Panická porucha - jak ji zvládat a léčit

https://www.blog.mojra.cz/post/30

Pocity strachu nejsou pro člověka nic neobvyklého, díky němu se vyhýbá mnohým nebezpečným situacím, vyostřuje smysly. Problém nastává v případě, kdy jsou projevy strachu a úzkosti natolik silné, že vedou k mnoha psychickým nemocem. Jednou z nich je právě panická porucha, které se budeme věnovat v tomto článku.

 

Co je panická porucha?
 

Na úvod je potřeba rozlišit panickou poruchu od fobie. Fobie řadíme mezi úzkostné poruchy z konkrétních objektů, lidí či situací. Oproti tomu panická porucha (panická ataka) je epizodická záchvatová úzkost, která vzniká bez zjevné příčiny. Jinak řečeno, jde o záchvaty úzkosti, které člověka přepadnou náhle, nelze je předvídat a nejsou spojeny s konkrétními podněty. Panická porucha se vyskytuje ve větší míře u žen než mužů, nejčastěji v období dospívání či mezi 45. – 55. rokem. Jde o velmi vážný problém, který má negativní dopad na vaše každodenní fungování v běžném životě.

 

Proč vzniká panická porucha, jaké jsou její příčiny?

 

Důvodů, proč se u jedince rozvine panická porucha, může být mnoho. V odborných publikacích se nejčastěji uvádí, že jde o naučené chování, které může mít počátek v určitém velmi stresujícím zážitku. Člověk má tendenci spojovat si např. různé fyzické příznaky s konkrétní situací, hrozbou a na základě toho reaguje, pocity se prohlubují a přerůstají v paniku (bolest na hrudi = infarkt = strach ze smrti).


Psychologové se velmi často setkávají u klientů s panickou poruchou jako důsledkem nadměrného stresu, přičemž více ohroženi jsou lidé se silnou osobností, kteří si nemohou dovolit dát najevo jakoukoli slabost (manager velké firmy, živitel rodiny).



Mnohdy se panická porucha neprojeví hned, ale až v momentě, kdy stresová situace odezní (po ztrátě zaměstnání, rozvodu).

 



Jaké jsou příznaky panické poruchy?


Psychické projevy:


  • Strach, pocit napětí, obavy, katastrofické myšlenky
  • Problémy se spánkem, ospalost
  • Špatná koncentrace
  • Podrážděnost, přílišná lekavost
  • Záchvaty hrůzy
  • Úzkostná očekávání
  • Deprese
  • Depersonalizace, derealizace

 

Fyzické projevy:


  • Zrychlené dýchání, dušnost
  • Nadměrné pocení
  • Bolesti na hrudi, tachykardie
  • Závratě, točení hlavy
  • Třas těla
  • Návaly horka/chladu
  • Bolesti zad, páteře, hlavy, břicha
  • Červenání, či naopak bledost
  • Přejídání, či nechutenství
  • Sucho v ústech
  • Potíže s viděním 



Při záchvatu paniky má člověk pocit, že omdlí, zemře, že se přestane úplně ovládat či zešílí. Panická ataka trvá zhruba do 30 minut, na konci dochází k uvolnění či přetrvávání napětí, vyčerpání.

 



Důsledky panické poruchy

 

Člověk zažívající ataky paniky se ve většině případů začne vyhýbat místům, kde k záchvatu došlo, nebo kde předpokládá, že by mohla nastat stresující situace, což často vede ke vzniku agorafobie. Jestliže není panická porucha včas léčena, může skončit hospitalizací a mít vážný dopad na vaše psychické a fyzické zdraví, proto je důležité řešit tento problém s psychologem či psychiatrem.

 


Jak probíhá léčba panické poruchy?

 

Nejprve je důležité vyloučit jinou možnost potíží, jako je např. infarkt. Poté psycholog či psychiatr stanoví, zda se u pacienta projevuje panická ataka v lehké či těžké formě. Podle toho následně zvolí způsob léčby. U lehčích případů se začíná s psychoterapií (hypnoterapie, kognitivně-behaviorální terapie…), případně jsou nasazena antidepresiva. Těžší formy se pak léčí kombinací terapie a psychofarmak (antidepresiva, antipsychotika atp.).



Doba trvání léčby je ryze individuální, nejčastěji hovoříme o letech, jsou však i případy, kdy se výsledky dostavily již po několika měsících. Je nutné si uvědomit, že pokud panickou poruchu nezačneme včas řešit s odborníkem, může se táhnout po celý život a zhoršovat se.

 









Právě jste četli článek: Panická porucha - jak ji zvládat a léčit

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar
  • David Hotmar před 3 měsíci
    David Hotmar

    Dobrý den chtěl bych se zeptat mám problém . Zemřela mi mamka a já se s tím nemohu vyrovnat. Je to těžké mám psychické problémy i dokonce hlasy v hlavě řeším to pitím alkoholu

  • Tým poradny Mojra.cz před 2 měsíci
    Tým poradny Mojra.cz

    Dobrý den Davide, děkuji za Váš dotaz. Stručně jste popsal, tři důležité věci: úmrtí blízké osoby, hlasy v hlavě, i konzumaci alkoholu. Můžu předpokládat, že to spolu souvisí, a že Vás to trápí. Zároveň mi chybí další informace, např. jak je to dlouho, jak jste se pokoušel situaci řešit (kromě alkoholu), jestli jste vyhledal i odbornou pomoc, zda máte medikaci... Každopádně jste zažil veliký stres a nějak rozumíte i tomu, že hlasy v hlavě znamenají problém, a že alkohol není zdravé řešení. Z vašeho komentáře tuším, že by Vás zajímala dostupná pomoc, ale možná je těžké vyhledat ji, nebo o ni požádat. Tento komentář může být první krok, jak nezůstávat v těžkém období sám. Já bych Vás ráda podpořila v tom, ať využijete některou z dostupných psychologických/psychoterapeutických služeb. Možností je mnoho, od krizových center, přes online poradny (i písemně, nebo anonymně), až po ambulantní, či pobytové formy péče. Možná potřebujete čas rozhodnout se a odhodlat, někdy to nebývá hned. To je v pořádku. Není nutné znát celé „řešení“. Zkuste si pouze říct, co teď zvládnete udělat, např. vyhledat psychologa v okolí, nebo objednat si online konzultaci. Stačí promyslet pouze jeden krok, postupně se objeví další možnosti a cesty. Přeji Vám nalezení správného odborníka, se kterým se budete cítit tak bezpečně, že se zvládnete otevřít a svěřit. S pozdravem a přáním všeho dobrého, Mgr. L. Mesarošová, Online psycholog poradny MOJRA.


Podobné články



POPORODNÍ DEPRESE: Když je mateřství plné smutku

POPORODNÍ DEPRESE: Když je mateřství plné smutku

Mateřství je obvykle spojováno především s pozitivními pocity. Těšení se na miminko. Radost z prvního úsměvu. Dojetí z miminkovské vůně. Pocit všeprostupujícího štěstí. Pravdou ovšem je, že téměř každá pátá maminka se potýká také s množstvím negativních emocí. Všudypřítomný strach, úzkost, vyčerpání, zmatek. Mateřství přináší množství změn, novou životní roli a pořádný hormonální koktejl. Prozatím se stále...

Pokračovat ve čtení

Rozhovor v TV Polar: Psychický stav společnosti se zhoršuje - Online psychologická poradna MOJRA je tu pro vás

Rozhovor v TV Polar: Psychický stav společnosti se zhoršuje - Online psychologická poradna MOJRA je tu pro vás

V pořadu TV MEDICÍNA SPECIÁL se PhDr. Michaela Miechová, psycholožka a majitelka naší online psychologické poradny MOJRA, podělila o svůj pohled na psychický stav naší společnosti a vysvětlila, jak může naše online poradna lidem v těžkých chvílích pomoci. Průzkumy ukazují, že každý druhý Evropan se v posledních 12 měsících potýkal s emocionální nebo psychosociální krizí. Covid-19 tuto situaci ještě zhoršil. Mezi varovné signály patří neschop...

Pokračovat ve čtení

Stres a jeho vliv na fyzické a psychické zdraví

Stres a jeho vliv na fyzické a psychické zdraví

Cítíte se někdy, jako by váš život byl plný napětí, které se z vás jen tak nevytratí? Nejste sami. Stres je ten tichý společník, který se v našich životech často objevuje nečekaně. Ať už jde o práci, rodinu nebo jen každodenní situace, může nás zaskočit a ovlivnit tak naše celkové zdraví. Ale jak se stresem efektivně bojovat a nenechat se jím svázat? Tento článek je průvodcem, který vám ukáže, jak na to. Získáte náhled na to, jak ...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat