Partnerka mi byla nebo je nevěrná, co mám dělat?

https://www.blog.mojra.cz/post/388

Přišlo to jako blesk z čistého nebe. Mysleli jste, že váš vztah je kvalitní, stabilní, že vás už nic nepřekvapí. A ono se to stalo. Byla odhalena nevěra vaší partnerky. Zachvátily vás emoce, ve kterých se ani nedokážete vyznat, máte pocit, že vás sežerou zevnitř, cítíte neskutečnou bolest, život se vám obrátil vzhůru nohama a připadá vám, že tohle už nikdy nemůže být v pořádku. V hlavě vám může viset vtíravá otázka, zda ve vztahu pokračovat nebo jej ukončit a také mnoho dalších otázek ohledně partnerčiny nevěry. Jak postupovat a nezbláznit se z celé situace? Jaké mohou být příčiny nevěry? Právě nevěra a její zvládání je tématem dnešního článku.



Přišel jsem na partnerčinu nevěru, co teď?

Tato událost má potenciál otřást nejen vaším vztahem, ale také vaším celým životem, převrátit ho vzhůru nohama. Připravte se na nepředvídatelnou horskou dráhu emocí, které mohou být silnější, než jste byli doposud zvyklí.

 

V prvních hodinách až dnech po zjištění může přijít popření celé situace, za kterým stojí masivní stresová reakce. Popření a další obranné mechanismy chrání člověka před zhroucením. Dále nastupují emoce jako zmatek, vztek, zklamání, nedůvěra, strach, nejistota nebo apatie. Typické je, že máte stále potřebu se vyptávat na vše okolo partnerčiny nevěry, včetně detailů. Tady však pozor. Je přirozené, že chcete vědět základní informace ohledně trvání toho všeho a motivů partnerky. Není však nijak ku prospěchu znát každý detail, co přesně, kdy a kde probíhalo, jaký byl partnerčin milenec, co měl rád nebo co nosil za oblečení. Takové detaily vás mohou jako podvedeného partnera ještě víc zraňovat. Dále se doporučuje snažit se ukotvit v přítomném okamžiku, TADY A TEĎ. Tedy nepitvat se hodiny v minulosti, ani na sebe neklást nároky na to, abyste hned věděli, zda ve vztahu pokračovat, nebo ho ukončit. Důležité je uvědomovat si své emoce a naplno je prožít, i když to bolí. Pokud byste je odsouvali nebo jakkoli popírali, je riziko, že se vám následně budou opakovaně a nekontrolovaně vynořovat v budoucnu, ať už ve vztahu zůstanete nebo ne. Zůstávat v přítomnosti vám pomohou meditace, relaxační techniky, procházky nebo jakékoliv činnosti, které vyžadují vaši pozornost.

 

Rozhodně na sebe v tomto období nebuďte přísní. Budou přicházet silné emoce a bude přítomna silná bolest. To může trvat dlouhé týdny až měsíce. Přece jen vás zradila ta nejbližší osoba, která jste věřil. Nic ale není tak horké, jak vypadá. U velkého množství nevěr se jedná o pouhé poblouznění a o problém nevěrného neuvědomit si, co si tímto způsobem kompenzuje. Určitě není na místě, abyste jakkoli zpochybňovali sami sebe nebo váš dosavadní vztah.

 

Zůstat ve vztahu nebo odejít?

Tato otázka je velice složitá a individuální. Nikdo vám na ni neodpoví. K odpovědi musíte dojít vy sami. Poradit vám ale můžeme v tom, abyste nedělali ukvapené závěry v afektu. Rozhodně se vyplatí první dny a týdny nechat na to, abyste se o situaci mohli bavit s partnerkou a pozorovat své emoce. Může se vám stát, že budete mít některé dny pocit, že to musíte rozseknout, že už dál nemůžete, a že se z té bolesti potřebujete vymanit. Odchod ze vztahu vám může připadat jako řešení, jak bolest utlumit. Podváděný ale pak často přijde na to, že ke zmírnění bolesti to nijak nepomohlo. Pokud ale cítíte, že vám pomůže se na chvíli od partnerky odstěhovat, udělejte to. Oba budete mít čas pro sebe a uvidíte, jak se váš vztah dále bude vyvíjet.

 

V rozhodování o tom, zda ve vztahu setrvat či nesetrvat, vám může napovědět mnoho faktorů. Velký vliv na situaci mají vaše společné závazky. Je rozdíl, pokud jste rodina, kde jsou již děti, domácí mazlíčci a hypotéka, nebo jste mladý pár bez jediného závazku. Zvažte i všechny vaše další motivy, proč ve vztahu setrvávat. Je dobré se zamyslet nad dosavadní kvalitou a naplněností vztahu a také nad dalším potenciálem růstu.

 

V neposlední řadě je důležité se dívat na chování partnerky po odhalení nevěry. Převzala zodpovědnost za své činy? Je připravena být tu pro vás a pracovat na vztahu a na obnovení vaší důvěry? Nebo je stále citově angažovaná ve vztahu k milenci a není ochotna s vámi situaci trpělivě řešit? Všechny tyto aspekty je třeba vzít v úvahu a také dát čas dalšímu vývoji, uvidíte, jak se budete s partnerkou cítit nebo jakou bude mít partnerka trpělivost se zodpovídáním vašich otázek a jak dokáže unést vaše rozporuplné emoce.

 

Jak na hojení nevěry a na partnerském vztahu můžeme pracovat?

Základem je obnova komunikace a vzájemného sdílení. Naučte se sdělovat si své emoce. Ty budou velmi silné a proměnlivé nejen u vás, ale také u vaší partnerky. Postupně si můžete společně stanovit kroky, jak budete obnovovat vaši důvěru. V dalších fázích, kdy už budou emoce vás obou stabilizovanější, byste se měli také dostat k tématu motivů, které vaši partnerku k nevěře vedly a k následné práci na tom, co udělat proto, aby se již podobná situace neopakovala.

 

Proces hojení zranění vztahu po nevěře je velmi náročný a zdlouhavý, může trvat půl roku až dva roky. Mnoho párů spolu zůstane, ale tuto práci podcení. Téma nevěry řeší pár týdnů a pak si řeknou, že už je to bolelo příliš a téma uzavřou s tím, že je to minulost. Zde je ale obrovské riziko, že se bude situace v budoucnu opakovat nebo že podvedený nevěru podvádějícímu partnerovi oplatí, ale minimálně se bude téma dále vynořovat v hádkách. Proto by měli být oba partneři trpěliví a pozorní k sobě navzájem. Měli by být ochotni řešit danou situaci a všem emocím věnovat dostatek času a energie. Úplně optimální řešení je zvolit cestu párové terapie nebo manželského poradenství. Doporučuje se také individuální terapie pro podvádějícího, ale ku prospěchu je také podvedenému.

 

Jaké mohou být příčiny nevěry?

Mnoho lidí napadnou důvody jako nedostatek sexu nebo nuda a stereotyp ve vztahu. To je ale jen špička obrovského ledovce. Důvodů k nevěře mohou být stovky. A u žádné nevěry není na vině pouze jeden faktor, vždy jich je několik. Pokud bychom měli důvody rozdělit do pomyslných kategorií, mohli bychom oddělit nevěru jako symptom vztahu nebo nevěru jako symptom vztahu k sobě Tedy buď faktory pochází z partnerského vztahu, nebo z osobnosti jedince. Často se ale může jednat o důvody z obou kategorií. Jak již zaznělo výše, pro další existenci vztahu je důležité, aby se s příčinami a důvody nevěry pracovalo. Je to nezbytné pro prevenci, aby se tyto věci dále ve vztahu neděly, což může podpořit také obnovu důvěry. Základní motivy nevěry si je schopen podvádějící uvědomit již v průběhu nevěry nebo po jejím prozrazení a ukončení. Často se však pod těmi povrchovými motivy skrývají i hlubší důvody, které trvá delší dobu odhalit. Nejen pro práci na odhalení motivů je skvělá individuální terapie pro nevěrnou či nevěrného.



Také se mnohdy říká, že nevěra ženy je více citová. To může být pravda, ale nemusí. I pokud sama žena má pocit, že v nevěře jsou city a emoce, může po krátké době od ukončení nevěry, že se jednalo o chvilkové poblouznění, které v jejích očích nijak neubralo na hodnotě vašemu vztahu. Pokud tomu tak bude, o to větší motivaci bude mít na vztahu pracovat a o to víc vám bude chtít dokázat, jak jste pro ni důležitý.

 

Nevěra ve vztahu je jeden z největších zásahů do partnerského soužití. Mnoha párům se s touto záležitostí nepodaří vyrovnat a vztah buď hned, nebo po nějaké době ukončí. Významným faktorem zde však mohou být již zmíněné odborné služby, manželské poradenství či párová terapie. Na našem portálu Mojra.cz si můžete vybrat z mnoha psychologů, kteří jsou připraveni vašemu vztahu a vám oběma pomoci, nebuďte na toto náročné období sami. Sezení na Mojra.cz probíhají online, ušetříte tak mnoho času a peněz! Je zde možnost jak párové, tak individuální poradenství a terapie. 

















Právě jste četli článek: Partnerka mi byla nebo je nevěrná, co mám dělat?

 

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Soukromý psycholog vs. psycholog na pojišťovnu

Soukromý psycholog vs. psycholog na pojišťovnu

Rozhodli jste se vyhledat pomoc psychologa, ale neumíte se rozhodnout, zda si vybrat soukromou poradnu, nebo tu, kde vám konzultaci uhradí pojišťovna? Vše má svá pro a proti. Pojďme se tedy podívat na to, co vám může soukromý psycholog oproti psychologovi na pojišťovnu nabídnout. Třeba vám to ulehčí rozhodování.Když terapii proplácí pojišťovnaNěkteří lidé jednoduše nemají dostatek financí na to, aby si mohli zaplatit terapii u soukromého psychologa. Nebo...

Pokračovat ve čtení

Kamarádi na prvním místě a já jako partnerka strádám

Kamarádi na prvním místě a já jako partnerka strádám

Pravděpodobně každá žena chce být pro svého muže favoritkou a na pozici číslo jedna. A to i v případě, že se musí měřit s jeho kamarády a přáteli. Zkrátka vždy chceme, aby nám náš muž dal přednost. Je to ale správné? Neexistují snad momenty, kdy je v pořádku být až na druhém místě? Jak je to vlastně s „prvním místem“?Vztahový koučové, články v partnerských časopisech i na internetu na nás stále chrlí, že partne...

Pokračovat ve čtení

Neplodnost: jak to s ní je a jak přes ni udržet vztah?

Neplodnost: jak to s ní je a jak přes ni udržet vztah?

V dnešní době není žádnou výjimkou, že se páry pokouší o miminko i několik měsíců nebo let. Těm šťastnějším se dříve či později přece jen zadaří, bohužel ale existují i případy, kdy budoucí rodiče čekají na vytoužené dvě čárky na testu marně. To může chtě nechtě zamíchat kartami i v partnerství. Co tedy dělat, aby váš vztah neutrpěl a zůstali jste i přesto sehranou dvojicí?Povinnost nevzrušujeJe logické, že neúspěšné sn...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat