Proč se lidé vyhýbají manželské poradně

https://www.blog.mojra.cz/post/120

Říká se, že fungující vztah by měl být postaven na vzájemné důvěře, respektu a lásce. V praxi jsou však vtahy velmi komplikované a je potřeba budovat i další důležité hodnoty a umět přijímat kompromisy. Bohužel ne vždy jsou toho páry schopny.


Jistě, hádky ke vztahu také patří, avšak co dělat, když se ve vztahu cosi zásadního pokazí, nechcete partnera ztratit, ale nevíte si rady? Návštěva odborníka z oblasti manželských a partnerských vztahů se jeví jako nelepší řešení. Málokteré páry se však k tomuto kroku odhodlají, případně začnou své problémy řešit až ve chvíli, kdy je už na záchranu pozdě. Proč tomu tak je se pokusíme vysvětlit v tomto článku.


Nejčastější důvody, které brání párům v návštěvě manželské poradny


Strach.

Máte obavy, co si o vás pomyslí okolí, pokud uvidí, že s partnerem navštěvujete manželskou poradnu. Mnoho párů se bojí také toho, že návštěvou odborníka projeví svou slabost a neschopnost řešit problémy sami bez pomoci psychologa.


Pochyby.

Asi první otázka, která lidi ve spojení s partnerskou poradnou napadne je, proč by se měli svěřovat se svými problémy a pocity někomu cizímu? Co jim to dá, v čem jim může naprosto neznámý člověk pomoci? Další pochybnosti se týkají toho, zda není manželská poradna ztrátou času, zda opravdu může pomoci.


Poradna nemá smysl.

Páry si často myslí, že pokud nedokáží vyřešit své problémy sami, nemá smysl se snažit vztah zachránit ani s pomocí odborníka.


Nedostatek času.

Čas je dnes nedostatkovým zbožím, a tak se mnoho párů rozchází proto, že neměli kdy navštívit manželskou poradnu.


Odmítnutí partnera.

Vy chcete pro záchranu vztahu udělat vše, ale váš partner návštěvu odborníka zásadně odmítá.


Stud.

Pro někoho je to, že se bude muset svěřit se svými niternými pocity někomu cizímu naprosto nepředstavitelné. Zejména introverti se stydí své soukromí rozebírat, mají problém popsat, co doopravdy cítí apod.


Nedostatek financí.

Záchrana dlouhodobého vztahu je pro vás důležitá, ale máte obavy, jak sezení v manželské poradně zaplatíte. Mít kvalitní partnerský život je však jednou z nejvýhodnějších investicí.  


Nevidíte důvod.

Nejednou se stane, že partneři (nebo alespoň jeden z nich) nevidí žádný důvod, proč by měli manželskou poradnu navštívit. Hádky a konflikty považují za normální. Nehledě na to, že se často raději svěří své kamarádce/kamarádovi s pocitem, že přece také získají nezaujatý názor na situaci, a to zadarmo.



Kdy a proč vyhledat pomoc psychologa v manželské poradně?


Mezi nejčastější problémy, kvůli kterým páry vyhledávají manželskou poradnu patří nevěra a rozvod. Na psychologa se však můžete obrátit v podstatě s jakýmkoliv problémem, se kterým si v rámci svého vztahu nevíte rady. Ať už je to nefunkční komunikace, vzájemné odcizení, stereotyp ve vztahu, neuspokojené sexuální potřeby, neschopnost projevit city a mnoho dalšího. Rozhodně se nevyplatí odkládat pomoc odborníka, protože včasný zásah nezaujaté osoby se zkušenostmi z oblasti partnerských vztahů může váš vztah zachránit. Podle statistik je úspěšnost partnerské terapie opravdu vysoká, mnoho párů díky ní odhalilo podstatu problému, začali spolu komunikovat a zlepšil se i jejich sexuální život.



Jak funguje manželská poradna?


Přestože je dnes manželské poradenství velmi vyhledávanou službou, málokdo ví, co je na sezení s psychologem čeká. Rozhodně nepočítejte s tím, že vaše problémy vyřešíte během první konzultace, záchrana vztahu je během na dlouhou trať. Je to dáno zejména tím, že psycholog bude pátrat po opravdové příčině vašich problémů, které mohou mít kořeny v dávné minulosti. Připravte se tedy na to, že několik prvních sezení může být nepříjemných. Avšak pouze v případě, kdy terapeut odhalí podstatu problémů, může zvolit nejlepší způsob, jak je překonat.



Jak přesvědčit partnera k návštěvě manželské poradny?


Vztah musí chtít zachránit oba partneři, pokud spatřujete jedinou možnost v návštěvě manželské poradny je vhodné, aby váš názor zastával také partner. Rozhodně jej však k ničemu nenuťte.


Jak přesvědčit partnera k návštěvě psychologa?


Správný čas a místo.

O tom, že chcete navštívit manželského poradce se nezmiňujte jen tak mezi řečí. Vyžaduje to správné načasování, přece jen jde o vážné rozhodnutí.


Promluvte si.

Přiznejte, že na problémech ve vztahu nesete vinu stejně jako váš partner a že je načase začít krizi řešit s odborníkem. Vyhněte se obviňování, raději partnerovi vysvětlete, proč chcete poradnu navštívit, v čem si myslíte, že vám pomůže atd.


Popište své pocity.

Snažte se partnerovi popsat, co vše vás ve vztahu trápí, že vás psychicky vyčerpávají snahy o jeho záchranu a že už si sami nevíte rady. Nebojte se mu svěřit s tím, že vám záchrana vztahu leží opravdu na srdci, popište mu co nejlépe své pocity tak, aby vaše rozhodnutí dokázal pochopit.


Dopřejte mu čas na rozhodnutí.

Jakmile navrhnete návštěvu manželské poradny nechtějte, aby se váš partner rozhodl ihned. Dejte mu čas, aby vše zpracoval, probral si všechna pro a proti. Samozřejmě mu vhodným způsobem řekněte, že nemá s rozhodnutím dlouho otálet, protože čím dříve se rozhodnete problémy řešit s odborníkem, tím máte větší šanci na úspěch.





V dnešní době je mnoho manželských a partnerských poraden, které můžete navštívit. Jak jsme již řekli, zde zejména platí pravidlo – čím dříve, tím lépe.


A pokud se potýkáte s nedostatkem času, nechcete nikam zdlouhavě cestovat, nebo jsou toto argumenty vašeho partnera, zkuste si vybrat jednu z konzultací naší online psychologické poradny. Rozhodně se vyplatí kontaktovat psychologa i v případě, kdy partner pomoc odborníka striktně odmítá. Začnete tak řešit problémy nejprve u sebe a postupem času se vám jistě podaří přesvědčit i partnera, zejména v případě, kdy i on bude stát o záchranu vašeho vztahu. 




Chcete se objednat k psychologovi, ale nevíte, jak na to? 


Abychom vám to co nejvíce usnadnili, připravili jsme pro vás jednoduchý video návod. Podívejte se na VIDEO:Jak se objednat k psychologovi? , kde naleznete všechny informace k objednávce v naší online psychologické poradně Mojra.cz. 

 









Právě jste četli článek: Proč se lidé vyhýbají manželské poradně

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Jak objednat dítě k psychologovi?

Jak objednat dítě k psychologovi?

Návštěva psychologa je velice citlivé téma. Zejména v případě dětí se nad vším snáší mnoho otazníků. Je potřeba jít s dítětem k psychologovi? Kdy bychom jako rodiče neměli návštěvu psychologa odkládat? Jaké máme možnosti? Není na to naše dítě ještě moc malé?.... Pojďme se tomu podívat na zoubek. Mnoho rodičů neví, jaký je rozdíl mezi psychologem a psychiatrem, takže mi dovolte krátce toto objasnit. Zatímco PSYCHIATR je lékař, který d...

Pokračovat ve čtení

Soukromý psycholog vs. psycholog na pojišťovnu

Soukromý psycholog vs. psycholog na pojišťovnu

Rozhodli jste se vyhledat pomoc psychologa, ale neumíte se rozhodnout, zda si vybrat soukromou poradnu, nebo tu, kde vám konzultaci uhradí pojišťovna? Vše má svá pro a proti. Pojďme se tedy podívat na to, co vám může soukromý psycholog oproti psychologovi na pojišťovnu nabídnout. Třeba vám to ulehčí rozhodování.Když terapii proplácí pojišťovnaNěkteří lidé jednoduše nemají dostatek financí na to, aby si mohli zaplatit terapii u soukromého psychologa. Nebo...

Pokračovat ve čtení

Co dělat, když dítě nechce chodit do školy?

Co dělat, když dítě nechce chodit do školy?

Článek obsahuje: rada odborníka, komentář a diskuze s psychologem.  Každé dítě se někdy chce ulít ze školy, aby se vyhnulo testu, zkoušení, nebo se mu prostě jen nechce ráno brzo vstávat. Vzpomeňme si na svá školní léta, také jsme to na své rodiče několikrát zkoušeli a vymýšleli si různé důvody, které nám v návštěvě školy brání. Pokud vás dítě přemlouvá, abyste jej nechali sem tam doma, není to nic alarmují...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat