(nejen) KRIZE V MANŽELSTVÍ: Kdy vyhledat manželskou poradnu?

https://www.blog.mojra.cz/post/210

Vybudovat fungující dlouhodobý vztah je náročné. Nejenže budete muset přistoupit k mnoha kompromisům, ale i při sebevětší snaze se vám hádky nevyhnou. Záleží jen na vás, jak s partnerem celou situaci vyřešíte. Jenže někdy se můžete snažit sebevíc a problémy vám jednoduše přerostou přes hlavu a vy máte pocit, že už to sami nezvládnete.


A tak začnete uvažovat o návštěvě manželské poradny. Jenže je tu hned několik překážek, které vám toto rozhodnutí znesnadní. V první řadě je to určitý pocit selhání, který ve vás pomyšlení na manželskou poradnu vyvolává a strach, že vám to někdo doslova vmete do tváře. Druhou častou překážkou, kvůli které se lidé vyhýbají manželské poradně je to, že návštěvu poradce striktně odmítá váš protějšek. A v neposlední řadě mnoho lidí neví, kdy by pomoc psychologa mělo vyhledat. A na to se podíváme právě v tomto článku.


S jakými problémy jít do manželské poradny?


Komunikace


Pokud si s partnerem nemáte dlouhodobě co říct je to vážný problém. Komunikace je jedním ze stěžejních pilířů vztahu, pokud vázne, vztah uvadá. Psycholog vás při terapii povede tak, abyste měli s partnerem oba dva dostatečný prostor si sdělit vše podstatné. A samozřejmě vás naučí, jak správně komunikovat.


Nevěra


Po odhalení nevěry začne být ve vztahu pořádná mela. Sice se můžete snažit sebevíc zapomenout, ale někdy to jednoduše nejde. Neustále se tak vracíte do minulosti, předhazujete partnerovi jeho poklesek a bojíte se, že se to bude opakovat. Psycholog vám v tomto případě může pomoci jak s obnovením vašeho vlastního sebevědomí, tak i důvěry v partnera.


Sexuální problémy


Nebudeme si nic nalhávat, každý dlouhodobý vztah si projde fází, kdy to začne být v posteli pořád stejné, až nudné. Tak, jak jste si kdysi nedokázali představit ani den bez sexu, tak je teď nepředstavitelné mít jej několikrát do měsíce.


Se sexuálními problémy úzce souvisí i předchozí dva důvody k návštěvě poradny – pokud neumíte partnerovi sdělit své potřeby, neuspokojí vás a pokud vás neuspokojí, můžete začít hledat v jiných vodách.  


Psycholog vám pomůže se o svých sexuálních potřebách rozmluvit a navrhne různé metody, jak váš sexuální život obměnit. Rozhovor na toto citlivé téma dokáže dobrý terapeut vést tak, abyste se vyhnuli vzájemnému obviňování a nalezli oboustranně přijatelný kompromis.


Rozvod


Pomoc psychologa oceníte nejen před samotným rozvodem, kdy vám ještě může pomoci vztah zachránit, ale také v jeho průběhu nebo po rozvodu samotném. Jde o velmi vypjatou situaci, ve které jsou partneři schopni si velmi ubližovat, neumí spolu komunikovat v klidu, hádají se o děti, majetkové vyrovnání a mnoho dalšího. S terapeutem se zaměříte zejména na to, co je příčinou rozvodu a jak společně mluvit bez přehnaných emocí.


Prevence


Ano, i toto je důvod pro návštěvu manželské poradny. Jakmile totiž začnete pociťovat, že ve vztahu něco až tak úplně nefunguje je nejlepším krokem začít to řešit již v počátku. Díky psychologovi se tak naučíte, jak se připravit na příchod dítěte, odchod dětí z domova, jak společně předcházet stereotypu a mnoho dalšího.

 


Důležitým aspektem pro návštěvu manželské poradny je to, že na vztahu chcete zapracovat společně s partnerem. Jednostranná snaha se totiž většinou míjí účinkem. Partnera rozhodně do ničeho nenuťte. Více o tom, jak přesvědčit partnera k návštěvě manželské poradny, co vás tam čeká a jak vám může pomoci zachránit vztah se můžete dočíst jednom z předcházejících článků v článků.




„Vždy je těžší vztahy urovnat, nežli je poničit.“    CH. Senešová (básnířka)










 

Právě jste četli článek: (nejen) KRIZE V MANŽELSTVÍ: Kdy vyhledat manželskou poradnu?

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar
  • Michal před 4 roky
    Michal

    Dobrý den Manželce jsem bohužel našel nevěru a nevim co s tim. Vybouchl jsem a samozřejmě jsme si něco řekli. Svolila že pujdem do poradny a za to jsem rád. Jenže bohužel já mám i myšlenky na sebevraždu, které mě od té doby neopouštěji. Co dříve řešit. Děkuji

  • Tým poradny Mojra.cz před 4 roky
    Tým poradny Mojra.cz

    Dobrý den, v tomto případě jde řešení problémů ruku v ruce. S psychologem budete mít možnost své problémy probrat do detailů a domluvíte se na nejvhodnějším postupu. Před samotnou návštěvou párové terapie si můžete objednat konzultaci individuální, ať už hovorovou nebo emailem, kterou absolvujete sám, bez manželky. S výběrem psychologa vám rádi poradíme, stačí napsat do chatu v pravém dolním rohu stránky.

  • Jarmila před 4 roky
    Jarmila

    Dobrý den, potřebovala bych poradit nebo znát názor odborníka. S manželem jsme spolu 7 let a 5měs., v manželství 5měsíců. Deti zatim nemame. S manželem vycházíme dobře, máme se rádi, vážíme si sebe.ale jen do doby , než se manžel napije alkoholu.já piju výjimečně a jen víno.a to se mu moc nelibí.asi by radsi kdybych s jim chodila do hospod.když jde manžel za kamarády do hospody nebo kamkoliv jinam, a je tam pivo a nějaké to tvrdé, tak začíná být zle, pokud tam nejsem a nedohlidnu na nej.má problém s tím, když přežije svoji normu, tak začíná být agresivní a nevi kdy přestat.alkohol nás dostal do problémů, způsobil autonehodu(nikomu se ale nic nestalo), naboural pár zaparkovaných aut , přišel o papíry a když to hodně prezene, což se stává celkem často, skoro každý víkend, tak to dopadá tak, že se vrátí v 6 ráno totálně na mol, někdy po mě i rve a slovně mě urazi.ja nespím celou noc když na něj čekám..nenapise mi ani sms, ani nezvedne tel., mam nervy.pak dojde a vždy je něco špatně, kolikrát přijde s rozbitý obličejem, že se pobil atd..jakmile se z toho vyspi, omlouvá se mi, že už to neudělá atd.samy kecy a za 14 dní je to tu znovu.uz nevím, co mám dělat, uvažuji o manželské poradne, chci aby se šel léčit na alkohol , ale on tvrdí, že není alkoholik.je mi ze všeho zle, je urážlivy a ovlivnený matkou, která mě nesnáší.poradte , prosím, zda ta poradna je dobrý nápad. ?děkuji

  • Tým poradny Mojra.cz před 4 roky
    Tým poradny Mojra.cz

    Dobrý den, pokud s manželem prožíváte takovéto situace a necítíte se v manželství dobře, je určitě namístě vyhledat pomoc psychologa - ať už v rámci individuální konzultace, kterou absolvujete sama, nebo formou párové terapie. Naše poradna nabízí obě tyto možnosti. Psychologa si můžete vybrat zde https://mojra.cz/nasi-psychologove a pokud budete s výběrem potřebovat pomoci, stačí napsat do chatu v pravém dolním rohu stránky a my vám rádi poradíme.

  • Roman Bradáč před 2 roky
    Roman Bradáč

    Dobrý den,mám problém v manželství,můžete mi prosím doporučit poradce nejlépe ze Znojma? Moc děkuji!

  • Tým poradny Mojra.cz před 2 roky
    Tým poradny Mojra.cz

    Dobrý den, psychologa přímo ze Znojma bohužel doporučit nemůžeme - nemáme o tomto přehled. Naše poradna funguje online - nemusíte tudíž nikam dojíždět a konzultace může proběhnout z pohodlí vašeho domova. Doporučení vhodného psychologa z naší poradny jsme vám zaslali na email. S pozdravem Tým poradny Mojra.cz


Podobné články



Sendvičová generace: Jak zvládat péči o rodiče a děti bez stresu a vyčerpání

Sendvičová generace: Jak zvládat péči o rodiče a děti bez stresu a vyčerpání

V dnešní společnosti nacházíme různé fenomény, které často nejsou ničím výjimečné, nebo nové. Určité množství sociální perspektivy, soužití a péče se vždy v naší společnosti nacházelo, bylo tu v různých formách. No, možná ne vždy jsme o tom mluvili, nebo jsme neměli možnost konfrontace. Žena je symbolem matky, která se stará o svou rodinu a zabezpečuje nejen fyziologické, ale i psychické a sociální potřeby rodiny, a to i v ...

Pokračovat ve čtení

Jak objednat dítě k psychologovi?

Jak objednat dítě k psychologovi?

Návštěva psychologa je velice citlivé téma. Zejména v případě dětí se nad vším snáší mnoho otazníků. Je potřeba jít s dítětem k psychologovi? Kdy bychom jako rodiče neměli návštěvu psychologa odkládat? Jaké máme možnosti? Není na to naše dítě ještě moc malé?.... Pojďme se tomu podívat na zoubek. Mnoho rodičů neví, jaký je rozdíl mezi psychologem a psychiatrem, takže mi dovolte krátce toto objasnit. Zatímco PSYCHIATR je lékař, který d...

Pokračovat ve čtení

Soukromý psycholog vs. psycholog na pojišťovnu

Soukromý psycholog vs. psycholog na pojišťovnu

Rozhodli jste se vyhledat pomoc psychologa, ale neumíte se rozhodnout, zda si vybrat soukromou poradnu, nebo tu, kde vám konzultaci uhradí pojišťovna? Vše má svá pro a proti. Pojďme se tedy podívat na to, co vám může soukromý psycholog oproti psychologovi na pojišťovnu nabídnout. Třeba vám to ulehčí rozhodování.Když terapii proplácí pojišťovnaNěkteří lidé jednoduše nemají dostatek financí na to, aby si mohli zaplatit terapii u soukromého psychologa. Nebo...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat