Nenápadná závislost: Online sázení nám zničilo vztah!

https://www.blog.mojra.cz/post/295

Zatímco klasické automaty jsou spíše na ústupu, online sázení získává na popularitě a obraz hazardu se tak úplně mění. Není třeba nikam chodit ani mít peníze fyzicky u sebe. Online sázení je v České republice oblíbené především mezi muži. Ti ho berou převážně jako určitou formu zábavy, oddechu a zpestření. Jenže tahle zábava má i svou odvrácenou tvář.

Na online sázení může vzniknout závislost podobně jako na hracích automatech. Z občasného sázení se stane hlavní náplň dne a dotyčný se čím dál víc noří do kruhu závislosti. Nejvíce tím pak trpí nejbližší okolí.


Jak může online sázení poškodit vztah a důvěru mezi partnery? A jak žít s partnerem, pro kterého je sázení absolutní prioritou?

 

Začátek může být nenápadný

 

Trvalo mi dlouho, než mi došlo, že je něco špatně. Ano, věděla jsem, že manžel sází, ale dělají to snad úplně všichni muži, které znám. Pamatuju si, že jsem si říkala, že se mu to třeba někdy fakt povede a vyhraje pro nás hezké peníze.

Nepřišlo mi, že je na tom něco špatného, když občas vsadí pár korun. Jenže se ukázalo, že nešlo o pár korun. Manžel se mi teprve nedávno přiznal, že prosázel všechny naše úspory a nadělal dluhy.


Kdy je třeba zpozornět?

  • Zvyšuje se obnos peněz, které je partner sází
  • Skrývá před vámi prohry a snaží se ztracené peníze rychle získat zpět další sázkou
  • Půjčuje si peníze/ prodává majetek, aby mohl vsadit
  • Většina jeho myšlenek i aktivit během dne se točí kolem online sázení
  • Nad sázením ztrácí kontrolu, nedokáže přestat nebo sázení odložit či přerušit

 

Vždyť tohle není závislost. Nebo ano?

 

Když se řekne závislost, vždycky jsem si představila alkoholika nebo nějakého narkomana. Můj přítel a závislý? To je blbost! Vždyť vůbec nechodí do hospody ani nehraje žádné automaty. Možná tráví trochu více času u počítače, ale je to prostě jeho způsob relaxu. Jak já jsem byla naivní!

To, že má můj přítel skutečný problém a je závislý na sázení mi došlo ve chvíli, kdy jsem zjistila, že přestal chodit do práce. Prostě od sázení nedokázal odtrhnout. Prosila jsem ho, ať toho nechá. Schovávala jsem mu počítač. Stejně si našel způsob, jak sázet dál. Úplně ztratil kontrolu…


Závislosti můžeme rozdělit na látkové a nelátkové. Mezi látkové závislosti patří například alkoholismus nebo závislost na drogách. Dotyčný je tedy závislý na určité látce. Gamblerství a závislost na online sázení jsou závislosti nelátkové. Jedinec si vytváří závislost na aktivitě.


Závislost na online sázení a vztah

 

Ahoj, cizinče

Když se stane sázení tou nejdůležitější náplní dne, je jasné, že partnerský vztah tím dost utrpí. Partneři se začnou vzájemně jeden druhému odcizovat. Vy se vaříte s úžasnou večeří a pak jen pozorujete, jak všechno pomalu stydne a židle naproti vám je prázdná. Musí totiž ještě rychle něco vsadit, zrovna teď vypsali nové kurzy.


Není to jenom absence společně stráveného času, která začne partnery postupně oddělovat. Najednou mizí i témata k hovoru. Partner už nemá čas mluvit o nových filmech ani s vámi plánovat dovolenou, v hlavě totiž rychle násobí možné výhry a kombinace a přemýšlí, jak rychle vydělat to, co včera prohrál.


Sliby a zklamání

Dřív nebo později váš pohár trpělivosti přeteče. Není se čemu divit. Nejspíše se strhne pořádná hádka, dost možná budete i plakat. A tak vám partner slíbí, že se sázením přestane a pár dní, možná i týdnů se bude zdát všechno zase lepší.  Jenže pak se vše vrátí zase do těch stejných kolejí.


A najednou je tady pořád ten samý kolotoč, podobně jako je tomu při soužití s alkoholikem: Sliby, naděje a zklamání. Pořád dokola. Partner stále častěji lže, vy máte zase o to větší potřebu ho kontrolovat a vše sledovat. Začíná se prohlubovat nedůvěra


Finanční problémy

Závislost na online sázení s sebou přináší poměrně vysoké riziko finančních potíží. Dluhy se začínají kupit. Přichází nejistota, obavy, hádky i deprese. Takhle to přeci dál nejde !

 

Jak žít s člověkem, který je závislý na online sázení?

 

Pozor na varovné signály

Čím dříve se vám závislost podaří zachytit, tím lépe. Všímejte si proto varovných signálů a pokud máte obavu, že je partner na internetovém sázení závislý, mluvte s ním o tom. Požádejte ho, aby sázení omezil.


Jasné hranice a nová pravidla

Největším problémem závislých lidí je to, že nedokáží držet žádné hranice ani pravidla. Neustále se snaží všechno obcházet a obhajovat. Bude teď na vás nová pravidla jasně nastavit a dbát na jejich dodržení. Ať už jde o čas, který stráví partner sázením nebo výši sázek, neustupujte.


Doporučuje se také, aby závislý vyměnil chytrý telefon za mobil s méně funkcemi, aby nebyl v pokušení sázet například v práci.


Léčba je důležitá

Závislosti patří do rukou odborníků. Důležité je, aby si dotyčný uvědomil svůj problém a chtěl ho řešit. Bez správné motivace nebude mít léčba požadovaný účinek.


Myslete na sebe!

Být po boku závislého může být velmi náročné. Snažíte se být druhému oporou a on vás opakovaně zklamává. Ani po absolvování léčby není vaše cesta u konce. Relapsy a recidivy nejsou nic neobvyklého. Celý proces pak začíná zase znovu.


Myslete proto také na své vlastní duševní zdraví a pohodu a zvažte konzultaci s psychologem.



 

Hned několik našich psychologů se zabývá právě problematikou závislostí.

PROFILY PSYCHOLOGŮ

OBJEDNAT KONZULTACI

 

 



¨

Závislost nemusí začínat v hospodě ani v herně.

 Někdy se nevinná zábava mění v problém přímo ve vašem obýváku.

 

V náročné situaci se ale neocitá pouze závislý, ale také jeho nejbližší.

 I vy si proto zasloužíte pomoc.







Právě jste četli článek: Nenápadná závislost: Online sázení nám zničilo vztah!

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar
  • Zuzana Horová před 2 roky
    Zuzana Horová

    Sázím a včera to doma prasklo. Dlužím a chci to zvládnout, věřím si.

  • Ivaa před 2 roky
    Ivaa

    Přítel je závislí na sázení už nevím kudy kam mám z toho deprese už jsem unavená z toho slibovani a už mu vyhrozuji vyhazovem z domu co mám dělat


Podobné články



Jak objednat dítě k psychologovi?

Jak objednat dítě k psychologovi?

Návštěva psychologa je velice citlivé téma. Zejména v případě dětí se nad vším snáší mnoho otazníků. Je potřeba jít s dítětem k psychologovi? Kdy bychom jako rodiče neměli návštěvu psychologa odkládat? Jaké máme možnosti? Není na to naše dítě ještě moc malé?.... Pojďme se tomu podívat na zoubek. Mnoho rodičů neví, jaký je rozdíl mezi psychologem a psychiatrem, takže mi dovolte krátce toto objasnit. Zatímco PSYCHIATR je lékař, který d...

Pokračovat ve čtení

Soukromý psycholog vs. psycholog na pojišťovnu

Soukromý psycholog vs. psycholog na pojišťovnu

Rozhodli jste se vyhledat pomoc psychologa, ale neumíte se rozhodnout, zda si vybrat soukromou poradnu, nebo tu, kde vám konzultaci uhradí pojišťovna? Vše má svá pro a proti. Pojďme se tedy podívat na to, co vám může soukromý psycholog oproti psychologovi na pojišťovnu nabídnout. Třeba vám to ulehčí rozhodování.Když terapii proplácí pojišťovnaNěkteří lidé jednoduše nemají dostatek financí na to, aby si mohli zaplatit terapii u soukromého psychologa. Nebo...

Pokračovat ve čtení

Valentýn: Jaký vliv má tento svátek na naše emoce?

Valentýn: Jaký vliv má tento svátek na naše emoce?

Valentýn, den zamilovaných, je každoročně spojen s návaly růží, čokolád a romantických gest. Pro mnohé je toto sváteční období zdrojem radosti a romantiky, zatímco pro jiné může být spíše zdrojem stresu a úzkosti. Z pohledu psychologie můžeme zkoumat různé aspekty Valentýna a jeho dopad na naše emoce a vztahy. Ideál romantické lásky Jedním z hlavních faktorů, který ovlivňuje naše pocity v době Valentýna, je sociální tlak. Média a reklamy n...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat