Jak správně komunikovat ve vztahu?

https://www.blog.mojra.cz/post/50

Všichni sníme o fungujícím a kvalitním vztahu, abychom toho dosáhli je nutné postavit jej na silných základech. Hlavním stavebním prvkem je zejména otevřená komunikace, umět partnerovi správně sdělit své potřeby a naslouchat mu. Pokud komunikace mezi partnery vázne, případně úplně chybí, může vztah dříve či později čelit partnerské krizi. Je potřeba rozlišit komunikaci od mluvení, mluvit umí každý i dvouleté dítě, ovšem komunikovat se učíme v průběhu celého života, jde o věc složitější a má určitá pravidla. Špatná komunikace je v dnešní době problémem skoro každého vztahu, v tomto článku se proto zaměříme na nejčastější chyby v komunikaci a jak správně komunikovat s partnerem.



Komunikaci ve vztahu můžeme rozdělit do dvou skupin. První je běžná/každodenní komunikace, kdy partnerovi sdělujeme, co jsme během celého dne zažili a také se zajímáme, jak den prožil on. Jde čistě o nezávaznou komunikaci, prostředek, jak se s partnerem blíže poznat a sdílet spolu zážitky. Druhým typem je debata o potřebách vašich a partnerových. A zde se dostáváme ke kamenu úrazu většiny vztahů, protože partneři si nedokáží sdělovat své potřeby, pocity a obavy, případně si násilím prosazují své vlastní názory a partnerův postoj je nezajímá.



Příčiny špatné komunikace ve vztahu


  • partneři si nestanoví žádná pravidla komunikace

  • jeden z partnerů se snaží při komunikaci dominovat, prosazuje pouze svůj názor, odmítá kompromisy

  • nepochopení významu sdělení jedním z partnerů

  • neochota partnera naslouchat, vést rozhovor

  • partner bere sdělení osobně, je vztahovačný, urážlivý

  • komunikace nevede k žádnému výsledku



Když ve vztahu chybí komunikace


Nedostatek komunikace mezi partnery, či špatně vedený rozhovor bez kýženého výsledku může vést k mnoha problémům. Jestliže muž a žena nejsou schopni komunikovat o běžných věcech, začnou se navzájem postupně odcizovat. Jakmile se k tomu přidá neschopnost vzájemně si sdělovat své potřeby, je partnerská krize na spadnutí. Špatně vedená komunikace často vyústí v hádku, partneři hledají někoho, komu se mohou otevřeně svěřit, což je v mnoha případech hlavním důvodem nevěry. Nejeden vztah pak končí rozchodem.



Jakých nejčastějších chyb se dopouštíme při komunikaci s partnerem?


- Neumíme se odpoutat od minulosti, vytváříme si emoční bloky k různým tématům, která jsou pro nás nepříjemná a přenášíme tyto emoce do rozhovoru s partnerem.

- Debatu o vážných tématech vedeme v nevhodný čas. Aby mohla komunikace s partnerem správně fungovat je důležité správné načasování.

- Vedeme dlouhé monology, neumíme naslouchat partnerovi.

- Manipulujeme s partnerem.

- Nedokážeme držet emoce na uzdě, rozhovor vedeme v afektu.



Jak správně komunikovat ve vztahu?


Přijměte zodpovědnost za své jednání a za vše, co v průběhu rozhovoru řeknete, nesvalujte vinu na partnera.


Zaměřte se na to, jakým způsobem vaše sdělení působí na partnera, zda mu plně porozuměl. Často vás partner nemusí pochopit, případně si obsah rozhovoru špatně vyloží. Neberte si to osobně, zkuste zvolit jinou formu tak, aby vás partner správně pochopil.


Naslouchejte partnerovi, zajímejte se o jeho názor na věc, jeho pocity.


Vyhněte se manipulaci, nebuďte sebestřední.


Dospějte ke kompromisu. Při správné komunikaci se partneři nedělí na vítěze a poraženého, vždy je důležité, aby spokojeni s výsledkem byli oba dva.


Vyjadřujte se konkrétně, otevřeně sdělte partnerovi své potřeby a cíle, co vám vadí apod. Stejně tak nechte partnera, aby byl upřímný.


Řešte vždy jen jeden problém, dojděte k oboustranně uspokojivému řešení a teprve poté se zabývejte dalším. Jakmile toto nedodržíte, stane se komunikace velmi obtížnou a začnete se v ní ztrácet.


Vymezte si čas, např. jednou týdně, kdy si s partnerem budete moci otevřeně popovídat, udělejte z toho pravidlo.


Stanovte si určitá pravidla, která budete s partnerem při komunikaci dodržovat, např. že u debaty o vážných tématech nebudou přítomny děti, nebudete si nic brát osobně, každý z partnerů bude mít stejnou dobu na své vyjádření apod.





Naučit se s partnerem správně komunikovat bývá často náročné, pokud v této oblasti tápete a ani tento článek vám nepomohl k lepším výsledkům, nebojte se vyhledat odbornou pomoc psychologa.

 







Právě jste četli článek: Jak správně komunikovat ve vztahu?

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar
  • Trnkova před 2 měsíci
    Trnkova

    Dobrý den s vámi jde komunikovat on line a kolik to stojí prosím mám problém takový že si nevážim sama sebe a neumíme komunikovat s partnerem

  • Tým poradny Mojra.cz před 2 měsíci
    Tým poradny Mojra.cz

    Dobrý den paní Trnková, vážíme si toho, že jste se obrátila právě na naši online psychologickou poradnu. Ceník konzultací naleznete na tomto odkaze https://mojra.cz/psychologicka-poradna/cenik-konzultaci. Všechny naše psychology, kteří se věnují dané problematice, naleznete na tomto odkaze https://mojra.cz/nasi-psychologove/vztahovy-psycholog. Pokud budete chtít pomoct konkrétně s výběrem psychologa, můžete nám napsat na e-mail nebo do chatu v pravém rohu stránky případně nás můžete kontaktovat i telefonicky na čísle +420 731 226 690. Přeji Vám krásný den, Tým poradny Mojra.cz


Podobné články



Jak objednat dítě k psychologovi?

Jak objednat dítě k psychologovi?

Návštěva psychologa je velice citlivé téma. Zejména v případě dětí se nad vším snáší mnoho otazníků. Je potřeba jít s dítětem k psychologovi? Kdy bychom jako rodiče neměli návštěvu psychologa odkládat? Jaké máme možnosti? Není na to naše dítě ještě moc malé?.... Pojďme se tomu podívat na zoubek. Mnoho rodičů neví, jaký je rozdíl mezi psychologem a psychiatrem, takže mi dovolte krátce toto objasnit. Zatímco PSYCHIATR je lékař, který d...

Pokračovat ve čtení

Soukromý psycholog vs. psycholog na pojišťovnu

Soukromý psycholog vs. psycholog na pojišťovnu

Rozhodli jste se vyhledat pomoc psychologa, ale neumíte se rozhodnout, zda si vybrat soukromou poradnu, nebo tu, kde vám konzultaci uhradí pojišťovna? Vše má svá pro a proti. Pojďme se tedy podívat na to, co vám může soukromý psycholog oproti psychologovi na pojišťovnu nabídnout. Třeba vám to ulehčí rozhodování.Když terapii proplácí pojišťovnaNěkteří lidé jednoduše nemají dostatek financí na to, aby si mohli zaplatit terapii u soukromého psychologa. Nebo...

Pokračovat ve čtení

Valentýn: Jaký vliv má tento svátek na naše emoce?

Valentýn: Jaký vliv má tento svátek na naše emoce?

Valentýn, den zamilovaných, je každoročně spojen s návaly růží, čokolád a romantických gest. Pro mnohé je toto sváteční období zdrojem radosti a romantiky, zatímco pro jiné může být spíše zdrojem stresu a úzkosti. Z pohledu psychologie můžeme zkoumat různé aspekty Valentýna a jeho dopad na naše emoce a vztahy. Ideál romantické lásky Jedním z hlavních faktorů, který ovlivňuje naše pocity v době Valentýna, je sociální tlak. Média a reklamy n...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat