ODCIZENÍ VE VZTAHU: Když se ze vztahu vytratí láska a jak si k sobě zase najít cestu

https://www.blog.mojra.cz/post/68

Vzájemné odcizení muže a ženy bývá jedním ze zásadních důvodů partnerské krize. Častěji se s tímto problémem potýkají dlouhodobé vztahy, ovšem není to pravidlem. Na úvod je vhodné přiblížit si, co si pod pojmem odcizení můžeme představit.


Psychologie definuje odcizení jako psychický stav, jenž se projevuje osamocením, vzdalováním se od blízkého člověka, a který je doprovázen pocitem zoufalství a bezmocnosti. Stejně je tomu i ve vztahu, partneři žijí víceméně každý svůj život na úkor toho společného. Odcizení se projevuje jak v rovině fyzické (např. partneři sice sdílí společnou postel, ale postupem času se vytratí chuť na jakékoliv něžnosti), tak i psychické.



Psychické strádání partnerů je oproti tomu fyzickému mnohem vážnějším problémem, partneři spolu nesdílejí své starosti a radosti, začínají vedle sebe spíše přežívat než žít, a to je špatně.



Proč se partneři navzájem odcizují?


Příčin může být mnoho, neexistuje žádný univerzální vzorec správně fungujícího vztahu, každý je jedinečný a je nutno na něj takto pohlížet. Z širšího úhlu pohledu může za odcizení muže a ženy každodenní rutina a přesně rozdělené role. Jeden příklad za všechny může být období, kdy je žena na mateřské dovolené a muž chodí do práce, vidí se jako živitel rodiny, respektive ten, který pracuje a nemá proto potřebu ani chuť pomáhat s chodem domácnosti.


S tím jde ruku v ruce ztráta očekávání, přichází zklamání, protože se nám od partnera nedostává tolik pochopení a podpory, kolik bychom si představovali. K tomu můžeme přičíst absenci něžností a jiných projevů náklonnosti, ztrátu společných zájmů a přátel a mnoho dalších problémů, jako je např. nevěra. Ve většině případů není odcizení důsledkem pouze jednoho, ale spíše několika na sebe navazujících problémů.


Nefungující vztah nejenže se negativně odráží na psychice partnerů, ale ovlivňuje i ostatní sféry života. Psychické vytížení se dříve či později projeví i po fyzické stránce, zvyšuje se riziko vzniku různých onemocnění, klesá výkonnost což může vyústit k problémům v práci apod.



Jak předcházet odcizení ve vztahu?


Není to tak těžké a mnohdy stačí málo. Zde je několik rad, které by vám mohly pomoci.


Komunikace

Tak jako v jiných článcích, které se týkají partnerských problémů, i zde je základním stavebním kamenem vztahu správná komunikace. To, že s partnerem mluvíte každý den ještě neznamená, že spolu komunikujete. Proto si udělejte čas na debatu, ve které se zaměříte na to, jak váš vztah vnímáte, co vám nevyhovuje a jak byste chtěli situaci změnit. Nedivte se, pokud partner vaše pocity nesdílí, mnohdy se stává, že jeden z partnerů pociťuje odcizení více než ten druhý.



Naslouchání

Dalším důležitým aspektem fungujícího vztahu je umění naslouchat tomu druhému. A nemyslíme pouze v rovině toho, co vám partner sám sdělí, proto takzvaně čtěte mezi řádky a vnímejte i to, co říká ostatním.



Sdílení

 Vztahy nejsou pouze o sdílení toho dobrého, ale i zlého. Sdílejte s partnerem jakékoliv pocity, ať už jde o radosti či starosti.



Souvislosti

Zabijákem mnoha vztahů jsou uměle vytvořené domněnky. Proto se ptejte po souvislostech. Např. jestliže ochladl váš sexuální život, nemusí to být nutně tím, že byste se partnerovi přestala líbit apod.



Náklonnost

Nezapomínejte projevovat vaše city, občas je potřeba partnerovi říci, že jej milujete, jak je pro vás důležitý. Nemusí jít pouze o slova, můžete mu například občas koupit nějakou maličkost na důkaz toho, že jste na něj přes den mysleli.



Společný čas

Pokud máte každý své přátele a volný čas trávíte převážně v jejich společnosti, je načase to změnit. Najděte si společnou zábavu, jděte do kina, naplánujte romantický večer. Fantazii se meze nekladou, základem je, abyste opět začali trávit čas společně.





Máte-li pocit, že jste se s partnerem natolik odcizili, že situaci nedokážete sami zvládnout, navštivte odborníka na partnerské vztahy. Psycholog vám může nabídnout nový a nezaujatý pohled na vaši situaci a doporučí vhodné řešení. 













Právě jste četli článek: ODCIZENÍ VE VZTAHU: Když se ze vztahu vytratí láska a jak si k sobě zase najít cestu

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Co dělat, když dítě nechce chodit do školy?

Co dělat, když dítě nechce chodit do školy?

Článek obsahuje: rada odborníka, komentář a diskuze s psychologem.  Každé dítě se někdy chce ulít ze školy, aby se vyhnulo testu, zkoušení, nebo se mu prostě jen nechce ráno brzo vstávat. Vzpomeňme si na svá školní léta, také jsme to na své rodiče několikrát zkoušeli a vymýšleli si různé důvody, které nám v návštěvě školy brání. Pokud vás dítě přemlouvá, abyste jej nechali sem tam doma, není to nic alarmují...

Pokračovat ve čtení

Otázky a odpovědi: Jak poznat manipulátora ve vztahu?

Otázky a odpovědi: Jak poznat manipulátora ve vztahu?

Jak mohu hned na začátku zjistit, že dotyčný je manipulátor a že si s ním raději nemám začínat?Rozpoznat manipulátora na začátku vztahu může být velmi obtížné. Tito lidé bývají okouzlující, pozorní, projevují vám náklonost a zdají se být dokonalými partnery. Myslím, že dobrou strategií, jak rozpoznat, zda je váš/vaše potenciální partner/ka na začátku vztahu manipulativní, je dát najevo, že s ní/m nesouhlasíte nebo máte jiný názor než ...

Pokračovat ve čtení

NOVOROČNÍ PŘEDSEVZETÍ: Tipy pro plány, které vydrží

NOVOROČNÍ PŘEDSEVZETÍ: Tipy pro plány, které vydrží

S novým rokem přichází opět čas bilancování. Prožili jste ten minulý rok tak, jak jste chtěli? Podařilo se vám posunout se blíže vaším snům? Nový Rok je jako dělaný pro nové začátky. Můžete začít jinak, lépe. V hlavě se rodí nápady a výzvy. Odhodlaně sáhnete po kusu papíru nebo jen nahlas v obýváku před rodinou prohlásíte: „Tak a letos už vážně chci…“ A opravdu chcete. Jenže i loni jste chtěli, ale moc to nedopad...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat