Muži po rozchodu: Vážně je všechno v pohodě?

https://www.blog.mojra.cz/post/284

Rozchody jsou náročné pro muže i pro ženy. Každý se s koncem vztahu ale vyrovnává trošku jinak. Chcete zjistit, co teď asi prožívá váš bývalý partner? Nebo vás možná zajímá, jestli jste teď na tom stejně jako ostatní chlapi? V dnešním článku se podíváme na to, jak prožívají rozchod muži a jaké největší chyby přitom dělají.


Jak vypadá rozchod z pohledu muže?

 

Pan „Jsem úplně v pohodě“

 

Jak muži zvládnou rozchod? No, mají to mají těžké. Jsou od malička vychovávání v tom, že správní chlapi přece nepláčou a nejsou žádné citlivky. Jenže rozchody jsou velmi bolestivá záležitost, která určité emoce vyžaduje.  Většina mužů chce ale i tak dostát jménu drsňáka. A tak jakmile ucítí, že je jejich srdce zlomené, rychle ho zalepí a dělají, že jsou v pohodě.


Mnoho z nich tomu vlastně skutečně věří, takže zatímco ženy v prvních týdnech pro rozchodu smutní, pláčou a topí se v bolesti, není neobvyklé, že muži mají úplně opačnou reakci. Slaví, scházejí se s přáteli a užívají si své znovu nabyté svobody.

 

Další náplast, prosím!

 

V blokování vlastních emocí muži statečně pokračují i v další fázi. Kdykoli se objeví náznaky smutku a bolesti, jsou připraveni se jich rychle zbavit nebo je ignorovat. Jednoduše na své zlomené srdce lepí jednu náplast za druhou.

Čím si pomáhají? Alkoholem, flirtováním nebo vztahy na jednu noc. Jiní se zase ponoří do práce, vrhnou se do sportování nebo odjedou třeba na ryby.


Jak zvládají rozchod ženy? Podívejte, jak si poradí se zlomeným srdcem opačné pohlaví!

 

Hledání kličky

 

Nevyhnutelně také nastává chvíle, kdy vám vaše bývalá partnerka začne chybět. Sice se k ní nechcete vrátit, ale nejste připravení se ji úplně vzdát. Zvláště když ji potkáte, ona se směje, vypadá v pohodě a motají se kolem ní jiní chlapi. Nelíbí se vám to. Ani trochu.

Jak z toho ven? Na scénu přichází dvě oblíbené kličky a zároveň jedny z největších rozchodových chyb.

 

Budeme přátelé!


Ano, samozřejmě, že můžete být se svou bývalou partnerkou přátelé. Je to vlastně ideální stav. I po rozchodu se k sobě dokáže chovat s úctou a respektem a vzájemně si přát štěstí.  Tohle ale vyžaduje čas a rozhodně to nejde slíbit dopředu.


Budeme přátelé, je totiž těsně po rozchodu věta, která znamená spíše: Nechci s tebou být, ale nejsem připravený se tě úplně vzdát, hlavně nejsem připravený na to, že bys byla s někým jiným, takže spolu dál budeme trávit čas, dělat, že je všechno v pohodě a kdybych si to náhodou s tím vztahem rozmyslel, tak to zase dáme dohromady.


Ve výsledku tohle domluvené přátelství způsobí hlavně to, že se ani jeden z vás nedokáže posunout nikam dál a váš vztah nejde nazvat ani přátelství ani vztahem.


 

Už spolu nechodíme, ale spát spolu můžeme…

 

Další oblíbenou kličkou je dohoda, že i když vztah skončil, můžou spolu partneři i tak dále občasně spát. Přátelství s benefity. Chvíli to většinou vlastně docela dobře funguje, spokojené jsou obě strany. Jenže je zde zase tentýž problém: vy ani vaše bývalá partnerka nemáte dostatek prostoru pro to, abyste se přes váš ukončený vztah přenesli a posunuli se dále. Navíc se celá tato dohoda často komplikuje tím, že se jeden z partnerů do toho druhého zase zamiluje.


Také to prostě nefunguje z praktického hlediska. Brzo zjistíte, že i když jste se původně domluvili, že půjde jenom o sex, občas tomu předchází večeře, jindy se spolu koukáte na film. Přespáváte u sebe, vyzvedáváte se a s nikým jiným se nevídáte... Nezačíná to náhodou zavánět vztahem?



A je to tady …

 

Zatím to tedy muži zvládali vlastně docela dobře. Alespoň to tak vypadalo. Zdálo se, že se na celý rozchod dívají jako na příležitost k novému začátku. Jenže toto podivně optimistické období jednoho dne skončí. I muži trpí rozchodem, jen to přichází později. A všechno to, co se tak dlouho snažili držet pod pokličkou, se najednou vyvalí na povrch.


Najednou vám to všechno dojde. Je konec. Rozešli jste se. Bývalá partnerka navíc vypadá spokojeně. Jak to, že je takhle v pohodě? To ji vůbec nechybím?


Smutek. Bolest. Zklamání. Snaha všechno napravit a vrátit zase zpátky. Trochu rozchodu litujete. Nastává nejnáročnější, ale také asi nejdůležitější, po-rozchodová fáze.


 

    Věděli jste, že ….


  • Ženy po rozchodu prožívají silnější bolest, a to jak fyzickou, tak emoční.


  • Muži se z dlouhodobého hlediska s rozchodem vyrovnávají hůře než ženy.


  • Většina mužů i žen přiznává, že po rozchodu u nich nastalo období, kdy nad minulý vztahem intenzivně přemýšleli a chtěli ho zpět. A to i přes to, že byli tím, kdo rozchod původně inicioval.

 


Překonání

 

Když se všechno dobře povede, nastane fáze poslední. Překonali jste to! Je to jiné než na začátku, kdy jste si jen nalhávali, že je všechno v pohodě. Přestali jste lepit na srdce náplasti, místo toho jste se ho snažili skutečně uzdravit.  Chtělo to trochu času a  možná jste potkali někoho, kdo vám s tím vším pomohl.


Teď jste připraveni. Na nové začátky. Na přátelství s bývalou partnerkou nebo alespoň na usmíření. Už necítíte zášť ani vztek, bolest ani zklamání. Občas si na všechno třeba ještě vzpomenete a je vám to všechno chvíli líto, ale z nejhorší jste venku. Jste v pohodě. Teď už doopravdy.

 

Konzultace s psychologem


Muži nemusí být vždycky jenom ti silní. I vás může rozchod zasáhnout a ublížit vám. Nemusíte na to být sami, v takových situacích totiž můžete využít služeb psychologa.


Potíže ve vztazích jsou nejčastějšími problémy, se kterými se lidé na naši poradnu obracejí. Ať už tedy řešíte těžký rozchod, náhlou ztrátu partnera, partnerskou krizi nebo třeba nevěru, neváhejte se obrátit na některého z našich psychologů.










Právě jste četli článek: Muži po rozchodu: Vážně je všechno v pohodě?

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar
  • Hana před 2 roky
    Hana

    Dobrý den.Mám po rozchode ,už to tak neboli,mela jsem a mám hlavně bolest ublížení od něj.Lhaní,podvod,atd..prosím o pomoc uzdravení,mám emoce a bojím se o novy vztah hlavně z me strany..ze nebudu vnitřně dostatečně vylecena. Děkuji H..


Podobné články



Otázky a odpovědi: Jak poznat manipulátora ve vztahu?

Otázky a odpovědi: Jak poznat manipulátora ve vztahu?

Jak mohu hned na začátku zjistit, že dotyčný je manipulátor a že si s ním raději nemám začínat?Rozpoznat manipulátora na začátku vztahu může být velmi obtížné. Tito lidé bývají okouzlující, pozorní, projevují vám náklonost a zdají se být dokonalými partnery. Myslím, že dobrou strategií, jak rozpoznat, zda je váš/vaše potenciální partner/ka na začátku vztahu manipulativní, je dát najevo, že s ní/m nesouhlasíte nebo máte jiný názor než ...

Pokračovat ve čtení

NOVOROČNÍ PŘEDSEVZETÍ: Tipy pro plány, které vydrží

NOVOROČNÍ PŘEDSEVZETÍ: Tipy pro plány, které vydrží

S novým rokem přichází opět čas bilancování. Prožili jste ten minulý rok tak, jak jste chtěli? Podařilo se vám posunout se blíže vaším snům? Nový Rok je jako dělaný pro nové začátky. Můžete začít jinak, lépe. V hlavě se rodí nápady a výzvy. Odhodlaně sáhnete po kusu papíru nebo jen nahlas v obýváku před rodinou prohlásíte: „Tak a letos už vážně chci…“ A opravdu chcete. Jenže i loni jste chtěli, ale moc to nedopad...

Pokračovat ve čtení

Co cítí ženy vystavené tlaku od toxického ex partnera?

Co cítí ženy vystavené tlaku od toxického ex partnera?

 Žena, která opustila toxický vztah, je vystavená obrovskému stresu, nejistotě, strachu o děti, když jsou u bývalého partnera, jejich otce. Namísto příjemných chvil po návratu dětí domů, musí často dávat rozhozené děti psychicky dohromady i několik dní. Je to začarovaný kruh. Když se děti uklidní, znovu musí jít k otci, jelikož tak rozhodl soud. A soud může matce, která se odmítá podřídit a děti takovému otci nedá, dát pokutu, výchovné ...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat