeba se poprat se změnami, které toto období přináší. Věnujte teď čas a péči sama sobě.


  • Buďte v pohybu


Pravidelná fyzická aktivita, to je teď váš nejlepší přítel. Nejen, že se při pohybu vyplavují endorfiny, které navozují dobrou náladu, ale fyzická aktivita je také prevencí proti osteoporóze a udrží vás v dobré fyzické kondici. Nemusíte se trápit hodiny ve fitku, klidně postačí pravidelné procházky nebo třeba večerní jóga.


  • Naskočte na zdravý životní styl


Je nutné přijmout jeden zásadní fakt – váš metabolismus se zpomaluje a mnoho věcí ve vašem těle teď zkrátka funguje trochu jinak. Víc, než kdy předtím proto dbejte na vyvážený jídelníček a omezte konzumaci alkoholu, kávy či cigaret.


  • Pečujte o své duševní zdraví


V neposlední řadě nezapomínejte na své duševní zdraví. Jak už jsme psali výše, menopauza je velkým zásahem do psychiky téměř každé ženy. Nejen, že musí čelit výkyvům nálad, ale také černým myšlenkám a úzkostem.




Tip!


S psychickými obtížemi vám může pomoci psycholog, dokonce za ním nemusíte ani nikam dojíždět. Psychologická poradna Mojra.cz nabízí konzultace s psychologem online – telefonicky, emailem nebo formou video-hovoru.


 











Právě jste četli článek: Psychika a menopauza

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Psychické poruchy u dětí: 5 varovných signálů, které byste neměli přehlížet

Psychické poruchy u dětí: 5 varovných signálů, které byste neměli přehlížet

Víte, jak se mohou projevovat psychické poruchy u dětí? Jedná se o široké spektrum onemocnění, které mohou významně ovlivnit nejen chování a emocionální stav dítěte, ale i jeho celkový vývoj. Včasné rozpoznání a adekvátní reakce na tyto poruchy jsou klíčem k zajištění nejlepší možné péče a podpory.Studie ukazují, že až 50 % psychických onemocnění je možné diagnostikovat již v mladém věku.Rodiče by si měli všímat varovných signálů, mezi...

Pokračovat ve čtení

Stres a jeho vliv na fyzické a psychické zdraví

Stres a jeho vliv na fyzické a psychické zdraví

Cítíte se někdy, jako by váš život byl plný napětí, které se z vás jen tak nevytratí? Nejste sami. Stres je ten tichý společník, který se v našich životech často objevuje nečekaně. Ať už jde o práci, rodinu nebo jen každodenní situace, může nás zaskočit a ovlivnit tak naše celkové zdraví. Ale jak se stresem efektivně bojovat a nenechat se jím svázat? Tento článek je průvodcem, který vám ukáže, jak na to. Získáte náhled na to, jak ...

Pokračovat ve čtení

Sendvičová generace: Jak zvládat péči o rodiče a děti bez stresu a vyčerpání

Sendvičová generace: Jak zvládat péči o rodiče a děti bez stresu a vyčerpání

V dnešní společnosti nacházíme různé fenomény, které často nejsou ničím výjimečné, nebo nové. Určité množství sociální perspektivy, soužití a péče se vždy v naší společnosti nacházelo, bylo tu v různých formách. No, možná ne vždy jsme o tom mluvili, nebo jsme neměli možnost konfrontace. Žena je symbolem matky, která se stará o svou rodinu a zabezpečuje nejen fyziologické, ale i psychické a sociální potřeby rodiny, a to i v ...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat