Nyktofobie: Proč se bojíme tmy?

https://www.blog.mojra.cz/post/286

Co si vybavíte, když se řekne tma? Příjemné letní noci a světlo mnoha hvězd. Neznámo, nebezpečí, temno. Mnozí se tmy z různých důvodů tak trochu bojí. Mírné obavy z temnoty jsou vlastně docela přirozené, jenže v některých lidech tma vyvolává opravdu silné negativní pocity - děs, hrůzu a paniku. Co je na tmě vlastně tak děsivého, že některým lidem nedovolí usnout?


Proč se bojíme tmy?


Co je to nyktofobie?

 

Nyktofobie je označení pro chorobný strach ze tmy. Důležité je právě slovíčko chorobný. Strach ze tmy je totiž pro člověka vlastně docela přirozený. Je normální, že v noci neradi chodíte temnou uličkou a že se v neznámém temném prostředí cítíte ostražití.



Občasný strach ze tmy je normální, příroda nás takhle vybavila proto, aby nás ochránila před potenciálním nebezpečím.



Když strach nekončí…


Když si na tmavý prostor přivykneme, strach pomalu opadne. Jenže u některých lidí tomu tak není. Ti, kteří trpí nyktofobií se bojí ve tmě pořád. Bojí se i ve své vlastní posteli, ve vlastním bytě. Blížící se noc a tma pro ně znamená obrovský stres, paniku a úzkost. Ve tmě se jim nedaří usnout, a to ani když jsou ve vlastním domě s ostatními členy domácnosti. Každá noc je pro ně jako scéna z obzvláště děsivého hororu.

 


 

Jaký je rozdíl mezi strachem a fobií?

 

Strach je přirozená emoce, která hraje v našem životě důležitou roli. Je to varovný signále před potenciálně nebezpečnými situacemi, připravuje nás na to, že se může něco stát a nabádá nás tak k obezřetnosti.

 

Fobie je chorobným typem strachu. Fobie je spojována s vysokou mírou úzkosti a panikou. Dotyčnému často znemožňuje vykonávat některé aktivity nebo ho nutí vyhýbat se určitým místům. Může být spojena s lidmi, zvířaty, věcmi, místy nebo konkrétními situacemi.

 

 


Strach ze tmy u dětí

 

Strach ze tmy je typický hlavně pro děti, nejčastěji předškoláky. V tomto věku se totiž u dětí rozvíjí fantazie a magické myšlení.  Děti si tedy spoustu věcí domýšlejí a představují. Představte si dítě, které leží ve své posteli a najednou zaslechne divný zvuk. Nejspíš to bylo obyčejné zavrzání podlahy, možná tatínkovo chrápání. Jenže dětská hlava přichází s jinými nápady – bubákem ve skříni, monstrem pod postelí, příšerou, která ovládá jejich hračky…

 

Pro malé děti je spánek zároveň odloučením od jejich nejbližší osoby. Pro děti se tak tma stává symbolem, kterým jim bere jejich nejmilejší osobu. Zvláště v období, kdy si děti začínají uvědomovat, co znamená smrt, mají strach, že se rodič už nevrátí. Tmu a smrt si často spojují dohromady.


Dětský strach ze tmy s věkem postupně slábne a mizí.


Podívejte se, jaké strachy a fóbie nejčastější trápí děti a dospívající

 

Strach ze tmy u dospělých

 

Stává se, že silným strachem ze tmy, trpí také dospělí. Příčiny nejsou úplně jasné a jednoznačné. Strach ze tmy se u dospělých objevuje hlavně v případech, kdy v minulosti zažili nějaký silný traumatický zážitek. Může (ale nemusí) to tedy souviset se zkušenostmi z minulosti.

 

Příznaky nyktofobie


  • Strach ze tmy nejen venku, ale také doma v bezpečí vlastního domu
  • Strach se objevuje opakovaně (každou noc)
  • Oddalování usínání
  • Nutnost usínat se zdrojem světla
  • Vystavování se nepříjemným situacím, raději než se vystavit tmě (radši nepůjdu na záchod a neusnu, než abych šel/šla tmavou chodbou do koupelny atd.)


Proč nás tma děsí?

 

Co oko nevidí, to si hlava domyslí

Většina lidí se při zkoumání okolí nejvíce spoléhá na zrak. Jenže, když je všude kolem tma, náš nejvyužívanější smysl ztrácí svou sílu. My najednou nevíme, co je kolem nás a co čekat. Proto se snažíme zbystřit naše další smysly – napjatě nasloucháme i těm nejtišším zvukům a snažíme se přijít na to, co je asi způsobuje.


Není proto divu, že slyšíme každé zavrzání podlahy i nepatrný záchvěv větru. Fantazie jede naplno a my jsme čím dál více ostražití. Když nemáme k dispozici zrak, cítíme se zranitelní.


Bojíme se neznámého

Lidem se proto často uleví ve chvíli, kdy se jejich oči alespoň trochu tmě přizpůsobí. To pak dokážeme rozpoznat obrysy nábytku a dalších předmětů kolem nás. Najednou nám všechno připadá zase blízké a povědomé. My lidé se totiž přirozeně bojíme neznámého. Nemáme rádi, když nevíme, co čekat. Tma je právě jedno velké neproniknutelné neznámo, které před námi skrývá mnohá tajemství.

 

Jak nyktofobie komplikuje život

 

Nyktofobie umí pořádně zkomplikovat život. Jen si představte, že by každý večer byl zároveň začátkem vašeho každodenního osobního hororu.



Spánek

Nejvíce je nyktofobii ohrožen kvalitní spánek. Spánek totiž znamená tmu. Té se lidé trpící nyktofobií snaží za každou cenu vyhnout.


Oddalování usínání. Někdo celou situaci řeší tak, že se snaží spánek maximálně oddálit. Raději si čte, kouká na televizi nebo se ještě večer vrhne na úklid. Někdo se bojí pouze toho, že bude muset ležet v tmavé místnosti, někteří mají obavy přímo z usínání. Už dopředu jsou tak celý den ve stresu. Tím si zadělávají na poruchy spánku a nespavost.


Budiž světlo!  Mnoho nyktofobiků řeší svůj problém světýlkem u postele. Někomu stačí malá lampička, někdo se naučil spát s komplet rozsvícenými světly. To určitě není ideální. Za světla se totiž dostatečně nevytváří melatonin, hormon, který je produkován za tmy a je pro nás velmi důležitý.



Další starosti

Pro nyktofobii můžou být také typické záchvaty paniky ve tmě. Dotyčný zažívá obrovský stres, když se například vrátí z práce do tmavého bytu. První věc, kterou udělá je samozřejmě rozsvícení světel. Časté je taky dodatečné prohledání bytu, jestli se někde někdo nebo něco přeci jen neschovává.


Opravdový stres a panika také nastávají, když dojde například k výpadku proudu. Zrychlený tep, bušení srdce, pocení. Pokud takový stav trvá déle, určitě to pro organismus není příznivé.

 


Jak překonat strach ze tmy?

 

Léčbu nyktofobie můžeme rozdělit na dvě části – na to, co můžete udělat sami doma a na to, s čím vám může pomoci odborník. Doma můžete využít lampiček a světýlek, můžete také za pomoci dalších členů domácnosti zkoušet tu a tam váš strach překonávat.



Pomoc psychologa


Důležitou složkou léčby nyktofobie je určitě psychoterapie. Jako jedna z nejúčinnějších se ukazuje kognitivně behaviorální terapie.

S psychologem můžete o svém strachu bez obav mluvit, budete zkoušet různé modelové situace a postupně třeba pracovat i na odstranění pomoci v podobě nočního světýlka.

 




 

Tma je tajemná a neproniknutelná. Je přirozené, že nás nutí k větší ostražitosti, ale neměla by se rozhodně stát naším každodenním strašákem ani úhlavním nepřítelem.










Právě jste četli článek: Nyktofobie: Proč se bojíme tmy?

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Psychické poruchy u dětí: 5 varovných signálů, které byste neměli přehlížet

Psychické poruchy u dětí: 5 varovných signálů, které byste neměli přehlížet

Víte, jak se mohou projevovat psychické poruchy u dětí? Jedná se o široké spektrum onemocnění, které mohou významně ovlivnit nejen chování a emocionální stav dítěte, ale i jeho celkový vývoj. Včasné rozpoznání a adekvátní reakce na tyto poruchy jsou klíčem k zajištění nejlepší možné péče a podpory.Studie ukazují, že až 50 % psychických onemocnění je možné diagnostikovat již v mladém věku.Rodiče by si měli všímat varovných signálů, mezi...

Pokračovat ve čtení

Stres a jeho vliv na fyzické a psychické zdraví

Stres a jeho vliv na fyzické a psychické zdraví

Cítíte se někdy, jako by váš život byl plný napětí, které se z vás jen tak nevytratí? Nejste sami. Stres je ten tichý společník, který se v našich životech často objevuje nečekaně. Ať už jde o práci, rodinu nebo jen každodenní situace, může nás zaskočit a ovlivnit tak naše celkové zdraví. Ale jak se stresem efektivně bojovat a nenechat se jím svázat? Tento článek je průvodcem, který vám ukáže, jak na to. Získáte náhled na to, jak ...

Pokračovat ve čtení

Sendvičová generace: Jak zvládat péči o rodiče a děti bez stresu a vyčerpání

Sendvičová generace: Jak zvládat péči o rodiče a děti bez stresu a vyčerpání

V dnešní společnosti nacházíme různé fenomény, které často nejsou ničím výjimečné, nebo nové. Určité množství sociální perspektivy, soužití a péče se vždy v naší společnosti nacházelo, bylo tu v různých formách. No, možná ne vždy jsme o tom mluvili, nebo jsme neměli možnost konfrontace. Žena je symbolem matky, která se stará o svou rodinu a zabezpečuje nejen fyziologické, ale i psychické a sociální potřeby rodiny, a to i v ...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat