Stereotyp ve vztahu: Jak se s ním vypořádat?

https://www.blog.mojra.cz/post/64

Stereotyp je přirozenou součástí našeho života, a to jak v pozitivním, tak negativním smyslu. Člověk potřebuje mít určité jistoty, na které se může vždy spolehnout. Ovšem na druhé straně nemůže mít celý život přesně a dokonale nalinkovaný a naplánovaný, přišel by tak o vzrušující tajemno a dobrodružství, nové zážitky, přátele atd.


Stereotyp je strašákem mnoha vztahů i těch, které v jiných ohledech fungují tak, jak mají. Jde o normální vývoj, vztahy se postupem času mění, partneři si vytvářejí určité zvyky, které jsou každý den stejné. Stereotyp v partnerském vztahu má dvě tváře, na jedné straně napomáhá k poklidnému soužití s pevnými jistotami, na druhé straně je však příčinou mnoha partnerských krizí a rozchodů.


První vážnější krize přichází podle psychologů zhruba po roce, kdy opadne počáteční zamilovanost. Druhá pak po třech letech v souvislosti s odhalením partnerových špatných návyků. A pak je tady všeobecně známá a probíraná krize po sedmi letech. Ta je většinou spojena s rozdílnými názory a plány do budoucnosti. Ani v případě, že s partnerem tyto krize ustojíte, nelze říci, že máte vyhráno. Na vztah působí i jiné faktory, které mohou vyústit v partnerskou krizi, a právě jedním z nich bývá nuda a všednost.


Jestliže vám vztah zevšední, neuchylujte se hned k rezignaci a hledání nového partnera, ale zkuste na něm zapracovat. Samozřejmě nejlepší variantou je, když se stereotyp ve vztahu neobjeví, tedy alespoň ten „špatný“. To, že každé ráno s partnerem společně posnídáte a vypijete si kávu, večer usednete k televizi apod. nelze považovat za nežádoucí, avšak musí tento stav vyhovovat oběma stranám. Proto je nejúčinnější prevencí komunikace s partnerem, kdy si navzájem budete sdělovat své pocity, očekávání a starosti.



Jak zahnat stereotyp ve vztahu?


Zde je několik rad, jak zatočit s nudou a okořenit vztah. Někdy se však i sebevětší snaha mine účinkem, v tom případě doporučujeme vyhledat před definitivním ukončením vztahu pomoc psychologa.


Neustále na vtahu pracujte

 Vztah by neměl ustrnout na mrtvém bodě, ale je důležité jej postupně budovat a posouvat dále.


Najděte si společné zájmy

Čas strávený společně je pro vztah důležitý, nemáme však namysli každodenní aktivity. Občas je potřeba vyzkoušet něco nového, ať už je to návštěva kina, divadla či seskok padákem. Fantazii se opravdu meze nekladou, podstatné je abyste se u toho oba bavili.


Překvapujte 

Postupem času se pro partnera stáváte jakousi otevřenou knihou, dokáže předpokládat co si myslíte i co uděláte. Proto je důležité občas okořenit vztah nějakým malým překvapením.


Vymezte si čas sami pro sebe

Zejména u dlouhodobých vztahů by měli partneři strávit nějakou chvíli jen sami se sebou či svými přáteli. Kromě toho, že si odpočinete od zažitého stereotypu v domácnosti, získáte nové zážitky, o kterých si budete moci s partnerem popovídat.


Povídejte si a smějte se

Říkejte si, co vás během dne rozesmálo, z čeho jste ve stresu apod. Partner má být i vašim důvěrníkem, nebojte se mu sdělit cokoliv.


Zpestřete váš sexuální vztah

Sex s partnerem nemusíte mít každý den, ale nesmí se stát nudným. Vyzkoušejte např. různé sexuální pomůcky, nové polohy, hrajte role apod. Pokud nemáte vážný důvod, neodmítejte partnerovi pohlavní styk. Muž sex k životu potřebuje a jakmile nebudou jeho touhy uspokojeny, případně v sexu začne převládat stereotyp je pravděpodobné, že bude hledat náhradu jinde.


Nechtějte dokonalost 

Nuda a dokonalost jdou ruku v ruce, proto je důležité udržet si jistý nadhled a neřešit každou maličkost.







Pamatujte, že změnu musíte chtít oba. Často se stává, že jeden z partnerů touží vybočit ze zažitého rytmu a druhému stereotyp nevadí, ba naopak jej vítá. Muž ani žena by neměli ve vztahu trpět, proto je důležité si o všem promluvit a snažit se najít oboustranně přijatelný kompromis. Jestliže toho nebudete schopni je namístě zauvažovat, zda má takový vztah cenu udržet.  










Právě jste četli článek: Stereotyp ve vztahu: Jak se s ním vypořádat?

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Nebojte se dětského psychologa! Pomůže vašemu dítěti i vám

Nebojte se dětského psychologa! Pomůže vašemu dítěti i vám

Děti se mohou potýkat s různými problémy, ať už jsou to obtíže ve škole, změny v chování, deprese, úzkosti, strach, nebo jen nejistota v nových situacích. Mnoho rodičů se obává vyhledat pomoc dětského psychologa. Strach z neznámého, stigmatizace a mýty o psychologické péči brání rodičům v tom, aby pomohli svému dítěti i sobě samým. Co dětský psycholog dělá? Dětský psycholog se zaměřuje na péči o duševní zdraví dětí...

Pokračovat ve čtení

Sendvičová generace: Jak zvládat péči o rodiče a děti bez stresu a vyčerpání

Sendvičová generace: Jak zvládat péči o rodiče a děti bez stresu a vyčerpání

V dnešní společnosti nacházíme různé fenomény, které často nejsou ničím výjimečné, nebo nové. Určité množství sociální perspektivy, soužití a péče se vždy v naší společnosti nacházelo, bylo tu v různých formách. No, možná ne vždy jsme o tom mluvili, nebo jsme neměli možnost konfrontace. Žena je symbolem matky, která se stará o svou rodinu a zabezpečuje nejen fyziologické, ale i psychické a sociální potřeby rodiny, a to i v ...

Pokračovat ve čtení

NOVOROČNÍ PŘEDSEVZETÍ: Tipy pro plány, které vydrží

NOVOROČNÍ PŘEDSEVZETÍ: Tipy pro plány, které vydrží

S novým rokem přichází opět čas bilancování. Prožili jste ten minulý rok tak, jak jste chtěli? Podařilo se vám posunout se blíže vaším snům? Nový Rok je jako dělaný pro nové začátky. Můžete začít jinak, lépe. V hlavě se rodí nápady a výzvy. Odhodlaně sáhnete po kusu papíru nebo jen nahlas v obýváku před rodinou prohlásíte: „Tak a letos už vážně chci…“ A opravdu chcete. Jenže i loni jste chtěli, ale moc to nedopad...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat